Giro 2019: Démare boekt eerste ritzege na ontregelde spurt

dinsdag 21 mei 2019 om 17:37
Giro 2019: Démare boekt eerste ritzege na ontregelde spurt

foto: Cor Vos

De tiende etappe van de Giro d’Italia eindigde in een massasprint. Het was echter niet Pascal Ackermann, Caleb Ewan of Elia Viviani die won, maar de Fransman Arnaud Démare. De renner van Groupama-FDJ snelde na een ontregelde spurt naar zijn eerste Girozege.

Zo vlak na een rustdag kunnen er gekke dingen gebeuren, maar de organisatie koos vandaag voor een biljartvlakke etappe naar Modena. En dus konden we ons opmaken voor een nieuwe massasprint in deze Giro d’Italia. Pascal Ackermann, Elia Viviani, Caleb Ewan… Wie o wie spurtte naar de zege in de geboorteplaats van de omstreden Riccardo Riccò?

De verschillende leiders aan de start in Ravenna – foto: Cor Vos

Covili en Hatsuyama op avontuur 
Aangezien de renners ‘slechts’ 145 kilometer in het zadel moesten afwerken, was de start pas om 14.00 uur. Luca Covili en Sho Hatsuyama (al eerder in de aanval) reden direct vanuit de start weg. Het peloton liet begaan, waardoor de wedstrijd al snel in een eerste plooi lag. De renners hadden alle tijd om even bij te kletsen.

Covili en Hatsuyama waren slechts met z’n tweeën, maar toch bleef de voorsprong beperkt tot goed twee minuten. De sprintersploegen waren gebrand op een massasprint, waardoor de twee vluchters al snel wisten hoe laat het was. Er gebeurde ondertussen bar weinig onderweg naar Modena, al kwam Enrico Battaglin nog ten val.

De dappere vluchters op weg naar Modena – foto: Cor Vos

Massasprint blijkt onvermijdelijk 
Niet voor het eerst in deze Giro d’Italia, aangezien de puncheur van Katusha-Alpecin al crashte in de etappe naar Orbetello. De Italiaan greep naar zijn schouder, maar gelukkig viel de schade mee. Battaglin wist op dertig kilometer van de streep weer aan te sluiten in het peloton, dat net de twee vluchters had ingerekend.

Lotto Soudal, Jumbo-Visma, BORA-hansgrohe… Verschillende ploegen probeerden hun sprinter en/of klassementsrenner uit de problemen te houden. Hierdoor ging het tempo wat de hoogte in, maar echt spannend werd het niet. Tot de laatste kilometers, toen de sprintersploegen de finish inmiddels konden ruiken.

foto: Cor Vos

Van de rust naar de chaos 
Het initiatief werd genomen door Lotto Soudal; de ploeg wilde Ewan aan een tweede ritzege helpen. De Belgische formatie zag echter een oranje schicht naar voren schieten. Het was good old Francisco Ventoso die het peloton probeerde te verrassen op twee kilometer van de meet. Wie haalde de Spanjaard nog terug?

Deceuninck-Quick Step, Groupama-FDJ en Lotto Soudal wisten Ventoso weer in te rekenen, waardoor we ‘gewoon’ gingen sprinten. Al was er van een gewone massasprint geen sprake meer, aangezien verschillende renners tegen de vlakte gingen onder de vod van de laatste kilometer. Zo waren Ackermann, Matteo Moschetti en Jakub Mareczko plots uitgeschakeld voor de ritzege.

Démare vloert Viviani en Ewan
Viviani en Ewan wisten de valpartij wél te ontwijken, waardoor we ons konden opmaken voor een koninklijk duel. Het was de Italiaan die de Australiër probeerde te remonteren, maar Viviani beschikte over te weinig power. Toch won Ewan niet, aangezien Démare als een duveltje uit een doosje kwam, goed voor zijn eerste zege in de Giro d’Italia.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

32 Reacties

west 21 mei 2019 om 17:39

Moschetti ziet er niet goed uit. Kan niet zelfstandig op zn benen blijven staan…
Goeie reactie van Martens op Eurosport trouwens..

mus van de maasstad 21 mei 2019 om 17:55

Wat zei hij dan?

