Gilbert reed etappe uit met gebroken knieschijf

Door , woensdag 25 juli 2018 om 07:58
Gilbert reed etappe uit met gebroken knieschijf

foto: ASO

Philippe Gilbert heeft de laatste zestig kilometer van de zestiende Touretappe gereden met een gebroken knieschijf. Dat is gebleken uit onderzoek in het ziekenhuis gisteravond. De Belgische coureur van Quick-Step Floors vloog gisteren spectaculair de diepte in in de afdaling van de Portet d’Aspet. De val bleek vier meter diep.

“Dit is niet hoe ik mijn Tour wou beëindigen. Op deze manier de Tour moeten verlaten doet echt pijn”, zegt Gilbert tegen Sporza. De ervaren Belg reed op het moment van zijn val op kop. Nadat hij als eerste bovenkwam op de Portet d’Aspet, nam hij iets teveel risico in de afdaling. Hierdoor verloor hij in een bocht de controle over zijn fiets, waardoor hij tegen een muurtje aanreed en het ravijn indook.

Vervolgens werd er enkele minuten voor het ergste gevreesd, maar de Belg wist uiteindelijk met hulp van motards weer omhoog te klauteren. Aanvankelijk leek de schade mee te vallen, maar al tijdens de rit greep Gilbert onder meer naar zijn elleboog, die flink bebloed was. Hij kreeg ook nog de Prijs voor de Strijdlust, waarbij zijn hele knie onder het bloed zat. Onderzoek in de medische truck aan de finish voorspelde weinig goeds, waarna een controle in het ziekenhuis de breuk in de knieschijf bevestigde.

Dit artikel delen:

14 Reacties

wiebipedia 25 juli 2018 om 08:09

Beschermt dan niemand de renners tegen hun eigen Pavlov reactie

ah-ja 25 juli 2018 om 08:15

Hoor je toch vaak… Tramadol

Utrecht19 25 juli 2018 om 08:16

Is dit heroïsch of gestoord? Ik vind het tweede. Misschien zou een arts kunnen verbieden dat sommige renners nog op de fiets springen als ze het zelf niet kunnen bepalen.

kooltje 25 juli 2018 om 08:19

Heel eerlijk, hij zat wat te lachen en oogde niet verkeerd.

Dan kan je als arts niet zeggen ik trek je van de fiets.

Merlinappa 25 juli 2018 om 08:24

Een gebroken knieschijf (mits niet helemaal doormidden, maar dan kan je ook echt niet fietsen) is praktisch niet te constateren door een arts langs de kant van de weg. Dus dat had ook geen zin gehad. Misschien wel onverantwoord om door te fietsen, maar dat weet je ook pas achteraf.

xistnc 25 juli 2018 om 08:29

Heb ik ook een keer gehad. Daar heb ik nog een week mee gefietst. Pas toen al het vocht was weggetrokken, werd duidelijk dat de knieschijf gebroken was.

Ultras100 25 juli 2018 om 08:31

Zoals mijn vrouw altijd zegt: het zegt inderdaad iets over de “hardheid” van de renners maar vooral ook over de domheid….

Robbert 25 juli 2018 om 08:44

heroïsch natuurlijk!

Cire 25 juli 2018 om 09:13

ah-ja +1

rvb 25 juli 2018 om 09:37

Goede medische verzorging is hoog nodig, uitrijden met zware blessures daar wordt een blessure niet beter van. Voorspoedig herstel gewenst Philippe.

Paling99 25 juli 2018 om 10:09

@Utrecht19
Bekijk bijgevoegd filmpje van het twitteraccount van de NOS even. Welke arts zou Gilbert uit koers gehaald hebben als hij er zo bij staat? Hij klimt (met hulp) uit een ravijn. Staat meteen stevig op beide benen. Vertoont geen externe tekenen van pijn (grimas / vertrokken gezicht) en steekt daarbij zelfs gewoon zijn duim op. Achteraf blijkt zijn knieschrijf gebroken te zijn, dan is het natuurlijk logisch dat doorrijden geen nut meer had/overantwoord was. Maarja, achteraf is alles makkelijk…

Utrecht19 25 juli 2018 om 11:22

@paling, dit is niet het enige voorbeeld van renners die onveranderd doorgaan. Ik vind in algemene zin dat een arts best wat meer te zeggen mag hebben. Gilbert is toch een paar meter naar beneden gevlogen

EdEnd 25 juli 2018 om 12:45

Je hebt gebroken en gebroken natuurlijk, doormidden is heel duidelijk en dan zal hij niet door kunnen fietsen maar een klein barstje is alleen op de MRI te zien en die heeft de koersdokter ook niet bij zich gok ik. Hij zag er zoals eerder geschreven best goed uit en leek ook prima bij zinnen dus waarom zou je hem er dan uit moeten halen? Misschien is het wel een taak van de ploegleiding om iemand in de gaten te houden en desnoods tijdens de koers te zeggen uit te stappen. Jij bent tenslotte als werkgever wel degene die zo’n opdracht kan geven in het kader van het terugdringen van arbeidsverzuim.

Paling99 25 juli 2018 om 14:34

@Utrecht19
Daar heb je zeker gelijk in, maar elk geval is uniek. En de beelden gezien hebbende, vind ik het compleet begrijpelijk dat de arts in dit geval Gilbert door heeft laten fietsen. Op dat moment zag het er niet uit alsof hij een zeer ernstige verwonding had en/of niet bij kennis genoeg was. Ieder geval opzich bekijken. In dit geval in mijn ogen een prima beslissing.

Headlines

Materiaalzone

Populair