Giro 2018: Bennett vloert sprintkoning Viviani in Praia a Mare
Foto: LaPresse
vrijdag 11 mei 2018 om 17:21

Giro 2018: Bennett vloert sprintkoning Viviani in Praia a Mare

Sam Bennett heeft de zevende etappe in de Giro d’Italia op zijn erelijst bijgeschreven. De Ier van BORA-hansgrohe wist in Praia a Mare Elia Viviani – al tweevoudig sprintwinnaar in deze Giro – te vloeren. Niccolò Bonifazio strandde op de derde plaats. Simon Yates wist zonder problemen het roze te behouden.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Nadat de kruitdampen van de Etna waren opgetrokken, begon het Giro-peloton – met Simon Yates als nieuwe drager van La Maglia Rosa – omstreeks 13:30 voor de eerste etappe op het Italiaanse vasteland. In het zuiden van de laars, in Pizzo om precies te zijn, werden de renners in gang geschoten voor een 159 kilometer lange etappe richting Praia a Mare. Na de traditionele neutralisatie werd er koers gezet naar het noorden, over vrijwel vlakke wegen net boven zeeniveau.

Driekoppige vluchtgroep kleurt beeldbuis 
Al direct na de start stuurde Androni Giocattoli-Sidermec twee gezanten vooruit. Italianen Davide Ballerini en Fausto Masnada kregen de Duitser Tony Martin en de Spanjaard Markel Irizar mee. Deze vierkoppige vluchtgroep leek de beeldbuis de komende uren te kleuren, maar Quick-Step Floors wilde aanvankelijk van geen wijken weten. Dit resulteerde in een wisseling van de wacht vooraan; Masnada en Martin lieten zich terugzakken, terwijl Maxim Belkov ploeggenoot Martin vooraan afloste.

Het peloton kon zich vinden in de nieuwe samenstelling, waardoor de voorsprong al snel opliep tot ruim vier minuten. In de achtergrond nam Mitchelton-Scott zijn verantwoordelijkheid in dienst van roze trui Yates, waardoor de wielerfan zich kon opmaken voor enkele saaie (koers)uren. Na goed dertig kilometer koers besloot Quick-Step Floors – in dienst van sprintkoning Elia Viviani – om een helpende hand toe te steken in de achtervolging.

Verschillende aanvalspogingen in de kiem gesmoord, Bennett vloert Viviani
De voorsprong van de kopgroep smolt daardoor als sneeuw voor de zon; onder de boog van de twintig kilometer hadden de drie koplopers nog een voorgift van ruim een minuut. Zij bleken echter een vogel voor de kat. Een massasprint stond in de sterren geschreven, maar dat betekende niet dat de finale gezapig was. Verschillende renners poogden op de laatste helling – op goed vijftien kilometer van de meet – weg te rijden. Daarnaast probeerde Israel Cycling Academy verschillende sprinters overboord te kieperen, maar een compact peloton reed toch naar de laatste tien kilometer.

Dat was bijna zonder Bahrain-Merida-sprinter Niccolò Bonifazio, maar het Italiaanse woelwater wist met hulp van zijn ploegmaten terug te keren na pech. Het was LottoNL-Jumbo dat in dienst van Danny van Poppel het commando wist over te nemen, maar zij werden in de finale overvleugeld door Lotto Soudal. EF Education-First Drapac leek vervolgens op het goede moment te komen, maar de sprintvoorbereiding verliep verre van gestroomlijnd. Viviani leek – eenmaal zijn sprint inzettend – naar zijn derde dagwinst te snellen. Het was echter Bennett die de Italiaan overtuigend kon remonteren.

Danny van Poppel eindigde achter Bonifazio en Modolo op een vijfde plaats.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2018 17:22
Mooie zege van Bennett. Toch sterk gereden
11 mei 2018 17:23
Iedereen hield zich weer keurig aan zijn lijn. Hoewel van Poppel zich wel weg liet drummen.
11 mei 2018 17:23
Van Poppel leek erg sterk. Misschien niet sterk genoeg om te winnen maar wel sterk genoeg om het de winnaar lastig te maken. Helaas stuurt hij op het moment dat de weg voor hem open ligt de drukte in en komt hij er niet meer uit.
11 mei 2018 17:23
Mooi voor Bennett, 1e zege in een grote ronde! Van Poppel opnieuw echt zo laf. Wat een verschil ten opzichten van Groenewegen. Wacht weer veel te lang waardoor hij aan alle kanten wordt voorbij gesprint.
11 mei 2018 17:24
Ik dacht dat ze te vroeg waren maar toch een geweldige leadout van TLJ. Van Poppel kan het alleen nog niet waarmaken.
11 mei 2018 17:25
Bonifazio ging als een voetzoeker, Bennett en Viviani zijn gewoon sneller dan die Poppel. Geen schande.
11 mei 2018 17:25
@wf, modolo 3e toch?
11 mei 2018 17:26
Deze Bennett gelooft gelukkig wel in eigen kansen...
11 mei 2018 17:26
Van Poppel stemt zijn sprint nog steeds veel te veel af op die van zijn concurrenten. Wanneer hij zijn eigen sprint rijdt, presteert hij veel beter.
11 mei 2018 17:27
Zonde van van poppel. Lijkt wel sterker te worden (of de rest minder). Timing net niet helemaal top. Maar er komen nog kansen.

Tlj na tijdrit en 1e rit vervolgens 5e, 3e, 1e, 4e en 5e. Toch niet onaardig.
Morgen gesink in de break en Bennett hopelijk weer goed.
11 mei 2018 17:29
Danny van poppel kwam te vroeg op kop omdat TLJ op 2 km nog maar met 2 man voor hem zaten. Van Emden probeerde tempo hoog te houden, maar hield dat niet vol zo lang en daardoor zakte het tempo van het peloton even in. Van Hoecke kwam ook iets te vroeg, waardoor van Poppel zelf ook vroeg op kop kwam. Hij had of volle bak aan moeten gaan vanaf t moment dat ie op kop kwam: dood of de gladiolen... Of eerder in t wiel van iemand anders gaan zitten omdat je zag aankomen dat van Hoecke zn actie geen km kon volhouden
11 mei 2018 17:30
Never mind!
11 mei 2018 17:32
Pedersen toch weer lekker hoor. En wat doet Bilbao daar? Gekke renner toch.
11 mei 2018 17:33
Edit: Oorspronkelijk gegeven uitslag was toch goed. Aangepast
11 mei 2018 17:33
Van Poppel heeft nog teveel twijfel. Had al moeten aangaan maar durfde dat niet aan van zover. Werd daarna overspoeld en twijfelde toen weer te lang of hij links of rechts wilde volgen, waardoor hij klem kwam te zitten. Nog een beetje het Groenewegen syndroom van vorig jaar Tour (tot Champs Elysees).
11 mei 2018 17:35
Breuk in peloton ? Chaves ?
11 mei 2018 17:36
Voor van Poppel zal het iets lastiger moeten zijn.
11 mei 2018 17:39
Stiekem toch een Belgische overwinning door Sam Benett. Hij is in 1990 in Wervik geboren.
11 mei 2018 17:41
betancur verliest 23 seconden.
11 mei 2018 17:41
Alleen de laatste 5 km gekeken: LTJ i.p. prima bezig tot de finishstraat, al was (daar nog) iets dominanter welkom geweest, maar niet realistisch. Van Poppel helaas weer niet sterk genoeg om de teamarbeid te bekronen. Op deze manier, met deze timing van hem, wordt het nooit wat met zijn sprintkansen op niveau. Wordt zo steeds afgesneden en ingesloten. Hij zal helaas ook niet de power hebben eerder aan te gaan. Jammer dus alles bij elkaar.

Mooi wel dat Bennett Viviani aftroefde.
11 mei 2018 17:45
Gekke titel. Bij deze titel "Bennett vloert Viviani" was mijn eerste gedachte dat Bennett hem omver had gefietst.
11 mei 2018 17:49
Met tweeëneenhalve knecht is het ook gewoon lastig. Met Bennett een klassement, met Gesink een bergetappe pakken, met Bataglin op een muurtje winnen en dan ook nog met van Poppel de sprints rijden is misschien wat teveel van het goede... Aan de andere kant; Bennett staat top tien en de etappezege is binnen, dus wat zou het? Maar voor van Poppel zou een mannetje extra iedere keer wel lekker geweest zijn, want aan het positioneren ligt het niet.
Wat dat betreft is het ook typisch dat Sam Bennett wint net nu Selig naar huis is...
11 mei 2018 17:56
Wat zijn de iets lastigere sprintaakomsten deze Giro eigenlijk? Hopelijk ligt daar de hoofdfocus voor Danny
11 mei 2018 18:10
van Poppel kan ook eens meezitten in etappe waar de vluchtmakkers zich misrekenen in hem er op wat heuvels afgooien. straks in dat wat plattere vierluik rit 10 tm 13.
11 mei 2018 18:15
Bilbao sprint naar plaats 7???

Reacties zijn gesloten.