Giro 2020: Ruben Guerreiro zegeviert in Roccaraso na lange vlucht

zondag 11 oktober 2020 om 16:10
Giro 2020: Ruben Guerreiro zegeviert in Roccaraso na lange vlucht

foto: Cor Vos

Video

Ruben Guerreiro heeft de negende etappe van de Giro d’Italia achter zijn naam gezet. In Roccaraso, waar de streep lag in het skioord Aremogna, versloeg hij Jonathan Castroviejo met wie hij was weggesprongen uit de vroege vlucht. Maandag houdt het peloton een rustdag.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Daags voor de eerste rustdag was een zware etappe door de Apennijnen uitgestippeld. Van San Salvo was de eerste zestig kilometer vrijwel vlak. Maar daarna ging het continu bergop en bergaf over de Passo Lanciano, de Passo San Leonardo en de Bosco di Sant’Antonio naar Roccaraso, voor een aankomst bergop in het skioord Aremogna. Deze lange rit van ruim 4.000 hoogtemeters beloofde een waar spektakelstuk te worden.

foto: Cor Vos

Al om 10.20 uur werd het startsein gegeven in het Abruzzese San Salvo, waarmee de strijd om de vroege vlucht losbarstte. Onder meer blauwe trui Filippo Ganna wilde in het regenachtige weer meespringen, want onderweg waren liefst 116 punten te verdienen. De aanvalspogingen volgden elkaar in hoog tempo op, tot na 75 kilometer Ruben Guerreiro (EF), Eduardo Sepúlveda (Movistar), Ben O’Connor (NTT) en Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers) een gaatje kregen.

Meer renners sluiten vooraan aan
Terwijl het wat droger werd, kwam dit viertal vervolgens als eerste voorbij aan de tussensprint in Guardiagrele. De kopgroep was echter nog niet compleet, want in eerste instantie wisten Larry Warbasse (AG2R), Kilian Frankiny (Groupama-FDJ) en Giovanni Visconti (Vini Zabù-KTM) over te steken. Op de Passo Lanciano was hun voorsprong opgelopen tot ruim zes minuten. Visconti kwam als eerste over de top, waarmee hij Ganna voorbijging in het bergklassement.

Na 121 kilometer sloot ook Mikkel Bjerg aan bij de vluchters. De jonge renner van UAE Emirates, de drievoudige beloftenwereldkampioen tijdrijden, deed dat na een achtervolging van liefst dertig kilometer – een straffe stoot waarbij hij in zijn eentje een gat van vijf minuten dichtreed. Het was niet de eerste keer dat de Deen deel uitmaakte van de ontsnapping, want ook in de etappe naar de Etna was hij, net als Visconti overigens, al mee.

foto: Cor Vos

De volgende berg op de route diende zich daarna al snel aan, de Passo San Leonardo. In de klim van de bijna veertien kilometer lange loper begon het weer te regenen. Na 154,7 kilometer rondde de kopgroep met een voorsprong van bijna zeven minuten de top, waar Visconti weer de meeste bergpunten opstreek. Daarmee vijzelde hij zijn totaal op tot 76 punten. Na net zeventien kilometer dalen begonnen de acht vluchters aan de voorlaatste klim.

Trek-Segafredo voert het tempo op
In aanloop naar deze Bosco di Sant’Antonio had het peloton het verschil intussen teruggebracht tot vier minuten. In de klim scheurde de ontsnapping en reden Warbasse, Guerreiro, Frankiny, Castroviejo en Bjerg samen verder vooruit. In het peloton zette Vincenzo Nibali zijn ploeggenoten van Trek-Segafredo op kop om het tempo op te voeren, waardoor veel renners moesten lossen. De Haai van de Straat van Messina leek in deze rit zijn zinnen te hebben gezet op het roze.

Toch haalde Nibali zijn mannen van de kop toen eenmaal bleek dat in de loop van de beklimming de groep nog vrij groot bleef, waarna Deceuninck-Quick Step de controle weer overnam. De vijf overgebleven vluchters bleven, ondanks de versnelling van achteruit, samenwerken en rondden ruim drieënhalve minuut vóór het peloton de top van de voorlaatste klim, op 26,6 kilometer van de streep.

Op 14 kilometer van de streep raapten de vluchters de bonificaties aan de tussensprint; vanaf dat moment was het aftellen naar de voet van de slotklim. In de aanloop kwamen ook de ploegmaats van Wilco Kelderman, de nummer drie in het klassement, en Steven Kruijswijk (achtste) naar voren en ook de andere klassementsrenners zaten klaar. Met de kopgroep drie minuten vooruit, kon de koers zich opmaken voor een strijd op twee fronten.

