Giro 2020: Filippo Ganna wint in Camigliatello Silano na lange vlucht
foto: Cor Vos
woensdag 7 oktober 2020 om 16:37

Giro 2020: Filippo Ganna wint in Camigliatello Silano na lange vlucht

Filippo Ganna heeft zijn tweede etappeoverwinning te pakken in de Giro d’Italia. Na zijn zege op de openingsdag was de Italiaanse hardrijder ook in de lange bergrit naar Camigliatello Silano de beste, nadat hij 175 kilometer in de aanval reed. João Almeida behield het roze.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na vier dagen koersen op Sicilië is de Giro d’Italia woensdag verdergegaan op het vasteland. De vijfde etappe was de eerste echt lange rit, een stevige exercitie over 225 kilometer tussen Mileto en Camigliatello Silano met liefst 4.700 hoogtemeters. Het klapstuk was de Valico di Monte Scuro van eerste categorie, toen de renners al 190 kilometer in de benen hadden. Vanaf de top was het nog ruim elf kilometer tot de streep.

In de openingsfase regende het aanvallen van renners die in de lange vlucht wilden terechtkomen. Onder andere Thomas De Gendt was daarbij erg actief, nadat hij ook in de tweede etappe al mee was in de ontsnapping. Toch zou de Belgische rasaanvaller niet in de kopgroep belanden, die pas na 45 kilometer werd gevormd. Twee groepjes van vier renners smolten samen tot een kopgroep met acht man, die spoedig een voorsprong mocht uitbouwen.

Acht vluchters mogen minuten wegrijden
INEOS-renners Salvatore Puccio en Filippo Ganna, die twee dagen het roze droeg na zijn zege in de openingstijdrit, hadden de handen ineengeslagen met Jhonatan Restrepo (Androni Giocattoli-Sidermec), Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal), Héctor Carretero (Movistar), Valerio Conti (UAE Emirates) en Edoardo Zardini (Vini Zabù-KTM). Hagen was het best geklasseerd op de 43e plaats, op 8m23s van roze trui João Almeida.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Na tachtig kilometer bereikten de vluchters de tussensprint in Catanzaro Lido en was hun marge op het peloton al opgelopen tot meer dan vier minuten. Op de beklimmingen van derde categorie naar Catanzaro en Tiriolo kwam Zardini vervolgens als eerste over de top, waarmee de 30-jarige Italiaan, die aan zijn vijfde Giro bezig is, gelijk achttien punten opstreek. Intussen verloor de koers Pieter Weening, die na zijn harde val op dinsdag niet verder kon.

Daarna ging de route via vele klimmetjes naar de tussensprint in Cosenza, waar de vluchters ook de bonificaties pakten. Met een voorsprong van drie minuten begonnen de acht koplopers aan de Valico di Montescuro van eerste categorie, terwijl Deceuninck-Quick Step en Team Sunweb het tempo bepaalden in het peloton. Daar ging achterin al snel de poort open voor de pure sprinters, die pas in de volgende dagen weer kansen krijgen.

Thomas De Gendt in de tegenaanval
In de wat steilere eerste kilometers van de klim moesten Hagen en Restrepo als eersten lossen uit de kopgroep, terwijl Geoffrey Bouchard de sprong waagde naar de vluchters. Maar de Fransman, vorig jaar winnaar van de bergtrui in de Vuelta a España, kwam niet weg. Toen versnelde Thomas De Gendt en hij kreeg de jonge klimmer Einer Rubio mee in zijn wiel. Eerst raapten zij Restrepo en Hagen op, later haalden ze ook de geloste Puccio en Conti bij.

João Almeida behoudt het roze – foto: Cor Vos

Vooraan bleken Carretero, wereldkampioen tijdrijden Ganna en Zandini over de sterkste benen te beschikken. Maar na tweederde van de klim sloten De Gendt en Rubio vooraan aan. De Gendt was met een missie bezig, dat was wel duidelijk, en enkel Rubio en Ganna konden het krachtige tempo van de Lotto Soudal-renner volgen. Vijf kilometer onder de top was het evenwel de Italiaan van INEOS Grenadiers die zijn nieuwe kompanen wist te lossen.

Met beide polsen gekruld over het stuur en voorovergebogen reed Ganna bij De Gendt en Rubio vandaan, terwijl het aardedonker werd op de Valico di Montescuro. Maar ondanks de regen en in de dichte mist sloopte de tijdritspecialist de eindeloze klim. Helemaal uit de lucht vallen deed zijn optreden overigens niet, want ruim acht maanden geleden kwam hij in de Vuelta a San Juan al als zesde boven op de Alto del Colorado.

Filippo Ganna houdt stand
Met een voorsprong van ruim een minuut begon Ganna aan de afdaling naar Camigliatello Silano, waar na 225 kilometer de streep was getrokken. In de afzink nam achter hem Vincenzo Nibali het voortouw als meesterdaler, maar de Giro-winnaar van 2013 en 2016 kreeg geen ruimte van Jakob Fuglsang. De achtervolgers liepen wel wat in, maar bij het ingaan van de slotkilometer reed Ganna nog altijd 35 seconden vooruit. Dat bleek voldoende voor zijn tweede etappezege.

Filippo Ganna tijdens zijn solo – foto: Cor Vos

Precies 34 tellen later kwam het peloton over de streep, waarbij Patrick Konrad tweede werd vóór João Almeida. De Portugees streek daarmee vier bonificatieseconden op en liep daarmee wat uit op de concurrentie. Wilco Kelderman legde beslag op de vierde plek. Omdat Ganna als eerste de top van de Valico di Montescuro bereikte, nam de Italiaan de koppositie in het bergklassement over van Jonathan Caicedo.

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
7 oktober 2020 16:40
Had er meer van verwacht. Als je ziet dat Yates er onder de top af moet, gemiste kans voor de rest. Wel mooie overwinning van Ganna.
  7 oktober 2020 16:52
  De iele Yates kan niet goed tegen dit mindere weer. Ganna des te beter met zijn grote lichaam.
  7 oktober 2020 17:00
  Ik denk dat het nog niet eens erg koud was.. Yates heeft In iedergeval koudere dagen meegemaakt in voorgaande Giri’s Dus hij is gewoon niet goed.

  Hoe dan ook, de klassements renners moeten energie sparen en er viel door de natte afdaling niet veel te winnen.
7 oktober 2020 16:40
Ongelofelijk Ganna!
Geweldig mooie etappe weer. Wat een lastige omstandigheden zeg deze Giro. Gaat ze nog parten spelen
7 oktober 2020 16:41
Nog maar 24 jaar. Gaan we nog heel veel van horen.
7 oktober 2020 16:43
Topprestatie Ganna!

Onbegrijpelijk dat de nog steeds veel te veel omkijkende Kelderman niet in het wiel van Oomen zit in de sprint. Dan wordt hij tweede of minimaal derde.
  7 oktober 2020 18:08
  En nu moet ie slechts genoegen nemen met een schamele 4e plek, belachelijk inderdaad
7 oktober 2020 16:44
Om te laten zien hoe verrassend deze overwinning is: terwijl hij in de kopgroep reed was het nog steeds x101 bij de bookmakers.
7 oktober 2020 16:46
Helemaal mee eens dat ze Yates meer pijn hadden kunnen, zelfs moeten doen.
  7 oktober 2020 16:54
  Waarom, staat al +3 minuten achter, dat rijd hij nooit zo maar dicht... in deze fase is iedereen blij als hij energie kan sparen.
  7 oktober 2020 17:03
  Carapaz stond 3 minuten achter Roglic vorig jaar na etappe 12 en 1.30 op Nibali.
  7 oktober 2020 20:36
  Yates gaat niet meer beter rijden deze Giro. Is zijn weer ook niet.
7 oktober 2020 16:47
De 5e Merckx is opgestaan.
  7 oktober 2020 18:58
  Qua gestalte is dit eerder een Indurain.
7 oktober 2020 16:48
Tolhoek zou je toch wel in het eerste peleton verwachten. TJV verliest het in de breedte van sunweb.
  7 oktober 2020 16:55
  Ontloopt elkaar nauwelijks in de breedte. Jumbo met vier man bij de laatste dertig, Sunweb met drie bij de laatste twintig.
  7 oktober 2020 16:56
  Waar heb je het over

  Oomen, Kelderman, Hindley in de 1ste groep.
  Kruijswijk, Foss in de 1ste groep
  Bouwman en Harper 14 seconden achter groep Kruijswijk.

  Dat is 3 Sunweb tegen 4 Jumbo.

  4de Sunweb is Tusveld op 5.13. Dus Jumbo is in de breedte sterker.
  7 oktober 2020 16:58
  Sunweb vandaag in het ploegenklassement voor TJV. 3 man in de eerste groep tegen 2 van tjv. Aan gelosten heb je niks.
  7 oktober 2020 17:09
  Het is maar net waar je de grens willen leggen, om de weegschaal in het voordeel van de één of de ander uit te laten slaan. Verliezen doen ze beide niet, zitten er in de breedte heel goed bij.
7 oktober 2020 16:50
Ganna de nieuwe Indurain?
  7 oktober 2020 16:57
  Hm, zou kunnen... vooralsnog zie ik een soort Cancellara in the making.
  Ondertussen was dit ook wel een makkelijke klim met maar 1 stijl punt, sterke grote tijdrijders kunnen hun vermogen hier goed kwijt maar als het percentage zwaarder wordt houdt het snel op.
  7 oktober 2020 18:16
  Nu alleen nog sprinten, en we hebben een nieuwe Van Aert
7 oktober 2020 16:53
Kelderman zat hele tijd goed voorin. Alleen laat zich weer zakken in laatste km. Jammer, anders had hij boni’s kunnen pakken
7 oktober 2020 16:55
Goede poging de Gendt. Jammer dat de vloek van Karsten Kroon het voor hem verpestte.

En die dwaas van Movistar natuurlijk...
  7 oktober 2020 16:58
  En zijn benen.
  7 oktober 2020 17:59
  Als De Gendt zich zo stoort aan de nummer twee van de baby giro van vorig jaar dan had hij hem los moeten rijden, de klim was er immers nog lang genoeg voor.

  Door niet op Ganna te reageren heeft hij niets. Als hij eerste boven was gekomen dan had hij vandaag iig nog de bergtrui kunnen aantrekken.

  Dus hij mag zich dan wel ergeren aan Rubio Reyes, maar geef Rubio eens ongelijk ? Die is al lang blij dat hij samen met de "grote" TDG op pad is.
  7 oktober 2020 18:45
  @Dr op en dr over
  Weet jij waar dit jaar de cross van Essen gereden wordt? Was vandaag op het parcours van vorig jaar maar dat is nu een parkeerplaats geworden.
7 oktober 2020 16:57
Vreemd, in de Tour zou je nu heel veel reacties lezen, wat saai er gebeurt niets bij de toppers. Dit heb je in de Giro echt niet! Tegenvallende rit met als dieptepunt dhr Rubio. Arme de Gendt.
  7 oktober 2020 17:02
  Ik heb het idee dat wie precies de toppers zijn ook nog maar moet blijken.
  7 oktober 2020 17:08
  Nibali, Fuglsang, Majka, Kruijswijk en Kelderman. Ik denk dat je ze dan wel hebt. Pozzovivo gaat in die tijdritten heel veel tijd verliezen.
7 oktober 2020 17:10
Schijnt wel een talentje te zijn, die Ganna.
7 oktober 2020 17:26
Waarom is Rubio het dieptepunt? Misschien kon hij wel niet beter. De Gendt heeft het aan zich zelf te wijten. Wel heel gemakkelijk om naar Rubio te wijzen. Rubio is niet verplicht om mee te rijden. Als De Gendt wil winnen moet hij hem losrijden. Hiervoor was hij niet sterk genoeg. Mooie en verdiende overwinning van Ganna.
  7 oktober 2020 17:33
  Hij probeerde anders later nog wel weg te rijden bij TDG. Dus of hij de benen niet had kan je je afvragen.
  7 oktober 2020 17:50
  Daar zat niet veel achter en in het begin was het logisch dat hij niet overnam, omdat een renner van Movistar in de kopgroep reed
  7 oktober 2020 18:28
  Rubio moest idd helemaal niks.

  Sinds wanneer ben je verplicht over te nemen als je een ploeggenoot voor je hebt rijden ?

  En ook daarna "moest" hij niks. Dat De Gendt nu altijd zo dom is om van de daken te schreeuwen dat hij voor de bergpunten wil gaan, en/of een dag op voorhand in de media te roepen dat hij de dag erna mee wil zitten in de ontsnapping. Tsja dat is Thomas z'n eigen probleem, maar hij kan anderen dan niets kwalijk nemen als ze op z'n wiel rijden.

  En persoonlijk ben ik ook wel fan van klootzakken in de koers. Lekker in het wiel blijven zitten, terwijl de ander zich daaraan kapot ergert. Dat poeslief voor elkaar zijn hoeft voor mij allemaal niet hoor. Het is koers g*dverdomme, geen korfbal of WK dammen of zo.

  hahaha En het levert vaak wel mooie tv beelden op.
7 oktober 2020 17:30
Lombardiaanse omstandigheden. Koplampen die in het halfduister beregende kuiten verlichten, prachtig.
7 oktober 2020 17:31
Heel sterk van Ganna. Nou was dit een platte klim zoals je die in Zuid-Italië veel hebt, 5% gemiddeld, maar hij doet het toch maar even. Waarom Trek en Sunweb zo fanatiek op kop reden begrijp ik niet helemaal, na Jumbo in de Tour willen zij nu Sky'tje spelen?
7 oktober 2020 17:34
Bergtrui ook voor Ganna.

Mooi hoor, roze al gedragen en nu het blauw. Twee ritten op zak en daar komen er nog minimaal twee bij.

:)
7 oktober 2020 17:36
Zou Almeida mee kunnen blijven doen voor het podium tot het einde?
Heeft bij de profs nog niet vaak de kans gehad om zijn tijdritcapaciteiten over een langere afstand te laten zien..
  7 oktober 2020 17:54
  Als de echte bergetappes niet geschrapt worden, geef ik hem geen kans. Het team is ook niet in staat om in bergetappes het roze te verdedigen.
7 oktober 2020 17:45
Volgens zijn vrijgegeven trainingsdata schijnt hij ook wel dezelfde wattages te trappes als veel AK mannen. Ook in lange zwaardere klimmen.
Dus misschien ook wel iemand voor het AK in de toekomst..
  7 oktober 2020 19:02
  Heb je het over W/Kg? Dan is het echt een beest.
7 oktober 2020 17:46
In een bloedvorm die Ganna, Jammer voor de Gendt die zich kapot ergerde aan Reyes en zoiets had van: ik niet dan jij ook niet. Voor de rest bij de favorieten niets bijzonders gebeurt. Ik was blij verrast dat Harper met de besten mee kon en ook Foss en Bouwman waren vandaag meer dan voldoende als ondersteuning voor Steven. Wilco oogt ook goed en gretig. Lekker onvoorspelbaar deze Giro.
7 oktober 2020 18:04
Mooie etappe, vooral qua beeld de beklimming in de mist en in het bijna donker. Ganna echt sterk, waarvan je zou verwachten dat die het eerste zou lossen bergop.
De Gendt weer typisch De Gendt: Heel sterk het gat op de kopgroep dichtrijden, om daarna Ganna 'gratis' te laten wegrijden. Rubio wilde niet meerijden, maar kon denk ik ook niets meer. Dan moet je gewoon vol doorrijden en hem eraf proberen rijden. Nu was het meer een spel van jij wint zeker niet en ik zelf win ik daardoor ook niet meer.
  7 oktober 2020 18:44
  Kon niets meer......daarna aanvallen.....
  Begrijpelijke reactie van TDG.
7 oktober 2020 18:59
Wie zijn er tussen uit gekeild nou wilco en steven zijn gestegen.
  7 oktober 2020 20:12
  op procyclingstats kun je het zo opzoeken (Caicedo en McNulty)
7 oktober 2020 19:06
Heel straf! Op het steile stuk had hij het even lastig (normaal) maar globaal genomen was hij indrukwekkend. Spijtig dat De Gendt niet van in het begin mee was in die vlucht ('not for a lack of trying' zoals men in het Engels zegt), maar de rush naar voor gaf nu ook wel extra pigment aan de finale. Dat er een super-Ganna zat die nog wat in de tank had zitten, dat was pech voor hem. Eén ding is zeker: Rubio had hij nooit laten winnen.
7 oktober 2020 20:17
Ach Movistar zal wel weer voor het ploegenklassement gaan...
  7 oktober 2020 21:37
  Ze proberen het wel, maar ik vraag me af of het ook met dit team gaat lukken.
7 oktober 2020 21:27
Ik verschiet toch wel dat Vanhoucke het voorlopig zo goed doet. Straks moet ik mijn mening nog herzien. Maar uiteraard duurt deze Giro nog heel lang.

Of misschien komt het toch nog allemaal goed met die Belgische klimmers die bij de beloften zo goed waren.
  7 oktober 2020 21:36
  Hagen daarentegen laat het wel heel erg afweten. Goed dat hij volgend jaar niet meer bij LSD rijdt.

Reacties zijn gesloten.