Gewezen talent doet boekje open over pillengebruik in het peloton: “Het is zó duidelijk”
foto: Cor Vos
donderdag 11 november 2021 om 09:21

Gewezen talent doet boekje open over pillengebruik in het peloton: “Het is zó duidelijk”

Het leven leek Ludvig Wacker toe te lachen, na zijn zege in Gent-Wevelgem voor junioren. De Deen stond te boek als een talentvolle renner en hoopte via de opleidingsploeg van (toen nog) Team Sunweb de stap te maken naar de profs. Eind september maakte Wacker echter bekend een punt te zetten achter zijn carrière, en dat op 21-jarige leeftijd.

Nu blikt Wacker met Feltet.dk openhartig terug op zijn korte wielerleven en is hij niet bang om een boekje open te doen over het pillengebruik in het peloton. Volgens Wacker is het inmiddels schering en inslag binnen het wielrennen. “Ik ben klaar met pillen in de sport. Het zijn misschien legale pillen, maar ik ben klaar met het feit dat ze worden gebruikt in het wielrennen. Het is zó duidelijk en het heeft iets absurds.”

De jonge Deen schetst een verontrustend beeld. “Renners rijden tijdens grote wedstrijden rond met kleine potjes met pillen in hun achterzakken. Ik heb zelf nooit iets willen pakken, maar je weet wel dat iedereen wel iets neemt in de finale. We hebben het over pijnstillers, cafeïne en andere dingen. Het is belachelijk hoeveel renners slikken, want je weet niet wat het over twintig jaar met je lichaam doet.”

Volgens Wacker slikken renners vaak op eigen houtje deze pillen. “Ik denk vaak dat het de jonge renners zelf zijn die het doen. Het is niet dat de ploeg er meteen verantwoordelijk voor is. De renners kunnen het zelf in huis halen, aangezien het makkelijk te verkrijgen is.”

Angst om te vallen 
Wacker droomde enkele jaren geleden nog volop van een profcarrière, maar dat is er dus niet van gekomen. Enerzijds was er het pillengebruik in het peloton, anderzijds gooide een zware valpartij roet in het eten. “Er zijn verschillende redenen waarom ik heb besloten om mijn fiets aan de wilgen te hangen. Zo viel ik afgelopen jaar tijdens de Randers Bike Week. Het was een crash op hoge snelheid, maar ik hield er geen ernstige verwondingen aan over.”

“In mijn hoofd was de schade echter wel groot. Ik was mentaal volledig uitgeput en bang. Het ging mis zodra ik een rugnummer moest opspelden. Ik was namelijk bang om te vallen. Het ging helemaal mis tijdens het Deens wegkampioenschap in 2020. Ik heb toen Sunweb gebeld met de boodschap dat ik niet langer wilde blijven, ook al wilden ze mijn contract verlengen. Maar ik wilde gewoon naar huis.”

Wacker hoopte dit jaar in eigen land zijn loopbaan nog een nieuwe impuls te geven, maar zonder succes. Toch kijkt de Deen met plezier terug op zijn korte wielercarrière. “Ik heb ontzettend veel geleerd en daar ben ik heel erg trots op. Ik ben zo blij dat ik het heb geprobeerd en dat ik zo ver ben gekomen. Het is bijvoorbeeld niet te bevatten dat ik de junioreneditie van Parijs-Roubaix heb mogen betwisten.”

RIDE Magazine
83 Reacties
Sorteer op:
11 november 2021 09:35
als wielrenner moet je op meerdere fronten wel eens wat slikken.
11 november 2021 09:35
Zo dan....
Pillen in het achterzakje, waar heb ik dat meer gezien en gelezen?

Wel treurig om als talent niet meer durven te koersen, vanwege de angst om te vallen. Mss dat met speciale begeleiding dit wel in banen was weten te leiden, zodat hij dit had kunnen overwinnen. Als ik het zo lees, dan heeft hij dit niet echt gehad.
    11 november 2021 23:34
    Weinig cooperation vanuit de ploeg lijkt
11 november 2021 09:45
Wel makkelijk om ermee te komen nu je zelf door het ijs bent gezakt. Als deze belg een succesvol begin van zijn carrière had gehad had hij de kaakjes stijf op elkaar gehouden. Aanmatigend artikel, dit.
    11 november 2021 09:59
    @MrBerend Je kunt niet goed lezen blijkbaar. Het is trouwens een Deen. Dit artikel stond al eerder op andere websites.
    11 november 2021 10:16
    Aanmatigende reactie mr. Berend.
    11 november 2021 10:39
    Dat iedereen mee deed aan de kaakjes stijf op elkaar houden was altijd het grote probleem. Ik hoop dat nog veel meer "minder succesvolle" renners hun verhaal doen zodat we een goed beeld krijgen.
    11 november 2021 11:25
    Onterechte reactie. Het is goed dat een renner die niet mee wil of kan gaan in een bepaald systeem daarover vertelt. Zit je middenin de bubbel dan is dat natuurlijk veel lastiger. Ik zou zijn beweringen minimaal heel serieus onderzoeken. En waarschijnlijk hem later bedanken voor de informatie.
    11 november 2021 13:51
    Vreemd dat je de nationaliteit erbij betrekt, en dan nog de foute. Zou je die ook vermeld hebben indien het een Nederlander was?

    Verder geef ik je ergens wel gelijk, in dit artikel werpt de renner zich een beetje op als expert die jaren ervaring in het peloton had. In realiteit konden die "grote wedstrijden" waar hij aan de start stond enkel junioren koersen geweest zijn. Dat blijkt wat mij betreft niet (genoeg) uit het artikel.
    11 november 2021 21:58
    @11 na 11 want het jij weet veel meer.
    Dit is gewoon zijn beeld van het wielrennen. Hij noemt zichzelf helemaal geen expert. Hij is enkel getuige
    Kijk even door het artikel heen en zoek het bijvoorbeeld op in een andere taal. Dat verruimt vaak je blik.
11 november 2021 09:45
Tja, pillen schat ik nog altijd als de meest waarschijnlijke verklaring in voor het immer groeiende aantal valpartijen.

Er zijn altijd al tricky aankomsten geweest, met nerveuze ploegleiders, grote belangen en vele motoren. Er moet een reden zijn dat een hele generatie een fractie minder oplettend rijdt en altijd een tikkeltje slomer reageert dan de vorige. Er worden vaker per ongeluk achterwielen aangetikt en men is regelmatiger verrast door manoeuvres die men niet zag aankomen.

Best mogelijk dat het allemaal perfect legale middelen zijn, maar men moet ook eens ophouden met steeds enkel naar UCI of naar organisatoren te wijzen bij valpartijen en braaf te blijven wegkijken van de renners zelf.
    11 november 2021 10:48
    Kan best kloppen, maar besef dat je 3 aannames doet waar je op zijn minst vraagtekens bij kan zetten:
    1) Er wordt meer gevallen (is dat echt zo of krijgen we het tegenwoordig allemaal beter mee?)
    2) Nervositeit/hectiek e.d. zijn een constante in de tijd (waag ik te betwijfelen met steeds internationaler en professioneler peloton + meer geld)
    3) Huidige generatie neemt meer pillen dan vorige generaties (strookt niet met verhalen uit de oude doos)
    11 november 2021 11:21
    Ik heb geen cijfers, maar bij punt 1 ben ik er toch vrij zeker van dat er gewoon meer wordt gevallen.

    Over punt 2 kun je inderdaad discussiëren, mogelijk staat er meer druk op en zorgen de oortjes ervoor dat het nog nadrukkelijker aanwezig is.

    Bij punt 3 stel ik niet dat er meer wordt geslikt dan vroeger, alleen dat er andere zaken worden gebruikt. Evoluties binnen de dopingbestrijding zorgen er niet voor dat men dan maar stopt met gebruiken en clean gaat rijden, maar dat men de niet ontginde grijze gebieden gaat opzoeken, zaken die de prestaties artificieel verbeteren maar (nog) niet verboden zijn, in deze dus pijnstillers en aanverwanten.

    Iets teveel renners hebben schijnbaar geen problemen met vage/risicovolle medicatie die ze eigenlijk niet nodig hebben. Zolang het niet tegen de reglementen is, wordt alles naar binnen gekapt. Daarover kan je dan discussiëren of het wel of niet moreel valsspelen is.... maar aangezien de meeste ploegen dit ook graag met de mantel der liefde bedekken, lijken ze 't zelf ook niet al te koosjer te vinden, anders zou er wel meer openheid over zijn.
    11 november 2021 12:03
    Nee, ik heb helaas ook geen cijfers. Dus misschien klopt het wel, maar misschien praat iedereen elkaar ook wel na over het 'toegenomen' aantal valpartijen. Puur anekdotisch weet ik wel dat ik al ruim 20 jaar mee doe aan wielerpronostieken, die vaak al binnen een week de prullenbak in kunnen vanwege alle uitvallers ;-)

    Wat betreft punt 3, daar baseer ik me dan bv. op Rasmussen die 15 jaar terug fietste en het in zijn boek over finalebidonnen had. Verder zijn de verhalen over amfetaminen, cafeïnepillen enz. toch ook zo oud als de sport zelf. Dan vraag ik me af of de huidige generatie erger is of gevaarlijkere middelen gebruikt (die de valpartijen zou verklaren).
    11 november 2021 23:37
    Op alle fronten zien we dat er meer renners dichtbij elkaar zitten qua niveau, ook bij de knechten en misschien juist daar wel. Bovendien wordt er per persoon minder gekoersd. Het moet bijna wel dat de wedstrijden die wel gereden worden dan meer een doel zijn
11 november 2021 09:47
Goed verhaal dat ook meteen de stuurloze willekeur van velen (die wel, die niet) in perspectief zet. Het hedendaagse verschil tussen Zeeman & Gianetti is 0,0, zo ver a;ls het kan richting de randjes en onderweg als PacMan alles opvreten waar je geen gedoe mee krijgt.
    11 november 2021 10:46
    Verschil tussen Gianetti en Zeeman 0,0? Verklaar je nader!
    11 november 2021 13:56
    Alle mogelijkheden tot bedrog in de orde van EPO zijn foetsie, het valsspelen dan wel zo dicht mogelijk in de buurt komen is vele malen marginaler in een gelijk speelveld. Alle argumenten om Gianetti vandaag de dag minder te ‘vertrouwen’ dan een meer vlekkeloze Zeeman zijn gebaseerd op de voltooid verleden tijd.
    11 november 2021 14:57
    Ah, dan snap ik wat je bedoelt. Niet zeker of het juist is dat Gianetti en Zeeman even betrouwbaar zijn in de tegenwoordige tijd, maar het zou zoals jij het stelt zeker kunnen.
    11 november 2021 15:57
    Dat 'alle mogelijkheden in de orde van EPO foetsie zijn' is een aanname waar ik m'n vingers niet voor in het vuur steek.
    11 november 2021 23:39
    Zeeman zien we vaker in onze media, dus sympathieker dus meer te vertrouwen. Net zoals boogerd en dekker en dekker destijds
11 november 2021 09:48
Gaat de mythe niet dat ene Frank Vandenbroucke ooit over de streep reed met een dozijn Stilnocts achter de kiezen? Ook legale pillen.
    11 november 2021 13:36
    Nee, die had hij de avond voordien met flink wat alcohol geslikt tijdens een wilde feestnacht. Dat hij nog leefde was al speciaal, laat staan dat hij een wedstrijd kon rijden en die zelfs op z'n kop zette tot mede-feestneus Gaumont op de grond ging, dat was wat het een straf verhaal maakte.
11 november 2021 09:49
Gaat ongetwijfeld over het herniamiddel Tizanidine.
11 november 2021 09:52
Topsport is natuurlijk lang niet altijd gezond, en zolang de ander dingen neemt zal jij ook wel moeten. Tenzij de dopinginstantie er iets van vindt. Ik maak mij meer zorgen over de attesten die, naar mijn indruk, vrij makkelijk worden gegund. Dat zijn doorgaans producten die echt schadelijk zijn (en daarom op de lijst staan).
    11 november 2021 13:22
    Number of TUEs granted annually on behalf of the UCI.
    2015 13
    2016 15
    2017 20
    2018 10
    2019 9
    2020 10
    Dit lijkt dus geen groot probleem meer te zijn.
    11 november 2021 16:09
    @pananche, bedankt! Ik was in de veronderstelling dat iedereen aan de astmakuchjes zat, maar dat blijkt dus enorm mee te vallen.
    11 november 2021 16:21
    We zijn er nog niet Koers. Sommige bèta-2 agonisten (zoals salbutamol, salmeterol, formoterol en vilanterol) zijn per inhalatie tot een bepaalde dosering zonder TUE toegestaan. Blijf je onder deze dosering dan heb je dus geen dispensatie nodig en hoef je geen melding te doen. Gebruik je en hogere dosering of gebruik je een andere bèta-2 agonist, dan dien je wel een TUE te vragen.
11 november 2021 10:05
Op eigen houtje? Of ook met ondersteuning van de ploeg?

