Giro 2012: Cavendish wint massasprint in Herning

zondag 6 mei 2012 om 17:25

foto: Sirotti

De voorspelbare massasprint in de straten van het Deense Herning is gewonnen door Cavendish. De wereldkampioen versloeg met meer dan een fietslengte Matthew Goss en Geoffrey Soupe. Theo Bos raakte ten val bij het uitdraaien van de laatste bocht.

Nadat wedstrijdleider Michele Acquarone de etappe vrijgaf, vormde een drietal renners de ontsnapping van de dag. Alfredo Balloni (Farnese Vini-Selle Italia), Olivier Kaisen (Lotto-Belisol) and Miguel Rubiano (Androni Giocattoli) kregen een maximale voorsprong van dertien minuten. Op veertig kilometer van de meet werden ze bijgehaald door de mannen van Team Sky die het peloton topte.

Dat was voor Lars Bak (Lotto-Belisol) het teken zich te tonen aan het thuispubliek. De Deen reed bijna twintig kilometer solo voor het peloton uit maar werd logischerwijs bij het ingaan van de laatste twintig kilometer bijgehaald. De nerveuze etappe veroorzaakte een aantal valpartijen, maar iedereen wist opnieuw op te stappen.

Het meest opmerkelijke moment van de wedstrijd was op acht kilometer van de finish. Roze truidrager Taylor Phinney zat op dat moment voorin het peloton maar moest iedereen voorbij laten en van de fiets afstappen vanwege een kettingprobleem. Met hulp van de volgauto en teammaat Wyss wist hij tijdig terug te keren in het peloton.

De laatste drie kilometer deden denken aan een aankomst op de piste. De tenoren van de sprint schuwde het duw-en-trekwerk niet. Over en weer deelde Farrar, Cavendish en Bos de schouderduwen uit. Bij het uitdraaien van de laatste bocht raakte Bos het voorwiel van een ploegmaat en tuimelde in de dranghekken.

In een lange sprint wist Cavendish uiteindelijk op het juiste moment zijn versnelling te plaatsen en kwam daardoor als eerste over de meet. Door de ‘drie kilometerregel’ blijft het algemeen klassement ongewijzigd

Uitslag Giro d’Italia 2012
Etappe 2: Herning-Herning (206 km.)

1. Mark Cavendish (Verenigd Koninkrijk/Team Sky)
2. Matthew Goss (Australië/Orica-GreenEdge)
3. Geoffrey Soupe (Frankrijk/FDJ-BigMat)
4. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin-Barracuda)
5. Roberto Ferrari (Italië/Androni Giocattoli)
6. Mark Renshaw (Australië/Rabobank)
7. Thor Hushovd (Noorwegen/Team BMC)
8. Daniele Bennati (Italië/RadioShack-Nissan)
9. William Bonnet (Frankrijk/FDJ-BigMat)
10. Geraint Thomas (Verenigd Koninkrijk/Team Sky)
Volledige rituitslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair