Giro 2021: Dan Martin wint solo in Sega di Ala, moeizame dag voor Bernal

woensdag 26 mei 2021 om 17:08
Giro 2021: Dan Martin wint solo in Sega di Ala, moeizame dag voor Bernal

foto: Cor Vos

Dan Martin heeft vanuit de vlucht van de dag de zeventiende etappe van de Giro d’Italia achter zijn naam gezet. In Sega di Ala bereikte de Ierse renner van Israel Start-Up Nation solo de finish nadat hij op de slotklim zijn laatste medevluchters had gelost. Met zijn zege komt Martin in het lijstje etappewinnaars in de drie grote rondes.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Twee dagen nadat Egan Bernal in de etappe naar Cortina d’Ampezzo nog maar eens zijn klasse liet zien, kreeg het peloton opnieuw een spectaculaire bergrit voor de wielen geschoven. Voor renners die op achterstand waren geraakt was de expeditie over de Passo San Valentino naar Sega di Ala, waar de aankomstlijn was gekalkt na een zware slotklim van ruim elf kilometer, een mooie gelegenheid om zich terug te knokken. We konden weleens een strijd op twee fronten te zien krijgen, want vluchters hadden hier weer een kans om vooruit te blijven.

Rond het middaguur werden de 151 overgebleven renners in een zonovergoten Canazei op gang gebracht. Victor Campenaerts was er niet meer bij; de winnaar van de vijftiende etappe had last van een knieblessure en staakte de strijd. Vanuit de start was het een komen en gaan van renners die probeerden te ontsnappen. Ploegen die niet echt meer meespeelden in de strijd om het roze, als AG2R Citroën, Deceuninck-Quick-Step en Intermarché-Wanty-Gobert, waren erg actief in de openingsfase die goeddeels naar beneden liep.

Negentien renners krijgen uiteindelijk de ruimte
Na veertig kilometer kwam in schijven een sterke kopgroep tot stand. Intermarché-Wanty-Gobert had met Jan Hirt, Quinten Hermans en Andrea Pasqualon de meeste renners vooraan, terwijl ook Deceuninck-Quick-Step (Knox en Serry), Movistar (Jorgenson en Pedrero) en UAE Emirates (Conti en Covi) meerdere mannen mee hadden. Gianni Moscon, bergkoning Geoffrey Bouchard, Dries De Bondt, Simone Ravanelli, Luis León Sánchez, Giovanni Carboni, Felix Großschartner, Matteo Badilatti, Dan Martin en Jacopo Mosca waren de andere mannen voorin.

foto: Cor Vos

Dan Martin was het best geklasseerd, op de twaalfde plaats. Echter vormde de Ierse kopman van Israel Start-Up Nation geen gevaar voor Egan Bernal, want hij stond op ruim een kwartier van het roze. De negentien vluchters begonnen met vijftig seconden voorsprong aan de klim naar Sveseri, na 55 kilometer de eerste van de dag. Daar kwam De Bondt als eerste boven, vóór Bouchard. De Belgische kampioen verstevigde zo zijn koppositie in de strijd om de Premio Combattività. Na de klim kreeg de omvangrijke kopgroep de ruimte.

Er werd afgedaald naar de vallei van de rivier de Adige, waar in Trento na 91 kilometer de eerste tussensprint lag. De Bondt wilde opnieuw wel rijden voor de punten, want in het klassement van de tussensprints staat de Belg eveneens hoog. Aan de streep bleef hij Andrea Pasqualon voor, de andere vluchters maakten zich niet druk om het spurtje. De voorsprong van de kopgroep was tot vijf minuten opgelopen, terwijl Team BikeExchange het vuile werk in het peloton opknapte. Simon Yates leek plannen te hebben voor de finale, die hij een maand geleden nog verkende.

Aftellen tot de eerste zware klim
BikeExchange was overigens een van de teams die geen pion in de kopgroep hadden. De andere acht waren Bahrain Victorious, Cofidis, EF Education-Nippo, EOLO-Kometa, Jumbo-Visma, Lotto Soudal, DSM en Qhubeka ASSOS. Via de Adige-vallei kwam de kopgroep bij de tussensprint in Mori, waar De Bondt voor de derde keer als eerste over de streep kwam. De Belgische aanvaller deed goede zaken in de strijd om de nevenklassementen. Daarna was het de kilometers aftellen tot de voet van de Passo San Valentino.

foto: Cor Vos

De kopgroep begon meer dan ruim drieënhalve minuut aan de eerste zware klim en het duurde niet lang vooraleer de eerste vluchters moesten lossen. De Bondt, Pasqualon en Jorgenson kozen al snel voor hun eigen tempo. Großschartner, Hermans, Mosca en Covi vielen eveneens vooraan weg. Ook Conti kwam in de problemen. Martin had duidelijk goede benen en versnelde. Hij kreeg Moscon en Pedrero mee. Ook Bouchard en Badilatti probeerden het tempo van de Ierse renner bij te houden. Bouchard wilde namelijk maar wat graag bergpunten pakken op de top.

Bouchard liet zien dat het hem aan grinta niet ontbreekt, want met veel vechtlust wist hij vlak voor de top bij het leidende trio aan te sluiten en vervolgens veertig bergpunten op te strijken. De jarige Mikel Nieve zat intussen daarachter niet stil. De Spaanse renner van BikeExchange, die vandaag zijn 37e verjaardag vierde, leidde het peloton in een strak tempo omhoog en door zijn versnelling was het verschil met de vier koplopers naar tweeënhalve minuut teruggelopen. Vervolgens doken de renners de snelle afdaling in.

Ciccone, Nibali en Evenepoel vallen in afdaling
In die afdaling was er een val van verschillende renners in het peloton. Giulio Ciccone, de nummer zes van het klassement, ging tegen de grond, terwijl ook onder andere Vincenzo Nibali (15e), Nick Schultz (18e) en Remco Evenepoel (19e) betrokken waren bij de valpartij. Na een kort oponthoud konden zij weer op de fiets klimmen. In diezelfde afdaling konden Ravanelli en Carboni weer terug aansluiten bij de koplopers Moscon, Bouchard, Martin en Pedrero. Het zestal renners bereikte met nog tweeënhalve minuut voorsprong het dal.

Knox en Serry waren eerder in de etappe mee in de vlucht van de dag, maar waren inmiddels in het peloton teruggekomen. Daar zetten zij zich op kop voor João Almeida, die het wel wilde gaan proberen op de slotklim naar Sega di Ala. Door het harde werk van Deceuninck-Quick-Step was het verschil met de kopgroep aan de voet teruggelopen tot een minuut twintig. Ook de mannen van Astana-Premier Tech kwamen naar de kop, waardoor de kansen van de vroegste aanvallers alsmaar kleiner werden.

In de eerste kilometers van de klim versnelde Martin, waarna de Ier alleen verder ging. Om deze etappe te winnen moest hij ook wel, want het peloton kwam echt dichtbij. INEOS Grenadiers nam dan de controle van de koers in handen, waardoor Aleksandr Vlasov plots in de problemen kwam. De nummer vier van het klassement had de hulp van zijn ploeggenoot Vadim Pronskiy nodig om de andere favorieten in het vizier te houden. Ook nummer zes Ciccone, die in de afdaling van de Passo San Valentino was gevallen, werd op zijn adem getrapt.

Slagveld op weg naar Sega di Ala
Vlasov en Ciccone moesten eraf en ook Hugh Carthy, derde in het klassement, en Romain Bardet (zevende) konden het tempo van INEOS Grenadiers niet volgen. Met nog vier kilometer te gaan probeerde Almeida het. Vervolgens versnelde ook Yates, die samen met Bernal en Daniel Felipe Martínez naar de Portugees toe reed. Op de steile stroken van de klim kwam Bernal ineens in de moeilijkheden. De Colombiaan zag Almeida en Yates wegrijden, terwijl zijn ploegmaat Martínez hem opwachtte. De geloste Caruso kon zelfs terugkeren bij Bernal.

Onder de boog van de laatste kilometer reed Almeida weg bij Yates. De Portugees ging op weg naar Martin, al had de kopman van Israel Start-Up Nation nog een halve minuut voorsprong. Dat bleek voldoende voor de dagzege. Martin was met klassementsambities naar de Giro gekomen, maar verloor minuten in de Strade Bianche-etappe naar Montalcino. Daarna veranderde de Ierse renner het geweer van schouder door op een etappezege te jagen. Op dertien seconden kwam Almeida als tweede over de streep.

Yates werd derde op dertig seconden. De Britse kopman van BikeExchange streek daarmee vier kostbare bonificatieseconden op. Toen was het wachten op de binnenkomst van Bernal, die na twee weken waarin hij met voorsprong de sterkste was plots een moeilijke dag kende. Ulissi werd vierde, Caruso vijfde. Pas na een minuut 23 kwam Bernal over de streep, een plaats achter zijn ploegmaat Martínez als zevende. Daarmee verloor hij, de bonificaties meegerekend, 57 seconden op Yates.

In het nieuwe klassement bleef Bernal wel aan de leiding. Caruso is nog altijd de nummer twee, op twee minuten 21. Yates is de nieuwe nummer drie, op drie minuten 23. Vlasov en Carthy, die nu vijfde staat, vervolledigen de top-5.

Dit artikel delen:

123 Reacties

LeDouche 26 mei 2021 om 17:12

Wow! Bernal die een Yates doet, een sportieve middelvinger van Almeida en Evenepoel als de nieuwe Wielinga. Mooi ook hoe Bernal door Martinez wordt aangemoedigd.
Giro primadeluxe!

0
vevie 26 mei 2021 om 17:13

Nah, dat is voorlopig toch overdreven? 57 secs verloren, maar Yates gaat er nu vol voor. Das logisch. Hopelijk een mooie strijd!

0
djerkson 26 mei 2021 om 17:16

Een sportieve middelvinger? Dat zou het zijn als hij de etappe had gewonnen, maar dus nog altijd geen eerste profzege. Voorlopig is het dus een middelvingertje, maar wel knap geklommen, alleen te laat aan zijn raid begonnen.

0
LeDouche 26 mei 2021 om 17:18

Schijnbaar onaantastbaar en dan flink lossen. Maar idd nog geen drama.

0
NCK17 26 mei 2021 om 17:51

Yates verloor de dag voordat hij instorte ook plots 30 seconden terwijl hij makkijk leek te volgen. Het kan een voorteken zijn.

0
CechRepublic 26 mei 2021 om 17:51

“Nog altijd geen profzege”. Schande op zijn 22e.

0
djerkson 26 mei 2021 om 19:12

@Cech: geen schande, maar alle stemmingmakerij van de laatste weken hier zoals #freealmeida etc leken van Almeida een absolute topper te maken zonder weerga. Nogmaals, had hij geen 5′ verloren id eerste bergrit, dan had hij niet de gevolgen ervan moeten dragen.

0
vevie 26 mei 2021 om 17:12

Mooi, hoor! Yates ruikt bloed. Egan niet onaantastbaar. Toch mooi om te zien, dit. Dat wordt nog wat!

Let’s gooooo!

0
CechRepublic 26 mei 2021 om 17:52

Zei ik (eer)gisteren niet dat we toch nog altijd een lichte slag om de arm moesten houden?

(geeft zichzelf een schouderklopje)

0
S. Morgenstern 26 mei 2021 om 17:12

Prachtige winnaar!! Verrassende omwentelingen ook weer vandaag. Leuke en loeizware laatste week dit.

0
thorsen 26 mei 2021 om 17:12

Lekker makkelijk achteraf, maar met de kennis van nu heeft DQS een foute keuze gemaakt in de eerste week.

Wat een slachtveld vandaag! Ik hoopte er al een beetje op met zo’n etappe na de rustdag.

0
ronddraaien 26 mei 2021 om 17:15

Misschien zeggen we straks wel hetzelfde over Ineos.

0
Koers 26 mei 2021 om 17:17

Na etappe 4 lag Almedia 4.10 achter op d’n Evenepoel. Iedereen had voor Evenepoel gekozen.

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 17:22

Het was de enige juiste keuze toen. Bizar dat Almeida die eerste selectieve rit zoveel verloor, nadien heeft hij toch meer dan bewezen tegen de kou te kunnen. Had ie daar een hongerklop of zo?

0
Panache 26 mei 2021 om 17:22

Je hoeft niet altijd te kiezen, je kan ook twee man een beschermde rol geven.

0
Romerike 26 mei 2021 om 17:28

Mijn inziens was de enige fout van dqs om Almeida ook een 2e dag op Evenepoel te laten wachten. 2e dag lossen achter elkaar biedt toch niet veel hoop.

0
Erik33 26 mei 2021 om 17:30

Foutje DQS inderdaad. Feitelijk hadden ze al bij de start voor Remcootje gekozen. Mogelijk missen ze nu een podium met Almeida.

0
Ties Janssen 26 mei 2021 om 17:32

Ja maar anderzijds kun je ook nog een beetje almeida proberen te beschermen en zijn gang laten gaan hij heeft al minstens 4 minuten verloren met dat beschermen misschien zelf meer dus dan is het toch inderdaad niet slim 100% op een iemand te gaan.

0
Scibby 26 mei 2021 om 17:40

Wat ik van Evenepoel heb gezien dan is het toch raar dat hij gebracht werd als giro winnaar. Alleen al het dalen, toch een belangrijk ding in de giro zou al zorgen dat het erg lastig zou worden. En na zolang uit koers en nog nooit een grote ronde te hebben gedaan is het niet meer dan logisch dat het niet lukt.

0
thorsen 26 mei 2021 om 17:54

4 minuten is veel als je wilt winnen, maar het valt reuze mee als je voor top10 rijdt. En DQS roept nu zelf dat ze absoluut niet voor de winst gingen, dat heeft de media gehyped.

0
CechRepublic 26 mei 2021 om 17:56

Laten we even reëel blijven over Almeida. Hij werd simpelweg gelost in die vroege rit omdat hij niet goed genoeg was. Hij kon veel tijd terugpakken in de regenrit die Bernal won omdat hij als niet bedreiging met veel voorsprong aan de laatste beklimming mocht beginnen. Dat maakte de tijd die hij verloor als knecht voor RE weer goed. Als hij toen dichter had gestaan had hij nooit weg mogen rijden. Almeida verspeelt een podiumplek door zijn eigen falen in die ene rit, niet door het ploegenspel van DQS.

0
jappe666 26 mei 2021 om 18:08

Een groter probleem dan de beslissing van de ploegleiding om Almeida terug te roepen, was het feit dat de eerste DQS-knecht op 19 minuten gefinisht is. Masnada, die als laatste man zou moeten fungeren bergop was zelfs de laatste van de ploeg op net geen 23 minuten, terwijl dus ook Serry, Knox, Honoré,… in geen velden of wegen te bespeuren waren. Anders hadden die Evenepoel op sleeptouw genomen en hadden ze Almeida nooit teruggeroepen. Het was absoluut een ongelukkige keuze achteraf gezien, maar dat was eerder een ongelukkig gevolg dan een oorzaak.

0
Pietspeed 26 mei 2021 om 18:16

Uiteraard had Almeida kopman, dan wel mede kopman moeten zijn. Het is volstrekt niet realistisch na Evenepoel z’n crash, revalidatie en zonder koers in de benen, hem de kopman laten zijn. Dat stak Almeida wellicht gigantisch na wat hij bijvoorbeeld vorig jaar al in de Giro had laten zien aan Ome Pat. En dat misschien niet voor een mega loon. En als stank voor dank, knechten voor Evenepoel, Tsja dan laat Almeida zich ff lossen om ook daadwerkelijk de druk en verwachtingen bij Evenepoel te leggen. Sportieve comeback of revanche, hoe het ook te bezien valt.

0
Ed De B 26 mei 2021 om 18:49

Denk dat het wel genoeg is voor Evenepoel zo. Ik zou hem direct laten afstappen voor zijn eigen bestwil. Die arme jongen is van hero tot complete zero en mikpunt van spot geworden. Weer gevallen en in nu de laatste bus binnen…dit lijkt me wel genoeg zo

0
ronddraaien 26 mei 2021 om 19:05

@pietspeed
Lijkt me niet echt een slimme beslissing, even opzettelijk lossen, in een jaar waar je met andere ploegen wil onderhandelen voor een contract.

0
Max1 26 mei 2021 om 21:22

Ben wel eens benieuwd hoe Almeida zal scoren als kopman volgend jaar. Velen die DQS verlaten rijden een pak mindere uitslagen. Ook verteert hij lange cols boven de 2000 meter minder. Hebben we vorig jaar gezien op de Stelvio en maandag ook waar hij een voorgift van 6 minuten aan het begin van de col en een achterstand op de top had. Steile muren zijn wel zijn ding. Onbegrijpelijk dat hij in de vierde rit op een korte steile helling zoveel tijd heeft verloren.

0
AdZ 26 mei 2021 om 22:01

@Max1, in je reacties redeneer je voortdurend weg van de blunders van je helden en of kraak je de evident beste man van de ploeg af. Waarom? Kan je er als fanboy niet zo tegen dat Egonepoel letterlijk en figuurlijk op zn bek gaat en dan ook nog een slap lulverhaal ophangt? Of dat zn bazen een paar ontzettende inschattingsfouten hebben gemaakt? Gewoon toegeven kan soms ook opluchten hoor ;-)

0
ronddraaien 26 mei 2021 om 17:13

Doet me wel denken aan die instorting van 2018 van Yates, toen verloor hij de dag ervoor ook plots, vanuit het niets, bijna een minuut.

0
Scibby 26 mei 2021 om 17:41

Maar daarvoor reed Yates zo extreem offensief. Dat het wel een beetje te verwachten viel (achteraf gezien).

0
Jean Dumas 26 mei 2021 om 17:48

Bernal rijdt ook offensief, zeker drie beslissende aanvallen geplaatst.

0
Monsieur Bendy 26 mei 2021 om 17:13

Wat een slappe zak is die Caruso zeg. Als je toch ziet dat de roze trui in crisis verkeert, dan demarreer je er toch even van weg om hem nog een mentale dreun te geven? Nee hoor, meneer gaat voor Bernal op kop rijden. Onvoorstelbaar gewoon.
Hopelijk zorgt dit zwakke moment ervoor dat de concurrenten bloed ruiken en we nog een paar leuke laatste dagen krijgen. Dat kan deze Giro wel gebruiken.

0
vevie 26 mei 2021 om 17:14

Even erbij nagedacht dat hij wel moest kunnen? Zo fris zag Caruso er niet uit.

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 17:15

Caruso was zelf al gelost, ik had hem ook graag zien versnellen maar het is een berekenend strijkijzer die ook baat had bij de afstand op Yates zo kort mogelijk houden en ging voor de optie om dat met Bilbao en Martinez samen te doen. Ik denk dat hij de juiste keuze gemaakt heeft met koel blijven.

0
Panache 26 mei 2021 om 17:24

Caruso weet als geen ander dat je een ronde van drie weken niet wint in een kwartiertje. Indien Bernal op is dan heeft Caruso zijn energie nodig in de strijd met de mannen achter hem.

0
Ties Janssen 26 mei 2021 om 17:33

Ja of je gaat in het wiel hangen maar niet dit

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 17:40

Nee, Caruso had Yates verder moeten laten wegrijden en ook niet op kop gaan om Carthy, Vlasov en Bardet op afstand te zetten… uhm.. Caruso heeft zijn hersens gebruikt en had gelukkig geen liveblog op zijn computertje.

0
CechRepublic 26 mei 2021 om 17:58

Dit is satire toch?

0
Pietspeed 26 mei 2021 om 18:19

Bendy, slap verhaal. Eens met RV en Panache ea.

0
Monsieur Bendy 26 mei 2021 om 18:19

Jaja, hij had moeten nadenken en berekenend rijden. Dit is precies waarom bergetappes tegenwoordig zo saai zijn, omdat iedereen dit doet. Een blind paard kon nog zien, dat Bernal het echt heel moeilijk had. Dan hoef je echt geen splijtende demarrage te plaatsen om er van weg te komen, een kleine versnelling was zat geweest. Dat mag je toch wel verwachten vd nr 2 vd Giro.

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 18:39

Ik hoor het al, als jij daar had gezeten had je er een klap op gegeven, niet?

0
CechRepublic 26 mei 2021 om 18:47

Vroeger Bendy, vroeger toen de mannen nog van staal waren en de fietsen van hout. Toen had zo’n laffe hond als Caruso geen eens mogen starten in de Giro, laat staan dat hij 2e in het AK zou staan. De wereld is ingestort toen de millennial werd uitgevonden.

0
Silent Hill 26 mei 2021 om 19:10

Bendy, ik heb al even niet meer gespeeld maar ik dacht dat de combinatie om Caruso te laten aanvallen R1 blijvend indrukken is en dan zo snel mogelijk X te drukken.

0
rennerske 26 mei 2021 om 19:20

Tuurlijk had Caruso moeten demarreren. Vervolgens had hij Martin moeten overvleugelen want dan had hij ook nog de boni’s gepakt. Eigenlijk is het zo simpel, snap niet dat Caruso dat niet snapt.

0
Veloburto 26 mei 2021 om 20:27

Caruso had wel ff in bernal zijn wiel moeten gaan zitten, even sparen en dan een aanval plaatsen. Hij reed hier hoor het podium ipv proberen de nummer 1 aan te vallen

0
ProfrondeZevenbergen 26 mei 2021 om 22:15

@Silent hill +1
Hahahahaha (toffe reactie!)

0
Wheely 26 mei 2021 om 17:13

Heerlijke rit! Wat een slagveld, benieuwd naar de verschillen.

0
Panache 26 mei 2021 om 17:14

Wat een slagveld. Bernal werd door sommigen alweer tot onoverwinnelijke gebombardeerd, maar hopelijk gaan deze lieden de schoonheid van drie weken koers zo langzamerhand beter begrijpen. Er komen nog twee zware dagen, plus een tijdrit!

0
fietsvriend 26 mei 2021 om 17:21

Duh, hij heet Panache

0
Panache 26 mei 2021 om 17:29

Yates Giro 2018, Roglic Giro 2019, Thomas Giro 2020, Roglic Tour 2020 etc. etc.
Honderden berichten dat de ronde saai is en al beslist is, maar dan ben ik ineens de betweter? Dat ik het beter weet hoor ik U zeggen, akkoord.

0
fietsvriend 26 mei 2021 om 17:35

Ik moedig je aan, heerlijke naam, en ben helemaal met je eens. De derde week.

0
dumoman 26 mei 2021 om 17:16

Nederlands trots die zoveel beter wordt in de 3e week ook nergens meer gezien en foss in de top 10, ik moet het nog zien…

0
Wheely 26 mei 2021 om 17:20

Bouwman 22e zal wel in top 15 staan nu.

0
Welleke 26 mei 2021 om 17:26

Kruijswijk rijdt hier niet hoor.

0
Laatste man 26 mei 2021 om 17:26

Blijf gewoon weg joh.

0
Romerike 26 mei 2021 om 17:31

Deze reactie snap ik niet. Bouwman 22e, met 5 vluchters en paar knechten voor hem gefinished. Komt dus precies op zijn plaats in het klassement binnen. Foss reed een zeer goede etappe, verliest geen plek.

0
arviidd 26 mei 2021 om 17:44

Je bedoeld Bouwman? Die komt gewoon de top 14 binnen en Foss eindigt hier voor Bardet, Carthy, Vlasov en Ciccone. Dus waar je deze conclusie vandaan haalt is mij een raadsel.

Nederlandse trotst maak jij er overigens zelf van.

0
bartp25 26 mei 2021 om 17:46

De tijdrit van Foss, is samen met die van Almeida, normaliter de beste van de top 10. Dan Martin is nummer 11 momenteel die meer dan 4 minuten achter staat. Foss gaat zonder pech en zonder een instorting top 10 rijden. Als hij nog wat korter kan komen op Bardet, Vlasov en Carthy kan hij zelfs nog stijgen met zijn tijdrit.

0
LeoR 16 26 mei 2021 om 17:19

Caruso grote kans op eindwinst in de giro ?!

0
Dikke vrouw 26 mei 2021 om 17:19

Mooi, maar de echt grote bergen zijn op

0
Tonydepony 26 mei 2021 om 17:28

Neen, de grote bergen zijn niet op

0
Dikke vrouw 26 mei 2021 om 17:33

de lange en of steile bergen zijn op

0
Tonydepony 26 mei 2021 om 17:45

overmorgen finishen op klim van 9 km aan 9%. Je moet ook eens de laatste 5 km zien.
Etappe 20 een klim van 24 km naar boven 2000 meter.

0
vevie 26 mei 2021 om 17:54

@tony: maar dat is alleen relevant als Yates en Caruso vroeg durven aan te gaan. Als ze wachten tot de laatste km’s, maken ze net als nu maybe tegen een minuut goed, maar dat is niet genoeg. Eigenlijk moet Yates al vanaf de voet van de klim eraan beginnen. Niet voluit, maar wel een sterk tempo rijden om anderen al te lossen. En BikeExchange moet de koers weer hard maken net als vandaag.

0
Tonydepony 26 mei 2021 om 18:21

Ik verwacht dat Bernal er helemaal gaat doorzakken, dit geeft me een 2018 Yates vibe.
In de laatste etappe kan er echt wel gegooid worden met minuten. Lijkt me een perfecte etappe om ook een plannetje te meden met een sterk team.

0
De Siepel 26 mei 2021 om 21:55

Yates moet veel eerder aanvallen, maar dat is zijn stijl niet. Hij wacht doorgaans tot de laatste 3 km voor de eindstreep. Leuk en aardig, maar daarmee pak je geen roze trui. Ik denk dat hij steun moet zoeken bij Almeida. Die heeft er zin in en oogt steeds sterker. Almeida kan ook op zijn ijzersterke tijdrit rekenen en kan daardoor zomaar naar de vierde plek stijgen.

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 17:20

Prachtige etappe, de mooiste met lengtes voorsprong. Kopmannen inclusief roze trui die allemaal huilend in het wiel van verbaasd omkijkende super knechten binnen komen spartelen, een Yates die weer a la Yates bezig is en een sneaky Almeida die zijn beste dag ooit heeft, Dan Martin die met nu zeges in alle rondes en Luik + Lombardije op zijn naam ook wel in een rots uitgehakt mag zien worden, Ciccone die wat lullig en Vlasov die heldhaftig en met grinta door het ijs zakken..

Koers van het jaar voor mij.

0
fietsvriend 26 mei 2021 om 17:23

Wat een heerlijk zeg. Benieuwd waar Bernal staat de komende dagen. Nu al zonde van die ingekorte bergetappe komende week.

0
vevie 26 mei 2021 om 17:24

Idd, hele mooie etappe. Ik sluit winst voor Yates zeker niet uit. Als Bernal niet meer zo fris zit, dan gaat hij het sowieso niet meer houden tegen een ontketende Yates. Caruso is net niet sterk genoeg, denk ik, om Yates dan achter zich te houden.

0
Dikke vrouw 26 mei 2021 om 17:25

Laatste 4km waren inderdaad mooi

0
vincenzo 26 mei 2021 om 17:32

Bernal is nog (relatief) fris maar heeft last van zijn rug, zoals hij zelf aangeeft. Vanaf nu zal Team BikeExchange vol gas omhoog gaan. Durft Yates zaterdag zelf al aan te gaan op de Passo San Bernadino?? Veel zal ook afhangen van het weer. Bernal kan beter tegen koude dan Yates.

0
Erik33 26 mei 2021 om 17:33

Was wel een interessante etappe.

0
vevie 26 mei 2021 om 17:44

Yates zal natuurlijk vrijdag en zaterdag aan moeten gaan om de Giro nog te winnen. Zoveel kansen zijn er niet meer. In de TT kan hij beter voor de dag komen dan Bernal maar geen minuten dichtrijden. Hij moet dus sowieso vrijdag en zaterdag los gaan. Caruso ook, als ze nog willen winnen.

0
Maenhout 26 mei 2021 om 17:22

Het is Dan van harte gegund. Prachtige etappe gereden!

0
VerstandOpNul 26 mei 2021 om 17:22

Dit was toch genieten hoor.. wat een slagveld..
Maakt de resterende dagen alvast een stuk interessanter!

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 17:24

Castroviejo valt niks te verwijten, kennelijk hadden ze op het hoofdkwartier de data van Martinez en Bernal omgewisseld, dan krijg je dit. Ik hoop wel vurig dat het niet Bernals rug weer is die opspeelde.

Overigens had ik er nu het liefst meteen een dikke gore bergrit achteraan gezien.

0
Jacco van Stierop 26 mei 2021 om 17:27

Mooi werkstuk van Dan Martin, van harte gegund.
Rare wendingen deze etappe; zuur voor Ciccone, Almeida toont weer zijn taaiheid, Yates leeft weer op, en Bernal toont zijn eerste zwakke moment. Stuivertje wisselen in de top10. Bernal heeft nog een geruststellende voorsprong, dat zou moeten lukken.

Daniel Martìnez, heeft die niet in een aantal spaghetti-westerns gespeeld?

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 17:34

Hij zou er bij de casting in Sergio minimaal bij het kampvuur zittende en ineens vanuit de holster vurende Mexicaan doorkomen ja.

0
Romerike 26 mei 2021 om 17:34

Haha, dacht al het zelfde. For a few kilometres more…

0
Murcia 26 mei 2021 om 17:27

Als je denkt dat alles beslist is komt er deze finale. Dan Martin verdient alle felicitaties voor zijn inspanningen en wint zeer fraai deze etappe. Hoort nu bij een illuster gezelschap.
Daarachter ontploft het door Yates die Bernal lost en met Almeida weg rijdt. Almeida en de laatste kilometer is een bekend verhaal maar hij komt niet meer bij Martin. Yates pakt tijd maar vooral de wetenschap dat Egan niet langer onkwetsbaar is. Hier gaan we morgen de gevolgen al van zien denk ik. Als er bloed wordt geroken komen de jachthonden.

In de rest van het AK toch ook opvallende dingen, Carthy en Bardet matigjes en Vlasov gewoon slecht. Ook Ciccone maar die heeft het excuus van de val en offert hier zijn AK op. Als fan van TJV genoten van de ploeg, Foss keurig eigen tempo gereden en een meesterknecht voorbeeld van George die er wat doorheen komt. Ook Koen nog lange tijd in de groep roze trui en geprobeerd om in de vlucht van de dag te komen maar hij was net te laat.
Tenslotte de conclusie dat in mijn ogen de ploeg er verstandig aan doet om Remco te overtuigen zijn gezondheid niet nog meer op het spel te zetten. Het afdalen is gewoon te matig nu. Uit pure angst loopt hij bijna weer schade op.

0
fietsvriend 26 mei 2021 om 17:43

Evenepoel kreeg ik zelfs medelijden mee – , het vaderlijke klopje op de schouder van Nieve die even kwam kijken of alles goed was – niks meer van de bravoure over, een hoopje mens.

0
bartp25 26 mei 2021 om 17:48

Ik vond Vlasov alsnog een knappe rit rijden, moest al eerste lossen van de favorieten en komt alsnog voor Bardet, Carthy en Ciccone binnen.

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 17:52

Vlasov hield goed zijn tanden op elkaar, ook een jonge gast nog natuurlijk. Carthy ging er echt dwars doorheen en Bardet zag ik verre van aankomen, wat heeft die op de rustdag gedaan?

0
jappe666 26 mei 2021 om 17:54

@Fietsvriend: Nieve kwam zich excuseren bij Evenepoel. Hij was gelost en knalde vol op Evenepoel net toen die weer rechtgekrabbeld was na zijn val.

@Bart: Inderdaad, verliest uiteindelijk maar een dikke anderhalve minuut op Bernal, terwijl hij al in de eerste meters bergop eraf lag en na de steun van Pronskiy best nog een heel eind alleen verder moest.

0
Lalsacien 26 mei 2021 om 18:21

@bartp25 Bardet kwam voor Vlasov binnen.

0
Laatste man 26 mei 2021 om 17:28

Mooi hoor dit. Wellicht toch nog wat spanning.

Almeida was op die ene dag na sowieso al de betere van Evenepoel. Ze hadden hem op z’n minst ‘in koers’ moeten houden.

Vlasov en Carthy verliezen behoorlijk vandaag.

0
FritsvanHoefelen 26 mei 2021 om 17:32

Alle knechten waren vandaag beter dan de kopmannen (muv Yates).

Dan belooft spektakel

0
Wheely 26 mei 2021 om 17:46

Dan bracht spektakel bedoel je. ;)

0
Romerike 26 mei 2021 om 18:16

Ik heb eerlijk waar echt van de knechten vandaag genoten. Vaak is het man tegen man, vandaag koppel tegen koppel. Storer bleef onverwacht lang bij Bardet, Bilbao die terugkomt, Bennett die blijft kijken “ben je er nog, ik ben er voor jou”, Pronskiy die zich kilometer(s) vastbijt om een elastiek een touw te laten worden en als hoogtepunt het oppeppen van Bernal door Martinez.
De discussie over teamsport ja of nee kan weer voor een weekje de ijskast in.

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 18:43

Welke discussie iig overboord kan is het nut van knechten bergop. Je hebt ze als kopman niet vaak nodig tijdens een ronde maar als het echt zo’n dag als vandaag is heb je maar liever een Martinez, Bettiol, Bilbao etc aan je zijde.

0
vevie 26 mei 2021 om 17:33

Ik denk dat het gewoon een mindere dag was. Als het wel de rug was, dan is Bernal uiteraard de lul. Dat gaat hij dan niet meer houden.

Ik vind het wel oprecht mooi dat we altijd zo verbaasd zijn dat de top kopman een slechte dag heeft, terwijl dit toch is wat we eigenlijk willen zien. Niemand wil overmacht zien en kopmannen die blijkbaar nooit wat kunnen tegenkomen. Niet vanuit het kijkplezier aspect en niet vanwege wat we associëren met dominantie.

0
Ties Janssen 26 mei 2021 om 17:35

Bij evenepoel zit het echt tussen de oren.

0
jappe666 26 mei 2021 om 17:43

Wat zit er tussen de oren?

Het feit dat hij door die zwieper van die man van AG2R de bocht niet haalt, of dat hij na het rechtkrabbelen vol wordt aangereden door de geloste Nieve?

0
Dikke vrouw 26 mei 2021 om 17:45

Dat klopt Ties.

0
Maenhout 26 mei 2021 om 17:51

Fietst harder naar boven dan naar beneden… Gelukkig kun je afdalen leren, zoals Froome heeft laten zien. Hopelijk leert Remco dat ook, anders wint hij nooit meer wat.

0
Jooop 26 mei 2021 om 17:56

Zakarin heeft bewezen dat niet iedereen het kan leren.

0
Reiger 26 mei 2021 om 18:02

Als iemand Remco Evenepoel bij de drie slechtste dalers van het peloton zou zetten, ben ik het daar 100% mee eens. Alleen deze valpartij was nou niet eens een gevolg van slecht dalen! Hij komt met 60/70 km op die valpartij af na een bocht en moet dan in minder dan een halve seconde een keuze maken welke actie hij maakt of dat hij er misschien nog ergens tussendoor kan. Hij valt ongelukkig én wordt ook nog aangereden. Pech pech pech volgens mij. Dat ook deze valpartij in een afdaling niet gaat bijdragen aan zijn zelfvertrouwen is ook een feit. Veel werk aan de winkel dus.

0
Romano1800 26 mei 2021 om 17:38

Yates staat op 3 minuut 20 als hij bernal 2x nog op 1 minuut rijdt staat jij nog op 1 minuut 20 . Ik verwacht dat dit bernal zijn slechte dag is zoals iedereen die kent en er vrijdag gewoon staat . Tenzij de rug gaat opspelen van bernal maar dat zou zonde zijn dat iemand vanwege een blessure de giro niet wint

0
vevie 26 mei 2021 om 17:41

Zou zonde zijn, maar dat is wielrennen. De beste wint niet altijd en een ronde duurt drie weken. Ik hoop dat Caruso en Yates nog wat proberen.

0
jappe666 26 mei 2021 om 17:41

Bizarre etappe…

Martinez sterker dan Bernal,
Bennett sterker dan Foss,
Storer sterker dan Bardet,
Bettiol sterker dan Carthy,
Almeida sterker dan Evenepoel,
Pronskiy sterker dan Vlasov,
Ulissi sterker dan Formolo,
Bilbao sterker dan Caruso.

Dag van de luitenanten!

0
Victor S 26 mei 2021 om 17:48

haha prachtig lijstje

0
Romerike 26 mei 2021 om 18:18

Was super om te zien.

0
AdZ 26 mei 2021 om 21:21

Haha voor een paar kapiteins teveel eer :-)

0
RidderSchwobin 26 mei 2021 om 17:53

Het is Dan Martin gegund!

Mooie, verrassende slotklim.

0
josi 26 mei 2021 om 17:54

Mooie rit en klasse gereden van Martin. Daarachter een interessant slagveld dat perspectief biedt voor een paar mooie laatste bergritten. Yates zal bloed ruiken en Almeida heeft weinig te verliezen en zal zeker ook wel de knuppel in het hoenderhok willen gooien. Niet gedacht dat Foss mannen als Bardet, Carthy en Vlasov achter zich zou houden op zo’n steil ding, knap gereden.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone