Giro 2021: Geen breuken voor Dombrowski, mogelijk wel hersenschudding

woensdag 12 mei 2021 om 20:05
Giro 2021: Geen breuken voor Dombrowski, mogelijk wel hersenschudding

foto: Cor Vos

Update

Het kan snel verkeren in de Giro d’Italia. Joe Dombrowski won gisteren nog de vierde etappe naar Sestola en mocht naderhand de blauwe bergtrui aantrekken; een dag later kwam hij hard ten val en is het maar de vraag of hij nog verder kan rijden.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Dombrowski kwam met nog vier kilometer te gaan hard ten val bij een vluchtheuvel, daarbij was ook Mikel Landa betrokken. De Amerikaan kon weer op de fiets stappen en de finish bereiken, al kwam hij als op twee na laatste over de streep en duikelde hij van de tweede naar de 48 plaats in het klassement.

Na de etappe werd de klimmer van UAE Emirates overgebracht naar het ziekenhuis, waar scans van hem worden gemaakt. Ook wordt gecontroleerd of hij een hersenschudding heeft opgelopen bij zijn val. De ploegarts doet vanavond nog een volledig onderzoek om na te gaan of de renner fit genoeg is om de wedstrijd voort te zetten. (12 mei, 19u34)


Update – Geen breuken, mogelijk hersenschudding

Scans in het ziekenhuis hebben geen breuken aan het licht gebracht bij Dombrowski. Wel heeft de Amerikaan van UAE Emirates waarschijnlijk een hersenschudding opgelopen. Vandaag en morgen wordt hij nog uitgebreid onderzocht. Daarna wordt bepaald of hij fit genoeg is om aan de start van de zesde etappe te staan.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Thoin 12 mei 2021 om 19:44

Op zijn verjaardag jammer toch…

S'mon 12 mei 2021 om 20:30

Dat is waar ook, was ik al vergeten.

Gelei 13 mei 2021 om 10:36

Hij waarschijnlijk ook.

Chasse_Patat 12 mei 2021 om 20:12

De ene dag in de vlucht de andere dag ertegen. Onbegrijpelijk dat de organisatoren een jagend peloton langs zoveel weg obstakels laten fietsen. Kies een andere route of haal die obstakels er ‘even’ uit.

skylimit 12 mei 2021 om 20:32

Obstakels waren duidelijk aangegeven, er stond zelfs nog een seingever. De renners hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid i.p.v. als wilde blinde stieren met hun kop naar beneden over de weg te razen.

Guushovd 13 mei 2021 om 08:38

@Skylimit,
Als je echt denkt dat het principe van 'eigen verantwoordelijkheid' de manier is om dit soort problemen te benaderen dan heb je tijdens deze corona epidemie niet echt opgelet.

Als je 200 man door de straten van een stad laat racen met zoveel opstakels dan rijden er statistisch altijd een paar ergens tegenaan. Dat is gewoon kansberekening.

Het lijkt erop dat Dombrowski een fout maakte, maar betekent dat, dat hij onverantwoordelijk was? Hij moest in een split seconde een keuze maken? Hij kon niet even een minuutje de voor- en nadelen gaan zitten bedenken. Misschien nam hij juist wel verantwoordelijkheid, omdat zijn ploeg gevraagd had om een bepaalde rol te vervullen en deed hij zijn best om dat goed te doen en maakte hij daarbij een foutje.

Eigen verantwoordelijkheid is één van de meest overschatte principes van de huidige tijd. We moeten het juist samen doen. Mensen die verantwoordelijkheid kunnen nemen, omdat zij invloed hebben moeten dat juist vaker doen en dat minder neerleggen bij mensen die daar heel weinig mogelijkheid voor hebben.

Renners kunnen in de praktijk niet voorkomen dat deze valpartij gebeurd, nogmaals dit is statistisch onvermijdelijk. Tenzij ze staken of niet echt racen, maar doen alsof, zoals in een criterium. Als een renner op 95% gaat rijden, dan wint een renner die op 96% gaat rijden, dus je kan alleen maar 100% gaan.

Valpartijen zijn onvermijdelijk, maar je vermindert ze door de statistische kans erop te verlagen. Dat betekent, veiligere parcoursen (en controle daarop) en duidelijke goed gehandhaafde gedragsregels voor renners en andere deelnemers (motoren ed.). Als een renner zich daar dan niet aan houdt, dan kan je beginnen over het nemen van verantwoordelijkheid.

Thijs E 12 mei 2021 om 20:37

En de seingever?

Medicijnman 12 mei 2021 om 23:31

Die zag ik weer opkrabbelen en leek in orde maar idd dat wil je dan ook weten

Turtlehead 12 mei 2021 om 21:09

Nou, met ‘vermoedelijk een hersenschudding’ hoef je morgen niet meer op te stappen.

Merlinappa 12 mei 2021 om 21:10

Nee, lijkt mij ook niet.

Dikke vrouw 12 mei 2021 om 21:16

inderdaad lijkt einde verhaal

katerkop 12 mei 2021 om 22:33

Zou totaal onverantwoord zijn om een renner met hersenschudding te laten starten

Edwin Jansen 13 mei 2021 om 00:04

Het is weer typisch wielersport hoe de ploegleiding dit weer doet. Ik herinner me nog Toms Skujins… In plaats van een renner tegen zichzelf in bescherming nemen, immers de eerste reactie is altijd weer op de fiets te gaan zitten. Maar ja het zijn meestal zelf ook oud renners. Daar zit de kern van het probleem. Leuk zo’n hersenprotocol maar als het geen arts is die het direct beoordeeld dan is het zinloos. Wij van WC Eend adviseren WC Eend krijg je dan.

Michelangelo 13 mei 2021 om 00:15

Is overigens niet uniek voor het wielrennen…. ook bij andere sporten zie je ze vrolijk met een groggy hoofd verder spelen.

Hopelijk zijn ze inderdaad verstandig genoeg, en nemen ze geen verder risico. Er zijn genoeg sporters die hun carriere ingedeukt hebben door verder te willen sporten met een hersenschudding.

Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 21:20

Wel weer echte opera dit alles, Henny en Herman zijn ook zojuist sneaky via de achterdeur vertrokken…