woensdag 19 juli 2023 om 19:21

Gianetti over instorten Pogacar: “De Tadej die we vandaag zagen, is niet Tadej”

Video Ondanks dat UAE Team Emirates nog met twee man op het podium van de Tour de France staan, zaten ze vandaag in de hoek waarin de klappen vielen. Tadej Pogacar zakte finaal door het ijs en verloor bijna zes minuten op Jonas Vingegaard. In gesprek met WielerFlits, legt UAE Team Emirates-teammanager Mauro Gianetti zich neer bij de nederlaag: “Volgens mij kan alleen Pogacar in deze huidige vorm tweede in de Tour kan worden.”

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Het was een heel lastige dag voor Tadej met ook nog de crash in het begin, dat heeft zijn moraal ook een klap gegeven. Fysiek was het ook niet goed. De Tadej die we vandaag zagen, is niet Tadej. En Vingegaard was vandaag wel zichzelf. Hij was heel sterk, ook met zijn ploeg.”

“Maar ook zijn tweede plaats is nog altijd ongelooflijk”, zet Gianetti de zaken in perspectief. “Twee à drie weken na Luik-Bastenaken-Luik hadden we hier niet aan durven denken. Met Tadej mag je hopen en dromen, zeker toen hij zo sterk was in Bilbao… Volgens mij kan alleen Pogacar in deze huidige vorm tweede in de Tour kan worden.”

“We hadden wel verwacht dat hij het een aantal dagen wat zwaarder zou kunnen krijgen. Op een dag als vandaag met meer dan 5000 hoogtemeters, een zowel fysiek als mentaal heel zware dag, kon het twee kanten op: hij had een topdag kunnen hebben en courage kunnen tonen, maar we wisten ook dat het de andere kant op zou kunnen vallen. Vanochtend dachten we nog altijd aan de gele trui, al had Vingegaard dan wel een slechte dag nodig zou hebben en dat lag niet meteen in de lijn der verwachting.”

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
19 juli 2023 19:45
Tja Mauro..
Heb je voor een groot deel aan jezelf te wijten.
Al twee jaar leef je in de waan dat Pogacar op intrinsieke kwaliteiten Vingegaard wel overtreft , maar Jonas weet dat ruimschoots te compenseren met ijzeren discipline, focus en een ploegleiding die zijn programma wel goed afstemt op dat ene hoofddoel.
  19 juli 2023 19:48
  Pogacar is een renner met meerdere doelen die zich niet enkel focust op de Tour. Het zijn beide totaal andere renners en ik ben er zeker van geef Pogacar het programma van een Vingegaard en hij zou echt geen plezier meer hebben in het wielrennen.
  19 juli 2023 19:50
  @Landeirovic, daar doe je Vingegaard toch wel tekort mee. In het voorjaar wint hij Gran Camino, rijdt hij podium in Parijs-Nice, wint hij de Ronde van het Baskenland en voor de Tour wint hij nog de Dauphiné.
  19 juli 2023 19:50
  Jonas heeft er heel veel plezier in bedoel je nou dat pogi niet de juiste mentaliteit heeft om nog es de tour te winnen ?
  19 juli 2023 19:56
  Jaar na jaar geslacht te worden in de Tour, daar zal na een tijdje ook de lol wel van af gaan.
  19 juli 2023 19:58
  @Landeirovic

  Al dat plezier van zijn voorjaar zou Pogacar zonder een moment twijfel willen inleveren voor zijn 3e Touroverwinning.
  19 juli 2023 20:08
  Als Pogacar nog nooit de Tour had gewonnen zeg ik volmondig akkoord! Mar hij heeft er al 2 op zijn palmares dan durf ik met bijna volle zekerheid zeggen dat hij geen RVV ( monument), Waalse Pijl en Amstel Gold race wil omruilen in een 3e Tour.
  19 juli 2023 20:14
  Wat is leuker om te zien: hele ploeg die tijd volgens plan of iemand die met hart koerst?
  19 juli 2023 20:20
  @Landeirovic

  Proef ik een beetje etnocentrisme? Is geen probleem, maar als een renner weet dat hij de kwaliteiten heeft 5 of meer Touroverwinningen te kunnen halen dan is dat zijn heilige graal. Stel.. Roglic had één of twee Vuelta overwinningen, dan had hij zonder morren deze Tour geknecht voor Vingegaard. Hij heeft er 3 en kan gedeeld recordhouder worden. Voor grote ronde records wijkt alles. Zo is de koers hiërarchie nou eenmaal.
  19 juli 2023 21:42
  @S.t.B. Jij bent hier de enige die gebruikt maakt van etnocentrisme…

  Pogacar geeft meerdere malen aan dat hij plezier wil hebben in koersen en liever alles 1x wint dan recordwinnaar TdF wordt. Alleen bepaal jij dus volgens jouw normen en waarden dat 5x de TdF winnen voor hem de heilige graal is wat hij dus duidelijk ontkent. Of heb jij informatie dat Pogacar staat te liegen? Hij maakt duidelijk dat voor hem de grote ronde records niet boven alles gaat en dat is z’n goed recht. Dat jij (en met jou velen) de Tour winnen als heilige graal zien is wat anders natuurlijk. Tot zover etnocentrisme…

  Edit; iets te scherp in m’n bewoordingen misschien nu ik het zo lees maar de Tour winnen is niet voor iedereen de heilige graal ;)
  19 juli 2023 22:08
  @Jacob, ik zie beiden graag, en de strijd tussen te twee is prachtig Het is bovendien makkelijk om altijd met t hart te koersen als je altijd wint. Het wordt vanaf nu interessant om te zien hoe hij het gaat doen als er ook een risico is dat hij verliest.
  20 juli 2023 12:06
  Pogi is meer all round en hij wil dat ook graag beleven, wint ook een RvV en gaat mogelijk nog meer klassiekers winnen. Natuurlijk had hij hier graag beter de strijd aangegaan en hoopte hij op beter. Echter zijn slechte dag is niet het resultaat van de "mindere" voorbereiding maar gewoon de slechte dag die zich in de TT al aankondigde.
  Al zijn het verschillende type renners Vingegaard heeft dit jaar ook een zeer sterke vooruitgang vooraf laten zien die hij in deze tour bevestigd. Beter, sterker dan vorig jaar plus een team wat echt nergens iets laat liggen. Dan moet ook een Pogacar 100% top zijn.

  Tevens voor mij een reden waarom ik erop vertrouw naar een schone tour te kijken. Toch zeker bij deze heren.
19 juli 2023 19:39
Ik heb niks met Gianetti. Maar gelukkig heeft zijn ploeg geen angst om te falen; zonder Pogi was er dit jaar weinig aan geweest.

En eerlijk gezegd heb ik ook nog niemand gezien die Pogi daarvoor afbrandt... ook al was helemaal herstellen en alle ballen op de Vuelta een veel veiliger keuze geweest.
  19 juli 2023 20:13
  Als hij niet mee gedaan had met de tour was erg saaie tour geweest. Pogi kleurde ook deze tour weer
  19 juli 2023 20:49
  Als Jonas niet had meegedaan was het ook een heel saaie Tour geweest. Zonder Jonas hadden ze pogi niet gekraakt, en was hij met 10 minuten voorsprong op Adam Yates eerste geworden.
  Je hebt twee kampioenen nodig voor zo'n mooi gevecht.
19 juli 2023 21:00
Mauro, deze Tadej is gewoon de Tadej die in het voorjaar teveel hooi op de vork neemt, die in de Tour geacht wordt een doel te maken van elke bonificatiesprint en tussendoor nog even wat bommetjes maakt in het zwembad en collega's belachelijk maakt met guitige opmerkingen en gezichten. Tuurlijk, hele volksstammen genieten van zo'n speelvogel, maar de Tadej van vandaag is daarvan een logisch resultaat.

En dat allemaal op een Colnago ook nog!
  19 juli 2023 21:41
  Haha mooi gezegd ! :D hup tadej !
  19 juli 2023 21:51
  Teveel hooi op z’n vork in het voorjaar omdat hij de Tour niet wint? Hij maakt een keuze dat tourwinst hem niet meer waard is dan een voorjaar rijden met 1 dagskoersen. Dat heeft consequenties ja, maar of die het erg vindt. Ik denk het niet.
  19 juli 2023 22:18
  Gianetti, jij en heel veel anderen maken dezelfde fout, namelijk dat als Pogacar op niveau is hij nooit een wedstrijd kan verliezen. Dus als hij verliest ligt het aan z’n voorbereiding, z’n fiets, z’n voorjaar, z’n team, de ploegtactiek, etc etc. etc. Je zag het rond MSR, en je ziet het nog sterker in deze en de vorige Tour.

  De realiteit is dat het een mens is die de beste is in heel veel dingen en de tweede beste in sommige andere dingen zoals een slopende Tour of het oprijden van de Poggio. Dat maakt hem nog steeds overall de beste renner ter wereld, maar hij kan ook op waarde geklopt worden.

  Hij heeft de Tour twee keer gewonnen, de eerste keer omdat Jumbo hem volledig onderschatte en heel rustig met hem naar Planche de Belles Filles reed Sky-style, wel controle maar geen harde koers. Als ze dit jaar weer zo hadden gereden had het ook nu zo kunnen aflopen, De tweede keer crashte z’n enige concurrent Roglic en reed hij in het begin de rest op grote afstand. Die rest rijdt hij nu nog steeds op grote afstand, alleen 1 iemand anders rijdt ze op een nog grotere afstand. In het tweede deel van die Tour was Vingegard als sterker dan hij.
  19 juli 2023 22:23
  @rulifaller Er is niemand die dat zei rond MSR hoor. Iedereen zei dat MvdP gewoon beter was ongeacht Pogacar z’n vorm…

  En denk dat threadstarter niet bedoeld dat Pogacar op niveau alles wint, maar je keuzes moet maken. Of zet je alles op de tour en pas je daar het hele jaar op aan of blijf je spelen in het voorjaar en is je voorbereiding op de tour verre van optimaal. Dat moet die zelf beslissen. Want op het vlak van materiaal, voeding, hoogtestages en tactiek hebben UAE/Pogacar nog heel wat stappen te maken om op het niveau van Jumbo/Vingegaard te komen.
  20 juli 2023 12:12
  Nee hoor Rufaller. Pogi zelf zei dat MvdP in MSR keihard demarreerde en hun niet konden volgen. Ook zei hij dat ondanks zij met drie volgas de afdaling reden hij in elke bocht zat dat MvdP harderckon demarreren, uit elke bocht.
  Ofwel MvdP was die dag ook gewoon beter. Elke renner kan verliezen of beter gezegd, eens niet winnen.
19 juli 2023 20:52
De ineenstorting kwam in ieder geval niet geheel onverwacht, als je ziet hoe snel de ploeg omschakelde op plan-B: Yates doorgaan voor het podium, Soler blijft bij Pogacar. Ik verwacht dat Ineos, Jayco, Bahrain en Bora zaterdag nog eens flink aan de boom gaan schudden om te kijken of ze er nog een podiumplaats uit kunnen halen.
19 juli 2023 19:37
In het flash interview zei Pogacar dat hij zoveel mogelijk gegeten had, maar dat het voedsel in zijn maag bleef en de voedingstoffen zijn benen niet bereikten.
  19 juli 2023 19:44
  Ik ben geen dokter , maar dat lijkt me een vreemd verhaal ?
  19 juli 2023 20:25
  Dat was een sarcastische opmerking van pogacar: “het leek niet bij mijn benen te komen”
  19 juli 2023 22:43
  Dit is uitstekend geduid door Dumoulin net in De Avondetappe.
20 juli 2023 00:21
Klopt Gianetti,het was zijn broer Jedat Pogacar
19 juli 2023 19:29
Wat zegt ie nou precies ??
  19 juli 2023 19:31
  Dat Vingegaard gewonnen heeft tegen een renner die op 80% van zijn kunnen zit.
  19 juli 2023 19:33
  Gisteren was het nog 85%
  Dat het een lookalike is.
  19 juli 2023 20:17
  'Dikke Vrouw' krijgt hier een hoop minnetjes, maar slaat mijns inziens de spijker op zijn kop. Wat een geneuzel allemaal zeg.
  19 juli 2023 21:34
  Ik geloof dat ik het snap . Ze hebben m naar de tour gestuurd om tweede te worden ?
  19 juli 2023 22:21
  Dat volgens hem Pogacar een God is die nooit geklopt kan worden als hij de echte Tadej is. Dus als hij verliest is hij niet de echte Tadej, als hij wint wel.
  19 juli 2023 22:42
  Wat vreemd Landeirovic, voor de tijdrit gaf je nog aan dat Pogi iedereen naar de vaantjes zou rijden.
20 juli 2023 07:42
Pogacar was/is gewoon ziek gisteren (en eergisteren), waarmee ik niet gezegd wil hebben dat hij anders de Tour op 1 been had gewonnen. Het zou beter zijn voor hem om nu op te geven en te herstellen.
  20 juli 2023 08:00
  Er is een verschil tussen ziek (koorts, hatsjie, kots, diarree) en op (kan niet meer als een gek op het hoogst mogelijke niveau keihard fietsen). Wielerfans hebben de neiging om alles op 1 hoop te gooien en zo een externe reden aan een verlies te koppelen.

  Ik denk dat Pogacar ‘op-gereden’ is, netjes herstelt de aankomende 2 dagen, nog een leuke zaterdagetappe rijdt en zondag best monter op het podium in zijn witte trui staat. Niet dat ie straks niet meer van start gaat.
  20 juli 2023 12:54
  Hij zag er anders wel HEEL bleek uit, letterlijk dank. Niet gezond.

Reacties zijn gesloten.