Giro 2017: Gorka Izagirre beste vluchter in Peschici
Foto: Sirotti
zaterdag 13 mei 2017 om 17:01

Giro 2017: Gorka Izagirre beste vluchter in Peschici

Gorka Izagirre heeft de achtste etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Spanjaard was samen met drie anderen overgebleven uit een omvangrijke kopgroep en maakte het in een spannende slotkilometer knap af. Giovanni Visconti werd tweede, Luis León Sánchez derde. De klassementsrenners eindigden allemaal in dezelfde tijd.

Oorlog in openingsfase
Iedereen wist dat aanvallers vandaag een goede kans maakten en dus was de strijd om een plek in de kopgroep, in tegenstelling tot eerdere etappes, erg groot. Dat zorgde voor een razendsnelle beginfase. In het eerste uur werd al 53,8 kilometer afgelegd.

Uiteindelijk sloegen zestien renners een gat. Dit waren de namen: Lukas Pöstlberger, Gregor Mühlberger, Jan Barta (allen BORA-hansgrohe), Iljo Keisse (Quick-Step Floors), Alex Howes (Cannondale-Drapac), Christopher Juul Jensen (Orica-Scott), Luis León Sánchez (Astana), Kristian Sbaragli (Dimension Data), Roberto Ferrari (UAE Emirates), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Vyacheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin), Mirco Maestri, Vincenzo Albanese (beiden Bardiani-CSF), Maciej Paterski en Branislau Samoilau (CCC Sprandi Polkowice).

Versnelling Sánchez
Wilier Triestina en Gazprom-RusVelo hadden de slag gemist. De twee ProContinentale ploegen gingen daarom op kop van het peloton rijden in de hoop de voorsprong te verkleinen. Dat lukte aardig, want aan de voet van de Monte Sant’Angelo – een klim van de tweede categorie – was het verschil teruggebracht van maximaal twee en een halve naar één minuut. Sánchez zag het gevaar en reed weg op de beklimming. In eerste instantie zat Samoilau nog in zijn wiel, maar de Wit-Rus kon het hoge tempo van de Spanjaard niet volgen.

Sánchez kwam uiteindelijk over de top met één minuut voorsprong op een groep van acht achtervolgers. Daarin zaten naast Pöstlberger, Mühlberger, Sbaragli, Didier en Samoilau uit de oude kopgroep ook drie Italianen die de sprong vanuit het peloton hadden gemaakt. Het ging daarbij om Giovanni Visconti (Bahrain Merida), Davide Villella (Cannondale-Drapac) en Valerio Conti (UAE Emirates). In de afdaling wisten bovendien Julen Amezqueta (Wilier Triestina), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Gorka Izagirre (Movistar)  en Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo) aan te sluiten.

foto: La Presse

Conti virtueel leider
Wilier Triestina-Selle Italia en Gazprom-RusVelo zaten nu dus wel mee, maar ditmaal had Bardiani-CSF niemand vooraan. In plaats van de hele ploeg op kop te zetten, besloten Enrico Barbin en Nicola Boem om de handen ineen te slaan en aan koppeltijdrit te beginnen. Mét succes, want de twee slaagden erin de kloof te dichten, waardoor we een kopgroep kregen van vijftien man, aangezien Sánchez zich had laten terugzakken. Conti was vooraan de best geplaatste op 2’10 van Bob Jungels. Quick-Step Floors liet het verschil daarom niet groter worden dan vijf minuten.

Op veertig kilometer van het einde was de achterstand al teruggebracht naar twee minuten. Dat zorgde voor enige nervositeit bij Visconti. De Italiaan besloot daarom te versnellen op een kort hellinkje en kreeg Conti, Sánchez, Mühlberger en Izagirre met zich mee. De vijf werkten lange tijd uitstekend samen, maar Conti verbrak de goede verstandhouding met nog dertien kilometer te gaan door weg te rijden op een dalend stukje, vlak voor de beklimming van de Coppa del Formaro. De Italiaan werd echter ingerekend, waarna Visconti het probeerde, maar dat liet Conti niet toe. De renner van UAE Emirates haalde hem terug en ging vervolgens zelf weer in de aanval, maar die poging bleek eveneens tevergeefs. Daarna bleef het aanvallen regenen, zij het zonder veel succes, want op de top waren er nog vier samen. Alleen Mühlberger moest passen.

foto: LaPresse

Valpartij Conti
De vier leiders gingen vervolgens met dertig seconden voorsprong op het peloton de lastige slotkilometer in. Voor Conti hield het avontuur daar op, want de onfortuinlijke Italiaan kwam ten val bij een haakse bocht. Izagirre nam op dat moment een paar lengtes en stond die voorsprong niet meer af, ondanks een verwoede poging van Visconti om het gat te dichten.

Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) won de pelotonsprint voor plaats vier. De klassementsrenners finishten allemaal in dezelfde tijd. Mikel Landa probeerde op tien kilometer van het einde nog wel weg te rijden, maar de Sky-renner kreeg geen ruimte.

foto: Sirotti

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
13 mei 2017 17:02
Conti :(
13 mei 2017 17:02
Battaglin the best of the rest. Als TLJ dat geweten had! Zeer mooie etappe, jammer van die Conti, die wilde wel heel graag.
13 mei 2017 17:03
Mooie rit, zonde voor Conti. Weer sterke finish van Woods
13 mei 2017 17:04
Dat Cannondale en TLJ niets doen terwijl ze allebei een kanshebber op de ritzege hebben is enorm jammer. Battaglin is echt in vorm.

Mooie finale gezien. Morgen gaat het echt beginnen.
13 mei 2017 17:04
TLJ sterk vandaag goed om te zien. Kruijswijk zou wel over zijn valpartij heen zijn, die is klaar voor morgen.
13 mei 2017 17:04
Prachtige etappe continu koers. Mede dankzij het strafkamp voor Gazprom
13 mei 2017 17:05
Jammer voor Battaglin dat zijn ploeg 100% voor Kruijswijk gaat. Had hier kunnen winnen. Kruijswijk leek overigens ook goed vandaag.
13 mei 2017 17:05
Mooie finale! De fouten van commentator worden na de reclame bekend gemaakt.... #zojammerdit
13 mei 2017 17:05
Conti de sterkste in de kopgroep, maar wel erg veel met z'n krachten gegooid. Ik betwijfel of hij hier de sprint had gewonnen, maar wel ontzettend zuur voor hem. Hopelijk pakt hij z'n ritje nog. Het is Gorka ook gegund. Rijdt het hele jaar al uitstekend en wordt nu beloond. Mooie finale wel.
13 mei 2017 17:05
Battaglin de man in vorm idd. Zo zonde dat ze niet een mannetje als van emden mee lieten achtervolgen, dit was de kans op een ritzege
13 mei 2017 17:05
Schrijf Kruijswijk maar op voor morgen!!! Oogde voor het eerst echt heel sterk
13 mei 2017 17:06
Battaglin is goed in orde zeg, kan belangrijk zijn voor Kruijswijk.
13 mei 2017 17:06
Erg zuur voor Conti, Kruissie maakte een goeie indruk vandaag!
13 mei 2017 17:06
Meerdere dromen in duigen gevallen voor die die arme Conti.

Prachtige finale trouwens.
13 mei 2017 17:06
Kruijswijk leek me erg goed. :-)
Wat doet Battaglin bij TLJ? Kan beter naar een andere ploeg, waar ie meer kansen krijgt.
13 mei 2017 17:07
Zowel TLJ als Cannondale durfden niet te koersen voor de overwinning. Toch zund
13 mei 2017 17:07
jammer dat jumbo niet achtervolgde maar begrijpelijk maar dat Cannondale niet meereed snap ik helemaal niks van.
13 mei 2017 17:07
Mooie rit gezien. Ben ik de enige die constant Mollema over het hoofd ziet? Dumoulin en Kruijswijk ontdek ik altijd vrijwel direct, Mollema zie ik altijd paa in de uitslag terug.
TLJ goed gereden vandaag, ik kijk uit naar morgen
13 mei 2017 17:08
Typische heerlijke Giro etappe in een prachtige omgeving!

Gaan we nu met zijn allen zeggen dat Lotto voor Battaglin had moeten rijden? Want ik heb het ff gecheckt; behalve dat ie door de redactie zelf genoemd werd had niemand het over hem haha.
13 mei 2017 17:09
dat is misschien wel de kracht van Mollema.
Lol assen, bij Sky krijgt die meer kansen zeker? TLJ heeft battaglin opgepikt bij een pro continentale ploeg.
13 mei 2017 17:10
Als er een situatie was geweest dat de klassementsmannen voor de boni's hadden kunnen sprinten dan had Battaglin waarschijnlijk helemaal niet gewonnen hoor.
13 mei 2017 17:10
Ik hoop dat ze Battaglin wat ruimte gaan geven om voor een ritzege te gaan. Kapitaalsvernietiging om zo'n jongen alleen maar te laten knechten.
13 mei 2017 17:11
Toch wel de leukste rit tot nu toe! Spannende finale! Jammer dat de rit van morgen niet meteen vandaag al gereden gaat worden. Met koers zoals vandaag kan ik wel blijven kijken.

Off: kan dat dagelijkse gezeur over het commentaar uitgezet worden?

Reacties zijn gesloten.