Giro 2021: Damiano Caruso zegeviert op Alpe Motta, Egan Bernal houdt stand

Giro 2021: Damiano Caruso zegeviert op Alpe Motta, Egan Bernal houdt stand
zaterdag 29 mei 2021 om 17:04

Damiano Caruso heeft de laatste bergrit in de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan van Bahrain Victorious wist op de slotklim naar Alpe Motta uit handen te blijven van Egan Bernal en Daniel Felipe Martinez, die de schade beperkten en zo met een geruststellende voorsprong aan de tijdrit in Milaan kunnen beginnen.

De twintigste rit in de Giro d’Italia voerde de overgebleven 144 renners over de Passo San Girardino, Splügenpas en de Alpe Motta. Voor leider Bernal was het devies vooral om niet te veel tijd te verliezen na de twee vorige bergetappes.  Daarin werd hij stevig onder druk gezet door zijn belager Yates en moest hij meer dan een minuut van zijn voorsprong prijsgeven. Met een voorsprong van 2 minuten en 49 seconden kon hij zich in deze laatste bergrit nog wat permitteren.

In de openingsfase van de wedstrijd probeerden veel renners mee te glippen in de vroege vlucht. Voor het Bahrain Victorious van Damiano Carus en Team BikeExchange van Yates zou het tactisch goed uitkomen om een pion mee te hebben, maar zij slaagden daar niet in. Na dertig kilometer kregen negen renners de zegen van het peloton.

Van der Hoorn, Vervaeke en De Bondt mee in de vroege vlucht
Daarbij zaten met Dries De Bondt, Louis Vervaeke en Taco van der Hoorn twee Belgen en een Nederlander. Simon Pellaud, Giovanni Visconti, Felix Grosschartner, Vincenzo Albanese, Nico Denz en Matteo Jorgenson maakten de kopgroep compleet. In de vlakke aanloop naar de Passo San Girardino reden zij een voorsprong van krap vijf minuten bij elkaar.

foto: Cor Vos

Trek-Segafredo nam opvallend genoeg het heft in handen in de achtervolging. Zouden zij met Bauke Mollema en Vincenzo Nibali nog iets van plan zijn op een van de drie beklimmingen? Het antwoord liet nog even op zich wachten.

Vervaeke en Grosschartner beste klimmers op Passo San Girardino
Op de Passo San Girardino spatte de vroege vlucht al uiteen. Voor klimmers Vervaeke en Grosschartner ging het aan de voet van de beklimming te langzaam, waarna zij besloten om gezamenlijk ten aanval te trekken. Later kregen zij weer gezelschap van Albanese, Pellaud en Visconti.

Met een voorsprong van nog maar een minuut rondden zij de top van deze beklimming van eerste categorie. Niet alleen Trek-Segafredo was verantwoordelijk voor deze daling, maar ook Team BikeExchange en Team DSM. Het was duidelijk dat er in de laatste zestig kilometer nog wat stond te gebeuren.

Team DSM en Bahrain Victorious bundelen de krachten
In de afdaling zagen we een eerste teken aan de wand. Namens Team DSM splitsten Chris Hamilton, Michael Storer en Romain Bardet zich af van het peloton op jacht naar de koplopers, gevolgd door Pello Bilbao en Caruso. Toen de voorsprong nog twintig seconden was op het peloton, sloten de klassementsrenners met hun knechten vooraan aan.

foto: Cor Vos

Op weg naar de Splügenpas probeerden Storer, Hamilton en Bilbao hun kopmannen met een zo groot mogelijke voorsprong af te leveren aan de voet. Die grootst mogelijke voorsprong bleek uiteindelijk maar twintig seconden te zijn. Voor Bernal en Yates voorlopig nog geen reden om te panikeren.

Voorsprong van Caruso en Bardet groeit
Dankzij kopbeurten van Vervaeke, die daarna ook meteen overboord ging, Caruso en Storer groeide de voorsprong op de voorlaatste beklimming tot vijftig seconden. Dit was ook meteen de voorsprong waarmee de vier overgebleven koplopers aan de twintig kilometer lange afdaling naar Alpe Motta begonnen.

Aleksandr Vlasov kon zijn zenuwen in die afdaling niet meer onderdrukken. Met een aanval snoepte de renner van Astana-Premier Tech tien seconden van de achterstand af en reed hij het groepje der favorieten uit elkaar. INEOS Grenadiers riep de Rus snel weer tot de orde en zette de achtervolging op de klassementsrenners vooraan voort.

foto: Cor Vos

Martinez en Castroviejo houden schade beperkt voor Bernal
Dankzij het berewerk van Jonathan Castroviejo in de afdaling en Daniel Felipe Martinez op de slotklim, groeide de voorsprong van de aanvallers niet meer. Sterker nog, nadat Storer en Caruso overboord waren en Bardet en Caruso het zelf moesten doen, begon de voorsprong weer wat te krimpen.

In de slotkilometers werd duidelijk dat de roze trui van Bernal nooit echt in gevaar is gekomen: Caruso en Bardet vochten met een toegift van twintig seconden in de laatste twee kilometer alleen nog maar in de ritzege. Of kwam er nog een versnelling van achter?

Yates en Almeida lossen
Nee, bleek later. Door het hoge tempo van Martinez durfde niemand ook maar aan aanvallen te denken. Yates en Almeida moesten op anderhalve kilometer van de top als laatst overgebleven klassementsrenners zelfs Martinez en Bernal laten gaan.

Caruso houdt Bernal af
Vooraan was Caruso bezig aan een ijzersterke beklimming. Nadat hij Bardet overboord gooide, groeide zijn voorsprong zelfs weer op de twee Colombianen. Zo bekroonde hij zijn vermoedelijk aanstaande tweede plaats met een schitterende ritzege in Alpe Motta. Bernal en Martinez kwamen ongeveer een halve minuut na de Italiaanse winnaar binnen.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

63 Reacties

vevie 29 mei 2021 om 17:05

Mooi gereden! Verdiende winnaar. Heeft de koers gemaakt en verdiend gewonnen. Topgozer, die Caruso. Optimaal geprofiteerd van het wegvallen van Landa en zijn mooiste resultaat ooit gehaald.

Ineos conservatief gereden. Bernal de terechte winnaar van dit rondje. Yates uiteindelijk niet sterk genoeg en Caruso terecht een plek hoger dan Yates.

klassementsrenner 29 mei 2021 om 17:06

Heel mooi echt gegund Caruso!

Romāns Vainšteins 29 mei 2021 om 17:07

De Kort al binnen?

nickdt 29 mei 2021 om 17:08

LOL.

Top 10 in een klassement

Affini 2x tweede

Bouwman die bijna een rit pakt

Romāns Vainšteins 29 mei 2021 om 17:10

Nou ja, bijna een rit pakt… Hij was nog niet eens van zijn medevluchter af en aan het zigzaggen terwijl Bernal voorbij vloog, het was niet bepaald een Mädertje

Franco Ballerini 29 mei 2021 om 17:10

Genieten vandaag. TJV, pak die Fortunato!

the student 29 mei 2021 om 17:15

Das niks voor t Nederlandse Jumbo-Visma. Vooral voor Fortunato zelf niet.

Romāns Vainšteins 29 mei 2021 om 17:19

Waat doe joe tink of stroepweefelsch?

harryjohan71 29 mei 2021 om 17:19

Jumbo Visma heeft genoeg klimmers en halen geen buitenlandse renner van 25 die niet absolute wereldtop is.

Franco Ballerini 29 mei 2021 om 18:13

@harry: hij zou bij TJV bij de beste drie klimmers behoren. Zo geweldig is het klimpotentieel daar ook weer niet.

Lance4eva 29 mei 2021 om 18:29

Trek-Segafredo.

harryjohan71 29 mei 2021 om 19:05

Daarom eindigt hij in het klassement ook na Foss, Bennett en Bouwman. We weten allemaal dat JV genoeg klimpotentieel heeft. Deze jongen is echt niet genoeg voor Jumbo Visma. Maar ja sommige wielerflitsers vinden het leuk om denigrerend te doen over de klimmers/selectie van JV.

Ties Janssen 29 mei 2021 om 20:38

@harryjohan71 hij won nochtans deze giro meer etappes dan jumbo visma en zou een goede jongen zijn voor etappes en knechten werk maar ik gun hem eerder een trek-segafredo of dergelijke.

harryjohan71 29 mei 2021 om 22:12

@Ties Jansen Dat geldt wel voor meer ploegen die in de Giro rijden. Dit is Fortunato's eerste overwinning in jaren en JV moet hem halen omdat hij etappes kan winnen. Tevens wordt de suggestie gewekt dat hij goed kan knechten. Op basis waarvan jullie dat beoordelen geen idee, aangezien hij in de Giro geen millimeter geknecht heeft.

S'mon 29 mei 2021 om 17:10

Mooie rit, mooie winnaar, en (hoogstwaarschijnlijk) ook een mooie en verdiende eindwinnaar.
Ik vraag me wel af hoe het komt dat Almeida uiteindelijk nog voor bijna al de andere klassementsrenners eindigt: had hij gewoon een dipje en daarna een beter moment, of heeft de rest zich daar al een beetje vergaloppeerd?

Dikke vrouw 29 mei 2021 om 17:11

Het is een Trol

Romāns Vainšteins 29 mei 2021 om 17:12

Die 1:59 in de tijdrit,.. Ik zie het Caruso nog wel doen hoor. Hij die een geweldige rit rijdt en Bernal die een beetje choked en niet in het ritme komt, alles zo plat als een duppie…

Zeker niet gelopen

Que cera cera 29 mei 2021 om 17:16

Dat denk ik dus ook Romans, morgen geen knechten die m kunnen helpen

vevie 29 mei 2021 om 17:19

Que Cera, das onzinnig. Welke kopman wordt niet geholpen door z’n knechten? Dan kun je ook zeggen dat Caruso het maar had moeten doen vandaag zonder Bilbao, of Yates gisteren zonder zijn knechten.

klassementsrenner 29 mei 2021 om 17:23

Een tijdrit moet je echt alleen daar helpen is echt strafbaar

S'mon 29 mei 2021 om 17:29

Bernal verloor in de eerste tijdrit 7 seconden op Caruso over 8.6km. Dat wil zeggen dat Caruso over een afstand van ongeveer 30km 24,5 seconden verliest. Dus de eindzege lijkt me wel binnen.
Of was het bericht sarcastisch bedoeld? ;)

vevie 29 mei 2021 om 17:39

Nee, Romans was denk ik zeker serieus. Die heeft het niet zo op Ineos. Ook terecht hoor, als je de afgelopen jaren kijkt naar hoe defensief zij gekoerst hebben. Ik zelf ben meer van het attractief rennen. Wie aanvallend rijdt, support ik vaak en dat kan telkens verschillen welke renner dat is. Bernal is deze Giro toch terecht de roze trui drager? Is de kopman die het meest heeft aangevallen. Heeft de meeste tijd gepakt op zijn concurrenten en probeerde zelf het verschil te maken. Hij is wat mij betreft de enige renner die deze Giro verdiend te winnen

Romāns Vainšteins 29 mei 2021 om 18:18

Ja ik ben serieus maar nee ik misgun Bernal deze zege allerminst, hij verdient deze ronde te winnen.

Ik denk de volgende dingen :

10 k tt is iets anders dan 30 k tt
Caruso is een betere tijdrijder en heeft meer body op het biljartplatte
Bernal heeft de druk en minder body op het biljartplatte.

Al met al acht ik het niet uitgesloten dat Caruso 2 min sneller dit kunstje af kan wikkelen, ik denk dat het een dubbeltje op zijn kant wordt. Ik supporteer geen van beiden maar de spanning an sich.

Que cera cera 29 mei 2021 om 18:54

Ik sluit me hier volledig bij aan, uiteraard moet Caruso een hele goede en Bernal een hele slechte dag hebben. Een soort Pogacar/Roglic verhaal eigenlijk

Que cera cera 29 mei 2021 om 18:56

@S’mon, maar toen wist Caruso natuurlijk nog totaal niet dat ie 3 weken later nog voor de eindzege zou kunnen gaan terwijl Bernal al voluit ging

S'mon 29 mei 2021 om 19:22

Oke, maar dan nog zou jij nog eens 1,5 minuten sneller moeten rijden. Hopelijk wordt het spannend, maar Bernal lijkt mij de enige verdiende winnaar.

ProfrondeZevenbergen 29 mei 2021 om 19:56

1:59 gaat Caruso never nooit niet goedmaken. De spanning is er af. Almeida en Martinez zullen nog wel stijgen.

FDJ 29 mei 2021 om 21:15

Martinez zal nog wel door in elk geval Almeida en misschien ook Carthy worden ingehaald. Omgekeerd misschien dan nog Bardet inhalen.

adelaarvanantwerpen 30 mei 2021 om 10:02

Martinez is een geweldige tijdrijder zeker voor colombiaanse normen. Carthy gaat hem echt niet meer inhalen. Almeida alleen in een topdag.

klassementsrenner 29 mei 2021 om 17:12

Ook een mooie team presentatie met Bilbao!

Dikke vrouw 29 mei 2021 om 17:12

Ineos te sterk. Aks die Martinez wat diet asn zijn positionering en dalen kan hij zomaar zelf een grote ronde winnen.
Verder knalrit

boehoe 29 mei 2021 om 17:39

Een microberoerte gehad tijdens het typen?

bartp25 29 mei 2021 om 17:13

Kansloos, verder geen woorden aan vuil maken aan deze man.

RLM 29 mei 2021 om 17:14

Caruso is echt heel verdiend. Van zo ver aanvallen en toch de rit pakken als klassementsman is zeer verdiend. Bardet die op het einde te weining overhad om op dat vlakke stuk nog even mee te werken. Een beetje jammer dat hij niet tot op de meet doorreed maar als je je eerste rit wint dan mag dat. Voorts een verbazend sterke Fortunato, Pedrero en Hirt die 9, 10 en 11 finishen.

Voorts ook een kleine vermelding voor Denz. Gelost worden (of wachten, waarschijnlijk dat) en dan op kop van het peloton vlammen en er een minuut afkrijgen. Deed Bardet dat ook niet als neoprof in de AGR?

S'mon 29 mei 2021 om 17:21

Fortunato staat ook zomaar eventjes 14de in het AK, echt mooi wat hij hier laat zien!

rennerske 29 mei 2021 om 17:15

TJV weer naar vermogen met deze sympathieke B-ploeg. Er alles uitgehaald wat er deze drie weken in zat. Complimenten.

Franco Ballerini 29 mei 2021 om 17:21

Eens. Van tevoren dacht ik ook: wat een armzalige ploeg maar toch hebben ze het (op Benett na) beter gedaan dan verwacht.

Peetvader 29 mei 2021 om 21:55

Dan hadden jullie de lat wel heel laag gelegd.

F4L 29 mei 2021 om 17:16

Verdiende overwinning en ik gun het hem ook van harte. Knap wat Bahrain hier laat zien ondanks het verlies van hun kopman.

Maenhout 29 mei 2021 om 17:25

Landa is nooit zo hoog geëindigd.

F4L 29 mei 2021 om 17:33

Het had waarschijnlijk wel gekund deze Giro. Zag er erg sterk uit in de eerste bergetappe. Had bovendien met Caruso en Bilbao ook een topploeg gehad.

Michelangelo 29 mei 2021 om 17:19

Prima staaltje rustig blijven van Ineos. Daaraan kun je zien dat het een ervaren ploeg is voor dit soort werk (met uiteraard ook de geschikte renners ervoor). Bernal heeft de hele Giro 1 zichtbaar zwak momentje gehad, waarbij hij uiteindelijk nauwelijks tijd heeft verloren. Terechte winnaar (mits hij uiteraard morgen gewoon op de fiets blijft zitten).

Mooi voor Caruso. Vaak goed, maar zelden prominent in beeld. Knap hoe ze zich herpakt hebben als ploeg na het wegvallen van Landa (en Mohoric).

TJV: glas halfleeg is geen trui, geen etappezege. Glas halfvol: met Foss, Bennett en Bouwman kort in het klassement. En wie weet wat Affini morgen kan.

DQS: gifbeker halfvol: de beoogde kopman was op 1 rit na op de afspraak, met nog uitzicht op plek 5 (of misschien zelfs 4?). Gifbeker half leeg: dit is niet waar ze voor gekomen waren: nul truien, geen podium, nul ritzeges (tenzij Cavagna morgen de meubelen gaat redden).

S'mon 29 mei 2021 om 17:25

Almeida toch de enige die weet te bevestigen na de Giro van vorig jaar (al kan Hart dat ook nog doen).

vevie 29 mei 2021 om 17:35

@: S’mon: daar ben ik ook benieuwd naar. Hart is echter nummer drie in het rijtje.

In principe is Thomas de kopman. Zou op gelijke voet staan met Carapaz, maar daar geloof ik niet in. Thomas is een Brit en heeft de tijdritten deze Tour mee. Ik heb zelf veel meer met Carapaz en hoop dat hij Thomas z’n hielen laat zien, straks. Objectief gezien, denk ik echter dat Thomas gewoon de kopman voor Ineos in de Tour is.

Michelangelo 29 mei 2021 om 18:00

@S’mon,
Ik zou zelfs durven stellen dat Almeida niet enkel heeft bevestigd, maar gewoon een stap heeft gezet. Niet (of nog niet) als je aan scorebord journalistiek doet, maar gewoon als je kijkt hoe hij rijdt en wie hij bergop achter zich laat. Deelnemersveld lijkt me gewoon sterker dan vorig jaar, en het niveau in de breedte een stukje hoger. Tenminste, het zou mij verbazen als Rohan Dennis hier de boel bergop kapot zou kunnen rijden….

Romāns Vainšteins 29 mei 2021 om 18:21

Almeida is ruim vooruit gegaan want die zit nu in het hooggebergte tegen sterkere concurrenten bij de besten.

josi 29 mei 2021 om 17:22

Mooie zege voor Caruso. Verder een ijzersterke Martinez gezien. Wel jammer dat morgen eigenlijk alleen de strijd om plaats 4 t/m 8 nog maar interessant is, naast de ritzege voor Ganna uiteraard.

vevie 29 mei 2021 om 17:25

1. Bernal
2. Caruso
3. Yates
4. Vlasov
5. Martinez
6. Almeida
7. Carthy
8. Bardet

FritsvanHoefelen 29 mei 2021 om 17:31

Mooie koers zo. Fijn dat de aanval loont

Jacco van Stierop 29 mei 2021 om 17:34

Hele mooie zege van Caruso, zet zijn optreden in deze Giro extra in de verf. Wat een versmachtend tempo kan die doorhengsten! Bardet is niet een man die niet over wil nemen, die zat te creperen in zijn wiel.
Bernal keurig voortgetrokken door gaucho Martinez; de jeugdige taaiheid van Almeida blijft fascinerend.

rennerske 29 mei 2021 om 18:15

Mooie samenvatting weer Jacco!

Ronellenfitsch 29 mei 2021 om 17:40

Al de tweede carrièrezege voor Caruso, er is hoop voor alle niet-winnaars die wel hard kunnen fietsen …

klassementsrenner 29 mei 2021 om 17:42

Trouwens echt een mooi beeld die schouderklop van Caruso naar Bilbao.

FritsvanHoefelen 29 mei 2021 om 21:27

Je zag Bardet nog even twijfelen om het ook te doen

Ivanoviclover 29 mei 2021 om 18:00

Ik vond het leuk tot ik hoorde over zijn verleden bij liquigas en de schorsing voor dopage.

Wildebert 29 mei 2021 om 18:11

Hij leek ook helemaal niet moe bij de finish…

Panache 29 mei 2021 om 18:48

Hij is niet geschorst voor gebruik van doping, maar heeft een andere renner mogelijk in contact gebracht met een dubieus figuur in 2007.

Kelder is de Man 29 mei 2021 om 18:03

Top 4 t/m 8 wordt spannend voor wie het boeit. Mooi dat die 30er die er uit ziet als een 40er deze rit pakt.

Romāns Vainšteins 29 mei 2021 om 18:22

Caruso heeft zo’n ‘echte kerel’ kop. Daar zit niks metrofiels op.

Kelder is de Man 29 mei 2021 om 18:41

Precies dat.

Schollekop 29 mei 2021 om 18:41

Mooie en verdiende overwinning van Damiano. Gezien zijn dubieuze verleden hoop ik wel dat alles met een natuurlijke fris- en fruitigheid is gegaan.
Almeida zal morgen nog twee of drie voorgangers voorbij snellen verwacht ik.

ZureVla 29 mei 2021 om 20:49

Godzijdank rijdt Bernal deze Giro op potjes Olvarit en flesjes moedermelk.

L. Valentijn 29 mei 2021 om 20:05

Ik weet het, als je er staat verdien je het. Maar voor mij heeft Caruso vandaag zijn 2e plek ècht verdiend. En deze ritoverwinning uiteraard ook.
Het mooist was het stuk met tifosi ca. 1,5 km voor de finish tot de hekken. Zonder mee te rennen stond daar werkelijk iedereen te springen en juichen. Caruso leek er ook energie van te krijgen.

Headlines

Materiaalzone

Populair