Giro 2019: Vroege vluchter Peters wint bergrit naar Anterselva

woensdag 29 mei 2019 om 17:05
Giro 2019: Vroege vluchter Peters wint bergrit naar Anterselva

foto: Cor Vos

Nans Peters heeft op fraaie wijze zijn eerste profzege geboekt. In de etappe naar Anterselva was de Fransman mee in de vroege vlucht en in aanloop naar de slotklim sloeg hij de beslissende slag. Hij soleerde naar het dagsucces en bezorgde zichzelf en zijn ploeg AG2R La Mondiale de winst.

Nog voor de aftrap van de zeventiende Giro-rit was dit al een heuglijke dag voor Richard Carapaz; de rozetruidrager vierde vandaag namelijk zijn 26e verjaardag. De Ecuadoraan en zijn collega’s konden zich opmaken voor opnieuw een lastige etappe. Liefst drieduizend hoogtemeters moesten worden overwonnen op weg naar de bergop finish bij het wintersportstadion van Anterselva, waar volgend jaar de wereldkampioenschappen biatlon worden gehouden.

Aanvallers ruiken kansen
Na de barre weersomstandigheden in de rit naar Ponte di Legno was het vandaag bewolkt en fris bij de start in Commezzadura en de verwachting was dat het er niet beter op werd. De beginfase, waarin naar de Non-vallei afgedaald werd, werd meteen aangegrepen voor het opzetten van de lange vlucht. Die vormde zich dan op de Passo della Mendola, de eerste klim van de dag. Negen renners sloegen de handen ineen met daarbij ook Thomas De Gendt.

foto: Cor Vos

Later sloten nog meer renners aan, waarmee het aantal vluchters uiteindelijk uitkwam op achttien. Onder anderen Koen Bouwman was overgestoken naar de kopgroep, waarvan ook Jan Bakelants, Valerio Conti (zes dagen drager van de roze trui), Bob Jungels (winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne) en Fausto Masnada (ritwinnaar in etappe 6) deel uitmaakten. Davide Formolo was de best geklasseerde renner vooraan op de twaalfde plaats op 11:51 van leider Carapaz.

De ploegmaats van Carapaz (Movistar), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) en Miguel Ángel López (Astana) hielden hun kruit droog. Ook Groupama-FDJ, Nippo-Vini Fantini-Faizanè, Dimension Data, Team Ineos en Katusha-Alpecin waren niet vertegenwoordigd van voren. Halfkoers had de kopgroep al zes minuten te pakken. Op dat moment koersten de vluchters door het Eisacktal richting Bressanone, waarna de beklimmingen naar Elvas en Terento spoedig zouden volgen.

Bakelants springt weg vooraan
De tussensprint in Bressanone werd een prooi voor Mirco Maestri, die Masnada te snel af was. Maestri’s landgenoot nam dankzij zijn tweede plek wel de koppositie over in het nevenklassement Traguardo Volante. Na de tussensprint sprong Bakelants weg vooraan; op de klim naar Elvas pakte de Belg een halve minuut op zijn medevluchters. Hij rondde als eerste de top en begon amper vijftien kilometer verder aan de klim naar Terento met een voorgift van bijna een minuut.

foto: Cor Vos

Op de klim zaten de eerste achtervolgers niet stil; door inspanningen van De Gendt nam Bakelants’ voorsprong snel af en nog voor de top werd hij bijgehaald door De Gendt, Gianluca Brambilla, Formolo, Chris Hamilton, Masnada, Krists Neilands en Nans Peters. Masnada kwam als eerste over de top. In de afzink sloten met Nicola Conci en Conti nog eens twee renners aan, waarmee we tien leiders kregen bij het ingaan van de laatste dertig kilometer.

