Girmay (4e) mengt zich opnieuw in sprintgeweld: “Ik moest twee keer in de remmen”

donderdag 12 mei 2022 om 19:59
Girmay (4e) mengt zich opnieuw in sprintgeweld: “Ik moest twee keer in de remmen”

foto: Cor Vos

Biniam Girmay is een van de opvallende figuren in de eerste week van de Giro d’Italia. De 22-jarige Eritreeër wist zich al meerdere keren te mengen in de strijd om de ritzege en deed ook vandaag weer volop mee. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert kwam in de eindsprint in Scalea als vierde over de streep, achter ritwinnaar Arnaud Démare, Caleb Ewan en Mark Cavendish.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Girmay blikte na afloop terug op een etappe met twee gezichten. De eerste koersuren werden afgewerkt aan een slakkengangetje, maar in de finale was het weer ouderwets drummen om positie. Dat zag ook Girmay. “Het was in de finale zeer nerveus. Er werd op het einde nog bijna gevallen, maar over het algemeen verliep het wel vrij goed. In de finale was het echt vechten voor de juiste posities.”

“Natuurlijk, sprinten brengt gevaar met zich mee. Maar welrennen is sowieso een gevaarlijke sport. Ik geniet echter wel van dit soort sprintetappes. De ploeg heeft vandaag ook geweldig werk geleverd. Ze wisten me met nog 700 meter te gaan af te zetten. Dat was echt geweldig. Ik zat zo in een goede positie, al moest ik in de sprint nog wel twee keer in de remmen. Démare en Ewan zijn intrinsiek echter ook gewoon sneller.”

Girmay heeft in zijn eerste grote ronde een doel gemaakt van de paarse puntentrui. De rappe Eritreeër doet na zes etappes nog altijd volop mee voor La Maglia Ciclamino. Zijn achterstand op leider Démare is weliswaar 53 punten, maar Girmay kan – in tegenstelling tot de pure sprinters – in theorie ook scoren in de etappes met meer reliëf.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Handige Harry 12 mei 2022 om 20:09

Hij neemt wel de risico’s die een van der Poel niet neemt, die kan namelijk ook wel elke keer dicht eindigen.
Lijkt mij topfavoriet voor het paars.

Turtlehead 12 mei 2022 om 20:13

Hij moet het ook nog drie weken volhouden. Is nog een jonge gast, ff kijken of hij standhoudt.

Deel Koeper 12 mei 2022 om 21:03

Denk dat Girmay toch constanter is dan van der Poel. Verwacht bij Girmay toch eerder een 4-6-4-5 reeks en bij van der Poel 7-15-2-9 in normale sprintaankomsten.

Een Van Aert zou veel meer moeite zou hebben met Girmay om een puntentrui binnen te halen.

thdv 12 mei 2022 om 21:31

@Deel, ben wel benieuwd naar je redenering waarom Van Aert meer moeite zou hebben dan VdP om Girmay van de puntentrui af te houden? Itt VdP mengt Van Aert zich wel consequent(er) in de sprintritten en kan ook bergritten winnen. Zie afgelopen Tour

Turtlehead 12 mei 2022 om 20:15

Hij wordt wel geholpen door zijn ploeg, maar heeft geen enkele vorm van leadout. In dit soort sprints sta je dan al 3-0 achter, want Lotto, óf FDJ óf QSA (en soms alle drie) hebben die wel.
En dan heb je nog en aantal anderen die meedoen, dus kom je altijd in 't gedrang.
Maar het is leerzaam en goed dat ie meedoet, als hij een keer wat geluk heeft en hij heeft opeens vrij baan dan weet je het nooit.

Romāns Vainšteins 12 mei 2022 om 21:42

Ik verbaas me keer op keer hoe natuurlijk, eenvoudig en koel deze jonge gast koerst, inderdaad nog zonder een team dat hem deftig de spurts inlanceren kan. Maar dat fixen ze bij Wanty wel, ze hebben er renners voor.

Kopinkas 12 mei 2022 om 22:39

Ze hebben hem wel optimaal afgezet. Bij uitstek het type renner die dan zijn plan trekt.

TheBigShow 12 mei 2022 om 23:31

Girmay mist de power als treintjessprinter. Die moet gewoon lekker in de draft meegaan

Headlines

Materiaalzone

Populair