Gianluca Brambilla slaat dubbelslag in vermakelijke slotrit Tour du Var

zondag 21 februari 2021 om 16:27
Gianluca Brambilla slaat dubbelslag in vermakelijke slotrit Tour du Var

foto: Cor Vos

Gianluca Brambilla heeft de laatste etappe van de Tour des Alpes-Maritimes et du Var gewonnen. De Italiaan van Trek-Segafredo maakte in de bergachtige rit, met start en finish in Blausasc, deel uit van een grote kopgroep en kwam na 136 kilometer solo over de finish. Brambilla wist daarmee genoeg voorsprong te pakken om Michael Woods uit de leiderstrui te rijden.

De slotetappe werd gekleurd door een interessante kopgroep van zestien renners. Onder hen Rudy Molard, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Nans Peters (AG2R Citroën), David De la Cruz (UAE Emirates), Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Martijn Tusveld (Team DSM), Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix) en Simon Clarke (Qhubeka ASSOS). Zeven van de koplopers stonden in het klassement binnen een halve minuut van leider Michael Woods.

Rudy Molard in de kopgroep – foto: Cor Vos

Grote kopgroep
De kopgroep kreeg ruim een minuut voorsprong van Israel Start-Up Nation, dat het peloton over de Col Saint-Roch (de eerste klim van eerste categorie) loodste. Op de tweede grote klim van de dag, de Col de Braus nam De la Cruz afstand van zijn medevluchters. Hij kreeg een selectie groep met zich mee: Brambilla, Geoghegan Hart, Madouas, Molard, Janssens, Tusveld, Alexis Vuillermoz, Julien El Farès en Bruno Armirail. Zij zetten de achtervolgers op ongeveer 50 seconden en het peloton op 2.30 minuut.

De kopgroep was meer dan gevaarlijk, want Rudy Molard stond in het klassement vierde op 10 seconden van Woods en was zo de virtuele leider in het klassement. Hij werd vooraan gegangmaakt door ploegmaats Armirail en Madouas; het peloton kwam daardoor niet dichterbij. Het verschil tussen beide groepen was aan de voet van de Col de la Madone (14,6 km aan 6,3%) ongeveer 2.45 minuut.

Groupama-FDJ neemt initiatief
Armirail bleek over een indrukwekkende motor te beschikken, want hij dunde in zijn eentje de kopgroep flink uit. Alleen Madouas, Molard, Hart, Brambilla en Gorka Izagirre konden hem volgen. Een versnelling van Hart op 34 kilometer van de meet had weinig gevolg. In het peloton wist Israel Start-Up Nation te zorgen voor een elitegroep met louter favorieten.

Armirail zette zich vier kilometer onder de top aan de kant, wat voor Madouas het teken was om aan te vallen. Hij kreeg alleen Brambilla mee. De groep-Woods/Mollema, waar slag om slinger aangevallen werd in de laatste kilometer tot de top, volgde op dat moment op ongeveer anderhalve minuut. Woods bleek zelf over sterke benen te beschikken, want hij kwam alleen over de top van de Madone op 50 seconden van Brambilla en Madouas.

Michael Woods in zijn leiderstrui – foto: Cor Vos

Brambilla slaat dubbelslag
De Italiaan en de Fransman gingen samen de laatste 25 kilometer, grotendeels in dalende lijn, richting Blausasc in. Op 15 seconden volgden Hart, Izagirre en Molard en op 50 seconden reed het groepje met onder meer Woods, Mollema en Quintana. Het tempo stokte wat in die elitegroep, want het verschil groeide richting de 1.10 minuut.

In de laatste vijftien kilometer zat nog een ongecategoriseerd klimmetje, waarop Brambilla zich wist te ontdoen van Madouas. Het overtal van Groupama-FDJ in de grote kopgroep bleek na een loodzware dag op-en-af niet genoeg om de Italiaan van Trek-Segafredo af te stoppen in de finale. Brambilla bleek ongenaakbaar, want hij reed Madouas, Molard en Hart op 35 seconden en hield de groep-Woods op 45 seconden.

De laatste acht kilometer gingen over brede wegen en in dalende lijn, en daar werden de verschillen goed zichtbaar. De groep met Woods en Mollema wist een groep met Madouas, Molard, Hart en de ontsnapte Ben O’Connor net niet bij te halen. Brambilla bleef ook uit hun handen: hij won met 13 seconden voorsprong op Hart en O’Connor en 18 seconden op de groep-Woods.

Top-3 binnen zes seconden
Omdat er geen bonificatieseconden gerekend werden aan de streep, was het voor het klassement puur kijken naar de onderlinge verschillen. Brambilla mocht daardoor de eindzege in ontvangst nemen. Michael Woods moest genoegen nemen met de tweede plek, op vijf seconden achterstand. Een seconde daarachter maakte Bauke Mollema het feest voor Trek-Segafredo compleet.

Martijn Tusveld mocht ook het podium op na afloop: vanuit de vroege vlucht wist hij het bergklassement naar zich toe te trekken. De coureur van Team DSM kreeg daardoor de bergtrui omgehangen.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

27 Reacties

HoofdIsVrij 21 februari 2021 om 16:32

Knappe overwinning.

0
Rebellin 21 februari 2021 om 18:17

Als brambilla deze koers wint kunnen we gerust spreken van een zeer matige bezetting van deze ronde. Natuurlijk ook begrijpelijk met de uae tour die overlap heeft…

0
Chris Van Uden 21 februari 2021 om 19:50

Zo onderbezet was het helemaal niet. Brambilla is de terechte winnaar, vrieg mee in de vlucht en het gewoon goed afgemaakt op een dag dat alles voor hem ook de goede kant opviel.

0
Kannibaal van Schepdaal 21 februari 2021 om 21:17

En als hij niet wint, is het ineens geen matig bezette ronde?

Ofwel vind je een matig bezette ronde, ofwel niet. Daar heeft een overwinning van Brambilla niets mee te maken.

0
Wim Kruithof 21 februari 2021 om 16:35

wat een spanning in het slot van de etappe, voortdurend werden kaarten opnieuw geschud. Mooie zege en goed dat aanvalslust beloond wordt.

0
Polleke 21 februari 2021 om 16:36

Jammer dat Madiot niet aan oortjes doet…

0
Jean Dumas 21 februari 2021 om 17:04

Die Amirail wordt vast volgend jaar door INEOS gekocht.

0
Murcia 21 februari 2021 om 16:39

Prima manier van Trek om en de etappe en het eindklassement binnen te halen. Brambilla uitstekend gereden en met hem en Bauke twee man op het podium. Hart zich hier ook goed laten zien. Mooie koers.

0
ChefSpijker 21 februari 2021 om 21:41

Hart viel toch juist behoorlijk tegen? Dat ie op een col van 10 km aan 7 procent eraf moet bij Madouas en Brambilla. Tuurlijk hoeft ie nu nog niet goed te zijn, maar kunt dan moeilijk spreken van ‘zich goed laten zien’.

0
Jacco van Stierop 21 februari 2021 om 16:40

Spannende, levendige rit, heel knap afgemaakt door Brambilla; fijn voor hem dat-ie weer eens zelf in de prijzen valt. Woods zeer aantrekkelijk gekoerst, hopelijk blijft hij dat het hele seizoen doen. Groupama sterk in de breedte maar ik vraag me af of ze dat niet handiger hadden kunnen uitspelen.
Mollema in orde, da’s mooi.

0
Kelder is de Man 21 februari 2021 om 16:41

Wat Tuubke ook al zei in het volgtopic.. Mollema deed ietsje teveel in de laatste kilometers.

0
Tuubke 21 februari 2021 om 17:01

Ja, hij deed erg zijn best om het nog spannender te maken. Je vraagt je af of hij überhaupt wel wist dat zijn ploeggenoot bezig was de ronde te winnen. Hij had iets beter gecoacht moeten worden.

0
Poeksel 21 februari 2021 om 17:06

Wist Brambilla het zelf wel? Hij was uitgebreid aan het juichen in plaats van hard door de rijden tot de streep.

0
Fast Freddy 21 februari 2021 om 17:28

Tsjo, de Mol reed bijna het klassement van z’n ploegmaat naar de vaantjes. Misschien zaten ze niet op te letten in de wagen. Wel een mooie koers!

0
nickdt 21 februari 2021 om 17:50

Misschien wilde Mol wel dat die groep daarvoor werd ingerekend, zodat het stilviel.

Bovendien klopte die kilometeraanduiding voor geen kanten. Stond 1.5 kilometer in de laatste 300 meter.

0
Polleke 21 februari 2021 om 17:53

In de meeste volgwagens weten ze meestal van toeten nog blazen…
Hoe FDJ het nog voor elkaar gekregen heeft om deze koers niét te winnen is daar het beste voorbeeld van…

0
teundk 21 februari 2021 om 16:45

Heb voor het eerst sinds tijden weer commentaar gehoord van José Been. Moet zeggen dat het erg vermakelijk was.Haar Engels is uitstekend. José als je mee leest, chapeau.

0
Frank V 21 februari 2021 om 16:53

En gekoerst hebben ze.

0
Jean Dumas 21 februari 2021 om 17:03

Lijkt de slotrit van Parijs-Nice wel.

0
H Jetten 21 februari 2021 om 17:54

Welke straf krijgt Brambilla voor het dalen zittend op de bovenbuis. Ik dacht dat dit niet meer mocht

0
Murcia 21 februari 2021 om 17:58

Gaat pas op 1 april in en dan is de straf een boete.

0
Chris Van Uden 21 februari 2021 om 19:51

Een boete die de meesten lachend zullen betalen.

0
Groningen 21 februari 2021 om 19:53

Ik weet niet hoe hoog die boete is, maar als je er een wedstrijd mee kunt winnen lijkt het mij best de moeite waard die boete gewoon te betalen.

0
Lalsacien 21 februari 2021 om 20:37

Jammer dat het berewerk van Armirail niet afgemaakt kon worden. Brambilla was te sterk. Ook bijzonder dat Madouas direct een flink gat moest laten maar daarna weer mee kon rijden.

0
Limal 21 februari 2021 om 21:03

Ontzettend vermakelijke koers, we worden verwend zo vroeg op het jaar al!

0
FritsvanHoefelen 21 februari 2021 om 22:11

Ik begrijp dat Tusveld niet bij partner Jumbo-Visma fietst, maar een vermelding van de bergtrui mag er wel in toch?

0
Verweggistan 21 februari 2021 om 22:36

Dat had ik tijdens de wedstrijd ook helemaal niet meegekregen. Mooi voor Tusveld, zo vaak zal hij geen trui hebben gewonnen in zijn carrière.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone