Giro 2019: Carapaz slaat indrukwekkende dubbelslag

Door , zaterdag 25 mei 2019 om 17:16
Giro 2019: Carapaz slaat indrukwekkende dubbelslag

foto: LaPresse

Richard Carapaz heeft de veertiende etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Ecuadoraan van Movistar domineerde op de Colle San Carlo en bouwde zijn voorsprong op het groepje der favorieten aan de meet uit tot bijna twee minuten. Daarmee nam hij de leiderstrui over van Jan Polanc, die, net als Bauke Mollema, tijd verloor.

Spettacolo werd verwacht in de veertiende etappe van de Giro d’Italia en spettacolo is wat het publiek vervolgens ook kreeg. De favorieten roerden zich in de bergrit naar Courmayeur namelijk al vroeg!

Favorieten tonen zich vroeg
Deze keer waren het niet Mikel Landa, Miguel Ángel López, Bauke Mollema of Ilnur Zakarin die de wedstrijd vroeg deden ontploffen, maar Primoz Roglic en Simon Yates. Zij testten op de eerste beklimming van de dag even de benen, maar zagen zichzelf gevolgd worden door alle andere sterke klimmers in deze ronde. In de vallei smolt vervolgens alles weer samen.

Kopgroep met sterke klimmers vormt zich, rust keert weder
Op dat moment waren er vooraan acht coureurs weggereden uit het peloton, die de vlucht van de dag zouden vormen. Met Fausto Masnada, Andrey Amador, Ivan Sosa, Christopher Juul-Jensen, Giulio Ciccone, Chris Hamilton, Hugh Carthy en Matteo Cattaneo zat er het nodige klimgeweld in deze groep, die snel drie minuten bij elkaar reed.

De rust keerde weder in de wedstrijd en enkele vertrouwde koerssituaties deden zich opnieuw voor: Ciccone pakte de bergpunten voor zijn bergtrui, terwijl Jumbo-Visma de controle behield in het peloton. Ook de snode plannetjes van Bahrain Merida en Astana waren vertrouwd te noemen: zij stuurden Ion Izagirre en Damiano Caruso de aanval in om later hun kopmannen van dienst te kunnen zijn. De twee coureurs kregen Tony Gallopin en Alexis Vuillermoz met zich mee.

Colle San Carlo zorgt voor grote verschillen, Carapaz de sterkste
Zij sloten snel aan bij de kopgroep, die zich aan het voorbereiden was op de Colle San Carlo. Deze 10,5 kilometer lange beklimming begon op 35 kilometer van de meet en zou voor veel vuurwerk zorgen. Met een voorsprong van één minuut en veertig seconden arriveerde de kopgroep aan de voet van de klim, maar eenmaal op de klim werden de renners één voor één teruggepakt door de favorieten. Ciccone was op 29 kilometer van de finish als laatste aan de beurt.

In het groepje der favorieten was het Nibali die al snel de knuppel in het hoenderhok gooide. De Italiaan kreeg Roglic met zich mee, evenals López, Carapaz en Landa. Wegrijden deden de vijf coureurs niet echt: de overige klassementsrenners sloten binnen een kilometer weer aan vooraan, behalve… rozetruidrager Jan Polanc en Ilnur Zakarin! Zij zouden na zaterdag volledig wegvallen uit de top van het klassement. Ook Mollema en Yates kenden een moeilijke dag. De aanvallen van Nibali en López bleken uiteindelijk teveel van het goede te zijn voor de Nederlandse en de Britse klassementsrenner. Mollema kreeg uiteindelijk meer vier minuten aan de broek, maar Yates wist in de afzink nog terug te keren.

Vooraan bleven Carapaz, Roglic, Nibali, Landa en López als sterkste klimmers in koers over. De vijf coureurs leken aan elkaar gewaagd te zijn, maar dat was buiten een klap van Carapaz om gerekend. De Ecuadoraan plaatste op 28 kilometer een indrukwekkende aanval en kwam met een voorsprong van meer dan een halve minuut op de favorieten, waar Dombrowski en Majka weer de aansluiting hadden gemaakt, over de top. Daarna volgde een korte afzink waarna er opnieuw geklommen moest worden richting finishplaats Courmayeur.

Carapaz bouwt voorsprong uit en slaat dubbelslag
Carapaz wist in de afzink zijn voorsprong te behouden en op de slotklim er nog anderhalve minuut bovenop te doen, waardoor hij de nieuwe drager van de roze trui is. In het groepje der favorieten werd er niet goed meer samengewerkt, waardoor zij op grote achterstand binnenkwamen. Niet alleen Carapaz was de profiteur van deze gebrekkige samenwerking: ook Yates kon in zijn vuistje lachen. De eerder nog geloste Brit plaatste een demarrage in slotfase en wist nog een halve minuut op zijn concurrenten terug te pakken.

Dit artikel delen:

87 Reacties

Wheely 25 mei 2019 om 17:18

Zelden vertoond dit.

tvm 25 mei 2019 om 17:33

Anticlimax…
Carapaz heeft vandaag en gister 4.20 gepakt. Dit geeft hij niet meer weg. Een beetje uitdiepen nog.

RIH 25 mei 2019 om 18:54

Maar wel super slim! TJV doet goede zaken, alle critici de mond gesnoerd en weinig energie verspeeld…. we gaan het zien volgende week

AlfredoBinda 25 mei 2019 om 17:19

Carapaz gaat de Giro dus winnen zonder pech of valpartij, duidelijk de beste klimmer van de hele Giro.

Maar wat een tactische idioten zijn Nibali en Roglic zeg, zelden z'n achterlijke tactiek gezien. Hebben ze de Giro van vorig jaar niet gezien? Ze gaan bergop sowieso nergens tijd kunnen pakken op Carapaz komende week, integendeel. Carapaz kan in elke bergetappe wat tijd pakken zodat ie meer dan genoeg over heeft voor de tijdrit waar hij hooguit een second of 45-60 gaat verliezen op Roglic.

Hollow Knight 25 mei 2019 om 17:20

Carapaz is niet de beste klimmer, hij heeft dit gewoon cadeau gekregen, net zoals al zijn andere zeges trouwens.

debarreman 25 mei 2019 om 17:21

Parijs is nog ver, Madrid ook, en Verona helemaal.

vevie 25 mei 2019 om 17:22

Tactisch niet slim, idd, maar Carapaz is duidelijk bergop de beste. Afgetekend ook. Ik denk dat je vergeet op te merken dat ze hem ook gewoon niet kunnen volgen. Moet de rest hem zoveel vrijheid geven? Nee. Maar Carapaz gaat iedereen nu in de bergen pijn doen en daar is voor de rest niks aan te doen.

DonQuichote 25 mei 2019 om 17:23

Carapaz is echt niet beter dan Roglic en Nibali, hij heeft het gewoon cadeau gekregen. Gaat ook bij de tijdrit weer flink op zijn broek krijgen denk ik. Het gaat tussen Nibali en Roglic.

Maenhout 25 mei 2019 om 17:24

Roglic heeft het keurig gedaan, hij wil de roze trui nog niet. Nibali is de verliezer van de dag.

vevie 25 mei 2019 om 17:25

@Don: je onderschat Carapaz nu. Roglic heeft nog de tijdrit maar Carapaz is beter bergop dan Nibali en Roglic. Dat is toch gewoon duidelijk? Ongeacht of hij tijd cadeau heeft gekregen of niet. Die gaat ook in de overige bergritten tijd pakken.

AlfredoBinda 25 mei 2019 om 17:31

Carapaz was vorig jaar in de 3e week van de Giro al de beste klimmer na Froome, en dit jaar is hij nog beter. In de derde week gaan zullen ze hem er echt nergens af gaan rijden, ik acht de kans zelfs groter dat Carapaz nog wel 1 of 2 etappes wint.

Roglic(en de rest van de favorieten) hebben echt een hele grote inschattingsfout gemaakt door hem gisteren en vandaag zo veel tijd cadeau te doen..

montventoux 25 mei 2019 om 17:35

Tactisch prima. Alternatief is het roze (en de ploeg volledig oproken)
Als Roglic kan volgen wint hij de giro. Maar zover is het nog lang niet!

kleomantre 25 mei 2019 om 17:50

Carapaz gaat alleen nog tijd krijgen als hij echt duidelijk de beste is, want die laat geen enkele kandidaat-winnaar nu nog rijden. Heeft in Landa nog wel een mooie troefkaart die nog een keer of 2 stevig gaat aanvallen.

Tactisch stom is het geenszins, een inschattingsfout misschien. In principe heeft Nibali ook nog weinig averij opgelopen. Mollema en Zakarin zijn weer als sneeuw voor de zon verdwenen zonder dat hij zich echt heeft hoeven inspannen, Landa zijn opmars is gestaakt, Lopez komt niet nader en van types als Majka, Sivakov, Yates heeft niemand wat te duchten.
Nibali hoopt erop dat het zo spannend mogelijk wordt, dat er aangevallen blijft worden en de beste renner in de koers Roglic een keer kraakt. Roglic weer zo slim om relatief weinig energie te verspelen en die staat nu nog steeds op winst. Doet in ieder geval geen Yatesje, een demonstratie van kracht die je opbreekt.

gijzgans 26 mei 2019 om 01:48

Die demarrage zei genoeg, lijkt mij. Carapaz duidelijk de sterkste. Het is m gegund.

Jandepandaman 25 mei 2019 om 17:20

Roglic weer het roze afgestaan. Heel slim, moet Movistar werken met Landa.

Roglic weet dat de TT komt

freak 25 mei 2019 om 17:31

Precies. Movistar moet nu controleren en de druk is bij Roglic weg. In de tijdrit gaat hij hem pakken.

Joachim Agostinho 25 mei 2019 om 18:11

Maar Roglic zal toch ook wel weten dat er nog heel wat klimwerk komt?
JV had vandaag ook het roze niet, maar reden wanneer ze dat konden op kop, dus wat ik het verschil? Een frisse Roglic had vandaag het sprintje van de achtervolgers gewonnen!

gijzgans 26 mei 2019 om 01:38

Gaat Roglic gokken op tijdrit? Hij heeft marge, zeker, maar ai ai ai. Gaat ie er op gokken?

Tinus1984 25 mei 2019 om 17:20

Goed gespeeld weer van roglic. Scheelt weer dat de ploeg de wedstrijd moet dragen. Die 8sec achterstand is altijd nog wel goed te maken de komende dagen. Vooral in zijn itt.

Enige nadeel als hij er nu doorheen zakt is het ook klaar. Maar dat is het met iedereen

marehoek 25 mei 2019 om 18:47

Wat een onzin sla jij eruit geef me dan eens een verklaring waarom hij vandaag zijn ploeg heeft laten rijden?

Bertvd 25 mei 2019 om 17:20

Een jaartje na Bardonechia

Connor 25 mei 2019 om 17:20

Wederom bijzonder intelligent gereden door Nibali.

Scibby 25 mei 2019 om 17:26

Maar hij heeft roglic niet het roze in gekregen.

mus van de maasstad 25 mei 2019 om 17:29

Ja. Nu moet hij op 2 renner bijna 2 min goedmaken

Connor 25 mei 2019 om 17:36

Was cynisch bedoeld. Zoveel ervaring en dan alleen maar rijden om iemand anders de giro te laten verliezen.

gijzgans 26 mei 2019 om 01:39

Jammer inderdaad. Roglic te goed dan?

Utrecht19 25 mei 2019 om 17:21

Voor roglic prima toch. Komen nu geen aanvallen meer van Landa en carapaz moet hij nu gewoon op reageren. Maakt het wel duidelijker. Ploeg hoeft ook niet meer te werken.

tvm 25 mei 2019 om 17:37

Landa kan gewoon gaan aanvallen hoor. Dan moet Roglic hem halen en wie lacht er dan in zijn wiel? Juist.

Brummel 25 mei 2019 om 17:53

als landa aanvalt moeten nibali en majka net zo goed aan de bak

Romāns Vainšteins 25 mei 2019 om 17:22

De beste klimmer met het sterkste team nu in het roze en nog een mooi aantal serieuze bergritten voor de boeg ,… Nu natuurlijk hopen dat Nibali zich er morgen met een knallende uithaal op zijn terrein zich er ook nog tussen weet te wringen.

Roglic zal vast een koele kikker zijn maar vandaag had hij toch wat meer moeten doen zeg,.. Dit is gewoon een heel serieus risico nemen want in alle etappes zal Movistar een compleet plan hebben liggen en zich onzinnig op kop beuken vanwege de roze trui in bezit geloof ik geen moer van.

AlfredoBinda 25 mei 2019 om 17:27

Precies, ik vind het vrij bizar om te zien dat er blijkbaar veel mensen zijn die denken dat Movistar gewoon lekker op kop gaat rijden voor Carapaz met Roglic in hun wiel. Die ploeg is echt wel een heel stuk slimmer dan dat.

Zou me niks verbazen als Landa dinsdag gewoon in de aanval gaat.

Martino87 25 mei 2019 om 17:29

Inderdaad, de beste man bergop twee minuten laten wegrijden kan nooit tactisch sterk zijn. Carapaz verloor in de vorige tijdrit twee minuten, dus die gaat in een tijdrit die de helft minder lang is ook niet enorm verliezen. Daarnaast zijn er nog genoeg kansen voor Carapaz om meer tijd te pakken.

RodyTur10 25 mei 2019 om 17:22

Tactische meesterzet van Roglic!

Nu zal Movistar de roze trui gaan verdedigen en in het bijzonder: Landa.

Die zal nu op elke aanval van Nibali, Majka of zelfs López gaan reageren, waarmee hij zichzelf uitschakeld als kandidaat-winnaar én de concurrenten van Roglic neutraliseert.

Roglic weet dat zijn ploeg niet goed genoeg is en kan nu lekker op het vinkentouw mee. Het enige wat hij moet doen nu is het wiel van Carapaz volgen en dan kan hij in de afsluitende tijdrit zijn paar seconden achterstand weer goedmaken.

deluxe 25 mei 2019 om 17:34

Precies dit, al verwacht ik hem al in de laatste bergetappe. Dan in t roze de tijdrit rijden.

debarreman 25 mei 2019 om 17:54

Op zich is dat voor Roglic het ideale scenario. Alleen was ie vandaag toch niet zo overtuigend aanwezig en bestaat de kans de Carapaz en/of Landa berg op nog eens wegrijden.
Alhoewel ik niet denk dat Landa de ruimte krijgt om voor de roze trui te gaan.

Jean Dumas 25 mei 2019 om 18:15

Heb ook de indruk dat het een bewuste keuze is. Maar je moet ook koersen als het nodig is, en je zal maar de ronde nipt verliezen.

gijzgans 26 mei 2019 om 01:50

Landa had vandaag een snipperdag. Die ging zo makkelijk mee. Uitgesloten wat je zegt, al laat ik me verrassen.

rennerske 25 mei 2019 om 17:23

Geweldig gespeeld van TjV en Roglic. Uit het roze gebleven en nog immer lekker in de luwte krachten sparen.

ditisdavid 25 mei 2019 om 17:26

Als Carapaz op niveau blijft pakt hij deze Giro. Tuurlijk krijgt hij het grootste deel van deze voorsprong cadeau, maar hij moet nog maar een minuut pakken op Roglic voor Verona en er komt nog heel veel aan, en hij was gewoon beter vandaag. En de ondersteuning is prima.

Magikdatzeggen 25 mei 2019 om 17:26

Tactisch goed gespeeld van Roglic. 9 seconden sneller en hij moet aan alle plichtplegingen van de roze trui voldoen en morgen de race controleren. Dat verdient zich later ruimschoots terug.

NCK17 25 mei 2019 om 17:27

Roglic geeft de trui weg vandaag. Had geen zin om te rijden op die laatste beklimming. Hij moet nu gewoon Carapaz volgen.

Ouwe Boef 25 mei 2019 om 17:29

edit wf: tot ziens

Jandepandaman 25 mei 2019 om 17:37

Ok. Goed verhaal en bedankt voor de nuttige bijdrage, kan je nu weer verder met het lezen van de achterklap van de Telegraaf en Facebook. Want alles wat daar staat is ook ‘waar’…..

Jacco van Stierop 25 mei 2019 om 17:31

Daar zat wel snit op, bij Carapaz. Heel knap gereden. Benieuwd hoe het sloopwerk op ijskonijn Roglic voor hem zal uitwerken. Leek op het eind redelijk uitgepierd. Geweldig werkpaard die Caruso voor smaakmaker Nibali. Mooie finale gezien.

Kelder is de Man 25 mei 2019 om 17:33

Voorsprong van Carapaz is nooit echt groot geworden tijdens de klim. Pas toen ze echt gingen kloten, werd het veel groter. Hij zal goed kunnen klimmen, maar alle aanvallen waarvan Roglic dacht.. nu moet ik mee, was er niets aan de hand. Maar toch hadden ze Carapaz niet zover moeten laten lopen. Blijft link.

goldfinger 25 mei 2019 om 17:37

Ik begrijp niet dat iedereen dit slim vindt van Roglic. Hij kan gewoon niet beter en moet met lede ogen toezien hoe Carapaz straks gewoon de Giro wint. Wie anders? Niemand lijkt bergop beter.

Cadeau gekregen? Ammehoela. :) Akkoord, misschien wel wat extra tijd op het einde, maar bergop gaat hij zijn voorsprong nog uitdiepen.

Polleke 25 mei 2019 om 18:25

+1… snap niet naar welke koers de meesten kijken maar Roglic en Nibali worden hier (weer) zoek gereden…daar komt geen taktiek of koersinzicht bij kijken….

gijzgans 26 mei 2019 om 01:52

eens.

Gilberto 25 mei 2019 om 17:37

Wel lachen dat men zo makkelijk roept dat het weer slim is van Roglic om die roze trui verantwoordelijkheid nog even in de schoenen van een andere ploeg te leggen. Schei toch uit. Dat doe je bij een Polanc ja, niet bij een Carapaz van Movistar

Martino87 25 mei 2019 om 17:39

Deze giro wordt elke actie van Roglic als slim beschreven…

NDI22 25 mei 2019 om 18:02

Wat had je dan verwacht? Dat Roglic even de laatste 8km op kop sleurt met iedereen lachend in z’n wiel, zodat Jumbo morgen in het roze de etappe mag gaan controleren?

Lennimator 25 mei 2019 om 17:38

Mooie Ricardo Ricco demarrage après la lettre. We gaan het zien. Wel mooi schouwspel. Alles open.

Grobbel 25 mei 2019 om 17:46

Hij pakt die voorsprong toch echt vooral omdat ze achter hem zaten te kloten; daar hoeven echt geen dopinginsinuaties voor aan te pas te komen hoor. Op de klim zelf bleef ie nog een tijdlang aardig in het zicht zelfs.

Samlambeej 25 mei 2019 om 17:41

De mogelijkheden voor Roglic waren vandaag: tijd verliezen op 1 concurrent (Carapaz) of tijd verliezen op meerdere concurrenten.

bartp25 25 mei 2019 om 17:41

Ik begrijp alleen Nibali niet.. als het al het plan was van TJV om Roze cadeau te doen aan Carapaz, dan had ik dat plan verstoord door te zorgen dat de groep 10 seconden eerder aankomt aan de streep.
Iedereen die zegt dat Carapaz de beste klimmer was, hij poefte inderdaad hard weg, pakt 20 seconden en blijft hangen. Dus ja hij heeft een goede versnelling maar de beste bergop? Misschien maar niet zoveel beter als andere hierboven beschrijven.

vevie 25 mei 2019 om 17:49

Op zich hoeft hij ook niet veel beter te zijn bergop. Ik vind hem beduidend beter dan de rest bergop, maar hij hoeft eigenlijk alleen maar te zorgen dat hij een buffertje pakt op Roglic met de tijdrit. En nog genoeg etappes om steeds 15 a 20 seconden te smokkelen

bartp25 25 mei 2019 om 17:53

Ik vind hem niet beduidend beter, als je beduidend beter bent loopt je continu iets uit. Zijn versnelling is indrukwekkend maar daarna bleef hij gewoon hangen. In de favorietengroep werd gepokerd en hij loopt verder uit. In de afdaling hadden ze hem bijna, ongeveer 20 sec. Je maakt me niet wijs dat de favorietengroep voluit heeft gereden en hij alsnog dik anderhalve minuut pakt in de slotklim. Hij reed volle bak en de rest was aan het pokeren, die konden echt wel harder.

vevie 25 mei 2019 om 17:58

We zullen het zien. Ik denk dat hij de beste bergop is en seconden sprokkelen kan ook genoeg zijn. Nibali en Roglic zijn igg niet beter bergop

Jean Dumas 25 mei 2019 om 18:22

Nibali kan niet beter.

Dumoulist 25 mei 2019 om 18:34

Precies. Gister klom Carapaz ook maar 10 seconden sneller dan Landa op de slotklim. Dat telkens de groep daarachter niet doorrijdt geeft een vertekend beeld.

Lennimator 25 mei 2019 om 17:43

De haai loert op zijn prooi en slaat onverwacht toe.

Polleke 25 mei 2019 om 18:27

Proest…zie hem nog eerder door zijn prooi opgevreten worden…

bartp25 25 mei 2019 om 17:56

Tevens werd vandaag denk ik duidelijk dat er nog 4 kanshebbers zijn. Roglic, Landa, Carapaz en Nibali, en diegene die er momenteel nog altijd het beste voor staat is Roglic. De andere mannen moeten nog tijd pakken op hem voor de laatste tijdrit en en niet andersom. Carapaz in het roze betekent dat Landa iets gereserveerder zal zijn en er is een sterkere ploeg om achter Nibali aan te rijden. Tot dusver loopt het perfect voor Roglic als zijn benen het houden.

Brummel 25 mei 2019 om 17:58

de grote vraag is: hoe goed is Roglic nog? Hij rijdt toch al een tijdje op hoog niveau.

t731 25 mei 2019 om 18:06

Het leek mij dat zowel Rogliç als Nibali het gat op Carapaz prima konden dichten vlak na zijn demarrage. Nibali bracht ze terug tot op een paar seconden maar toen nam Rogliç verbazingwekkend genoeg niet over. Uiteindelijk gewoon een tactische fout van Rogliç, als je met zo weinig moeite de groep bij elkaar kunt houden moet je dat gewoon tot zo ver mogelijk in koers doen, en dat kon in deze koers zeker tot op de laatste klim prima. Rijd dat gat met Carapaz dicht en je neemt een heel klein risico dat Nibali of Landa vervolgens wegspringt. Maar dan ben je in elk geval weer een kilometer dichter bij de streep. Landa en Carapaz helpen waarschijnlijk wél meer mee in een achtervolging op Nibali, dus zo’n situatie is misschien nog wel beter dan een Movistar die wegspringt.

Volgens mij is het dus wel degelijk waar wat Nibali zei gisteren (ze hebben misschien na Kruijswijk 3 jaar geleden in de sneeuwmuur nog wraakgevoelens bij Jumbo). Ik heb Nico Verhoeven nog nooit op een rationeel doordachte zinsconstructie betrapt. Jan Boven en Addy Engels iets beter maar nog altijd lachwekkend vergeleken met grote internationale ploegleiders. Het is altijd zo slap en zwakzinnig, zo gegrond in primaire irrationele emoties. En inderdaad: Rogliç koerst alleen op Nibali, bang dat Nibali wegspringt en tijd pakt, wat erg vreemd is gezien Carapaz een even grote concurrent is- dat is alleen te verklaren door simplistisch denken bij de Jumbo ploegleiding, ingegeven door wraakgevoelens van 3 jaar geleden.

vevie 25 mei 2019 om 18:13

De laatste alinea… oké…

Headlines

Materiaalzone

Populair