Wat restte was de slotklim naar Anterselva, waar op 1635 meter hoogte de finishlijn was gelegd. In het dal konden de overgebleven acht vluchters eveneens terugkeren, waarmee de kopgroep weer uit de originele samenstelling bestond. De voorsprong op het peloton bedroeg intussen nog altijd ongeveer zes minuten. Toen de weg opnieuw begon op te lopen op 25 kilometer van de meet, brak de kopgroep opnieuw.

Peters soleert naar de winst
Conti en aanvankelijk ook Conci reden enige tijd vooruit, maar vijf kilometer verder kwam alles weer samen. Enkele kilometers later probeerde Peters het dan en de 25-jarige Fransman van AG2R La Mondiale pakte meteen een mooie voorsprong. Met een voorgift van een kleine minuut begon hij aan de slotklim naar Anterselva; in deze laatste vijfenhalve kilometer aan 8,5% zou de beslissing vallen van deze zeventiende rit.

foto: Cor Vos

Neilands, Conti en Esteban Chaves wilden de zege niet zomaar cadeau doen aan Peters en zetten de tegenaanval in. Hoewel de strijd drie tegen één was, gaf de Fransman geen seconde prijs. Met een mooie marge ging hij onder de vod van de laatste kilometer door, waarna de weg alleen maar afvlakte. Hij kon zo uitgebreid zijn eerste profzege vieren. Chaves reed daarachter nog weg bij Neilands en Conti en kwam als tweede over de streep, op 1:34 van Peters. Formolo werd derde.

Landa roert zich bij de favorieten
Intussen zaten ook de favorieten niet stil op de slotklim; Rafał Majka, Pavel Sivakov, Simon Yates en Ilnur Zakarin kwamen in de problemen en ook Miguel Ángel López had het aanvankelijk lastig. Mikel Landa koos juist het offensief op drie kilometer van de meet en kreeg Hugh Carthy mee. Domenico Pozzovivo knapte het vuile werk op voor Vincenzo Nibali, die rozetruidrager Carapaz, Bauke Mollema, Primož Roglič en de opnieuw aangesloten López meekreeg.

Landa deed daarmee een serieuze aanval op de derde plek van Roglič, die slechts 1:06 voor hem stond in het klassement. Toen de Spanjaard wegreed bij Carthy, reageerden López en Carapaz. Landa was echter gevlogen en passeerde de streep op 4:27 van ritwinnaar Peters. Hij pakte op Carapaz en López 0:12 en op het groepje met Mollema, Pozzovivo, Roglič en Nibali 0:19. Daarmee liep ook Carapaz weer wat uit op Nibali in het klassement; de Italiaan volgt nu op 1:54.

Dit artikel delen:

37 Reacties

Wheely 29 mei 2019 om 17:12

Leuke finale hoor!

Romāns Vainšteins 29 mei 2019 om 17:13

Toch tegenvallende etappe , jammer dat Nibali niet andersom Carapaz nog een tikkie kon uitdelen. Landa zal een rit en podium ambieren in de laatste 2 lastige ritten.

Tuubke 29 mei 2019 om 17:18

Mooi gereden van Movistar. Voor zover het nog niet duidelijk was, is het vandaag wel gebleken. Het ‘tactisch meesterstuk’ van Nibali en Roglic om Carapaz in de roze trui te helpen, komt als een boemerang terug. Eigen schuld, dikke bult.

Gilberto 29 mei 2019 om 17:21

Blablabla

kielabokki 29 mei 2019 om 17:24

Exact. Genietings.

NDI22 29 mei 2019 om 17:37

Thanks captain hindsight.

Peterh14 29 mei 2019 om 17:20

Die Lopez is echt totaal onpeilbaar: lossen terwijl je ploeggenoot op kop rijdt, terugkomen, meegaan met aanval Carapaz en uiteindelijk seconden winnen.

Wheely 29 mei 2019 om 17:31

Lopez vindt het zelf ook allemaal maar verwarrend!

hupske 29 mei 2019 om 17:22

Ja het is duidelijk dat Carapaz de sterkste was. En de overige etappes dat we dachten dan Nibali en Roglic aan het pokeren waren, helemaal geen pokeren was.

Voor de rest valt mij op dat er door de klassementsmannen helemaal niet bijzonder hard omhoog gereden wordt. Zijn er veel helemaal niet in vorm. Maar goed dat Sky niet met de sterke mannen zijn gekomen. Hadden zo 10 minuten voor kunnen staan.

Jacco van Stierop 29 mei 2019 om 17:23

Knappe zege van Peters, redt daarmee de Giro voor zijn ploeg want dat was niet veel soeps. Voor de grote jongens vandaag een totaal andere dag. Nibali leek stuk te zitten en Carapaz sprokkelt weer wat tijd en Roglic oogt een stuk beter, allemaal niet wat je op basis van gisteren mocht verwachten. Lopez weer met een rare actie, krijg er geen hoogte van. Blijft wel spannend zo, mooi.

Sajarano 29 mei 2019 om 17:28

Roglic een stuk beter? Hoe kom je daar zo bij? Ik zie nog steeds geen wederopstanding van de ‘echte’ Roglic. Ook hier verliest hij weer (onnodig) tijd. Tijd die hij nooit zou hebben verloren in normale, goeden doen.

Jacco van Stierop 29 mei 2019 om 17:34

In de achtervolging heb ik vandaag Roglic op kop zien rijden, in tegenstelling tot gisteren toen hij ternauwernood Mollema en Yates kon volgen en niet in staat was over te nemen. Dat noem ik een stuk beter, ja.

Joachim Agostinho 29 mei 2019 om 17:35

Landa en Carapaz in mindere mate delen toch een mentaal tikje uit, een Roglic zelfs in iets mindere doen haakt gewoon aan. Nibali kon ook niet, het wordt nog leuk.

kielabokki 29 mei 2019 om 17:37

Dumoulin had best weer een goede kans gemaakt deze Giro. Desondanks, blij dat hij naar de Tour gaat.

Gilberto 29 mei 2019 om 17:38

Mollema neemt ook nog geen genoegen met die 5e plek hoor. Ik verwacht nog wat :)

Sajarano 29 mei 2019 om 17:49

Ok, als je het zo bekijkt is dat een lichtpuntje. Het was mij ook opgevallen, maar overtuigend vond ik het nog steeds niet. Hij zal nog serieus moeten verbeteren wil hij zondag niet met lege handen staan en dat wil ik niet zien gebeuren na al die andere loser stories van ‘weer net niet’ waar we er al genoeg van hebben gehad. Winnen van grote rondes, dat is het enige dat echt telt, en dan door een Nederlander of, second best, door een Nederlandse ploeg. We hebben veel te lang droog gestaan en die ene winst van 2017 kan dat nog lang niet goed maken. Zo sta ik erin.

Stoempen 29 mei 2019 om 17:25

Toch knap dat Jungels nog net het peloton kon voorblijven .. achter Maestri ..

ChefSpijker 29 mei 2019 om 19:00

Hopelijk gespaard op de slotklim toen de ritzege uit zicht was. En dan morgen met De Gendt en Campenaerts die sprintersploegen naar de kloten rijden. Op het vlakke ging ie vandaag nog wel hard :)

Hollow Knight 29 mei 2019 om 17:49

Wat een flauwe Giro. Roglic en Nibali hebben het gewoon cadeau gegeven aan Carapaz. Twee weken nauwelijks actie en dan elke bergetappe die naar vluchters gaat. Giro wordt elk jaar slechter en slechter, verleden jaar was ook al een ramp met de start in Israël en Chris Froome.

En die Carapaz rijdt wel verdacht sterk opeens. De rest van het jaar zie je hem niet eens.

Jacco van Stierop 29 mei 2019 om 18:01

Eén poel des verderfs, de wereld.

Gilberto 29 mei 2019 om 18:11

Mijn buurman handelt in valium, ista wat misschien?

Joachim Agostinho 29 mei 2019 om 19:01

@Hollow Knight 29 mei 2019 om 17:49

“Roglic en Nibali hebben het gewoon cadeau gegeven aan Carapaz.”

“En die Carapaz rijdt wel verdacht sterk opeens.”

Tsja…….

Wheely 29 mei 2019 om 17:54

Ik zie Landa het nog wel verpesten voor Carapaz, het is dat Nibali niet mee kon maar het lijkt me niet handig om aan te vallen wanneer je kopman alleen achter blijft.

Joachim Agostinho 29 mei 2019 om 18:00

Ik vermoed dat de twee wel contact hebben gehad, toen Landa's voorsprong voldoende was, ging Carapaz, spannender is het niet.
Grote kans dat dit de opmaat naar vrijdag en zaterdag is, kan nog een verrassend podium worden.

Polleke 29 mei 2019 om 17:56

Of Nibali was nog aan het nadenken over wanneer hij de rest knock-out zou gaan rijden…die afspraak met Roglic bij zijn trofeenkast kan hij morgen bij de start trouwens ook afzeggen…

Sagan=hulk 29 mei 2019 om 18:01

Op naar een geweldige 1-2 voor Movistar. Nibali had het gisteren moeten doen, Carapaz is nooit top de dag na een rustdag. Dat merkte je ook, maar toch slaagde hij erin om bij Nibali te blijven dankzij Landa. De laatste twee bergritten zal Movistar tonen wie echt de baas is met een ontketend duo Carapaz-Landa.

Gilberto 29 mei 2019 om 18:10

Daar zijn veel voorbeelden van, dat Carapaz nooit top is na een rustdag?

Sagan=hulk 29 mei 2019 om 18:14

Bekijk op ProcyclingStats maar z’n uitslagen in z’n gereden grote rondes, nooit top na een rustdag.

Gilberto 29 mei 2019 om 18:35

ok, gaat ik even doen

Gilberto 29 mei 2019 om 18:41

Sorry, niet overtuigd. Ten eerste zijn het pas 3 grote rondes natuurlijk. Ik zie geen rare uitslagen. Het zijn tijdritten na de rustdagen waarin hij het niet goed doet, heeft gewoon met die discipline te maken en niet met de rustdag zelf. Dus ik vind het beetje ver gaan om er een dingetje van te maken dat Carapaz NOOIT goed is na een rustdag..

Raafje 29 mei 2019 om 19:21

Mooi dat Chaves weer eens een goed resultaat rijdt!

Samlambeej 29 mei 2019 om 19:58

Heb deze etappe aan me voorbij laten gaan maar deze prestatie dient niet onderschat te worden. Toch maar in de gaten houden die Nans.

Polleke 29 mei 2019 om 20:28

Idd. Hij heeft al flitsen van zijn talent laten zien maar dit was een sterk nummer…talentje…

Sonsbach Allstars 29 mei 2019 om 23:07

Inderdaad, uitstekend getimed en de rest knap achter zich kunnen laten. Oververdiend en niets aan gestolen. Hij heeft overigens wel een aparte stijl. Zijn linkerknie knikt een beetje naar buiten. Misschien overgehouden na een breuk oid?

Samlambeej 29 mei 2019 om 23:28

@Sonsbach Allstars
Niet gezien. Geen idee waar dat van komt. In ieder geval, op je eentje een minuut voorsprong vasthouden in zulk lastige finale voor een kopgroep met meer dan bovengemiddelde koekenbakkers. 'That is not to be sniffed at' zoals de Engelsen zo mooi zeggen.

koos verrek 29 mei 2019 om 21:32

Hebt ie sterk gedaan, Nans

Dark Noise 30 mei 2019 om 12:14

Niemand die wat zegt over Thomas De Gendt. De man die in de Vlaamse gazetten als vijfsterren coureur wordt omschreven. Op zijn manier in een getolereerde aanval, zijn absoluut doel in een ronde, en dan nog op meer dan twee en een halve minuut worden gereden. Beetje pijnlijk vind ik.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair