Giro 2015: Philippe Gilbert wint achttiende etappe, Contador vergroot voorsprong
foto: ANSA / DAL ZENNARO - ZENNARO - PERI
donderdag 28 mei 2015 om 17:01

Giro 2015: Philippe Gilbert wint achttiende etappe, Contador vergroot voorsprong

De Belg Philippe Gilbert (BMC) heeft de achttiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Gilbert pakt daarmee zijn tweede etappezege in deze Giro. De Waal sloot in de afdaling van de Monte Ologno aan bij de koplopers en ging direct alleen door. De overige vluchters zagen hem pas na finish weer terug. Direct in het begin van de etappe werd er keihard gebikkeld om weg te geraken. Een grote kopgroep vormde zich en slaagde erin een grote voorsprong bij elkaar te fietsen. Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) behoorde aanvankelijk ook tot de koplopers, maar de Nederlander moest al snel lossen. Weening kwam uiteindelijk op iets minder dan vier minuten van Gilbert als tiende over de streep. De rest van de kopgroep viel op de Monte Ologno ook helemaal uit elkaar. Kanstantin Siutsou, Amaël Moinard, Francesco Bongiorno en David de La Cruz waren enige tijd primus in deze etappe. Gilbert kon het tempo niet volgen, maar wist samen met Nocentini en Chavanel in de afdaling alsnog aan te sluiten. Gilbert anticipeerde perfect door direct weg te rijden bij het groepje, waar op dat moment de verstandhouding te wensen over liet. Al snel pakte de BMC-renner een halve minuut voorsprong en zo kan de Belg al op enkele kilometers voor de streep zijn dagzege gaan vieren.

Ook vandaag was het weer een wedstrijd in een wedstrijd. Alberto Contador liet tijdens de klim van eerste categorie de overige favorieten achter zich en ging solo op zoek naar tijdwinst. De Spanjaard kwam, in het gezelschap van Ryder Hesjedal, op iets meer dan 6 minuten binnen. De Astana-renners Mikel Landa en Fabio Aru bolde binnen op ruim 7 minuten. Contador vergroot dus wederom, met ruim een minuut, zijn voorsprong op de ‘achtervolgers’.

flag-it Giro d’Italia 2015 (2.WT)
Uitslag rit 18: Melide – Verbania (170 km)
1. flag-be Philippe Gilbert (BMC) in 4u04m14s
2. flag-it Francesco Bongiorno (Bardiani) op 47s
3. flag-fr Sylvain Chavanel (IAM) op 1m01s
4. flag-it Matteo Busato (Southeast) z.t.
5. flag-fr Amaël Moinard (BMC) z.t.
6. flag-es David de La Cruz (Etixx-Quickstep) z.t.
7. flag-it Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale) z.t.
8. flag-by Kanstantin Siutsou (Sky) z.t.
9. flag-us Chad Haga (Giant-Alpacin) op 2m42s
10. flag-nl Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) op 3m55s
Volledige rituislag

Klassement na rit 18:

1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 72u23m05s
2. flag-es Mikel Landa (Astana) op 5m15s
3. flag-it Fabio Aru (Astana) op 6m05s
4. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 7m01s
5. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) op 9m40s
6. flag-cz Leopold König (Sky) op 10m44s
7. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 11m05s
8. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 12m53s
9. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 13m01s
10. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 14m01s
Volledig klassement

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2015 17:22
Wat een rit van Gilbert! Bijna één minuut terugpakken in de afdaling en bijna één minuut voorsprong aan de meet. Wat het klassement betreft is het iets minder alhoewel 2 man in de top 15 natuurlijk alles behalve slecht is, maar met 2 ritzeges in één van de mooiste ronde aller tijden kan je natuurlijk moeilijk ontevreden zijn als Belg. Moest vdb of monfort nu nog in de top 10 komen is het helemaal geweldig, maar ik denk dat er dan voor hen eentje letterlijk moet wegvallen. De mannen voor hun staan namelijk terecht voor hun.
28 mei 2015 17:24
Toch morgen maar eens zien hoe dit gaat uitpakken. Ik had de indruk dat Contador heel erg diep ging in die klim en als hij de komende twee dagen weer helemaal alleen zit...
Kruijswijk zat ook even op hangen en wurgen. Goed dat hij dat vandaag had, want nu kreeg hij de kans toch nog aan te klampen. Hij is gewaarschuwd voor morgen: niet jezelf overschatten, want dan ga je heel veel tijd verliezen.
28 mei 2015 17:27
Ik had geenszins de indruk dat Contador deze hele giro echt superdiep gegaan is op de TT en de achtervolging op de Mortirolo na. Hands down de allerbeste en daarachter een feest der verrassingen. Leuke giro maar niet erg spannend, Aru moet hier nog eens beter en harder terugkomen.
28 mei 2015 17:27
LL helemaal mee eens nu ik het lees :D
Maar niet als je het nadrukkelijk over Vino hebt toch? Denk dat hij bedragen kan bieden en prepareren wat ie wil. Maar Bertje is de koning. Valt niet tegen op te bieden of te prepareren is wat ik wilde zeggen.
28 mei 2015 17:27
Quote:

LyndaLid - 28 mei 2015 om 17:15
Quote:
Bertje heeft in ieder geval wel even laten merken wie hier de grote meneer is. Hoop dat Vino er ook van genoten heeft. Je kunt niet alles met zakken geld of doping kopen!

Haha, ik vind dat laatste nogal een discutabel statement als je het over Tinkoff en Contador hebt…


Dit ja, ROFL. Alsof Contador voor een hongerloontje bij Tinkoff rijdt en die ploeg boven alle twijfel verheven is.
28 mei 2015 17:28
Kruijswijk blijft achtste, en behoud zijn blauwe shirtje, maarrrrr vandaag toch een paar scheurtjes gezien. Denk dat hij uiteindelijk negende eindigt en helaas zijn bergtrui bij Landa in moet gaan leveren. Van de andere kant van de zesentachtigste plaats naar top tien opschuiven is wel een nummertje hoor....
28 mei 2015 17:28
O daar twijfel ik niet over hoor. Rustig aan.. dat is niet wat ik bedoelde.
28 mei 2015 17:31
Wow nummer 21 in het AK staat al op een uur en 10 minuten.
28 mei 2015 17:32
Hoeveel punten heeft Kruissie voorsprong op Landa in berg klassement?
28 mei 2015 17:34
Fantastisch. Even laten zien wie de patron is. Eergister op een twijfelachtige manier Contador een hak proberen te zetten en nu even laten zien dat het ook tegen je kan werken.
Ik hoop wel dat Kruiswijk beseft morgen niet te bruusk Contador of Landa probeert te volgen want de enige reden dat hij er niet definitief af moest was omdat Astana zich even koest hield omdat Aru het ook lastig had.
Zal nog lastig worden deze plaats te behouden want Hesjedal lijkt me toch echt sterker op het moment.
28 mei 2015 17:35
@javier, twintig meen ik... Zie www.procyclingstats.com
28 mei 2015 17:40
@ lyndlid ..ik wist dat je een knip en plak quote tevoorschijn ging halen :-).....Fantastisch van Gilbert. Heeft de vorige etappes niet gespaard. Heeft het helemaal zelf gedaan vandaag zonder steun van ploeggenoot en was de beste.... Of was het omdat zijn ploegennoot benen stil hield. Was hij niet gelost op de klim????. En hadden ze niet zo dom gereden voorin dan had hij niet gewonnen. Dus alles wat ik had geschreven nu ook weer :-)))))) ik heb trouwens niet uitgekeken want toen die domme lui voorin gingen linkeballen wist ik al wie ging winnen... Niet de beste, maar wel de slimste..dat moet ik toegeven maar dat maakt mij nog steeds geen liefhebber van zijn type renners. Ik hoor ze op sporza nog zeggen een paar dagen geleden..Gilbert spaar je maar voor later toen hij zich weer liet lossen. Rest my case......
28 mei 2015 17:46
@kogapaul
Je reacties zijn lachwekkend. Ten eerste is het al erg sterk van Gilbert om die klim op een relatieve achterstand te overleven. Ten tweede was het gewoon schitterend wat hij deed toen hij weer kwam aansluiten. Ja, hij had daar een ploegmaat zitten, maar ze waren met genoeg om er achter te gaan hoor..

En wat dat "sparen voor later" betreft.. Is me dat niet zowat de meest normale zaak in het wielrennen zeg. Wat zou jij doen als je voor etappes komt, je elke dag naar de vaantjes rijden?
28 mei 2015 17:47
@kogapaul
Dus je kijkt niet uit omdat Gilbert dreigt te winnen? Zielig figuur ben je dan zeg.
28 mei 2015 17:50
Hahaha, Kogapaul: is je reactie echt serieus? Dit is wel het trieste wat ik in tijden heb gelezen. Alleen maar excuses maken en loze argumenten zoeken waarom Gilbert wint. Je hoeft geen fan te zijn van iemand, maar dit is wel absurd.
28 mei 2015 17:54
vevie, bovendien won Evans de puntentrui.
28 mei 2015 17:57
Koekoek, anti-fan alert :)
28 mei 2015 17:59
Denk dat @kogapaul gewoon weinig verstand heeft van koers, in tegenstelling tot de winnaar van de dag

En om even mee te gaan in jou kromme denkwereld:
Gilbert staat 28ste in het GC (enkel zijn ploegmaat in de kopgroep doet beter), dus die anderen hebben zich nog veel meer gespaard deze Giro en ze kunnen nog niet mee als hij gaat
28 mei 2015 18:00
Whahaha, yoga van Koga. Alleen al om in deze kopgroep te raken, wacht je bepaalt niet af.
Ik ben ook geen fan van Flipje, maar kan echt heel veel bewondering hebben voor wat hij al niet voor een palmares bij elkaar heeft gefietst. Vandaag eerst geweldig gedaald, het groepje ingelopen en BAM eroverheen..top,
28 mei 2015 18:03
Owww, Kogapaul, ik las je eerdere reactie niet, maar wat je hier schrijft is té belachelijk voor woorden, Gilbert is niet de renner voor een klim van 10 km á 10%, of is dat nieuw voor jou? Als je nog een keer een zielig hoopje frustratie kwijt moet, doe het dan mss na de Amstel van volgend jaar, maar niet na een solo van 20 km....
28 mei 2015 18:05
@Wim Kruithof: Thanks!
28 mei 2015 18:07
@ Kogapaul, ga mss eens op zoek naar renners als Gilbert, dus geen sprinters en geen topklimmers die 9 ritten winnen in de Grote Rondes... Benieuwd wie dan naar voor komt, bij mijn weten niemand!!! Om hem dan zo te beschrijven... Getuigt echt wel van een heel pover koersinzicht
28 mei 2015 18:14
Wederom een mooie zege van Gilbert, goed gereden.
Kruijswijk... leek niet helemaal fris, met beetje geluk hebben Hesjedahl en Contador iets te veel gegeven vandaag.
Aru en Landa, ook het beste er van af, of slim met de etappe van morgen voor ogen gefietst.
28 mei 2015 18:14
Luis Leon zal dicht in de buurt komen @miguelon
28 mei 2015 18:15
Miguelon: Hushovd zou je er toe kunnen rekenen. Millar, maar dat is vaak met tijdritten.

Misschien nog meer maar ik ken de oudere renners niet zo goed daarvoor :)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_riders_with_stage_wins_at_all_three_cycling_Grand_Tours Daar is in ieder geval de hele lijst.

jerteg: LLS heeft niet in elke ronde een keertje gewonnen

Reacties zijn gesloten.