Giro 2018: Enrico Battaglin bezorgt LottoNL-Jumbo eerste dagsucces

woensdag 9 mei 2018 om 17:46
Giro 2018: Enrico Battaglin bezorgt LottoNL-Jumbo eerste dagsucces

foto: Sirotti

Enrico Battaglin heeft LottoNL-Jumbo het eerste dagsucces bezorgd in de Giro d’Italia. De 28-jarige Italiaan was na 153 kilometer de sterkste op de stevige klim naar Santa Ninfa. Het is zijn derde ritzege in La Corsa Rosa nadat hij ook in 2013 en 2014 etappes won. Giovanni Visconti eindigde op de tweede plaats, José Gonçalves was derde. In de top van het klassement verandert er niets, Rohan Dennis leidt nog altijd en Tom Dumoulin volgt op één seconde.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Met een kleine vertraging door een ongeval in de buurt van het parcours, werd het peloton in Agrigento op gang gebracht voor de vijfde etappe – na de tijdritten en de slotrit de kortste van deze Giro. De Ierse kampioen Ryan Mullen, Andrea Vendrame en Eugert Zhupa grepen het officiële startsein aan om meteen te demarreren. Mullen zag korte tijd later zijn ploegmakker Laurent Didier aansluiten.

Vluchters pakken voorsprong
De vier vluchters kregen de zegen van het peloton en pakten in het eerste koersuur maximaal vijfenhalve minuut voorsprong. Vendrame was in de kopgroep de best geklasseerde renner, maar de Italiaan volgt al op ruim zes minuten van roze trui Rohan Dennis. De marge met het peloton slonk vervolgens wat en schommelde lange tijd tussen de drie en vier minuten.

Lotto Fix ALL bepaalde intussen het tempo in het peloton. De ploeg zag gisteren haar renner Tim Wellens de zege pakken in een vergelijkbare etappe en leek opnieuw snode plannen te hebben. Mullen kwam als eerste boven op de eerste beklimming van de dag, maar gesprint werd er niet om de bergpunten. Ook op de tweede klim van de dag, Partanna, pakte Mullen het volle pond.

Het peloton was intussen wat dichter gekomen, want de voorsprong bedroeg nog zo’n twee minuten. Het was dringen geblazen bij het ingaan van de laatste 35 kilometer en enkele renners, onder wie Laurens ten Dam, kwamen ten val. Voor Vendrame ging het vooraan niet snel genoeg en de Italiaan probeerde het op 20 kilometer alleen. Op het derde klimmetje pakte hij daardoor de bergpunten.

Vendrame weert zich kranig
De verschillen waren echter niet groot meer. Niet lang nadat de kopgroep uit elkaar viel, was Mullen de eerste vroege vluchter die werd ingerekend. Intussen gingen ook andere ploegen zich bemoeien met de achtervolging. Onder andere Sky en Sunweb joegen het tempo de hoogte in op weg naar aankomstplaats Santa Ninfa. Vooraan weerde de 23-jarige Vendrame zich kranig. De Italiaan rijdt hier pas zijn eerste Giro.

Op veertien kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een massale valpartij, waardoor veel renners voet aan de grond moesten zetten. Onder anderen Maximilian Schachmann was daarbij betrokken. Ook Domenico Pozzovivo werd opgehouden en was aangewezen op achtervolgen. In de laatste vijf kilometer kwam Miguel Ángel López ten val. De Colombiaan van Astana reed de berm in, maar kon weer op zijn fiets klimmen. Hij verloor aan de finish echter 43 dure seconden.

Vendrame werd in de laatste drie kilometer pas ingerekend, waardoor een compleet peloton zich klaarmaakte voor het sluitstuk van deze rit. Net als gisteren lag de aankomst heuvelop. Tosh Van der Sande opende het bal, waarna Mitchelton-Scott het initiatief overnam. Met een hoog tempo werd vooraan gestreden om de ritzege. Diego Ulissi was de volgende die het probeerde, maar de Italiaan kreeg geen ruimte.

Battaglin sterkste heuvelop
Het peloton bleef lange tijd gesloten, tot Enrico Battaglin zich samen met Giovanni Visconti los worstelde. De twee Italianen stormden zij aan zij op de streep af, waarbij de renner van LottoNL-Jumbo net iets sterker bleek. Schachmann eindigde ondanks zijn oponthoud door de eerdere valpartij op de vierde plaats. Maurits Lammertink was in de uitslag de beste Nederlander. De 27-jarige renner van Katusha-Alpecin eindigde achtste.

Dit artikel delen:

84 Reacties

wilco zolderman 9 mei 2018 om 18:18

Dumoulin had veel over. Maar deedt er alles om achter Dennis te blijven.

0
horsm 9 mei 2018 om 18:19

Alle etappes trouwens naar NL en Belgische teams. (Yep, Sunweb is Nederlands)

0
Lalsacien 9 mei 2018 om 18:21

@Sagan=hulk ik hoop niet dat Pinot op het hoogste schavot gaat staan. Dat zal een pijnlijke bedoening worden….

0
ah-ja 9 mei 2018 om 18:21

Battaglin heeft zijn Bardiani beentjes teruggevonden, einde contract, dacht ik al…

0
Davide_Formolo 9 mei 2018 om 18:22

López is een Colombiaan, geen Spanjaard. Knappe overwinning van Battaglin.

0
kielabokki 9 mei 2018 om 18:22

Fraaie overwinning van de hele ploeg, maar Battaglin wow.

0
AZH 9 mei 2018 om 18:25

@horsm: Sunweb is een Duitse ploeg.

0
Nibs 9 mei 2018 om 18:25

Wel een voordeel voor de kijker zo een superman die niet kan sturen, hij zal er morgen al werk van moeten maken. Ik hoop dat pozzo dat spel hier wint maar denk echt dat hij te vroeg top is.
Pinot zou wel eens de man kunnen worden dit jaar.

0
DemPolS 9 mei 2018 om 18:26

Zo verrassend is het nu ook weer niet dat battaglin wint. Hij is gehaald omdat hij er al 1 gewonnen had. Was 2 jaar geleden de beste knecht van een bijna winnende Kruijswijk en vorig jaar meerdere malen heel dichtbij. Hij wordt elk jaar uitgespeeld in de genoemde klassiekers maar blijkt die al enige jaren niet aan te kunnen. Dit soort etappes dus wel.

0
ah-ja 9 mei 2018 om 18:26

Klinkt als [battajien], vreselijk als mensen dit op z’n Hollands [battagggglien] uitspreken…

0
teunster 9 mei 2018 om 18:28

@ah-ja ah… ja!

0
teunster 9 mei 2018 om 18:30

op allebei jouw posts trouwens :)

0
markd 9 mei 2018 om 18:32

Schachmann is explosiever dan Jungels.
Moet nu alleen nog recht proberen blijven

0
horsm 9 mei 2018 om 18:41

@AZH, nee hoor. Alleen wat licentie betreft. Verder in alles Nederlands

0
ah-ja 9 mei 2018 om 18:44

horsm, dan ben ik ook een Belg behalve wat mijn paspoort betreft?

0
Jorik112 9 mei 2018 om 18:46

Zonder Van Koppel, had Battaglin deze Giro meegedaan voor de puntentrui.

0
Uran 9 mei 2018 om 18:48

Lopez nu al op 2 minuten. Dat wordt nog lastig om dat in te halen

0
oscarito1908 9 mei 2018 om 18:50

Enkel een Duitse licentie. Voor de rest zo Nederlands als wat. Belastingtechnisch zal het wel voordeliger zijn.

0
Merzbow 9 mei 2018 om 18:55

Tussen 165 & 173 in het klassement staan 6 renners van Wilier Triestina. Die ploeg doet de eerste 5 letters van 2de naam vd ploeg alle eer aan.

Tevens wil ik melden dat we al van in Guy afscheid hebben moeten nemen. Het gaat om de Heer Niv.

0
Baik-Baik 9 mei 2018 om 18:58

@ah-ja
Sunweb vrouwen en development zijn wel Nederlands… dus, om in jouw metafoor te blijven, jij bent een geboren en getogen Nederlander met een Duits paspoort sinds een jaar of drie en je vrouw en kinderen zijn geboren en getogen Nederlanders met een Nederlands paspoort. Ben je dan meer Nederlander of Duitser?

0
horsm 9 mei 2018 om 19:02

Haha @Ah-ja, dat weet ik niet. Woon jij in België? Moedig je de Rode Duivels aan? Ervaart je naaste omgeving je als Belg? Hebben de Belgen je geaccepteerd als een medeBelg? Ziet je moeder je als Belg?

0
ChefSpijker 9 mei 2018 om 19:04

Jorik112 >>> Daarvoor komt Battaglin pure snelheid te kort voor de massasprints. Kan zich prima plaatsen tussen p6-10 maar met die puntentelling zul je echt top 3’s in massasprints moeten scoren. Dit soort etappes winnen telt ook amper mee in vergelijking met de massasprints.

0
kielabokki 9 mei 2018 om 19:05

Merzbow, de initialen zijn het enige dat World Tour-waardig is aan die ploeg.

0
Floris 9 mei 2018 om 19:48

Graag snel zijn contract verlengen- zo dat niet al gedaan is –> BAAS!

0
Bizziecle 9 mei 2018 om 19:50

Willier is dan ook geen Worldtour en ze kiezen voor de grootste kans op succes en dat is de sprinttrein met Mareczko. Een 2 e en 4e plaats is al veel meer dan menig WT ploeg en veel meer dan de de andere PCT ploegen. Bovendien hebben ze vaak een mannetje mee in de vlucht voor de nodige publiciteit.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone