Giro 2020: Roze droom Kelderman spat uiteen, Hart wint in Sestriere
foto: Cor Vos
zaterdag 24 oktober 2020 om 16:03

Giro 2020: Roze droom Kelderman spat uiteen, Hart wint in Sestriere

Video Wilco Kelderman zal morgen niet in de roze trui beginnen aan de afsluitende tijdrit naar Milaan. De Nederlander kende in de laatste bergetappe naar Sestriere een mindere dag en verloor aan de streep anderhalve minuut op ritwinnaar Tao Geoghegan Hart en Jai Hindley. Hindley neemt het roze over, maar Hart staat in dezelfde tijd.

Twaalf en vijftien seconden: dat was de voorsprong van rozetruidrager Wilco Kelderman voor aanvang van de laatste bergetappe naar Sestriere. De renner van Team Sunweb moest vandaag Tao Geoghegan Hart, de nummer drie in het klassement op slechts vijftien tellen van het roze, goed in de gaten houden. En ook Jai Hindley, de ploegmaat van Kelderman en de nummer twee in de stand, kon vandaag een cruciale rol spelen op weg naar skidorp Sestriere.

Aanvankelijk stonden de beklimmingen van de Colle dell’Agnello en de Col d’Izoard vandaag in het routeboek, maar de Franse regering verbood een passage over Frans grondgebied. Mauro Vegni moest als grote baas van de Giro d’Italia terug naar de tekentafel en kwam met een alternatieve etappe op de proppen: een vrij lange bergrit met een driedubbele beklimming van Sestriere. Het startschot klonk vanochtend om 11.00 uur in Alba.

Omvangrijke vlucht
De vlucht van de dag kwam al vrij snel tot stand en bestond dit keer uit 21 renners. Er was geen direct gevaar voor de mannen van het klassement, aangezien de best geplaatste renner (Brandon McNulty) in de kopgroep al een achterstand had van ruim 33 minuten op leider Kelderman. Er zaten ook opvallend veel rappe mannen vooraan met paarsetruidrager Arnaud Démare, Elia Viviani, Davide Cimolai, Davide Ballerini en Andrea Vendrame.

Samenstelling kopgroep

flag-fr Arnaud Démare, flag-fr Simon Guglielmi en flag-fr Geoffrey Bouchard (Groupama-FDJ), flag-pl Kamil Malecki (CCC), flag-ee Tanel Kangert (EF Pro Cycling), flag-er Amanuel Ghebreigzabhier en flag-it Matteo Sobrero (NTT Pro Cycling), flag-it Davide Villella en flag-co Einer Rubio (Movistar), flag-it Nicola Conci en flag-fr Julien Bernard (Trek-Segafredo), flag-it Davide Ballerini, flag-be Pieter Serry en flag-dk Mikkel Frohlich Honoré (Deceuninck-Quick-Step), flag-au Matthew Holmes (Lotto Soudal), flag-it Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation), flag-it Andrea Vendrame (AG2R La Mondiale), flag-it Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF Faizanè), flag-us Brandon McNulty (UAE Emirates), flag-it Elia Viviani (Cofidis) en flag-si Jan Tratnik (Bahrain McLaren).

Arnaud Démare – foto: Cor Vos

In het peloton zagen we de mannen van Astana (voor Jakob Fuglsang, de nummer zes in het klassement) en Bahrain McLaren (voor nummer vier Pello Bilbao) het vuile werk opknappen, waardoor de voorsprong van de 21 vluchters bleef schommelen rond de zeven minuten. Fuglsang voelde zich blijkbaar goed in de laatste bergrit van deze Giro en dus liet hij zijn ploegmakkers volle bak op kop rijden. De Deense klimmer had snode plannen.

In aanloop naar de eerste passage van Sestriere werd het verschil teruggebracht tot vijf minuten. Op de beklimming zelf gebeurde er aanvankelijk vrij weinig. Voor enkele snelle vluchters ging het te hard, terwijl in het peloton nog een mannetje van Astana op kop reed voor Fuglsang. Op de steilere stroken van Sestriere zagen we plots de mannen van INEOS Grenadiers naar voren schieten. Salvatore Puccio was de eerste renner die zich opofferde voor kopman Hart.

Wilco Kelderman in de roze trui – foto: Cor Vos

Ballerini daalt als een bezetene 
Filippo Fiorelli, eerder nog in de problemen gemeld, kwam met nog 52 kilometer te gaan als eerste boven in Sestriere. De Italiaan van Bardiani-CSF-Faizanè wist zo twaalf bergpunten te sprokkelen, maar Ruben Guerreiro uit de bergtrui rijden was al lang geen optie meer. In de afdaling van Sestriere ging Ballerini als een bezetene tekeer, in de hoop met voorsprong te beginnen aan de tweede passage van de Alpenklim.

De rappe Italiaan slaagde in zijn opzet en begon met een halve minuut voorsprong aan de volgende beklimming in Sestriere, ditmaal vanuit Cesana. De kopgroep begon volledig verbrokkeld aan de weg omhoog, waardoor iedereen op zichzelf was aangewezen. In de groep der favorieten werd Puccio afgelost door een drievoudige ritwinnaar. Filippo Ganna wist in tijdritmodus de favorietengroep stevig uit te dunnen.

IJzersterke Dennis zorgt voor het nodige sloopwerk, Kelderman haakt af
Zo moest Rafal Maja, de nummer tien in het klassement, overboord. De Poolse klimmer sukkelt al enkele dagen met zijn gezondheid en kreeg vandaag een gevoelige dreun te verwerken. Inmiddels was het de beurt aan de man van de Stelvio, Rohan Dennis, om zichzelf volledig leeg te rijden in dienst van Hart. En de Australische tijdritklepper bleek opnieuw over een begenadigde dag te beschikken: Fuglsang, Pozzovivo en Nibali moesten er nog maar eens af.

Op dertig kilometer van de streep zagen we Jai Hindley angstvallig achterom kijken, aangezien Kelderman enkele meters moest laten. De leider in de Giro had het zichtbaar lastig en moest het supertrio (Dennis, Hart en Hindley) laten gaan. Kelderman vond zichzelf terug in een groepje met Bilbao, Almeida en Pozzovivo en een teruggekeerde Nibali. Het verschil tussen de groep Hart-Hindley en de groep-Kelderman liep al snel op tot veertig seconden.

In een razende vaart naar de slotklim 
Intussen bereikte Einer Rubio als eerste de finish in Sestriere, alleen moest de Colombiaan van Movistar nog bijna dertig kilometer afwerken. De renners kregen namelijk nog een derde keer de klim in Sestriere voor hun wielen geschoven. Dennis, Hart en Hindley volgden op anderhalve minuut, vervolgens was het nog eens goed veertig seconden wachten op het groepje met daarin Kelderman.

De Nederlander kon onbedoeld nog rekenen op steun van enkele renners van Trek-Segafredo (voor Nibali) en Deceuninck-Quick-Step (in dienst van Almeida), niet onbelangrijk met nog een afdaling naar de voet van de slotklim in het verschiet. Het verschil bleef schommelen rond de veertig seconden, maar Kelderman en co slaagden er niet in om nog voor de slotklim weer aan te sluiten. Op de laatste beklimming kregen we vervolgens een man-tegen-man gevecht voor de ritzege en de roze trui.

foto: Cor Vos

Roze droom Kelderman spat uiteen, Hart versus Hindley 
Rubio, Serry en Ballerini, de laatste overlevers van de vroege vlucht, begonnen gezamenlijk aan de slotbeklimming. De drie koplopers kregen echter al snel het gezelschap van Dennis, Hart en Hindley. Aan de roze droom van Kelderman leek inmiddels een einde te komen, aangezien het verschil opliep tot anderhalve minuut. Het ging op de slotklim tussen Hart en Hindley, de twee beste klimmers in deze Giro d’Italia.

De Australiër was bij de tussensprint in Sauze di Cesana, op 7 kilometer van de streep, bij de les en pakte drie bonificatieseconden. Hart wist daar twee boniseconden te rapen. Op de steilere stroken van Sestriere liet Hart het werk nog altijd over aan Dennis, waardoor het verschil met de groep-Kelderman toch weer wat kleiner werd. De roze trui volgde met nog vijf kilometer te klimmen op anderhalve minuut van de koplopers. Een kilometer verder was het nog maar één minuut.

Hindley krijgt Hart niet uit het wiel, Brit wint de sprint 
Was er een nieuwe omwenteling in de maak? Daar leek het niet op, aangezien Kelderman moest passen bij een versnelling van Almeida, die ook in de voorlaatste etappe nog indruk wist te maken. Kelderman moest dus passen, terwijl Hindley met twee fikse demarrages Hart probeerde te lossen. De Brit bleek echter taai en weigerde te plooien, waardoor het tempo weer omlaag ging. Dit gaf weer de gelegenheid aan Dennis om opnieuw aan te sluiten en het tempo hoog te houden.

foto: Cor Vos

Hindley en Hart moesten het uiteindelijk gaan uitmaken in een elitesprintje voor de overwinning. De renner van INEOS Grenadiers ging de spurt als eerste aan en wist Hindley vakkundig van zich af te houden. Dit betekent dat Hart en Hindley in dezelfde tijd staan met de slottijdrit naar Milaan nog voor de boeg. De Australiër heeft nu de roze trui in zijn bezit, maar Hart staat in dezelfde tijd en is op papier de betere tijdrijder.

Kelderman zakt naar de derde plaats in het klassement, op 1:32 van zijn ploegmaat Hindley. Bilbao staat nog altijd vierde, maar voelt wel de hete adem van Almeida in zijn nek.

Samenvatting etappe 20:

RIDE Magazine
269 Reacties
Sorteer op:
24 oktober 2020 16:52
't Lijkt me morgen binnen voor Hart. Het is makkelijk achteraf praten, maar met ietsje meer lef had Sunweb dit binnen gehengeld.
24 oktober 2020 16:52
Domme beslissingen helpen Hart aan de Giro! Amateuristisch gedrag bij de sprints van Hindley! Nu mag Hart ook nog eens in zijn eigen pakje rijden wat ook nog tijd scheelt....Jammer. Ploegleider en renner Australisch en een renner die vertrekt. Zelden iemand zo geflikt zien worden!
24 oktober 2020 16:52
In de Tour de France deed TJV het niet goed omdat ze alle renners in dienst stelden van één kopman.

In de Giro d'Italia doet Team Sunweb het niet goed, omdat ze niet iedereen in dienst laten rijden van één kopman.

Is dit niet krom?
    24 oktober 2020 17:00
    Nee.
    Omdat de tweede man van de teams er anders voor staat. Dumoulin kon al lang niet meer winnen, dus aleen Roglic kon winnen. Bij Sunweb waren dat er twee.
24 oktober 2020 16:56
Tja, dit is een Nederlands syndroom. In perfecte uitgangspositie komen en het dan niet afmaken. Geen killersmentaliteit. Dan denk ik ook aan andere sporten. Hoe vaak is het niet gebeurt dat kelderman de mogelijkheid had om aan te pikken maar het dan moest laten lopen. Als je Almeida ziet knokken voor iedere centimeter dan ziet Kelderman er toch slap uit. Jammer, had het hem echt gegund.

Daarnaast zie ik veel discussie over de tactiek van Sunweb. Los hiervan, als we kijken hoeveel het Kelderman heeft meegezeten (grootste concurrenten weg, gister halve rustdag, vandaag parcours enorm in zijn voordeel aangepast), dan verdien je het ook niet als je Hart en Hindley twee keer niet kan volgen. Gewoon niet de sterkste over drie weken.
    24 oktober 2020 18:12
    Sunweb schijnt een internationale ploeg te zijn dus wat hier NL aan is, ontgaat me.
24 oktober 2020 16:56
Mooie strijd... maar hoe frustrerend moet dit zijn voor Evenepoel... in dit veld was hij quasi onklopbaar. Met alle respect voor de hoofdrolspelers hier, maar dit is niet het niveau van de Tour...
    24 oktober 2020 17:07
    Wat te denken van Thomas en Kruijswijk..
    24 oktober 2020 17:11
    Roep je dit nu echt over een jonge jongen die nog nooit een drie weekse koers heeft gereden?

    Nou ja we gaan het volgend jaar zien.
    24 oktober 2020 17:13
    Dat is pure aanname. Evenepoel is een groot talent, maar heeft nog nooit een grote ronde van 3 weken gereden. Stellen dat hij hier oo één been gewonnen zou hebben kunnen gewoon niet met feiten onderbouwd worden.
    24 oktober 2020 17:29
    @Chris Van Uden

    Het is aanname, maar geen onwaarschijnlijke aanname. Evenepoel heeft voorlopig enkel potentieel voor klassementen in grote rondes laten zien in koersen als de Ronde van Polen. Toevalligerwijs ook de enige koersen waar Hindley en Hart tot nu iets gelijkaardigs hadden laten zien. En de luxe-assistent van Evenepoel rijdt hier ook top 5, terwijl die gewoon op alle vlakken (behalve explosiviteit) net wat minder is dan Evenepoel.

    Het lijkt me heel waarschijnlijk dat Evenepoel hier gewoon nog had meegedaan voor de eindzege, dat wil niet zeggen dat hij in de buurt van Pogacar of Roglic zit, was in deze Giro ook niet nodig. De kans dat Evenepoel geen 3 weken aan kan, is er altijd, maar is gewoon dermate klein dat aannames in de andere richting gewoon logisch zijn.
    24 oktober 2020 17:41
    Verwacht dat hij de drie weken wel aan kan. Maar betwijfel of dat zonder vallen gaat lukken.
    24 oktober 2020 17:42
    kan heel goed zijn maar dan hadden we lang niet zo'n spannende Giro gezien en die is nog niet definitief beslist en Remcootje is nog piepjong, heeft tijd genoeg om te bewijzen dat hij het ook over 3 weken kan, grootste probleem voor hem is 3 weken recht blijven vrees ik maar dat is Wilcootje deze Giro ook gelukt tot hiertoe.
    24 oktober 2020 17:56
    Dat is dan de 2e keer. Ook de Vuelta waar hij goed presteerde viel hij niet.
    Denk dat valpartijen de grootste vijand voor Evenepoel gaan worden.
24 oktober 2020 16:57
Kelderman heeft in 2.5 week een voorsprong van 3 minuten bij elkaar gereden. Als ze vol kelderman zouden ondersteunen bij de stelvio. Zagen dat hij maar 40sec kwijt was op de top van de STelvio. Vervolgens hindly laten wachten. Dan zou kelderman veeel minder tijd verliezen. En minder energie verspillen en minder mentaal kraken.

En als ze vandaag ook Kelderman zouden ondersteunen. zou die vandaag ook minder verliezen. Dan maakt ie nog alle kans met de tijdrit

En mensen die hier janken wat een kut renner die kelderman. Hij heeft echt veel aangevallen de 1e week
    24 oktober 2020 19:52
    Zo zie ik het ook. Geflikt door zijn eigen team en de Australische connectie. Jammer, maar podium ook mooi.
24 oktober 2020 16:58
Een gesjeesde tijdrijder die het peloton berg op sloopt verwonderd me dat nog ,nee hij fietst voor Ineos
    24 oktober 2020 17:17
    Van Aert rijdt voor Jumbo-Visma toch?
24 oktober 2020 17:07
Dopingverwijten, geen killersmentaliteit, i de zak gezet door eigen ploeg flutcoureur,...
Man man de simpele waarheid is dat Kelderman niet goed genoeg was. Hindley laten wachten was pas echt domgeweest
    24 oktober 2020 17:12
    Vandaag laten wachten ja. Nadat Kelderman op 40 seconden reed na de afdaling van de stelvio wachten? Lijkt me een zeer goede keuze. Zeker als je het parcours gezien had.
    24 oktober 2020 17:25
    Ik lees het hier vaker, maar ik vind wielrennen niet te reduceren tot 'iemand was simpelweg niet goed genoeg'. Daarvoor speelt er teveel mee: mentale gezondheid (WK heeft gisteren een dreun gekregen), ploegentacktiek (kun je over twisten), dagvariabelen (WK 2 dagen minder, rest van de giro top), piekmomenten (in de eerste week van de giro), eetpatroon, ondersteuning tijdens de koers, kameraadschap, geluk (zeker niet te onderschatten), vriendschap en kameraadschap, etc. Ik denk dat WK deze Giro heeft verloren door een combinatie van deze aspecten, niet doordat hij 'zomaar' niet goed genoeg was.
    24 oktober 2020 17:43
    Geluk heeft hij in ieder geval wel gehad met het inkorten van de rit gister en het wijzigen van deze etappe.
    24 oktober 2020 18:57
    Oscarito
    Dat geluk is te verwaarlozen als je eigen ploeg tegen je gaat rijden
24 oktober 2020 17:26
Kees Planckaert die hier een paar tientallen accounts heeft aangemaakt met het ‘waas voor de ogen’?

Wat een gekkies toch, die Hollanders ;-)
24 oktober 2020 17:28
Goh, uiteindelijk toch een beetje de balen dat het Kelderman net niet gelukt is. Natuurlijk, hij was ietsje minder sterk bergop dan Hart, maar het is uiteindelijk Dennis geweest die het verschil voor Hart heeft gemaakt, terwijl Kelderman er twee dagen op rij alleen voor stond (terwijl er nog wel een ploegmaat voor hem rijdt). Dus als Hindly morgen de trui laat glippen, dan geeft het mij toch een beetje een bittere nasmaak.
24 oktober 2020 17:30
Kelderman, en alleen Kelderman is debet aan het feit dat hij een mogelijke girowinst niet over de streep weet te trekken. De spanning van het roze en zijn mindere benen doen hem weer de das om. Hier helpt geen ploegentactiek tegen.
Hindley kon ook niet veel anders doen, misschien krachten sparen en alleen gokken op de etappezege + boni's. Kelderman's achterstand werd inderdaad kleiner tot 1 min. op 4km van de streep, echter toen vertrok Almeida en liep Kelderman's achterstand weer verderop. Aangezien Dennis voorin ook niet echt definitief loste, had vertragen van Hindley ook geen nut.
Conclusie: Kelderman niet sterk genoeg, ik heb ook niet echt de verbetenheid van Kelderman gezien om koste wat kost eraan te blijven hangen. DIt is toch een kans die je vermoedelijk nooit meer zult krijgen....maar ja, vanaf de luie bank is het natuurlijk makkelijk.
    24 oktober 2020 19:00
    Conclusie;
    skylimit begrijpt niet dat wielrennen een ploegenspel is.
24 oktober 2020 17:31
Hij stond er goed voor, maar bergetappes zijn zwaar, te zwaar voor Wilco, blijkbaar.
24 oktober 2020 17:40
als hindley dit en dat, dan had kelderman een minuut dichter gestaan!

inderdaad, en als hart de giro begint als kopman, dan gaat die in de eerste week harder in plaats van te knechten voor Thomas en verliest die ook veel minder tijd en is 't verschil mogelijk nog altijd even groot
24 oktober 2020 17:41
Ik stel voor dat ze Rohan Dennis uitroepen tot eindwinnaar. Wat die man niet allemaal kan: op 10km aan 8.6 % gemiddeld op de Stelvio iedereen uit het wiel rijden op twee na. En vandaag weer twee keer vanuit het peloton de rest eraf rijden. Morgen gaat hij dan ook nog de tijdrit winnen om het af te maken.
24 oktober 2020 17:42
Hindley had donderdag en vandaag bij Kelderman moeten blijven....tweede en derde worden ze toch. Maar met een klein beetje redelijk verstand kan je zeggen dat Kelderman met hulp donderdag 1:20 a 1:30 minder verliest en vandaag mss ook nog wel iets. Staat ie op 0:15 van Hart. En over de zwakke tegenstanders of geblesseerden. Wie er niet zijn, kan je ook niet verslaan!
24 oktober 2020 17:53
Geloof dat ik nu het meest irritante vind dat INEOS met de roze trui gaat lopen, met een knecht.
24 oktober 2020 18:11
deze top tien krijg je dus als de eerste en tweede kopman niet meedoen, amai, bedroevend. dit was de kans om de giro te winnen voor velen.
24 oktober 2020 18:25
Kelderman/Almeida begonnen in topvorm, Hart/Hindley piekten naar de 3e week. Laat je de dagkoers los dan heb je drie renners die redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Het komt dan aan op vertrouwen, bluf en tactiek. Het schipperen van Sunweb en niet durven kiezen zorgt er voor dat ze morgen met lege handen staan. Je hoeft niet dominant te zijn om een grote ronde te winnen. Je hoeft ook niet de beste te zijn. Ik heb vaak Sunweb verdedigd, maar hier hebben ze geblunderd door niet te kiezen.
24 oktober 2020 20:18
Ik kan niet geloven dat een aantal forumleden werkelijk denkt dat als Hindley zich donderdag en vandaag had laten terugzakken, Kelderman nog in het roze gereden zou hebben. De kleine Hindley had tussen de beklimmingen in en met Kelderman in het wiel natuurlijk nooit net zo snel of sneller gereden dan TGV Rohan Dennis. Ook met Hindley er bij zou Kelderman tiojd verloren hebben en Hindley dus ook. In de beklimmingen kon Kelderman niet alleen de sterkste drie, maar ook Fuglsang, Bilbao, Almeida enz. niet volgen. Hij heeft steeds zijn eigen tempo gereden. De aanwezigheid van Hindley had daar dus geen voordeel op geleverd. Als de ploegleiding van Sunweb Hindley had laten terugzakken, zouden ze de Girowinst weggegeven hebben aan Hart en Ineos en zou Hart de Giro nu al gewonnen hebben . Dan hadden zowel Hindley als Kelderman op flinke achterstand gestaan. Kortom: Sunweb en haar ploegleiders hebben het enige juiste gedaan en daardoor hebben ze nu nog een -klein- kansje op Girowinst. Ik ben geen Sunweb-fan, maar we kunnen niet anders dan concluderen dat ze een geweldig seizoen hebben, voor verrassingen zorgen, aanvallend rijden en deze Giro prachtig gekleurd hebben, met morgen nog een kleine kans op een grote kers op de taart. Complimenten voor de pleog en de kritiek is zeer onterecht.
    24 oktober 2020 21:07
    “ Hij heeft steeds zijn eigen tempo gereden. De aanwezigheid van Hindley had daar dus geen voordeel op geleverd.”

    Oké, jij hebt dus het begrip luchtweerstand nooit begrepen.

    Denk je ook dat Hart in zijn eentje net zo snel als Dennis zou hebben gereden?
24 oktober 2020 21:34
Ik hoor hier ook maar vrij weinig mensen praten over al de minuten die Kelderman vandaag niet verloren heeft omdat de ploegmaatjes van Nibali en Almeida kilometers lang op kop van het groepje Kelderman reden.

Snap al het gezeur ook niet zo goed. Kelderman is duidelijk niet goed genoeg de laatste paar dagen. Verloor in de rit over de Stelvio een kleine drie minuten, had er vandaag zonder hulp waarschijnlijk vijf verloren, en morgen in de tijdrit verliest hij ook tijd op Hart.

Kortom, knap gestreden Wilko. Enorm trots zijn op je derde plek. Maar concluderen dat er de laatste paar dagen gewoon een paar sterker waren.

Want meer en minder als dat is het ook niet.
    24 oktober 2020 23:22
    Inderdaad, daar heeft Kelderman nog behoorlijk mazzel mee gehad.
    Las donderdag na afloop ook een paar keer dat Kelderman had moeten wachten op Bilbao en Fuglsang. Nou, vandaag reed hij in de achtervolging met Bilbao, die lekker op de bagagedrager van Kelderman ging zitten.
    Veel aannames uit wensdenken de laatste dagen.

Reacties zijn gesloten.