Castroviejo en Guerreiro rijden vooraan weg
In de laatste 6,5 kilometer opende Warbasse de debatten in de kopgroep, maar de anderen zaten meteen op zijn achterwiel. Vervolgens zat achter de demarrage van Castroviejo wat meer pit en hij zag Guerreiro aansluiten. Vanuit het peloton versnelden Lucas Hamilton, de nummer zeventien, en Tao Geoghegan Hart (19e). De winnaar van de etappeoverwinning moest echter vooraan worden gezocht.

Castroviejo en Guerreiro zorgden ervoor dat hun medevluchters niet meer konden terugkeren en maakten er vervolgens een lange sprint van in de steile laatste kilometer, met stukken tot twaalf procent. De Portugees bleek de beste van de twee en bezorgde zijn ploeg EF Pro de tweede zege van de Giro, nadat zes dagen geleden Jonathan Klever Caicedo de derde rit naar de vulkaan Etna had gewonnen. Guerreiro hield ook de blauwe bergtrui over aan zijn dagsucces.

foto: Cor Vos

Van de klassementsrenners deden Wilco Kelderman, Jakob Fuglsang en Jai Hindley prima zaken. In de steile slotfase pakten zij kostbare seconden op bijvoorbeeld João Almeida, die wel het roze behield, Pello Bilbao en Vincenzo Nibali. Kelderman schoof ten koste van Bilbao door naar plaats twee in het klassement, de Spanjaard is nu derde. Domenico Pozzovivo is de nieuwe nummer vier. Harm Vanhoucke (zevende) en Steven Kruijswijk (elfde) zakten juist drie plaatsen.

Laatste kilometer:

Dit artikel delen:

57 Reacties

zacht 11 oktober 2020 om 16:13

Portugal heerst. Kruijswijk niet goed vandaag.

0
Groetjesaandevoetjes 11 oktober 2020 om 16:13

Kelderman ziet er echt heel goed uit. Kruijswijk komt er hopelijk de komende dagen nog beter doorheen.

0
martini151 11 oktober 2020 om 16:15

Kruijswijk en Nibali vallen tegen. Het lijkt deze Giro tussen Fuglsang en Kelderman te gaan. Maar laten dat nu net 2 renners zijn die nog nooit 3 weken lang goed geweest zijn

0
fietsvriend 11 oktober 2020 om 16:15

Milaan is nog ver.

0
Groetjesaandevoetjes 11 oktober 2020 om 16:16

Nog nooit? Niet vaak, maar zeker wel een paar keer goede klassementen gereden hoor

0
hartstikkebedankt 11 oktober 2020 om 16:18

Voorbarige conclusie, dat slotklimmetje (muur) ligt Kelderman en Fuglsang natuurlijk veel beter dan Nibali en Kruijswijk. Desalniettemin verliest Kruijswijk wel iets te veel naar mijn mening.

0
krypton 11 oktober 2020 om 17:07

Nibali is normaal gesproken juist ook erg goed in het kortere werk.

0
lander luypaert 11 oktober 2020 om 16:15

Zo Guerreiro wint na geen enkele kopbeurt. Zeer goede Kelderman, Castro en Bjerg! Bjerg die ook kan klimmen dus.

En een kloof van 5minuten dicht reed alleen.

0
Westfalen 11 oktober 2020 om 16:20

Mikkel Bjerg die bergop ook goed meedoet. Niet verwacht.

0
lander luypaert 11 oktober 2020 om 16:27

Klopt, Was op de Etna ook al sterk.

0
Bazzz 11 oktober 2020 om 16:16

Toch wel een matige etappe zeg

0
Stoempen 11 oktober 2020 om 16:18

Castroviejo zeer dom, zelden iemand zo in een zetel naar de finish zien helpen.

Sunweb had ook wel wat harder op kop kunnen rijden, en Kelderman had het roze gehad. Als je ziet dat Hindley ook nog bij Kelderman/Fuglsang eindigt.

0
KnightBiker 11 oktober 2020 om 16:55

DeCeunink nog een aantal dagen de kastanjes uit het vuur laten halen is ook niet slecht..

0
Cochise 11 oktober 2020 om 17:18

In die laatste kilometer kan je ook niet veel meer betekenen voor een ploegmaat. Masnada reed zelfs eindje voor Almeida uit en dat vind ik logischer dan Foss die opzichtig in z’n remmen knijpt om beter te kunnen kijken hoe Kruiswijk tegen 11km/h een muur opkruipt.

0
Tuubke 11 oktober 2020 om 18:01

“Sunweb had ook wel wat harder op kop kunnen rijden”? Ja, dat dacht ik ook vanaf de bank. Misschien dat het na 200 kilometer, in de regen en met zo’n wind net iets lastiger is. Kelderman doet het prima en Hindley is een geweldige helper – laten we onze zegeningen maar tellen.

0
Wheely 11 oktober 2020 om 16:20

Kelderman heeft er nog nooit zo goed voorgestaan in een grote ronde, wat gun ik hem dit enorm.

0
Lennimator 11 oktober 2020 om 16:21

Vond het geen goed teken dat Kruiswijk zijn ploegmaats – Bouwman en Foss geloof ik -maar net kon volgen.

0
harryjohan71 11 oktober 2020 om 16:22

Kruijswijk valt inderdaad tegen. Positief is dat hij nog wel 2 knechten in ondersteuning had.

0
Fietshemerin6 11 oktober 2020 om 16:24

Ben ook benieuwd wat hij daar over te zeggen heeft… Vond het ook wel gek, want op 3km leek die heel rustig en prima in orde.

0
Wildebert 11 oktober 2020 om 16:37

Goed gedaan door Bouwman (en Foss) om er nog bij te zitten. Als Achterhoeker houd je hem toch ook een beetje in de smiezen. Hopen dat Kruijswijk nog een paar peekaatjes ergens vindt.

0
thorsen 11 oktober 2020 om 16:22

Nu een week lang voornamelijk overgangsritten, en dan volgend weekend weer volle bak voor de klassementsmannen met een tijdrit en aankomst bergop.

0
Marik 11 oktober 2020 om 16:22

Keldervent maakt toch een sterke indruk. Als hij dit nog 2 weken kan volhouden…..och wat zou dat mooi zijn.

0
harryjohan71 11 oktober 2020 om 16:23

Ook een sterk team om zich heen.

0
Marik 11 oktober 2020 om 16:28

Dat is ook hartstikke belangrijk harryjohan

0
SnellePelle 11 oktober 2020 om 21:33

Inderdaad @marik
Als Stijve Stevie zo doorgaat wint hij mss wel de rode lantaarn.

0
moa 11 oktober 2020 om 16:23

jammer dat Harm er wat doorzakt al.

0
harryjohan71 11 oktober 2020 om 16:24

Dat valt nog wel mee, maar 3 seconden achter de roze trui.

0
Arema Pro Cycling Team 11 oktober 2020 om 16:23

Benieuwd waar die Hindley kan eindigen?..dark horse

0
the student 11 oktober 2020 om 16:24

Gaat waarschijnlijk wel wit winnen.

0
Joaquim Agostinho 11 oktober 2020 om 16:30

Hindley ook pas 24jr…
Kelderman heel erg sterk, hopelijk blijft hij heel, nog een lange weg te gaan.

0
rennerske 11 oktober 2020 om 16:25

Appels met peren maar toch, wat een schrijnend verschil qua niveau en strijd in deze Girorit en GW.

0
Giro_101 11 oktober 2020 om 17:17

Een aantal renners uit de tour hadden hier inderdaad een grote kans gehad op het winnen van een eerste grote ronde.

0
Murcia 11 oktober 2020 om 16:26

Voorspelbare etappe, Leuk voor Guerreiro. Kelderman lijkt echt top en samen met Fuglsang de beste puncher nu. Zoals ik gisteravond al voorspelde hebben we geen aanval van Kruijswijk gezien. Het gebrek aan punch leidt altijd tot 15 a 20 sec extra achterstand. Niet dramatisch maar herstel het maar weer later. Daarom heeft Roglic altijd meer dan een streep voor.

0
KnightBiker 11 oktober 2020 om 16:58

+1 Kruijswijk moet het niet hebben van punch normaal. Maar alle kansen zijn nog gaaf voor een 3e week.

0
NCK17 11 oktober 2020 om 16:26

Kelderman is nu wel topfavoriet zeker met de tijdritten die er nog aankomen. Nibali en met name Kruijswijk teleurstellend. Die zijn minder explosief dan Fuglsang en Kelderman, maar horen niet zoveel tijd te verliezen. Sunweb heeft ook een sterke ploeg dus als Kelderman het roze pakt kunnen zij dat ook verdedigen.

0
Grobbel 11 oktober 2020 om 16:29

Eerlijk is eerlijk, de gedachte dat Kelderman nu al zo goed lijkt te zijn met zoveel zware ritten nog voor de boeg maakt me wel wat nerveus.

0
KnightBiker 11 oktober 2020 om 17:10

+1 Kelderman ziet er heel erg goed uit, maar ik heb er een hard hoofd in dat hij de koers zou kunnen dragen als hij zo vroeg aan de leiding komt.

0
boehoe 11 oktober 2020 om 16:27

Foss rijdt Kruijswijk los.

0
HoofdIsVrij 11 oktober 2020 om 16:30

Het bleef lang gesloten en eigenlijk viel de afgelopen week al met al een beetje tegen.

Echter, voor de renners zal die 51km per uur van laatst enorm zwaar zijn geweest. De kijker merkt daar natuurlijk weinig van.

Kelderman opvallend goed en lucide! Hopelijk doet de rustdag hem goed.

0
SCIC 11 oktober 2020 om 16:34

Kelderman heeft voordelen boven Fuglsang. Hij heeft al een voorsprong, rijdt een betere tijdrit en heeft een sterkere ploeg. Maar de concurrentie kijkt nu wel met nadruk naar Wilco en die druk moet hij wel aankunnen. Verder heeft hij nog af te rekenen met Almeida en daarvoor heeft hij wel meer verschil nodig dan vandaag.

0
Grobbel 11 oktober 2020 om 16:41

Als alle geplande ritten van de Giro nog gewoon doorgaan hoeft ie voor Almeida geen schrik te hebben lijkt me. Het gevaar komt eerder van achter hem.

0
KnightBiker 11 oktober 2020 om 17:00

Voorlopig is de 2e positie ideaal. Nog even het gewicht van de koers bij deceuninck leggen…

0
Giro_101 11 oktober 2020 om 17:18

Ik ben inderdaad wel benieuwd wat er in de tijdrit gaat gebeuren. Mogelijk dat Almeida weer goede zaken gaat doen.

0
Martino87 11 oktober 2020 om 17:29

Ik denk niet dat Kelderman een betere tijdrit rijdt dan Fuglsang.

0
Wildebert 11 oktober 2020 om 16:42

Kelderman rijdt de pannen nog niet van het dak, maar mooi te zien dat hij goed meedoet. Wordt tijd om de catacomben te verlaten, gezond en recht te blijven, het hoofd boven het maaiveld uit te steken en lekker om de overwinning mee te doen. Succes!

0
VerstandOpNul 11 oktober 2020 om 16:55

Kelderman toch wel indrukwekkend, net als op de Etna..

Beetje deja-vu naar de Ronde van Zwitserland een paar jaar terug, waar hij ook het best geklasseerd stond van alle GC-mannen.. En in de 1e bergrit redelijk makkelijk naar de 1e plek had kunnen rijden, maar er toen doorheen zakte..

Kortom: niet choken Kellermann!

0
Max1 11 oktober 2020 om 17:26

Kelderman doet een goede zaak, gelet ook op de twee tijdritten die er nog aankomen.
Een unieke (misschien wel de enige) kans voor hem om een grote ronde te winnen.

0
Lalsacien 11 oktober 2020 om 17:39

Maar had de camera wel oog voor Kelderman??? Bij de Etna was hij vrijwel onzichtbaar…

0
Groetjesaandevoetjes 11 oktober 2020 om 20:22

Vandaag ook weer dramatische regie. Ze waren al bijna over de streep toen ze opeens inschakelden op Kelderman en Fuglsang.

0
superkoppel 11 oktober 2020 om 17:50

Guerreiro en Castroviejo maakten er een mooi duel van, maar de diesel had geen kans in de sprint vandaag. Wederom een sterke Kelderman & Fuglsang gezien, die m.i. toch wel de 2 voornaamste kandidaten voor het eindpodium zijn. Verder opnieuw een onzichtbare, maar toch sterke Pozzovivo gezien! Zou me verbazen mocht die buiten de top 5 eindigen aan het eind. Kruijswijk en Nibali minder sterk, maar met zo’n aankomst ook niet de topfavorieten. Almeida gaat de roze trui nog wel verliezen, met daardoor Kelderman op een hele mooie pole-position!

0
boehoe 11 oktober 2020 om 18:05

Ik heb toch steeds het idee dat Tolhoek wat langer mee zou moeten kunnen. Is ie niet goed of heb ik een verkeerd Tolhoekbeeld?

0
Groetjesaandevoetjes 11 oktober 2020 om 20:24

Normaal gesproken wel ja. Geen idee wat er met Antwan aan de hand is.

0
assen 11 oktober 2020 om 18:49

Kelderman rijdt al lang geen goede tijdritten meer. Hopelijk in deze Giro wel. Maar Almeida zal in de tijdritten wel zijn voorsprong uitbouwen.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone