Giro 2020: Imponerende Sagan boekt verlossende zege na spectaculaire etappe

dinsdag 13 oktober 2020 om 16:05
Giro 2020: Imponerende Sagan boekt verlossende zege na spectaculaire etappe

foto: Cor Vos

Peter Sagan heeft meer dan een jaar moeten wachten op een nieuwe overwinning, maar de Slowaak won vandaag op imponerende wijze een etappe in de Giro d’Italia. Sagan maakte deel uit van een vroege vlucht, reed in de finale weg van zijn laatste vluchtkompaan en wist vervolgens uit de greep te blijven van een favorietengroepje.

Chaos voor de start
Chaos voor de start van de tiende etappe van de Giro d’Italia. De ronde werd eerder al opgeschrikt door een positieve coronatest van Simon Yates, vooraf toch een van de topfavorieten voor de eindzege, maar vandaag was het pas echt bijltjesdag in het peloton. Na de coronatesten op- en na de rustdag bleken twee renners (Steven Kruijswijk en Michael Matthews) en meerdere stafleden positief op COVID-19.

Het bleef niet bij deze positieve coronagevallen, aangezien Jumbo-Visma (de ploeg van de besmette Kruijswijk) en Mitchelton-Scott nog voor de start van de tiende etappe besloten om uit de Giro te stappen. Team Sunweb nam een minder drastische beslissing en begon wel ‘gewoon’ aan de eerste etappe na de rustdag. Zestien renners besloten uiteindelijk geen rugnummer meer op te spelden.

Intens gevecht
De renners die zich wel hadden verzameld in startplaats Lanciano kregen een pittige etappe voorgeschoteld naar kustplaats Tortoreto Lido, maar dit weerhield de coureurs er niet van om er een spetterende openingsfase van te maken. De aanvallers roken hun kans in deze heuveletappe en dus ontspon zich een intens gevecht voor de vlucht van de dag. Een eerste versnelling van onder meer Ben Swift werd onschadelijk gemaakt.

foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe broedde op een plannetje met Peter Sagan en het was de Slowaak die de oversteek wist te maken naar de koplopers. Vooraan reden nu sterke renners als Sagan, tweevoudig ritwinnaar Filippo Ganna en diens ploegmaat Tao Geoghegan Hart, maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren. Sagan was er echter op gebrand om mee te sluipen in de vroege vlucht en dus trok hij samen met Ganna ten aanval.

Een Slowaak met een missie
De twee koplopers begonnen gezamenlijk aan het steile klimmetje in Chieti, waar in het verleden ook weleens werd gefinisht in Tirreno-Adriatico en Sagan in 2012 nog als winnaar over de streep kwam. Het was de drievoudige wereldkampioen die als eerste wist boven te komen, gevolgd door Ganna en meerdere renners die waren weggesprongen uit het verbrokkelde peloton. In de afdaling vond er vooraan een hergroepering plaats.

Sagan en Ganna kregen het gezelschap van Simon Clarke, Ignatas Konovalovas, Ben Swift, Giulio Ciccone, Dario Cataldo, Jhonatan Restrepo, Nicolas Edet, Stéphane Rossetto en Davide Villella. In het peloton zagen we intussen de mannen van Groupama-FDJ vol overgave op kop rijden. Arnaud Démare wilde zijn grootse concurrent voor de paarse puntentrui, Sagan, niet zomaar laten gaan. Het verschil bleef enige tijd schommelen rond de halve minuut.

Sagan versus Démare
De Franse formatie slaagde er op een gegeven moment in om binnen de twintig seconden te komen van de kopgroep, maar het laatste gaatje dichtrijden zat er nét niet in voor Groupama-FDJ. Met nog negentig kilometer te gaan reed de ploeg van Démare plots breeduit over de weg, wetende dat het een onmogelijke missie was geworden om de kopgroep nog terug te halen. De koplopers kregen eindelijk een vrijgeleide, het verschil liep op tot vier minuten.

De kopgroep bestond op dat moment nog maar uit zeven renners met Sagan, Ganna, Swift, Cataldo, Restrepo, Clarke en Villella. De overgebleven vluchters werkten voorbeeldig samen op weg naar Tortoreto, maar konden zich nog niet rijk rekenen. In het peloton zagen we namelijk de mannen van UAE Emirates op kop rijden voor Diego Ulissi, die zich in de beginfase had laten verrassen en dus in het defensief werd gedwongen.

Koplopers versus het peloton 
Het verschil met de koplopers werd kleiner en kleiner, maar toch begon de kopgroep met een mooie bonus aan een volgende beklimming: de Colonnella. Op deze kuitenbijter (3,1 km aan 9,2%, maximaal 18%) besloot Cataldo te demarreren. Swift zat meteen op het wiel, Sagan, Restrepo en Villella wisten niet veel later ook weer aan te sluiten. Ganna en Clarke moesten daarentegen passen, al wist de Italiaanse tijdrijder in de afdaling weer terug te keren.

In het peloton werden de renners van UAE Emirates afgelost door enkele coureurs van NTT Pro Cycling. De noodlijdende Zuid-Afrikaanse formatie trok stevig door in dienst van Domenico Pozzovivo, waardoor het verschil werd teruggeschroefd tot een minuut. De koplopers voelden de bui al hangen, zowel letterlijk als figuurlijk, want met nog dertig kilometer te gaan gingen de hemelsluizen plots open, waardoor we een verraderlijke finale kregen richting Tortoreto.

Spektakel op weg naar Tortoreto 
Met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan zagen we vanuit het peloton een versnelling van Pello Bilbao, de nummer drie in het klassement op slechts 39 seconden van leider João Almeida. De Spanjaard van Bahrain McLaren schuwde de risico’s niet in een afdaling en dit zorgde voor flink wat nervositeit bij de overige klassementsrenners. Bilbao ging dus in de aanval, maar Pozzovivo kende tot overmaat van ramp mechanische pech en was op achtervolgen aangewezen.

Pello Bilbao – foto: Cor Vos

Vooraan hadden de koplopers nog maar een halve minuut voorsprong en dit was het sein voor Sagan om eens flink aan de boom te schudden. De Slowaak wist op een van de steile klimmetjes een imponerende versnelling uit zijn benen te schudden en alleen Swift bleek in staat om hem te volgen. Bilbao was inmiddels aangesloten bij de geloste vluchters Restrepo, Cataldo, Ganna en Villella en probeerde het laatste gaatje op de twee koplopers te dichten.

Bilbao doet gooi naar roze 
In de groep der favorieten zagen we een attente Wilco Kelderman en Almeida op de voorposten, net als Jakob Fuglsang en Vincenzo Nibali. Harm Vanhoucke kende dan weer een mindere dag, moest de overige favorieten laten gaan en werd zelfs voorbijgesneld door Pozzovivo. De kleine Italiaan wist na een verwoede inhaaljacht weer aan te sluiten bij de overige kanshebbers voor de eindzege, die op een halve minuut reden van Swift en Sagan.

De Slowaak en Brit reden in miezerige omstandigheden bijzonder hard door, maar kregen net voor de laatste klim –  de Tortoreto Alto (1,9 kilometer aan gemiddeld 7,2 procent) – het gezelschap van een beresterke Bilbao. Sagan voelde nattigheid en besloot een ultieme versnelling uit zijn imposante dijen te schudden. De renner van BORA-hansgrohe liet Swift ter plaatse en reed ook verder weg van Bilbao. In de achtervolgende groep was het inmiddels ook alle hens aan dek.

foto: Cor Vos

Indrukwekkende Sagan soleert naar zege 
Rozetruidrager Almeida besloot zijn concurrenten eens te testen op het steile klimmetje, maar het was Pozzovivo die wist te counteren en na een lange inhaalrace nog genoeg in de tank had om zijn concurrenten eens te kietelen. Intussen bereikte Sagan als eerste de top van de Tortoreto Alto. Bilbao kwam een vijftiental seconden later boven, de overige klassementsrenners volgden met nog ruim tien kilometer te gaan op goed twintig seconden.

In de razendsnelle afdaling van de Tortoreto Alto zagen we Fuglsang hevig gesticuleren. De Deen kreeg op een vreselijk slecht moment af te rekenen met een lekke band en moest na een wielwissel de schade zien te beperken. Sagan begon inmiddels met dertig seconden voorsprong aan de laatste zeven, relatief vlakke kilometers naar de finish. De eenzame Slowaak moest dus nog zeven kilometer afzien, maar niemand bleek vandaag in staat om hem nog bij te halen.

Sagan had aan de finish alle tijd om zijn eerste zegegebaar in meer dan een jaar tijd te maken. Brandon McNulty finishte als tweede op negentien seconden van de ritwinnaar, Almeida deed met een derde plek (en de bijbehorende bonificatieseconden) weer uitstekende zaken. Kelderman kwam veilig als achtste over de streep, pechvogel Fuglsang verloor aan de finish meer dan een minuut op de overige klassementsrenners.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

86 Reacties

vevie 13 oktober 2020 om 16:09

Mooi Peter.

Het is nu Kelderman vs Nibali. En een mooie strijd voor de 3e plek gaan we zien. Fugl heeft een flinke tik gehad. Dat gaat wel moeilijk worden voor hem om het nog recht te zetten. Heeft al 2 man minder en is bergop ook niet veel sterker dan z’n concurrenten om ze echt flink tijd aan te smeren.

the student 13 oktober 2020 om 16:14

Nou moeten die twee wel Almeida nog lossen.

Groetjesaandevoetjes 13 oktober 2020 om 16:15

En Almeida is nog steeds een gevaarlijke outsider.

En wat snoert Sagan hier zijn criticasters de mond. Wat een opvoering en wat een genot naar te kijken.

de nieuweMerckx 13 oktober 2020 om 16:18

Fuglsang laat gewoon lopen, vreemd.

vevie 13 oktober 2020 om 16:20

Ja, alles kan in deze vreemde Giro. Voor hetzelfde geld rijdt Pozzo iedereen straks (als de pittige bergen wel op het menu staan) aan gort in de bergen. Is toch een beetje een als. Als de bergen doorgaan, dan kunnen veel mensen in dit veld verrassen. Ook Almeida en bijvoorbeeld Majka

snoep de hond 13 oktober 2020 om 16:37

@de nieuweMerckx,
Fuglsang heeft niet laten lopen, hij reed lek in de afdaling van het laatste klimmetje en verliest daardoor meer dan een minuut.

roeleur 13 oktober 2020 om 17:32

De Nieuwe Merckx, lees je het artikel ook? Fuglsang reed lek in de laatste afdaling en moest een wiel krijgen.

de nieuweMerckx 13 oktober 2020 om 18:18

Hij reed richting aankomst echt niet meer door.

Wheely 13 oktober 2020 om 16:09

Fantastisch! Keiharde Wielerporno.

vanSpringel 13 oktober 2020 om 16:13

Vindt je ?

Limal 13 oktober 2020 om 16:13

Met een happy ending voor velen :-)

Wheely 13 oktober 2020 om 16:28

Ok ik overdrijf graag maar het was toch een prachtige rit Van Springel?

oscarito1908 13 oktober 2020 om 16:33

Was toch een mooie rit.

Monsalve 13 oktober 2020 om 16:43

Was een fantastische rit, van begin tot eind spannend en veel plotwendingen

Chris Van Uden 13 oktober 2020 om 17:16

Ieder z’n fetish he ;)

JumbowintdeGiro 13 oktober 2020 om 16:10

Cruciaal dat Pozzovivo lek rijdt, maar prachtoverwinning van een weer frisse Sagan.

Cadellie 13 oktober 2020 om 16:11

Fuglsang?

zacht 13 oktober 2020 om 16:15

Pozzovivo was belachelijk sterk vandaag inderdaad.

harryjohan71 13 oktober 2020 om 16:17

Pozzovivo was sterk bergop, maar moest door lekke band in de achtervolging. Hierdoor had hij voor de klim al energie verloren.

Limal 13 oktober 2020 om 16:19

Jep, zonder zijn pech had Pozzo naar Sagan toe gereden. Of hij nog klim genoeg over had om die ook te lossen en voorop te blijven is nog een andere vraag. Spijtig genoeg hebben we dat extra duel niet mogen aanschouwen.

Monsalve 13 oktober 2020 om 16:45

Vond niemand het ongeloofwaardig dat de kleine Pozzo dat gat op een jagend peloton zo snel dicht had en nog over had om direct aan te vallen?

Limal 13 oktober 2020 om 16:59

Hij en O’Connor zijn vast tussen de wagens terug kunnen komen, maar daar zie ik geen graten in na pech. En voor de rest vond ik de aanvallen van Kelderman, Nibali etc eerder zwakjes – niemand van hen slaagde er ook maar in het kleinste gaatje te slaan. Pozzo was sterk, de anderen waren op Bilbao na niet super vandaag.

Monsalve 14 oktober 2020 om 08:40

Op moment van lekrijden van Pozzo was het peloton aan het jagen op Bilbao en werden ze met bosjes uit het peloton gelost. Geloof dat Pozzovivo zeker 30 seconde stil stond. Een kwartier later valt hij aan vanuit het datzelfde peloton, dat nog voornamelijk uit grote namen bestaat. Ik was op z’n zachtst gezegd verbaasd

LyndaLid 13 oktober 2020 om 16:11

Peter is….. BACK!!!!!!!

WAT een stuk fietsen was dit!

Onvoorstelbaar – dit was Sagan uit zijn hoogtijdagen! Je zag het tijdens de Tour en deze Giro al langzaam terugkomen, maar laten we vooral met zijn allen hopen dat dit zich doorzet richting volgend jaar! Wat een genot.

Groetjesaandevoetjes 13 oktober 2020 om 16:16

In de tour zag ik het nog niet, maar deze Giro leek hij inderdaad langzaam terug te komen. Wat een genot is deze renner toch.

VerstandOpNul 13 oktober 2020 om 16:32

Wel in een koers waar het deelnemersveld inmiddels gedecimeerd is door Corona..

Groetjesaandevoetjes 13 oktober 2020 om 17:05

@verstand op nul – welke corona patient naast Matthews had vandaag gestreden met Sagan?

Voor het AK snap ik dat het nogal gedecimeerd is met het wegvallen van Yates en Kruijswijk, maar deze overwinning van Sagan is echt een kunstje hoor.

Explorer 13 oktober 2020 om 17:09

Hoogtijdagen? Peter is 30 jaar.. Hij moet juist in zijn hoogtijdagen zitten. Ik denk dat hij een zware vorm dip heeft gehad, en hij gaf aan dat hij moeite had motivatie te vinden in het wielrennen. Beetje Ala Vd poel. Die vind alleen wegwielrennen ook saai. Peter is dus eigenlijk zichzelf aan het hervinden. Hopelijk pakt deze overwinning goed voor hem uit. Het was ook al lang geleden dat dat was gebeurt..

thorsen 13 oktober 2020 om 16:11

Prachtig! Wat een heerlijke renner blijft het toch.

007 13 oktober 2020 om 16:11

Wat een heerlijke etappe vandaag! Sagan dik verdiend en het is hem zeer gegund.
Almeide wordt een hele taaie klant nog voor het klassement. Die gaan ze niet zomaar op achterstand rijden.

Sagen stoppen in de Giro en zondag starten in Vlaanderen!

LyndaLid 13 oktober 2020 om 16:12

Almeida knallen ze er op lange cols direct af, maak je daar geen zorgen over. Is een springveer die veel kan, maar die echte supercols zijn (nog) niet zijn ding.

Groetjesaandevoetjes 13 oktober 2020 om 16:18

Op de Etna verloor hij nauwelijks wat en vond hem in de Tour de L’Ain in Augustus ook prima klimmen. En doet in de tijdrit niet onder voor Nibali en Kelderman, zou in deze vorm zelfs tijd kunnen winnen op die 2. Ik schrijf hem niet bij voorbaat af hoor.

madeinstars 13 oktober 2020 om 16:24

Ik denk dat die eerste tijdrit van Almeida wel een beetje een fluke was, eerlijk gezegd. Maar goed, zaterdag zullen we meer weten en zondag al helemaal.

LyndaLid 13 oktober 2020 om 16:33

Almeida kan prima tijdrijden. Die gaat zeker bij de beste zijn onder de klassementsmannen, met Bilbao en hopelijk Kelderman (en meestal Nibali).

Maar ik heb het over de echte cols. Komt nog bij dat zijn team duidelijk niet sterk genoeg is en vandaag al op hun tandvlees beet. Als je dan ziet dat Sunweb nog met een super goede Hindley zit en Oomen er ook door lijkt te komen…..

Michelangelo 13 oktober 2020 om 16:33

Ik denk dat je Almeida op dit soort klimmetjes niet heel veel pijn kunt doen. Op de lange beklimmingen lijkt hij me veel kwetsbaarder. Zie je ook een beetje aan zijn postuur: niet het hele ranke klimmerstype, duidelijk wat meer body. Voordeel daarvan is dat je zo nog even wat gratis extra boni’s meepakt.

Ik denk overigens wel dat als je de Giro wilt winnen, dat je hem zo snel mogelijk uit de trui moet rijden. Want de finish is misschien niet aan de finish….

Ik geef hem enkel om die reden een hele reele kans.

andre77 13 oktober 2020 om 16:11

Schitterende en verdiende overwinning

wielerman 13 oktober 2020 om 16:12

Wat een prachtig werk vandaag van Sagan!
Zoveel power en kracht had die vandaag!
Hopelijk is die weer terug op zijn niveau!

Schollekop 13 oktober 2020 om 16:12

Mooie etappe, maar als morgen de Giro wordt afgeblazen is Almeida gewoon de eindwinnaar. Bilbao de enige die durfde aan te vallen.

Sephiroth 13 oktober 2020 om 16:12

Vanhoucke de volgende corona patient? :-P

Sagan is het iig erg gegund om op zo een manier te winnen. Ik ben nog steeds geen fan van zijn sprints maar dit soort dingen maken het een mooie renner.

Edit: Smiley toegevoegd ter verduidelijking van grap.

doorak 13 oktober 2020 om 16:14

Hou toch op Corona adept.

Sephiroth 13 oktober 2020 om 16:14

haha, een geintje mag niet?

doorak 13 oktober 2020 om 16:17

Wanneer je overal vandaag opduikt ivm Corona en de wijze waarop is het geen grapje maar een manie. ; )

Limal 13 oktober 2020 om 16:12

Man man man, wat een dag in wielerland. Sagan die wint in een Giro die vanmorgen eigenlijk al voor 90% voorbij (b)leek te zijn.

Italia 13 oktober 2020 om 16:13

Wat een baas, schitterend! Reclame voor de wielersport deze etappe.

TheTimmy 13 oktober 2020 om 16:13

Wel mooi dat Swift de enige uit de top 10 van de uitslag is die ook sterren kreeg in de voorbeschouwing.

AWestie 13 oktober 2020 om 16:13

Leuke winnaar, leuke rit. Qua namen trouwens echt een GT-onwaardige toptien ondertussen voor het algemeen klassement ondertussen. Krijg je, als ondertussen al een handvol kleppers afvallen en je al niet heel sterk bezet bent.

Limal 13 oktober 2020 om 16:16

Mee eens. De renner Onder Tussen ken ik wel niet :p

HoofdIsVrij 13 oktober 2020 om 16:14

Knotsgekke typische Giro etappe waarbij je ogen tekort komt. Smullen.

doorak 13 oktober 2020 om 16:15

Prachtige overwinning van Sagan. Dit had hij echt nodig.

Aangevallen, gestreden en gewonnen. Bravo.

Stacey Dijkstra 13 oktober 2020 om 16:18

KOERS!

Limal 13 oktober 2020 om 16:20

Koers!

Wheely 13 oktober 2020 om 16:29

Koers :)

Pizzi 13 oktober 2020 om 17:08

Koer

Stacey Dijkstra 13 oktober 2020 om 16:18

KOERS!

Limal 13 oktober 2020 om 16:20

Koers!

Wheely 13 oktober 2020 om 16:29

Koers :)

Sagan=hulk 13 oktober 2020 om 16:18

Dit was een rit die van begin tot einde fenomenaal was. Sagan toont dat hij nog niet klaar is met de hele wielersport, het is en blijft een fenomeen.

Klasse van Bilbao dat hij durfde aanvallen, de lekke band van Fuglsang is een hele spijtige zaak. Maar volgens mij gaan we in de derde week nog gigantische verschillen zien, daar wordt er met minuten gegooid. Pozzovivo en NTT verbazen me vandaag en die kunnen volgens mij zomaar winnen.

tvm 13 oktober 2020 om 17:08

Nee pozzo kan helaas niet winnen. Verliest per tijdrit namelijk een minuut.

Robbiebier 13 oktober 2020 om 17:32

Als ik zie hoe makkelijk kelderman weer rond rijdt vandaag geef ik hem een steeds grotere kans om te winnen.GO WILCOO

Rawolf 13 oktober 2020 om 16:22

Pozzovivo op z’n 37e met 55kg op deze regenachtige dag de sterkste klassementsrenner. Als je me dat 2 maanden geleden had vertelt had ik je voor gek verklaard.

Ivanoviclover 13 oktober 2020 om 16:23

Peter was eindelijk weer de Grote! Hulde.

Vraagje voor het hele forum: waarom deed Sunweb niets in de achtervolging op Bilbao en op het vlakke achter Sagan? Er moet een reden zijn, maar ik vind ze maar niet? Help.

superkoppel 13 oktober 2020 om 16:44

Ik verwacht dat ze Bilbao niet als sterke concurrent zien. Op zich is het wel prima als de boniseconden weg zijn voordat o.a. Almeida aan de finish komt

Murcia 13 oktober 2020 om 16:27

Wat een nummer van San Pietro, Astana blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen en Wilco boekt een mooie tijdwinst op zijn grootste concurrent tot nu toe. Hopelijk kan het sportieve nieuws in de Giro weer gaan prevaleren maar ik vrees er wel voor.

Wim Kruithof 13 oktober 2020 om 16:27

Sagan is en blijft echt een fenomeen. Ik heb van hem genoten. Bijzonder eigenlijk, favorieten vallen of haken af bij bosjes maar nog altijd is er een scala aan outsiders die deze toch wel historische Giro kunnen gaan winnen.

En Kelderman wederom fris en sterk…

Jacco van Stierop 13 oktober 2020 om 16:28

Leuke rit en heel knap en mooi dat Sagan stand heeft gehouden. Een etappezege in de Giro hoort natuurlijk op zijn palmares.
Goed om te zien dat Pozzovivo weer helemaal terug lijkt te zijn.

Akse 13 oktober 2020 om 16:30

Deze typische Giro rit laat nogmaals zien dat de Giro de mooiste ronde van het jaar is. Hopelijk kan de koers uitgereden worden zonder dat er nog een titelkandidaat moet vertrekken door corona.

Headlines

Materiaalzone

Populair