Turtlehead 21 mei 2019 om 17:41

2200m rechtdoor, 10m breed, hoe kan ‘t zou je zeggen.

Turtlehead 21 mei 2019 om 17:41

Viviani zal ook wel huilen; weer tweede.
Net vorig voorjaar…

ditisdavid 21 mei 2019 om 17:42

Uiteindelijk leveren dit soort sprintetappes, met een hele lange rechte strook op het eind, veel vaker valpartijen op dan de bochtige finales zoals die op zaterdag waarbij over de veiligheid geklaagd wordt. En iedere keer wordt er niet van geleerd…

vanSpringel 21 mei 2019 om 17:45

Ik zou als verzekeringsmaatschappij geen sprinters verzekeren d.m.v. een polis. Die gasten lijken hun leven in zo’n eindsprint meer dan beu, en hebben er naar mijn mening teveel voor over zo’n suffe sprintetappe te winnen. Het pure sprinten vind ik dn weer wel spannend op de baan (waar ook veel minder valpartijen plaatsvinden dan op de weg).

Jowinho 21 mei 2019 om 17:51

Die suffe sprintersetappes zijn natuurlijk even gevaarlijk als die suffe bergetappes waar ze aan 90km/u die berg afkomen.

Jacco van Stierop 21 mei 2019 om 17:58

Helemaal waar @ ditisdavid. Je moet juist de snelheid inperken in dat laatste stuk door bochten; geen controle meer hebben over een hoge snelheid plus brede, rechte wegen die uitnodigen tot treintjesverkeer zijn vaak de ingrediënten voor een fikse valpartij.
On: sterke sprint van Démare met een perfecte lead-out, precies op het juiste moment weggeschoten. Knoeiwerk van Viviani.

west 21 mei 2019 om 18:09

Ja kan beter Viviani of Ewan verzekeren dan Gesink of Kelderman…

Fuubs 22 mei 2019 om 00:16

Is er weleens onderzoek gedaan of de huidige 3km regel iets heeft opgeleverd? Minder valpartijen, minder blessures, of misschien minder blessurres bij klassementsmannen? Gewoon met cijfertjes ergens terug te lezen?

Is er overigens ook ergens op t forum plek waar je dit soort vragen kan stellen?

Bij voorbaat dank

Turtlehead 21 mei 2019 om 17:42

Hij was de beste. Alleen lag Ackermann op de grond.

vanSpringel 21 mei 2019 om 17:43

Het was een volledig ontregelde laatste gedeelte na de valpartij natuurlijk. Verbaast me dat Caleb de sprint niet won. Het was een spannende rit,………… de laatste kilometer althans.

rennerske 21 mei 2019 om 17:45

Na de reclame op Eurosport de hoogtepunten van de dag! Benieuwd.

vanSpringel 21 mei 2019 om 17:46

Ik zit op het puntje van mijn stoel !

rennerske 21 mei 2019 om 18:10

Nog een reclame voordat de hoogtepunten van de dag komen. Ze weten de spanning wel goed op te bouwen bij Eurosport.

Koers 21 mei 2019 om 17:49

Ergens wel gek dat er geen 3km regel op het sprintklassement van toepassing is, maar ergens ook wel lastig om daar een eerlijke invulling aan te geven. Misschien zou iedereen na de 5de stek de punten van de 5e plaats kunnen krijgen zodat het verschil niet meteen zo groot is.

52voor11achter 21 mei 2019 om 17:55

En je denkt dan niet dat ze gaan sprinten voor de 3km-meet met alle valpartijen daar weer voor vandien?

Koers 21 mei 2019 om 18:34

@52

idd iets om rekening mee te houden al denk ik dat dat nog wel mee zal vallen, etappezege zal nog altijd het hoofddoel zijn en de punten zijn lang niet voor iedereen even belangrijk

DrJ 21 mei 2019 om 17:52

Volgens mij kwam Ackermann met Moschetti in de clinch. Die Moschetti maakte echt een nare val. Die nam Consonni nog mee en Ackermann nam Mareczko nog mee.

ChefSpijker 21 mei 2019 om 18:11

Nee Ackermann rijdt tegen het wiel van Selig (Selig erkende in interview op Eurosport dat hij Ackermann aantikte) waarna Mareczko over Ackermann gaat. Wat Simion vervolgens doet, geen idee. Maar die stuurt verderop vanuit het niets opeens helemaal naar links en lanceert Moschetti de hekken met volle vaart in. Heel vaag. Lijkt me sowieso einde Giro Moschetti. Die was echt dizzy.

LutsenkoFan 21 mei 2019 om 20:52

@ChefSpijker

Als je heel goed kijkt zie je dat Simion ook nog wordt aangetikt door de valpartij en tegen Moschetti valt.
Net voor de boog van de 1 km.

Geit in mijn Kelderman 21 mei 2019 om 17:55

Als de ASO met dit parcours was aangekomen voor de eerste dik anderhalve week waren de rapen gaar geweest. Wat een ballen giro tot nu toe.

ditisdavid 21 mei 2019 om 18:00

Het verschil is dat de ASO in de tweede helft dan een reeks matige bergetappes had neergezet. Dit is daarentegen de best ontworpen reeks bergetappes in jaren in een grote ronde, dat verzacht de pijn nogal. De Tour van 2011 was waarschijnlijk de beste Tour in dit decennium en die begon ook zo saai.

Sagan=hulk 21 mei 2019 om 18:07

Wat moet Viviani balen dat hij zelfs niet wint als Gaviria naar huis is en Ackermann valt, de grote baas Patrick Levevre zal ook behoorlijk verbitterd zijn op dit moment. Hoelang is het al geleden dat zijn ploeg eens geen etappe won in een grote ronde? Als Viviani morgen niet wint dan zit het er dik in en dat zou toch wel een kleine blamage zijn.

Voordeel voor Viviani is dat hij morgen de snelste van het Giro peloton, Ackermann, niet hoeft te vrezen. Die z’n Maglia Ciclamino was volledig weg onder de schaafwonden, als hij er morgen in slaagt om mee te sprinten voor de zege dan is het een enorme bikkel. Knap van Bora dat Selig het gewoon overneemt en nog op het podium spring. Mooie sprint van Démare, eigenzinnig gebleven aan de andere kant van de weg en het toch afgemaakt.

vanSpringel 21 mei 2019 om 18:10

Démare lijkt na vandaag de te kloppen man morgen. Hij is goed in vorm zo te zien. Reed de laatste meters in een mooie rechte lijn naar de streep. Viviani rijdt zijn eigen sprint niet, en we kennen allemaal de stelling van Pythagoras ! Wellicht het verschil tussen de afstand Démare en Viviani ?

josi 21 mei 2019 om 18:18

Demare nu ineens topkandidaat om de puntentrui mee naar huis te nemen, als hij de bergen tenminste over komt.

Wheely 21 mei 2019 om 18:23

Daar heeft ie zo zijn maniertjes voor ;)

josi 21 mei 2019 om 19:06

Da’s natuurlijk ook weer waar.

LutsenkoFan 21 mei 2019 om 20:50

Demare is een van de beter klimmende sprinters. Heeft hij vaak zat bewezen ( zonder milan san remo mee te rekenen )

nonkel 21 mei 2019 om 18:29

welke BORA renner valt over Ackermann ?

chasse patat 21 mei 2019 om 18:48

Als Viviani nu niet wint is de kans op een overwinning in de Tour ook heel klein. DQS zit met een probleem en een Jakobsen die Sagan er op een helling af sprint.

Jori 21 mei 2019 om 18:53

https://www.youtube.com/watch?v=f69MC43Gbqs

alles wordt teruggezet en krijgt 50 puntenstraf wegens afwijken van de lijn, Guarnieri lijkt me hier de terechte winnaar

Headlines

Materiaalzone

Populair