Giro 2017: Orica-Scott gaat voor Adam Yates en Caleb Ewan

maandag 1 mei 2017 om 10:19
Giro 2017: Orica-Scott gaat voor Adam Yates en Caleb Ewan

Adam Yates - Foto: Sirotti

Orica-Scott heeft bekendgemaakt met welke negen renners het aan zal treden in de Giro d’Italia. De ploeg gaat met Adam Yates voor een top-10 positie, terwijl het met Caleb Ewan wil scoren in de massasprints. Aanvankelijk zou ook Simon Yates de Giro rijden, maar hij richt zich net als Esteban Chaves dit jaar op de Tour.

“We richten ons afwisselend op Adam in de bergen en Caleb in de vlakke ritten”, legt sportdirecteur Matt White uit. “Het is een lastige combinatie, maar we zijn niet de enige die dat gaan doen en ik heb er vertrouwen in dat we beide doelen met succes kunnen nastreven. We kunnen ons de komende drie weken elke dag ergens op richten.”

Yates werd vierde in de voorbije Tour, maar zijn ploegleider probeert de verwachtingen te temperen. “We staan zeker niet aan de start als favorieten voor het algemeen klassement. Hoewel er een paar grote namen afgevallen zijn, is dit nog steeds het beste deelnemersveld ooit”, geeft hij aan. “Het wordt Adam zijn eerste Giro en hij zit nog steeds in een leerproces. Ik denk dat het winnen van de jongerentrui en een plek bij de beste tien realistische doelen zijn.”

Ewan moet voor dagsucces zorgen. “Greipel en Gaviria zijn onze grootste concurrenten in de sprint,” legt White uit. “Het is Caleb zijn tweede Giro en we kunnen ons nu richten op het winnen van een etappe wanneer de situatie zich voordoet. Dat begint al tijdens de eerste etappe, met de roze trui als bonus voor de winnaar.”

Selectie Orica-Scott voor de Giro d’Italia 2017 (5-28 mei)
flag-au Alexander Edmondson
flag-au Caleb Ewan
flag-au Michael Hepburn
flag-dk Chris Juul-Jensen
flag-si Luka Mezgec
flag-es Ruben Plaza
flag-ca Svein Tuft
flag-es Carlos Verona
flag-gb Adam Yates

Dit artikel delen:

25 Reacties

Romāns Vainšteins 1 mei 2017 om 10:23

Gevoelswaardig zie ik Adam Yates relatief vlug afstappen om zich alsnog bij de tour-equipe te gaan voegen, poulspelletjesspelers mogen hier hun voordeel mee doen.

Johnny7 1 mei 2017 om 10:26

Zeer slechte ondersteuning voor de bergen. Maar wat me bij Orica opvalt de laatste 2 jaar is dat als een kopman het goed doet in het AK dat de knechten die normaal geen drempel overkomen ineens mee gaan tot de laatste 10-15 man over zijn. Dus zal deze ronde ook wel weer gebeuren.

Wigo 1 mei 2017 om 10:27

“Hoewel er een paar grote namen afgevallen zijn”
Welke “grote” namen zijn er dan afgevallen?

timplify 1 mei 2017 om 10:27

Ja en dan met 3 kopmannen de Tour rijden zeker. Lijkt me sterk.
OT: Zie dit team wel een paar etappes pakken met Ewan, prima trein eromheen met Edmondson en Mezgec. Yates geef ik kans om top-5 te rijden, podium is iets teveel gevraagd denk ik.

Kingstown 1 mei 2017 om 10:30

@ Wigo:

Aru en Bardet schieten me zo te binnen.

Janjanssen98765 1 mei 2017 om 10:30

@wigo

Simon Yates is van de startlijst gehaald.

@jhonny7

Verona heeft gewoon top 10 gereden in de Vuelta en ook Plaza kan aardig bergop, lijkt mij genoeg voor een ploeg die waarschijnlijk niet de koers moet dragen.

Vic413 1 mei 2017 om 10:40

Mooi!

Wielrennertje 1 mei 2017 om 10:42

Nu ik zo kijk is Orica toch wel een erg sterk team geworden vergeleken met een paar jaar geleden, toen ze alleen nog in TTT’s goed reden. Denk dat Yates de jongerentrui pakt, hij is toch wel sterker dan Jungels.

josi 1 mei 2017 om 10:50

Als een Nederlander voor een top 10-positie in de Giro zou gaan na een vierde plek in de Tour zou men hier moord en brand schreeuwen over een gebrek aan ambitie. Yates in ieder geval topfavoriet voor de witte trui en Ewan zeker een kanshebber op ritzeges, hoewel ik hem in Yorkshire nog niet echt super vond. Niet echt een ploeg om de koers mee te dragen, maar dat zal waarschijnlijk ook niet nodig zijn.

ivo001 1 mei 2017 om 10:51

Kijk wel uit naar het presteren van Edmondson. Liet zich naast de TT’s ook zichzelf in wat sprints zien. Zou hij in de sprinttrein van Ewan zitten met Mezgec?

samuello 1 mei 2017 om 10:55

@janjanssen: verona heeft helemaal geen top 10 gereden in de vuelta. Hij heeft zelfs nooit top 20 gereden in een grote ronde. Hij was dit jaar wel 8e in de ronde van catalonië, voor bennett, bardet en majka.

Toch vind ik dit vrij matige ondersteuning voor een mogelijk podiumkandidaat, wat er alleen maar op doet lijken dat yates of de giro niet serieus neemt of orica niet volledig gelooft in zijn kansen. Ik verwacht yates dan ook rond plek 6 in het eindklassement.

Noud89 1 mei 2017 om 11:07

Edmondson zal hier nog niet veel presteren tenzij Ewan uit valt denk ik. Gaat wel goed zijn voor zijn inhoud zo'n eerste grote ronde, al zal hij na etappe 13 wel samen met Caleb uitstappen. Edmondson zal inderdaad een lead-out zijn voor Ewan, die zo toch wel een erg sterk treintje bij zich heeft.

Had overigens wel een Haig, Power of Howson verwacht in plaats van Tuft bijvoorbeeld. Nu gaat de Tourploeg met Chaves, S. Yates, Kreuziger, Haig, Howson wel erg sterk zijn. :)

Johnny7 1 mei 2017 om 11:18

@Janjanssen98765

Jij bent vast in de war met een ander want Verona heeft nog nooit een top 10 in een grote ronde gereden. Ruben Plaza is inderdaad de enige die bergop een stukje mee zal kunnen maar dan heb je het ook wel gehad. Dat ze ook een sprinter meesturen is helemaal in het nadeel. Maar goed er zijn slechtere teams en Yates heeft niet veel mannen nodig tenzij hij roze moet gaan verdedigen.

Leukefans 1 mei 2017 om 11:25

Denk dat Jan misschien even in de wat was met De La Cruz.
Yates inderdaad niet al te sterk omringd, maar goed, ben er eigenlijk niet echt van overtuigd dat elke klassementsman per se een extreem sterk team nodig heeft.

dark-knight 1 mei 2017 om 11:38

Ik had hier eigenlijk wel gerekend op Howson. Is goed in vorm en kan een heel eind bergop rijden. Maar we hebben van Yates in de Tour gezien dat hij heel goed zonder knechten een klassement kan rijden.
Tourploeg lijkt zo wel ijzersterk te worden zeg, of zullen ze Howson pas in de Vuelta opstellen?

Covadonga 1 mei 2017 om 11:51

Ook hier is weer goed te zien hoe belangrijk de Tour is. Daar komt (terecht) uiteindelijk altijd het mooiste deelnemersveld aan de start.

schmielerflits 1 mei 2017 om 11:56

Gevoelswaardig zie ik Adam Yates de jongerentrui winnen, poolspelletjesspelers mogen hier hun voordeel mee doen.

Jungle Man 1 mei 2017 om 12:30

Blijft een gemiste kans dat de andere yates niet meedoen. Voor berg ritten ben ik niet overtuigd van deze selectie

Jan Blokland 1 mei 2017 om 13:22

Ik denk dat A. Yates best wel eens ver kan komen. In de Tour van verleden jaar was hij ook regelmatig bij de eerste terwijl daar het deelnemersveld niet voor de poes was met Froome, Quintana, Valverde Porte, Rodriquez, Aru, Bardet, Dumoulin.
Nu zie ik Quintana en mogelijk Thomas, Kruiswijk en Dumoulin er bovenuit springen maar de rest is zeker niet beter dan Yates.
Oké, je hebt natuurlijk nog Zakarin, Van Garderen, Dennis, Pozzovivo, Landa, Pinot om er maar een paar te noemen maar die hebben zeer zeker nog niet beter gepresteerd dan Yates dit jaar. Dus waarom niet? Zijn broer heeft het afgelopen week ook gedaan en A. Yates heeft toch ook al wat laten zien.

ronddraaien 1 mei 2017 om 13:37

Rustig jongens, vergelijk deze ploeg vlug even met vorig jaar. Stel Chaves gelijk aan Yates, dan heb je:
-net als vorig jaar: Ewan, Mezgec, Tuft, Plaza en Hepburn
-nieuw dit jaar: Edmondson, Verona en Juul-Jensen (vorig jaar: Bewley, Howson en Txurruka)
Bewley reed vorig jaar een zwakke Giro, dus had je aan hem evenveel in de bergen als je van Edmondson kunt verwachten dit jaar. Juul-Jensen is een stap achteruit in vergelijking met Txurruka, en Howson en Verona vind ik persoonlijk (minstens) evenwaardig.
Chaves was met die ploeg nog leider na 19 ritten, en werd uiteindelijk 2e. Ik heb ook het gevoel dat Yates nu nog wat beter is dan Chaves vorig jaar, al zal dat nodig zijn in dit deelnemersveld.

Janjanssen98765 1 mei 2017 om 13:48

Ik was inderdaad in de war met de la Cruz, alsnog is Verona natuurlijk geen slechte knecht voor Yates.
De ploeg is zeker niet zwak, zit net onder teams als TLJ en Sunweb.

assen 1 mei 2017 om 15:43

Meer en meer kom ik tot de conclusie dat niet de Giro, maar toch weer de Tour sterk is bezet. Ploegen in de Giro zijn regelmatig vrij zwak te noemen. En van de beste ronderenners doen er toch een aantal niet mee in de Giro maar wel in de Tour (Froome, Porte, Contador).

Mij hoor je NIET klagen, het is een ZEGEN! :-)

paapke 1 mei 2017 om 16:27

@Jan Blokland: je vergeet Nibali.

SCIC 1 mei 2017 om 17:26

Met slim rijden kom je een heel eind. Dat hebben de Yates broers al menigmaal bewezen. Deze ploeg is inderdaad niet te vergelijken met Movistar of Sky, maar ze hoeven het gewicht van de koers ook niet te dragen.

ewoedski 1 mei 2017 om 20:37

@paapke en jan blokland En Mollema

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair