Giro 2014: Battaglin wint zware bergrit, Uran verliest tijd

zaterdag 24 mei 2014 om 17:06

Enrico Battaglin

foto: Sirotti

Enrico Battaglin heeft de veertiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan kwam in de slotkilometer terug bij andere vroege vluchters en verschalkte Dario Cataldo en Jarlinson Pantano. Albert Timmer leek lang op weg naar de zege, maar hij kon het niet volhouden op de slotklim en werd zesde.

Grote groep vluchters
Gelijk in het begin van de etappe reed er een groep van negen renners weg uit het peloton, met daarbij de Nederlander Albert Timmer (Giant-Shimano). Ze werden echter al snel bijgehaald en even later ontstond er een nieuwe groep met daarbij weer Timmer, maar ook Martijn Keizer (Belkin). In totaal bestond de groep uit 22 renners.

De andere twintig waren Danilo Hondo (Trek), Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo), Dario Cataldo en Edvald Boasson Hagen (Sky), Pierrick Quemeneur (Europcar), Ivan Santaromita (Orica), Julien Vermote (Omega Pharma-Quick Step), Yonathan Monsalve (Neri Sottoli), Jarlinson Pantano (Colombia), Tim Wellens (Lotto-Belisol), Mattia Cattaneo en Jan Polanc (Lampre), Paolo Longo Borhgini (Cannondale), Manuel Quinziato (BMC), Enrico Battaglin (Bardiani), Emanuele Sella en Marco Frapporti (Androni) en Axel Domont (Ag2r).

Peloton Giro

Het peloton hield de kopgroep in eerste instantie op ongeveer vier minuten achterstand, maar na een massale valpartij steeg de voorsprong snel. Onder meer Thomas Dekker en Rick Flens waren betrokken bij de val, maar het zwaarste slachtoffer was Kanstantin Siutsou, die de koers moest verlaten. Ook Pieter Weening gaf later op nadat hij al langer last had van maagklachten.

Bergpunten voor Wellens
De maximale voorsprong van het 22-tal was zo’n ruim negen minuten, maar op de eerste grote beklimming van de dag, de Alpe Noveis ging het verschil langzaam naar beneden. Op de top pakte Wellens de punten, nadat hij ook al de punten had gepakt op een klimmetje van derde categorie in het begin van de rit. Hij steeg zo virtueel al naar plek twee in het bergklassement. Hondo was inmiddels weggevallen uit de kopgroep.

Op de Bielmonte kwamen er vanuit het peloton diverse aanvallen. Bjorn Thurau nam Pierre Rolland op sleeptouw namens Europcar. En ook Riccardo Zoidl (Trek), Ryder Hesjedal (Garmin) en Gorka Izaguirre (Movistar) sloten iets later aan. Door de speldenprikken in het peloton daalde de voorsprong van de kopgroep snel. Daar viel de samenwerking op de klim ook een beetje weg. Ook Stefano Pirazzi en Matteo Rabottini wilden mee, maar waren er niet gelijk bij.

In de kopgroep was het dan Roche die het genoeg vond en ten aanval trok. De Ier kwam op klim van tweede categorie solo boven met nog dik veertig kilometer te rijden. Wellens kwam als tweede boven op vijftien seconden achterstand van de renner van Tinkoff-Saxo. Quemeneur liet zich bewust lossen om op zijn kopman Rolland te wachten. Maar ook enkele anderen moesten vooraan de rol lossen. De groep met Rolland volgde op 4m25s. De groep met Pirazzi moest ruim vijf minuten toegeven. De roze trui volgde op vijf minuten en 45 seconden.

Slotfase

Peloton Giro

In de afdaling werd Roche weer bijgehaald door de overgeblevenen uit de vroegere kopgroep, met ook nog steeds Keizer en Timmer. Met nog twintig kilometer te gaan reden er twee renners weg van voren: Timmer en Quinziato. Het tweetal mocht samen aan de slotklim beginnen. Met nog tien kilometer te gaan hadden de Nederlander en de Italiaan een behoorlijke voorsprong op zijn vroegere vluchtgenoten. Timmer bleef echter alleen over, doordat Quinziato pech kreeg en van fiets moest wisselen. Met nog vijf kilometer te gaan had hij 35 seconden voorsprong.

Met nog vier kilometer te gaan kreeg hij het echter zwaar en kwamen Cataldo en Pantano terug met nog twee kilometer tot het eind. Cataldo probeerde zijn Colombiaanse concurrent te volgen, maar het waren Polanc, Battaglin en Timmer die terugkwamen met één kilometer te gaan. Met de eindstreep in zicht ging Cataldo de sprint aan, Pantano leek over hem heen te komen, maar beide heren vielen stil. Uiteindelijk was het Battaglin die met een uiterste inspanning in de laatste honderd meter de twee kemphanen nog inhaalde op magistrale wijze en zijn tweede ritzege in de Giro wist te boeken uit zijn carrière.

Klassementsmannen

Giro Peloton

Bij de favorieten was het Trek Factory Racing dat in het begin van de klim de boel openbrak in dienst van Robert Kiserlovski. Rigoberto Uran liet zich even verrassen, maar herstelde dit erg snel. Ag2r nam daarna het commando over in dienst van Domenico Pozzovivo. Alle toppers in het klassement konden volgen.

Iets verderop was het Pozzovivo die aanviel, alleen Nairo Quintana kon volgen. Wilco Kelderman reed ook weg bij Uran op weg naar de twee klimgeiten. Hij kon niet gelijk aansluiten bij de twee, maar reed wel verder weg bij de rest, waar Wout Poels het werk in dienst van Uran. Op eigen tempo kon hij net niet aansluiten en werd hij nog voorbijgereden door de andere jongeren Fabio Aru en Rafal Majka. Uran verloor 25 seconden op Quintana.

Enrico Battaglin

Giro d’Italia 2014 (WT)
Uitslag rit 14, Aglie – Oropa (164 km):

1. flag-it Enrico Battaglin (Bardiani-CSF) in 4u34m41s
2. flag-it Dario Cataldo (Team Sky) z.t.
3. flag-co Jarlinson Pantano (Team Colombia) op 7s
4. flag-cz Jan Polanc (Lampre-Merida) op 17s
5. flag-ie Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo) op 22s
6. flag-nl Albert Timmer (Giant-Shimano) op 26s
7. flag-it Emanuele Sella (Androni Giocattoli) op 28s
8. flag-it Mattia Cattaneo (Lampre-Merida) op 33s
9. flag-be Tim Wellens (Lotto-Belisol) op 39s
10. flag-it Ivan Santaromita (Orica-GreenEDGE) op 54s

11. flag-nl Martijn Keizer (Belkin Pro Cycling) op 1m17s
12. flag-ve Yonathan Monsalve (Nero Sottoli) op 1m46s
13. flag-ca Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) op 2m22s
14. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 2m26s
15. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 2m39s
16. flag-it Fabio Aru (Astana) op 2m43s
17. flag-it Domenico Pozzovivo (Ag2r La Mondiale) z.t.
18. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 2m47s
19. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) z.t.
20. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma – Quick Step) op 2m59s

21. flag-au Cadel Evans (BMC Racing) z.t.
22. flag-co Rigoberto Uran (Omega Pharma – Quick Step) op 3m04s

Rigoberto Uran

Algemeen klassement na rit 14:
1. flag-co Rigobert Uran (Omega Pharma – Quick Step) in 57u52m51s
2. flag-au Cadel Evans (BMC Racing) op 32s
3. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m35s
4. flag-it Domenico Pozzovivo (Ag2r LA Mondiale) op 2m11s
5. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 2m33s
6. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m04s
7. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3m16s
8. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma – Quick Step) op 4m01s
9. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 5m07s
10. flag-hr Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing) op 5m13s

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone