Gianni Moscon wint openingsrit Tour of the Alps na late aanval

maandag 19 april 2021 om 15:27
Gianni Moscon wint openingsrit Tour of the Alps na late aanval

foto: Cor Vos

Gianni Moscon heeft de openingsetappe van de Tour of the Alps gewonnen. De Italiaan van INEOS Grenadiers was na een etappe van 140 kilometer de beste in de straten van Innsbruck, op de plek waar Alejandro Valverde en Anna van der Breggen in 2018 wereldkampioen werden. Moscon, die na een late aanval Idar Andersen (Uno-X) versloeg, is tevens de eerste leider in het klassement.

De Marchi in de ontsnapping
Drie renners kleurden de vlucht van de dag. Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) was de enige WorldTour-renner van voren en tevens de aanstichter van de aanval. Hij kreeg Máron Dina (EOLO-Kometa) en Felix Engelhardt (Tirol-KTM) met zich mee. Zij kregen ongeveer vijf minuten voorsprong van het peloton, waar Astana-Premier Tech de achtervolging leidde.

Na ruim vijftig kilometer bereikte de koers de top van de Brennerpas, een van de bekendere cols in de Tiroler Alpen. Door de hoogte en de lage temperatuur sneeuwde het lichtjes, maar dat weerhield De Marchi er niet van om de bergpunten te pakken bovenop de Brennerpas. In de afzink richting Innsbruck haalde Astana-Premier Tech een flinke hap van de voorsprong af.

Solo De Marchi
Met een voorsprong van anderhalve minuut begonnen de koplopers aan een lokale omloop van ongeveer 17 kilometer rond Innsbruck, die twee keer afgelegd diende te worden. In dat rondje lag ook de Axams-klim van derde categorie. De Marchi wist er eerst Engelhardt en later Dina te lossen. De ervaren Italiaan hield bovendien zijn voorsprong van anderhalve minuut vast, al verdween die snel aan de voet van de tweede keer Axams op 21 kilometer van de meet.

foto: Cor Vos

Daar plaatste Karel Vacek de eerste aanval, gevolgd door een demarrage van Hugh Carthy. Die versnelling richtte weinig uit, evenals speldenprikken die daarop volgden. Op negentien kilometer voor de finish werd De Marchi gegrepen door Sergio Martín en Atilla Valter, al bleven de verschillen klein. Op de top van Axams was het uitgedunde peloton weer op een lang lint getrokken.

Bilbao sluipt weg in afdaling
Bij afwezigheid van topsprinters probeerden meerdere teams het op de aanval te spelen in de finale. In de afdaling naar Innsbruck-stad wisten Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Matthias Skjelmose (Trek-Segafredo), Santiago Umba (Androni Giocattoli-Sidermec) en Daniel Savini (Bardiani-CSF-Faizanè) weg te rijden uit het peloton. Daar durfde geen enkele ploeg het initiatief te nemen, waardoor de koplopers bijna twintig seconden cadeau kregen.

Dat was het teken voor AG2R Citroën, INEOS Grenadiers en Caja Rural-Seguros RGA om toch wat organisatie in de chaos te brengen. De vier vluchters werden daardoor op een oplopende strook, ruim drie kilometer voor de aankomst, teruggepakt. Gianni Moscon gebruikte dat moment om een snedige demarrage te plaatsen.

Moscon wint na late demarrage
In de technische finale door het centrum van Innsbruck, de woonplaats van Moscon, sloeg de Italiaan van INEOS Grenadiers snel een gaatje van zes seconden. Solo naar de finish ging hij niet, want het was de jonge Noor Idar Andersen van Uno-X die onder de vod wist aan te sluiten. In de sprint-à-deux was het vervolgens Moscon die de snelste was, voor een moegestreden Andersen. Het sprintende peloton volgde op een seconde, aangevoerd door Alexandr Riabushenko (UAE Emirates).

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

29 Reacties

madeinstars 19 april 2021 om 15:26

Cadeautje van die Andersen.

Verweggistan 19 april 2021 om 16:09

Ieder Ander had het beter gedaan ;)

Edwin Jansen 19 april 2021 om 15:29

Anderson rijdt volgend jaar bij Ineos? ;-)

lander luypaert 19 april 2021 om 15:29

Uno X weer goed. Moscon zal hem goed doen. Was een verschroeiende aanval.

Yeez 19 april 2021 om 15:29

Jammer dat die andersen voor plek 2 reed en gelijk overnam… mooie ploeg die de zege zeker is gegund

Dolfy 19 april 2021 om 15:31

De thuisrijder Moscon doet het, knap hoor. Astana veel gewerkt, Felline was natuurlijk goede kanshebber in de sprint. Raboesjenka (Nederlandse spelling/uitspraak) nog net even sneller voor plek 3 en die baalde het meest.

Bazzz 19 april 2021 om 15:31

Die Andersem vond p2 wel prima denk ik

Aart van Woud 19 april 2021 om 16:01

Misschien zat er gewoon niet meer in. Die jump kostte natuurlijk ook kracht.

Murcia 19 april 2021 om 15:34

Als Moscon zich puur kan richten op het fietsen en niet al zijn energie stopt in dingen die hier niks mee te maken hebben is hij echt een klasbak. Hopelijk trekt hij deze lijn door. Verder valt UNO-X weer op, echt knap wat voor talent ze daar hebben rijden en de manier waarop ze wedstrijden aanpakken.

RidderSchwobin 19 april 2021 om 15:39

Toen de babbelbelg of Kroon aangaf dat het voor zowel Andersen als Moscon de grootste overwinning tot nu toe zou zijn kon ik het van Moscon haast niet geloven. Ik dacht dat die toch wel al een WT overwinning had gepakt, maar niet dus.

Als hij, zoals Murcia al aangeeft, zijn energie nou alleen stopt in attractief fietsen, had die waarschijnlijk al veel meer gewonnen.

lo squalo dello Stretto 19 april 2021 om 18:57

Moscon heeft al Guanxi (rit & eindwinst) gewonnen in de WorldTour. Of die zege groter is dan deze is natuurlijk voor discussie vatbaar

WernerFranke 19 april 2021 om 15:47

Froome maar 5 minuten verloren vandaag. Het wordt steeds beter.

madeinstars 19 april 2021 om 15:57

100 man zo’n beetje in het peloton in een matig deelnemersveld… Ongelooflijk eigenlijk.

Romāns Vainšteins 19 april 2021 om 15:50

Het is gewoon een dikke aanname dat Moscon met minder klootzakkerigheid een betere renner zou zijn. Vooralsnog heeft hij zijn sterkste staaltjes laten zien op het m,oment dat iedereen aan het huilen was hoe erg hij wel niet is. Op zich snap ik de gedachte wel een beetje maar het is en blijft gewoon gratuit giswerk.

madeinstars 19 april 2021 om 16:29

Overigens was die afdaling weer belachelijk. Allemaal geparkeerde auto’s en vuilnisbakken. Niet te doen.

assen 19 april 2021 om 16:33

Uno-X, het begint echt op te vallen hoe goed ze zijn.

Was zelf gecharmeerd van het uitgangspunt van Roompot. Uno-X is ook zoiets, maar man, wat rijden die Unox knakkers goed!

Wheely 19 april 2021 om 20:06

Inderdaad die Andersen is weer een verse, zijn eerste koers dag en meteen al tweede.

Verweggistan 19 april 2021 om 21:57

Ze rijden allemaal goed op hun eerste koersdag. Goede voorbereiding gehad blijkbaar, benieuwd of ze dat gaan volhouden gedurende het seizoen.

koos1 19 april 2021 om 16:36

Knap dat ze nog net voor het sprintende peloton wisten te blijven.
Maar wat een gevaarlijke finale met al die geparkeerde auto’s, die ook nog eens aan beide kanten van de weg stonden. Haast een wonder dat er gen valpartijen zijn geweest.

Bushi 19 april 2021 om 17:30

Hoe komt het dat een Jumbo hier niet fietst? Ik vind dat ze zo

Bushi 19 april 2021 om 17:32

weinig kleine koersen rijden. Met alle respect natuurlijk. Is daar een reden

S. Morgenstern 19 april 2021 om 17:49

Hun Giro-selectie zit nu op hoogte.

Bushi 19 april 2021 om 17:32

voor? Excuus voor de slechte zinnen. Nieuw hier :-)

Lalsacien 19 april 2021 om 18:46

Je kan je eigen bericht bewerken en/of verwijderen!

boehoe 19 april 2021 om 18:56

Dit is weer zo’n koers waarbij je, kijkend naar het deelneemersveld, moet concluderen dat het in de breedte treurig gesteld met het Nederlandse wielrennen. We missen een proconti ploeg en doorstroom richting buitenlandse ploegen.

toiletduck 19 april 2021 om 19:25

Zeker. Weet iemand of er initiatieven lopen om zoiets nieuw leven in te blazen?

Verweggistan 19 april 2021 om 21:58

Beat schijnt plannen te hebben.

Mac-S 19 april 2021 om 19:50

Foutje in de inleiding: in Innsbruck werd Anna van der Breggen wereldkampioen, en niet Annemiek van Vleuten (dat was in Yorkshire 2019).

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair