Giro 2014: Rogers pakt tweede ritzege op Zoncolan

zaterdag 31 mei 2014 om 16:59

Michael Rogers

foto: Sirotti

Michael Rogers heeft zijn tweede ritzege in de Giro d’Italia gepakt. De Australiër profiteerde ervan dat zijn medevluchter Francesco Bongiorno van de fiets werd gelopen door een supporter. De Italiaan werd uiteindelijk derde achter landgenoot Franco Pellizotti.

Lange vlucht met Tjallingii
Na acht kilometer in de etappe stond er een kopgroep van negentien renners met daarbij Maarten Tjallingii (Belkin). Franco Pellizotti (Androni) was hiervan de beste geklasseerd op de veertiende plek. De andere zeventien waren Maxime Monfort (Lotto-Belisol), Axel Domont (Ag2r), Brent Bookwalter (BMC), Mattia Cattaneo (Lampre), Pieter Serry (Omega Pharma-Quick Step), Yukiyo Arashiro (Europcar), Simon Geschke en Georg Preidler (Giant-Shimano), Maxim Belkov (Katusha), Dario Cataldo (Sky), Nicolas Roche en Michael Rogers (Tinkoff-Saxo), Riccardo Zoidl en Danilo Hondo (Trek), Jackson Rodriguez (Androni), Francesco Bongiorno (Bardiani) en Yonathan Monsalve (Neri Sottoli).

Peloton Giro

De maximale voorsprong van de kopgroep was ruim boven de zes minuten, maar de groep bleef niet de hele tijd bij elkaar. Onder meer Cataldo probeerde het onderweg even. Vanuit het achtervald reden ook nog twee renners naar de kopgroep toe. Tim Wellens (Lotto-Belisol), Edoardo Zardini (Bardiani) en Robinson Chalapud (Colombia) reden vanuit het peloton naar de kopgroep toe. Enkele anderen, waaronder Tjallingii moesten afhaken bij de leiders.

De aanloop naar de Zoncolan
Bij de favorietengroep prikte Romain Sicard even op de voorlaatste klim in dienst van Pierre Rolland. De Fransman kreeg Domenico Pozzovivo en Rafal Majka mee. Het drietal kon echter niet echt wegkomen. Achteraan hadden Cadel Evans en Ryder Hesjedal het even moeilijk, maar de Australiër en de Canadees konden beide terugkomen.

In de afdalingen liepen de achttien overgebleven koplopers weer flink uit op het peloton. Aan de voet van de Monte Zoncolan hadden ze ruim zeven minuten voorsprong. De mannen van Giant-Shimano maakteen het tempo in het begin van de klim, waardoor er al verschillende medevluchters moesten lossen. Met nog zes kilometer te gaan bleven Pellizotti, Geschke, Preidler, Rogers, Roche, Bongiorno en Chalapud nog over. Iets verderop bleven echter alleen Bongiorno en Rogers over terwijl Pellizotti op een klein gaatje bleef hangen.

Monte Zoncolan Giro

Op drie kilometer van de streep was Rogers alleen voorop, nadat Bongiorno gehinderd werd door een supporter en flink wat seconden moest kwijtspelen. De renner van Tinkoff-Saxo kon uiteindelijk zijn voorsprong langzaam uitbreiden en solo naar de overwinning rijden.

Monte Zoncolan onder de klassementsrenners
Bij de favorieten maakten de ploegmakkers van leider Nairo Quintana het tempo wat resulteerde in een flinke uitdunning. Robert Kiserlovski was daar de eerste die ten aanval trok. De mannen van Movistar lieten de Kroatische kampioen begaan. Hesjedal moest al weer snel de rol lossen. Iets verderop viel ook Evans weg uit de favorietengroep, terwijl Kiserlovski Opnieuw werd ingerekend. De volgende die de rol moest lossen was onze landgenoot Wilco Kelderman, terwijl Wout Poels nog wel kon volgen.

Het tempo werd gemaakt door Igor Anton in dienst van Quintana. De volgende die weg viel onder het ziedende tempo van Spanjaard was Kiserlovski. De top zes van het klassement was nog aanwezig met zes kilometer te gaan aangevuld door Anton en Poels.

Quintana Uran Giro

Poels plaatste iets verderop een versnelling in dienst van Rigobert Uran. Alleen Quintana kon het tweetal van Omega Pharma-Quick Step volgen. Uran kon het tempo van Poels niet goed volgen, die de Nederlander maande wat te vertragen. Het verschil met Fabio Aru, Pozzovivo, Majka en Rolland werd langzaam groter. Met nog twee en halve kilometer was de kaars bij Poels uit toen ze ploegmaat Serry bij hadden gehaald. Die ging op zijn beurt het tempo maken voor Uran. Maar ook de Belg moest uiteindelijk afhaken, waardoor de twee landgenoten samen naar de streep reden.

Fabio Aru hield vanachter stand bij de andere favorieten en eindigt als derde deze Giro d’Italia. Wilco Kelderman verloor veel tijd op de top zes van het klassement, maar kon wel Evans passeren in het klassement. De Nederlander zal als zevende eindigen in het klassement.

Oleg Tinkov Rogers Saxo Tinkoff

Giro d’Italia 2014 (WT)
Uitslag rit 20, Maniago – Monte Zoncolan (167 km):

1. flag-au Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) in 4u41m55s
2. flag-it Franco Pellizotti (Androni Giocattoli) op 38s
3. flag-it Francesco Bongiorno (Bardiani-CSF) op 49s
4. flag-ie Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo) op 1m35s
5. flag-us Brent Bookwalter (BMC Racing) op 1m37s
6. flag-co Robinson Chalapud (Team Colombia) op 1m46s
7. flag-at Georg Preider (Giant-Shimano) op 2m52s
8. flag-be Maxime Monfort (Lotto-Belsisol) op 2m12s
9. flag-it Dario Cataldo (Team Sky) op 2m24s
10. flag-de Simon Geschke (Giant-Shimano) op 2m37s

17. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 4m45s
18. flag-co Rigoberto Uran (Omega Pharma Quick-Step) z.t.
20. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) op 4m59s
21. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) z.t.
22. flag-it Fabio Aru (Astana) op 5m01s
23. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 5m05s
24. flag-it Domenico Pozzovivo (Ag2r La Mondiale) op 5m10s
25. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 6m25s
26. flag-hr Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing) op 6m35s
33. flag-au Cadel Evans (BMC Racing) op 7m20s
38. flag-ca Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) op 8m09s
49. flag-nl Marc Goos (Belkin Pro Cycling) op 10m52s
Volledige rituitslag

Nairo Quintana

Klassement na rit 20
1. flag-co Nairo Quintana (Movistar) in 83u50m25s
2. flag-co Rigobert Uran (Omega Pharma-Quick Step) op 3m07s
3. flag-it Fabio Aru (Astana) op 4m04s
4. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 5m46s
5. flag-it Domenico Pozzovivo (Ag2r La Mondiale) op 6m41s
6. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 7m13s
7. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 11m09s
8. flag-au Cadel Evans (BMC Racing) op 12m00s
9. flag-ca Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) op 13m35s
10. flag-hr Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing) op 15m49s

21. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma – Quick Step) op 55m40s
35. flag-nl Marc Goos (Belkin Pro Cycling) op 1u30m43s
Volledig klassement

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone