Gilbert: “Pogacar kan alle monumenten winnen, maar twijfel toch over Roubaix”

dinsdag 28 februari 2023 om 19:24
Gilbert: “Pogacar kan alle monumenten winnen, maar twijfel toch over Roubaix”

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar is nog altijd maar 24 jaar, maar heeft al een erelijst om U tegen te zeggen. Op klassiek gebied won hij al Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije en in Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen kwam hij al aardig dicht bij de zege. Een interessante vraag is dan ook: is de Sloveen in staat om alle vijf de wielermonumenten te winnen?

Eurosport vroeg het aan Philippe Gilbert, die in zijn loopbaan de beste was in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Alleen in Milaan-San Remo kwam de inmiddels gestopte Waal niet als eerste over de streep, al stond hij wel twee keer op het podium. “Het is niet makkelijk om de vijf wielermonumenten te winnen. Het vergt heel wat energie en kracht, aangezien het ook verschillende koersen zijn.”

“Milaan-San Remo is gemaakt voor sprinters en puncheurs, Vlaanderen en Roubaix zijn dan weer voor sterke en zware gasten. En dan heb je nog Luik en Lombardije, wat dan weer voor de lichtere coureurs is. Die alle vijf winnen, is heel zwaar.” Slechts drie renners wisten dit te bewerkstelligen met de Belgen Rik Van Looy, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. “Maar Pogačar is iemand die ze alle vijf zou kunnen winnen.”

Over Roubaix: “Weet niet of hij bereid is om dat risico te nemen”
Gilbert gelooft dus in de kansen van Pogačar, al plaatst de Belg wel een kanttekening. “Ik blijf wel met twijfels zitten over één koers: Parijs-Roubaix. Dan heb ik het niet enkel over de capaciteit om die klassieker te winnen, maar nog meer vanwege het risico dat hij zal moeten nemen om Roubaix op zijn naam te schrijven. Als renner die wil meedoen voor grote rondes weet ik niet of hij bereid is om dat risico te nemen. Dat is een groot vraagteken.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Romāns Vainšteins 28 februari 2023 om 21:52

Na de tour-Pogacar nog een tweede carriere als pure rouleur/kasseienkletser? Ik acht het niet uitgesloten hoor. De enige volgorde voor strive 4 5 lijkt me eerst de heuvelmonumenten binnen halen en daarna de keien. MSR zie ik als minimaal zo moeilijk voor hem, dan zou het op de Nibali manier moeten. Hoe vaak gebeurt dat nou?

Wat ik als Gilbert ook even mee zou nemen is het WK er bij. Meer dan welke andere koers ook is dat het echte 6e monument.

2
Rawolf 1 maart 2023 om 00:10

Pogi heeft meer explosiviteit.

Uae kan de cipressa heel zwaar maken en dan pogi op de poggio die het verschil kan maken, ik zie dat wel gebeuren.

4
Massimo Bataille 1 maart 2023 om 09:37

Toch ook niet te onderschatten hoe snel Pogacar nog is na een ‘zware’ koers (al is Sanremo natuurlijk niet de zwaarste koers). Heeft Van Aert al geklopt id sprint ( montreal en sanremo + bijna in de OS) en heeft zich al regelmatig net na de ‘snelle’ mannen kunnen plaatsen.

0
Mooie Sjors 1 maart 2023 om 09:49

Dat Pogi WVA kan kloppen in een vlakke sprint, geloof ik wel. Maar die MSR van vorig jaar lijkt mij niet echt representatief, want Van Aert hield de benen toen stil met meer dan 100m te sprinten toen hij zag dat hij toch niet meer kon winnen.

0
Rawolf 28 februari 2023 om 19:36

Roubaix kan hij zeker, maar daar heb je ook het nodige geluk nodig.

1
Cochise 28 februari 2023 om 21:10

Milaan-San Remo misschien nog meer. Vraag maar aan Gilbert.

0
Pizzi 1 maart 2023 om 03:14

@Cochise: Gilbert had MSR gewonnen als Pozzato ‘m niet had teruggehaald.

1
BoemBoemWvA 1 maart 2023 om 07:27

En dat beetje geluk moet je dus hebben.

2
Wheely 28 februari 2023 om 23:28

Wat het bij Pogi vooral uniek zou maken is dat hij de Tour en mogelijk de Giro en de Vuelta ook al heeft gewonnen, mocht het lukken al de monumenten te pakken. Dat verwacht ik overigens niet. Dit is ook over Alaphillipe, Kwiatkowski, Sagan, Gilbert, Van Aert, VdP en Pidcock gezegd. Het is nogal een opgave.

1
Dave Dubbeldammer 1 maart 2023 om 11:20

Wat nog maar eens onderstreept wat voor een geweldenaar Eddy Merckx was.

3
SoloSlim 1 maart 2023 om 12:39

Idd, de mogelijkheid is er, maar of het lukt hangt van veel factoren af. (Geluk, vorm, teamorders, zin)
Net enkel voor de monumenten maar ook voor de GT’s.

1
Mooie Sjors 28 februari 2023 om 21:14

Pogi was goed in de kasseirit in de Tour, maar zag toch sterretjes bij Stuyven in het wiel. Van Aert vrat dat gat op die 2 met Vingegaard in zijn wiel toch ook wel vrij makkelijk weg.

Kán het? Ja, maar zo zijn er nog veel geweest. Ronde en San Remo moet je ook nog maar eens zien te winnen. Zijn toch koersen waar je moeilijker wegrijdt dan Luik of Lombardije waar hij op die zware, lange en steile hellingen het verschil kan maken.

0
Karel Anker 28 februari 2023 om 22:01

Alles kan maar realistisch is het niet..

0
Kopinkas 1 maart 2023 om 01:51

Met zijn huidige conditie kan Tim Wellens dit jaar al een sleutelrol voor Pogacar spelen in zowel MSR als de Ronde. In de monumenten is Wellens zelf al zo vaak gewogen en te licht bevonden. Enkel in Lombardije wist hij te scoren met een 4de en een 5de plek.
Maar daarbuiten ging hij telkens de mist in. Nu kan hij echter de rode loper helpen uitrollen voor Pogacar.
En waarom inderdaad al niet op de Cipressa? Van 1996 is het geleden dat de beslissing daar nog eens geforceerd werd. Nibali probeerde het in 2014 ook eens, tevergeefs, maar kon het een paar jaar later dan toch vanop de Poggio. Op de Cipressa gaan lijkt een zelfmoordmissie, maar als iemand met het mes tussen de tanden durft koersen, dan wel Pogacar.
JV zal daar ook wel brood in zien, om een De Lie af te matten en – vooral – de zwakheid van zijn ploeg in de achtervolging bloot te leggen.
En wat Roubaix en Pogacar betreft: als Hinault in Roubaix kan komen winnen, dan moet Pogacar dat ook kunnen.

Ben overigens erg benieuwd wie bij zo'n topic 'geen mening' gaat aankruisen. Daar moet toch echt een sanctie oplegd worden: wie bij zo'n tot de verbeelding sprekende vraag 'geen mening' aanklikt, mag het hele seizoen lang geen enkel commentaar posten op WF. Eén seizoen, dan ben ik nog behoorlijk mild. Een levenslang opinieverbod op WF had zomaar ook gekunnen…

0
Mellon Collie 2 maart 2023 om 09:36

daar heb ik geen mening over. net als over jou

0
Mystery Rider 1 maart 2023 om 05:48

PR kan hij ook nog winnen op zijn 35ste wanneer hij al de rest al gewonnen heeft.

Ik denk dat de laatste 10-12 jaar alleen Degenkolb mid-20 was, de rest was 29 en ouder!

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone