Giro 2016: Nibali rijdt Chaves uit roze, Kruijswijk valt van podium
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
zaterdag 28 mei 2016 om 17:26

Giro 2016: Nibali rijdt Chaves uit roze, Kruijswijk valt van podium

Vincenzo Nibali heeft op de voorlaatste dag de Giro d’Italia naar zijn hand gezet. De Italiaan van Astana reed in de bergetappe naar Sant’Anna di Vinadio de Colombiaan Esteban Chaves uit het roze en is zo goed als zeker van de eindzege. Steven Kruijswijk had lang zicht op het podium, maar verloor in de slotfase net teveel tijd op Alejandro Valverde. De Nederlander, die gisteren zwaar ten val kwam, zakt van de derde naar de vierde plaats.

Rein Taaramäe mocht, ietwat in de schaduw van de strijd om het roze, de ritzege bijschrijven op zijn palmares. De Est, rijdend voor Katusha, was de sterkste van een grote kopgroep en kwam solo over de meet.

Nibali, die voor aanvang van de etappe een achterstand van 44 seconden had op Chaves, heeft in het nieuwe klassement een voorsprong van 52 seconden. Valverde staat op een achterstand van 1.17 minuten en mag morgen als nummer drie het podium op in Turijn. Kruijswijk staat op 1.50 minuten en moet daarmee genoegen nemen met plaats vier.

Als Nibali morgen overeind blijft, wordt het na 2013 zijn tweede eindzege in de Giro. Ook de Tour de France (2014) en de Vuelta (2010) prijken op de erelijst van de 31-jarige Italiaan.

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Nibali valt aan op laatste Alpenreus
De strijd om de eindzege kwam op de Colle della Lombarda, de derde en laatste Alpenreus van de dag, tot een climax. Het peloton dunde steeds verder uit, waardoor er slechts een select groepje met goede klassementsrenners overbleef. Daarbij zat ook nog steeds Kruijswijk, die ondanks de breuk in zijn rib en zijn pijnlijke voet een scherpe indruk maakte.

Ook toen Michele Scarponi aan de boom begon te schudden voor zijn kopman Nibali, hield Kruijswijk stand, net als Chaves, Valverde, Rafal Majka, Bob Jungels en Rigoberto Uran. Vier kilometer voor de top was het Nibali zelf die de boel liet ontbranden. Chaves en Valverde konden nog even volgen, maar even later ging de Italiaan solo verder.

Kruijwijk valt strijdend van het podium
Nibali kreeg nog even wat hulp van ploeggenoot Tanel Kangert, die terug was komen vallen uit de kopgroep, en nam steeds meer voorsprong op Chaves. Op de top had de Colombiaan, die inmiddels was achterhaald door het groepje van Kruijswijk, een achterstand van 55 seconden op de Italiaan. Op het laatste klimmetje (2,3 km aan 8,1%) liep Nibali alleen maar verder uit.

Net als Chaves leverde ook Kruijswijk in de laatste bergetappe een duur plaatsje in. De Nederlander kwam na zijn val weliswaar sterker voor de dag dan menigeen had verwacht, maar wist in de slotfase niet in het spoor van Valverde te blijven. De Spanjaard maakte de achterstand van 45 seconden in het klassement goed en kaapt de podiumplaats voor de neus van de Nederlander weg.

28-05-2016 Giro D'italia; Tappa 20 Guillestre - Sant'anna Di Vinadio; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Kruijswijk, Steven;

foto: Sirotti

Nieve neemt bergtrui over van Cunego
Al snel werd duidelijk dat in de laatste bergetappe, die grotendeels op Franse bodem werd verreden, een strijd op twee fronten zou ontstaan. Een tien man sterke kopgroep kreeg de vrijheid van het peloton en nam een voorsprong die opliep tot boven de tien minuten. Op de eerste van drie klimmen van de zwaarste categorie kwam Stefan Denifl als eerste boven, maar op de slopend lange Col de la Bonette koos Mikel Nieve het ruime sop.

Taaramäe sterkste van grote kopgroep
Het avontuur van Nieve bleek een geslaagde aanval op de blauwe bergtrui. De Spaanse Sky-renner pakte genoeg punten om het tricot op de voorlaatste dag over te nemen van Damiano Cunego, die eerder ook nog deel had uitgemaakt van de vroege vlucht. Nieve bleef echter niet uit de greep van zijn directe achtervolgers. Kangert, Giovanni Visconti, Alexander Foliforov, Joe Dombrowski, Rein Taaramäe, Darwin Atapuma en Gianluca Brambilla kwamen aansluiten en zo ontstond er een kopgroep van acht man.

foto: ANSA

foto: ANSA

Op de flanken van de derde en laatste Alpenreus, de twintig kilometer lange Colle della Lombarda, bleven van de oorspronkelijke kopgroep alleen Dombrowski, Atapuma, Visconti, Kangert en Taaramäe over. De Est liet zien vandaag de beste benen te hebben. Hij plaatste een versnelling, hield stand en won zo (na de 14 etappe in de Vuelta van 2011) zijn tweede ritzege in een grote ronde.

RIDE Magazine
171 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2016 17:32
@schlossborn1995
En hoe heeft Nibali hem niet gekregen zonder pech van Kruijswijk dan? Zonder die pech had Nibali nooit gewonnen hoor...
Nibali wel sterker dan Chaves inderdaad.
28 mei 2016 17:32
Dat is nummer 106, wat onnodig en jammer. Na vandaag zeker geen twijfel mogelijk: zonder val Kruissie Giro-winnaar.
28 mei 2016 17:32
Begrip voor ontgoocheling over kruijswijk. Kritiek op Nibali ongepast. Was publiciteit voor wielrennen
28 mei 2016 17:33
Wat een einde3 vand e Giro zeg! 4:46 achter op de vrijdag en nu eventjes winnen, wat een klasse van Nibali. Jammer dat Kruijswijk verliest, maar dan had hij maar niet moeten vallen. Had eigenlijk gewoon die afdaling rustig moeten doen. Het is niet anders. Nibali verdiende winnaar van deze Giro. Nog nooit iemand zo sterk gezien op het einde van een grote ronde als deze man. Wat een karakter zeg. Petje af. Wat een groot kampioen.
28 mei 2016 17:33
Mijn hoed af en een diepe buiging voor Kruijswijk, nog zo gestreden voor wat hij waard was. Niets anders dan diep respect.

Toch naar mijn idee een mooie winnaar met Nibali. Was op het einde toch gewoon heel sterk. Velen zouden zijn afgestapt na zijn klimtijdrit, wat toch een beetje een afgang was, maar hij is blijven strijden.
28 mei 2016 17:33
Waanzinnig knap van Kruijswijk. Zonder val wint hij met twee vingers in zijn neus de Giro. Zonde, maar enorm veel respect!
28 mei 2016 17:33
De insinuerende reacties hier m.b.t. Nibali vind ik toch heel bijzonder. Oke, hij leek niet zo sterk tot nu toe, maar kom op mensen deze man heeft alle drie de grote rondes al gewonnen. Het is niet alsof zijn kwaliteiten uit het niets komen.

Doodzonde van Kruiswijk natuurlijk. Zonder die val had hij natuurlijk gewoon de Giro gewonnen. Niets dan respect wat een karakter heeft die man.
28 mei 2016 17:33
Wat een KUT einde van de giro, om met de woorden van Kruijswijk te spreken...
28 mei 2016 17:33
Na de berichten van gisteren was het niet eens zeker of die zou starten en als die dat al deed of hij zou uitrijden, maar dan rijdt hij gewoon een geweldige rit en blijft ondanks de pijn de roze trui voor.

Nu op naar de Vuelta waar die met Gesink hopelijk een geweldig koppel gaat vormen.
28 mei 2016 17:33
Jammer zeg van Kruijswijk...Wel knap gedaan van Nibali en ook Scarponi. Ik hoop van harte dat Nibali weggaat bij dat vreselijke Astana van die Vino. Dat Die blije Vino met dat rot Astana is voor mij het zuur van vandaag..
28 mei 2016 17:33
Nu maar hopen dat Kruijswijk ooit nog eens de Giro wint, anders zal de arme kerel waarschijnlijk de rest van zijn leven denken 'wat als...'. By far de beste ronderenner van de afgelopen Giro! Volgend jaar een (extra) klimknecht bij zich en dan wil ik wel eens zien wat er mogelijk is!
28 mei 2016 17:34
Edit redactie: Insinuaties mogen op het forum geplaatst worden
28 mei 2016 17:34
Aanvankelijk een saaie rit, maar een spetterend einde.

Wat een strijder is Kruijswijk. Had natuurlijk met gemak de Giro gewonnen zonder die val. Zo sneu. Maar wel een 4e plaats met een gouden randje.

Nibali toch de verdiende winnaar. Je moet als leider gewoon de beste zijn in de laatste grote bergrit. Valverde ook sterk. Maar toch een bittere nasmaak, omdat Kruijswijk dat derde trapje wel verdiende.
28 mei 2016 17:34
@NairoQ Nibali alleen de beste klimmer op de cols die Kruijswijk geblesseerd moest nemen. Op alle andere cols niet.
Nibali winnaar, met dank aan zijn ploeg. Kruijswijk over 3 weken de beste renner.
Met Nibali als winnaar kan ik goed leven. Helaas veel pech voor Kruijswijk.
28 mei 2016 17:35
die kop boven dit artikel zeg, ontzettend slecht kon je echt niet iets beters verzinnen?
gisteren was hij al van het podium gedonderd. maar vandaag heeft hij met een gefractureerde rib en zwaar gekneusde voet geprobeerd om er weer op te klimmen. hulde voor kruissie
28 mei 2016 17:35
Voor mij zal Steven Kruijswijk altijd de échte winnaar blijven van deze Giro. Petje heel diep af voor deze strijder!!
28 mei 2016 17:35
Met alle respect hoor, maar deze overwinning is niet verdient!
28 mei 2016 17:35
Kruiswijk morgen niet opstappen. Anders hoor je hele leven dat je vierde bent geworden, kun je beter uitvallen
28 mei 2016 17:35
Groot respect voor Kruijswijk. Echt fantastisch gestreden. De beste van de Giro Als ze op hem hadden gewacht gisteren, had hij deze Giro gewonnen. Ik weet dat het niet hoeft, maar het blijft een zuur gegeven. En ik had de Italianen wel willen horen als Nibali was gevallen en iedereen was door gereden...
28 mei 2016 17:36
Kruiswijk, wat een karakter. Herstellen en volgend jaar terugkomen. Wat een heerlijke Giro!
Overigens zijn de 3 weken deze kijker ook niet in de koude kleren gaan zitten, ben de uitputting nabij.
28 mei 2016 17:36
Jammer, maar ben ervan overtuigd dat Kruijssie nog wel een grote ronde gaat winnen... mss de Vuelta en anders volgend jaar nieuwe kansen!
28 mei 2016 17:36
Respect Steven!! Jij bent de beste man in koers geweest
28 mei 2016 17:36
Gisteravond hadden niet veel mensen Kruijswijk nog in de top 5 verwacht. Ontzettend zuur dat hij het podium (en gisteren de giro) verliest, maar naar omstandigheden ben ik wel blij. Diep respect voor Steven. De officieuze winnaar van deze Giro.

Nibali, Astana, mwa, ik verwachtte van tevoren al dat hij heel goed zou zijn na het 'bloedonderzoek' en zie hier. Hetzelfde verhaal als Aru vorig jaar. Ik weet natuurlijk niks zeker, maar de schijn hebben ze niet mee.

Chaves, die verdiende het ook niet om de Giro te winnen. Als je zo wordt 'weggereden' in de laatste bergrit....

Valverde, tja, het is Valverde. Meer hoef ik niet te zeggen denk ik.
28 mei 2016 17:37
Beste resultaat van een Nederlander in grote ronde de laatste jaren. Dat krijgt Kruijswijk dan toch voor elkaar. Petje af hoe hij gestreden heeft vandaag om er nog iets van te maken.

Reacties zijn gesloten.