Giro 2021: Voorbeschouwing slottijdrit van Senago naar Milaan

zondag 30 mei 2021 om 12:30
Giro 2021: Voorbeschouwing slottijdrit van Senago naar Milaan

foto: Cor Vos

Vooruit, nog eentje dan. De laatste etappe van de 104e Giro d’Italia is een tijdrit tussen van Senago naar Milaan. Nog dertig kilometer beulen, stoempen en afzien liggen er tussen rozetruidrager Egan Bernal en de eindzege. Kan hij de Giro op zijn naam schrijven? Naast de eindzege staat ook de laatste etappeoverwinning op het spel. WielerFlits kijkt vooruit!

Parcours

De voorbije drie weken hebben we alles al voorbij zien komen, van hoge Dolomietentoppen tot stoffige grindwegen, vlakke dollemansfinales en alles daartussenin. Op de laatste dag zijn de tijdritspecialisten weer aan zet. Het startpodium staat in Senago, een stadje ten noordwesten van Milaan die de Giro voor het eerst ontvangt. Je vindt er een aantal leuke villa’s, die er veelal in de zeventiende en achttiende eeuw zijn neergezet.

De Villa San Carlo Borromeo, het optrekje van de voormalige Milanese aartsbisschop Federico Borromeo is de meest indrukwekkende. Rococo-liefhebbers kunnen dan weer hun hart ophalen als de Villa di Delizia in beeld wordt gebracht. Dikke kans dat de regie van de RAI hierop focust En gelijk hebben ze, want de gebouwen zijn het bezichtigen waard. We willen u toch ook meegeven dat je in op en net buiten de gemeentegronden ook diverse zandgroeves vindt. Ach ja, die moeten er ook zijn.

Het parcours van vandaag is dan misschien zo plat als een pannenkoek, een tijdrit op de allerlaatste dag van een grote ronde wordt gegarandeerd billenknijpen voor de favorieten. Vanaf het startpodium loopt het parcours eerst een stukje naar het westen alvorens koers te zetten richting Cascina Battiloca, waar na 9,2 kilometer de eerste tussentijd zal worden opgenomen. Vervolgens is het een dikke tien kilometer tot het volgende tussenpunt. In Siesto San Giovanni, na 19,7 kilometer, zullen we al heel wat wijzer zijn.

Zeker in de eerste helft van de tijdrit liggen er nog aardig wat bochten in het parcours, maar na het tweede tussenpunt hoeven de renners nog maar een paar keer in de ankers. Dit maakt dat het vooral een chronoproef is voor de mannen met brute kracht in de benen. Pure klimmers kunnen echt nog flink wat tijd verliezen.

In de laatste honderden meters van de chronoproef wordt het weer tricky omdat er nog enkele bochten genomen moeten worden. De ronde zal er vermoedelijk niet beslist worden, maar je kunt er toch maar beter niet al te veel tijd verliezen. En dan, na een kilometer of 3400 koersen door Italië, zit de Giro er plotsklaps op als de renners het vermaarde Domplein oprijden. Wie mogen daar nog een keer volledig uit hun dak gaan?

Start: 13.45 uur in Senago – eerste renner
Finish: rond 17.15 uur in Milaan – laatste renner
Afstand: 30,3 km


Favorieten

Om een favorietenlijst op te stellen zou een opportunistische voorbeschouwer klakkeloos het lijstje van de openingstijdrit in Turijn over kunnen nemen. Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Niet alleen is het een langere tijdrit, ook zijn er een hoop mogelijke favorieten al uit de ronde gestapt. Denk aan Remco Evenepoel, Victor Campenaerts, Alex Dowsett en Jos van Emden – in 2017 nog glorieus winnaar van de tijdrit naar Milaan. Jammer natuurlijk, maar daar hebben we het mee te doen.

Wie wel aan het vertrek staat is de winnaar van de openingstijdrit: Filippo Ganna. Voor aanvang van de Giro waren er wat twijfels, maar hij heeft zijn criticasters op niet mis te verstane wijze de mond gesnoerd. Niet alleen was er winst in de vliegensvlugge opener, de Italiaanse tempobeul maakte ook in de rest van de ronde indruk met zijn prestaties. De topfavoriet is gekend en deze draagt de regenboogtrui. Haalt de pletwals net als in de Giro van vorig jaar een score van honderd procent in de tijdritten?

Wie houdt Filippo Ganna van de zege? – foto: Cor Vos

Is de buit bij voorbaat al binnen? Nee, zo gek is het nu ook weer niet. Ganna kan niet op halve kracht even de overwinning voor zich opeisen. Misschien de voornaamste kaper op de kust is Rémi Cavagna. De TGV van Clermont-Ferrand boekte een knappe tijdritzege in de Ronde van Romandië, maar in Turijn kwam hij niet verder dan een vijfde plaats. Enigszins teleurstellend, zo vond hij zelf ook. In de achttiende etappe naar Stradella leek hij op weg naar zijn eerste Giro-ritzege, maar zijn poging strandde in schoonheid. Is driemaal scheepsrecht voor de Fransman?

Bij Deceuninck-Quick-Step hebben we nog een snelle snaak rijden. João Almeida is misschien wel de beste tijdrijdende klassementsman die nog over is in deze Giro. Hij kan dus misschien nog wel naar boven kijken. De ronde besluiten met een ritzege lijkt echter net te hoog gegrepen, al mag de Portugees ons verrassen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Tobias Foss. De Noor van Jumbo-Visma klokte niet alleen als derde af in de openingschrono, de rest van zijn ronde is ook behoorlijk indrukwekkend. Misschien dat ook hij nog wel een plekje kan stijgen.

Drie weken rijden volle bak rijden voor het klassement hakt er natuurlijk wel in. Daarom is Foss’ ploeggenoot Edoardo Affini wellicht een grotere kanshebber op dagsucces. Mocht topfavoriet Ganna niet winnen, zal het thuispubliek ook meer dan tevreden zijn met Affini als winnaar. Hij was zeer content met zijn tweede plaats in Turijn. In Milaan mag hij gezien zijn hardrijderscapaciteiten stiekem dromen van een stunt.

Edoardo Affini hoopt mee te kunnen doen om de zege – foto: Cor Vos

Nog een Italiaan die we opschrijven is Alberto Bettiol. Nee, de tijdrit gaat hij normaliter niet winnen, zo eerlijk moeten we ook zijn, maar de renner van EF Education-Nippo verkeert wel in een blakende vorm. Deze wist hij in de achttiende etappe al te verzilveren. Misschien dat hij in de slottijdrit nog een mooie ereplaats uit zijn krachtige heupen weet te schudden. We zien hem er op de slotdag in ieder geval nog een keer volle bak voor gaan.

En zo zijn er nog wel wat mannen die zich nog een keer willen opladen voor het Giro-toetje. We noemen de sterke Sloveen Jan Tratnik (Bahrain Victorious), die op dit parcours zomaar een top tien-klassering in de wacht kan slepen. Daarvoor zijn Patrick Bevin, de sterke Nieuw-Zeelander die in 2019 net naast het podium van het WK Tijdrijden greep, en voormalig werelduurrecordhouder Matthias Brändle de aangewezen mannen bij Israel Start-Up Nation.

Bij Team BikeExchange is het vooral kijken of Michael Hepburn een goede tijdrit op de mat weet te leggen. Winnen? Tja, dat is doorgaans meerdere bruggen te ver voor de Australiër, maar een leuke ereklassering zit er wellicht in. In de niet heel sterk bezette Ronde van Valencia wist Nelson Oliveira in de tijdrit tweede te worden, op slechts elf tellen van Europees kampioen Stefan Küng. Als de Portugese locomotief van Movistar een goede dag heeft kan hij best een eind komen.

Tot slot geven we u nog de namen van Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers), Max Walscheid (Qhubeka ASSOS) en Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe) mee, al geldt voor hen ook dat ze zeer waarschijnlijk tekort zullen komen tegen Ganna en co.

Alberto Bettiol maakt de hele Giro indruk – foto: Cor Vos


Sterverdeling

**** Filippo Ganna
*** Rémi Cavagna, Edoardo Affini
** João Almeida, Tobias Foss, Nelson Oliveira
* Alberto Bettiol, Michael Hepburn, Jan Tratnik, Patrick Bevin


Weer en TV

Het wordt een aangename dag in Milaan. De meteorologen van dienst zijn het nooit helemaal met elkaar eens, maar het kwik in de thermometers zal net iets boven de twintig graden uitkomen. De wind, die vooral op het laatste deel van het parcours nauwelijks van invloed zal zijn, komt uit het zuidoosten.

Ook de tijdrit is in zijn geheel te zien. De uitzending op de Eurosport Player of GCN begint rond 13.30 uur. Vanaf 15.00 schakelt ook Eurosport 1 in, ruim op tijd om niets van de apotheose wat betreft het algemeen klassement te missen.

Dit artikel delen:

50 Reacties

Michelangelo 29 mei 2021 om 19:15

Normaal gesproken zou je Ganna invullen. Maar die heeft al behoorlijk moeten bijklussen.
Mijn schaduwfavorieten zijn inderdaad Affini (die heeft zich redelijk kunnen sparen en is een goed tijdrijder) en Bettiol (die lijkt echt wel prima in orde).

Cavagna vraag ik me af: die werd toch behoorlijk op zijn nummer gezet door Bettiol, maar daarbij wel de aantekening dat het daar heuvel op en af ging. Wie weet kan hij (of Almeida) de meubelen toch nog redden voor DQS (net als Affini bij TJV).

GroteSmurf 29 mei 2021 om 21:57

Je verwoordt precies wat ik denk!

HennieK 30 mei 2021 om 10:37

Affini zou mooi zijn. Maar deze rit lijkt me toch op het lijf geschreven van Ganna, ook al heeft hij in de voorgaande etappes een flink jasje uitgedaan.

Licht dalende lijn, pure power vereist. Jammer eigenlijk dat er in de top drie geen bevlogen tijdrijder binnen anderhalf of twee minuten staat. Dan hadden we wat kunnen beleven.

Michelangelo 30 mei 2021 om 12:26

Er waren ooit tijden, niet zo gek lang geleden, dat dergelijke tijdritten schriftelijk werden afgedaan. Die werden sowieso gewonnen door een jonge Belg, zelfs als die niet eens aan de start stond.

Die goeie ouwe tijd…. daar verlang ik echt naar terug!!

rennerske 30 mei 2021 om 12:39

@Michelangelo; niet wanhopen! Die tijd komt weer, en misschien wel eerder dan je denkt, vreest of hoopt. Nog heel even geduld.

Joaquim Agostinho 30 mei 2021 om 13:24

Ik vermoed zelfs dat er binnen afzienbare tijd diverse jonge Belgen zijn die het tijdrijden gaan kleuren…

Miko1983 29 mei 2021 om 19:24

Hoop op affini voor morgen, zou het hem enorm gunnen na eerder ingelopen te zijn 5 meter voor de streep. Anders maar Cavagna…een verrassing ipv Ganna zou wel mooi zijn

Tempobeul 29 mei 2021 om 19:28

Oei, geen sterren voor Bouwman en Mollema deze etappe…

oud 29 mei 2021 om 20:07

Denk wel dat jumbo visma tweede zal eindigen in het ploegenklassement.

Nul verstand 29 mei 2021 om 20:09

Affini verbaast mij deze Giro heel erg, maar is hij niet meer van de kortere tijdritten?

Derierre de la course 29 mei 2021 om 22:44

Precies wat ik dacht

Merlinappa 30 mei 2021 om 07:00

Valt mee; bij het EK en NK vorig jaar reed hij prima tijdritten op langere afstanden.

japio 29 mei 2021 om 20:31

Normaal zou ik zonder twijfelen Ganna zeggen. Maar die heeft toch echt wel een hoop werk moeten doen, terwijl Affini zich heeft kunnen sparen de laatste dagen. Dus ik ga voor Affini.

josi 29 mei 2021 om 20:31

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat iemand anders dan Ganna hier gaat winnen. Ben wel benieuwd naar Affini en Foss gezien hun sterke optreden in de openingstijdrit.

Turtlehead 29 mei 2021 om 20:37

Ganna mag morgen 2,5 uur zitten, dat heeft ie wel verdiend.

NCyclingfan 29 mei 2021 om 21:18

In een hete stoel

Romāns Vainšteins 29 mei 2021 om 20:44

Wie de tijdrit wint is niet boeiend. Het gaat er om of Caruso Bernal gek maken kan.

Panache 29 mei 2021 om 23:32

Lijkt mij niet. Zie 2017 (1.39 verschil tussen Dumoulin en Quintana). De Dumoulin van toen was een betere tijdrijder dan Caruso nu en Bernal nu is een betere tijdrijder dan Quintana toen. Ik verwacht dus een verschil onder de 1.30 en waarschijnlijk iets onder de 1 minuut. Hoogstens kunstmatige spanning.

Michelangelo 29 mei 2021 om 23:34

Het lijkt er in ieder geval op dat Caruso en Bernal ene Romans gek kunnen maken…

Victor S 29 mei 2021 om 20:57

Hoe goed (of slecht) zijn Bardet en Carthy in die tijdrit? Denk dat er in top 3 niet veel zal wijzigen maar daarachter is het spannend. Almeida zal van al die jongens normaliter de betere zijn maar hoeveel beter. Zie hem Carthy sowieso pakken maar Bardet is toch dik een minuut. En Martinez kan Bardet ook zo voorbij aangezien dat maar 8 seconden is. Enige die wat zekerder is lijkt me Vlasov maar als die een slechte dag heeft…

Hein-Jan 29 mei 2021 om 21:15

Zal een coin flip worden. Heb Carthy vorig jaar ineens een bijzonder sterke tijdrit zien rijden, maar Bardet kan het sowieso niet. Denk dat Carthy 7e blijft en wordt voorbijgestreefd door Almeida. Vlasov heeft zijn 4e positie in mijn ogen vastgesteld. Het hangt allemaal af van vorm, maar normaal gesproken denk ik dit:
5: Martinez
6: Almeida
7: Carthy
8: Bardet

Victor S 29 mei 2021 om 21:23

Ja zo een lijstje heb ik ook in gedachten. Carthy en die tijdrit in de Vuelta zeker? Toen was die sterk ja. Vorm en vermoeidheid zal veel bepalen ja. Een Martinez in goede vorm kan zelfs Vlasov pakken aangezien hij echt wel goede tijdrijder is.

Gannadier 29 mei 2021 om 21:50

@Victor S, Vlasov was in de eerste tijdrit heel sterk en Martinez moet toch nog een behoorlijk gat dichten. Martinez zal denk ik Bardet nog voorbijstreven en dan nog maar net voor Almeida uitkomen die niet ver achterstaat.

AdZ 29 mei 2021 om 20:57

Almeida en de snelle snaak… zou een Suske & Wiske titel kunnen zijn :-) Hij leest als een spannend stripboek inderdaad. De avonturen van… Benieuwd hoe het dit keer met m afloopt… nog één pagina te gaan.

Wheely 29 mei 2021 om 21:26

Hij zit ook als een stripfiguur op de fiets met dat knikkende kopje van hem.

Turtlehead 29 mei 2021 om 21:45

En de snelle smaak is…. moet het nou écht weer over HEM gaan? Die is na een val uitgestapt, weten we nog? ;)

Abdoe 29 mei 2021 om 21:46

Affini zou Ganna nog kunnen bedreigen, vooral omdat hij zich wat meer heeft kunnen sparen. Naast de gegeven sterren is vooral Martinez in deze topvorm nog een aardige outsider voor een top 5-uitslag , ook al is een vlak parcours niet zijn favoriet.

girardengo 29 mei 2021 om 22:15

Ganna en Affini zitten dicht bij elkaar denk ik.

Djamolidin Abdoezjaparov 29 mei 2021 om 22:36

Op basis waarvan zou Affini ineens Ganna kunnen verslaan dan? Totaal uit de lucht gegrepen als je het mij vraagt. Cavagna is normaal gesproken op deze chrono de enige concurrent van Ganna.

Shinzawai 29 mei 2021 om 23:42

Op basis van de proloog en de inspanningen die Ganna al heeft gedaan tijdens deze Giro. Maar ik denk niet dat Affini sterk genoeg zal zijn.

Dikke vrouw 29 mei 2021 om 22:43

Deze is voor Flipo

Magician 30 mei 2021 om 00:02

Veel inspanning voor Ganna, zal wel. Had hij de afgelopen dagen ook geen last van en vorig jaar pakte hij in de Giro een halve minuut over de helft van de lengte op alles en iedereen. Eigenlijk overbodig sterren uit te delen aan de rest.

Peter Lippens 30 mei 2021 om 09:16

Ganna of Cavagna voor de ritzege, Bardet duikelt van plaats 5 naar 8 en Almeida stijgt van 8 naar 6 of misschien 5 al denk ik dat Martinez de meeste kans maakt op plaats 5. De rest ligt vast en het zou me verbazen moest Caruso meer dan een halve minuut inlopen op Bernal tenzij deze laatste nog snel zijn regenjasje voor de meet gaat uittrekken.

Baukema Tomoulin 30 mei 2021 om 09:28

We hebben op de laatste dag van een grote ronde vaker verassingen gezien. In de laatste 5 jaar alleen al van Emden, Haga & Bodnar (en Pogacar ook wel een beetje natuurlijk). Hoewel ik denk dat Ganna wel zal winnen hoop ik toch op een soortgelijke verrassing.

FritsvanHoefelen 30 mei 2021 om 10:13

Benieuwd naar het vormpeil van Cavagna

Wat is de laatste GT zonder overwinning voor DCQ?

S. Morgenstern 30 mei 2021 om 10:26

De laatste overwinning in de Giro dateerde volgens mij van 2019

FritsvanHoefelen 30 mei 2021 om 10:32

Zelf op gaan zoeken (had ik ook eerder kunnen doen;)): de giro is blijkbaar te lastig voor etappezeges. 2018 de laatste. In Tour en Vuelta is het altijd raak

Michelangelo 30 mei 2021 om 13:12

Maar DQS was wel altijd goed voor wat truien oid ook onderweg. Nu hebben ze tot op heden niks, enkel Evenepoel heeft in een geleende witte trui rond mogen rijden volgens mij.

Silverlake 30 mei 2021 om 10:28

1. Ganna
2. Cavagna
3. Almeida
4. Foss
5. Martinez

FDJ 30 mei 2021 om 10:37

Eurosport home of motorcycling! Na vandaag hopelijk voorlopig weer even van Eurosport en met name Vanbellegem verlost en een hoop mooie koersen bij Sporza.

AnderJ 30 mei 2021 om 11:25

De ritten van Ganna en Affini zijn dus niet op TV. Om nou die app te nemen…

FDJ 30 mei 2021 om 11:47

Ik weiger het om een app te betalen als een zender ook gewoon gratis te bekijken is. Daarnaast houdt je met het betalen van die app het alleenrecht en de macht van Eurosport in stand.

Wheely 30 mei 2021 om 10:44

Caruso gaat de tijdrit van zijn leven neerzetten. Zal zijn uiterste best gaan doen en verdient wat mij betreft een aanmoedigingsster.

SprintMaster 30 mei 2021 om 10:45

Wat is een goede vergelijking? De slottijdrit van 2019 was 17 km. Caruso werd daar 4e en pakte 1:03 op eindwinnaar Carapaz. Reken je dat door naar 30 km dan wordt het 1:51. Bernal schat ik qua tijdrijden wel een stuk hoger in dan Carapaz. Normaal gesproken dus niets aan de hand, alleen een off-day kan het nog spannend maken.

FDJ 30 mei 2021 om 11:48

Denk dat Carapaz en Bernal elkaar niet veel ontlopen op dat gebied. Enige is of Bernal de laatste dagen rugklachten had waardoor hij af en toe wat minder oogde. Dat is in tijdrithouding natuurlijk verre van ideaal.

Bazzz 30 mei 2021 om 12:28

Materiaalpech bij Bernal zou wel mooi zijn voor de ontknoping

Reiger 30 mei 2021 om 14:27

Er is toch ook nog een Giro geweest waar Karsten gewoon ruzie aan het maken was met “het mislukte koers-orakel uit Gentbrugge”? Dat was wel sensatie. En ja, ik snap ook wel dat er weleens onzin uitrolt als je elke dag van start tot finish de uitzending moet volpraten. Maar ik ben opgegroeid met het duo Smeets/Nelissen. Dat vond ik een goed stel en kan tegenwoordig niet meer luisteren naar Dijkstra/Ducrot. Als ik dan toch zou moeten kiezen, is Wuyts/De Cauwer mijn favoriet. Ook al heeft Wuyts heel vaak haantjesgedrag in de uitzending.

Reiger 30 mei 2021 om 13:18

Heel blij dat we na vandaag een tijdje van die Van Belleghem zijn verlost. Veel te chauvinistisch voor een internationale zender(Karsten,WE hebben de roze trui!..), teveel willen laten merken hoe goed hij alle italiaanse etappeplaatsen/bergen/renners/prietpraat/onzin/oneliners op z’n italiaans kan uitspreken. En dan die bijnamen voor élke renner die hij verzint of overneemt!
De haai, de schoorsteenveger, de stratenmaker, de locomotief.. enz enz en noem alle zelfstandige naamwoorden maar op met de woonplaats van de renner er achteraan. Pffff verschrikkelijk gewoon!
Karsten heeft ook veel prietpraat maar die kan ik door zijn kennis van de profwielersport veel beter pruimen dan die mislukte zogenaamde insider.
Verlang terug naar een Giro met Renaat en José (vooral José natuurlijk)

FDJ 30 mei 2021 om 13:25

Karsten “Freek Vonk” Kroon bedoel je? Ik deed vroeger, ik heb vroeger hier gereden, ik heb dit, ik heb dat.

En die Babbelbelg, tja commentator onwaardig. Een vreselijke stem om naar te luisteren, chauvinistischer zijn ze er ook niet. Dus eens.

rennerske 30 mei 2021 om 13:41

Smaken verschillen. Enorme fan van het gekabbel van v Belleghem en Keizer Kroon. Zie nu al weer op tegen Wauwelwuijts waarbij José ternauwernood de meubelen redt.

Headlines

Materiaalzone

Populair