Edit redactie: Deze insinuaties zijn niet nodig.
11 november 2021 10:20
Het Thijs Zonneveld-syndroom: 'iedereen die beter is dan ik, moet wel een valsspeler zijn'..
    11 november 2021 10:31
    Zolang er figuren als Van Mol en Ibarguren rondlopen in de wielersport, geloof ik echt wel dat meer is dan enkel het "Thijs Zonneveld syndroom" bij renners die niet doorbreken. Zeker als die in ploegen zitten met bazen als Unzue of Lefevere, die al heel lang meegaan in de sport en nooit openheid van zaken hebben gegeven, en altijd beweren dat hun renners schoon rondrijden.

    Misschien heeft deze renner wel vooral last van het Edwig-Van-Hooydonck syndroom...
    11 november 2021 10:33
    Dat gevoel roept het bij mij ook wel op. Ik wil zijn verhaal best geloven maar tegelijkertijd wordt het te vaak erbij gehaald als een soort van excuus voor het niet slagen. Demare gaf deze week ook al een interview waarin hij sprak over de verschillende snelheden in het peloton en de ketonen discussie weer oprakelde. Bij mij komt dat dan over als een alibi om je eigen mindere presteren te verdoezelen, zeker als je zijn vorige seizoen bekijkt en de successen terwijl het ketonen gebruik er toen niks minder op was.
    11 november 2021 10:37
    @VerstandOpNul: dat is me toch wat te gemakkelijk. Met name in het EPO tijdperk was er sprake van dat renners die eerst een zelfde niveau hadden als andere renners, vervolgens hard voorbij werden gefietst door die laatste groep en de conclusie hebben getrokken dat deze ontwikkeling het gevolg was van doping-gebruik. Of die conclusie gerechtvaardigd was kan ik moeilijk nagaan, maar ik kan die zeker niet ontkrachten en het lijkt me dat jij dat ook niet kan. Natuurlijk moet daarvoor er wel sprake zijn dat je eerst een zelfde niveau had en staat het je vrij om te vinden dat dat voor Zonneveld en Wacker niet het geval was, maar waarop baseer je dat?
    11 november 2021 11:25
    Een minder succesvolle renner hoeft nog niet de sport onnodig in diskrediet te brengen. Zijn uitspraken gaan dan ook nog eens over 'legale middelen'.

    Als je harde bewijzen voor gebruik van verboden middelen hebt, dan wordt het een ander verhaal.
    11 november 2021 23:42
    Het grootste deel van de Nederlandse coaches, ploegleiders etc heeft ook in tijden van doping gekoersd of als begeleider gewerkt. Net zo goed verdacht
    12 november 2021 00:10
    Het is voor ons als liefhebbers van de sport comfortabeler om te denken dat deze jongen dit zegt omdat hij het niet gehaald heeft, maar het verleden bewijst dat de kans gewoon oneindig veel groter is dat wat hij zegt niets dan de waarheid is.

    Ook renners als Gilles Delion werden destijds weggezet als gefrustreerd omdat ze niet goed genoeg waren, maar blijken nadien over de hele lijn gelijk gehad te hebben.
11 november 2021 10:39
Edit redactie: Insinuaties zijn niet nodig.
    11 november 2021 10:48
    Maar wat Wacker suggereert is dat het buiten de ploegen om gebeurt door renners zelf.

    Edit redactie: Dit is niet nodig.
    11 november 2021 10:54
    Of slikken tot je begint te hallucineren dat je plankjes ziet liggen? ;-)
    11 november 2021 11:04
    Die vind ik nogal grof eerlijk gezegd Alfons. Je bent altijd zo'n nette reageerder!
    11 november 2021 11:10
    Het is maar een grapje joh. Ik wil maar aantonen dat er weer allerlei users dit gaan aangrijpen om willekeurig beschuldigingen te beginnen uiten. Terwijl het als outsider puur gokken blijft wie nou precies wat slikt.
    11 november 2021 11:15
    Ah op die manier. Ja dan heb je zeker een punt.
    11 november 2021 11:17
    @Alfons,
    Als je doelt op de achterzak van Evenepoel, dan zijn dit zeker geen willekeurige beschuldigingen. Kijk naar de ploeg zelf, waarin je met Lefevere, Van Mol en ook Ibarguren leiding en staf aanwezig hebt die ook in de epo tijd gewoon actief waren en je er zeker van kunt zijn dat ze willens en wetens hebben meegewerkt aan valsspelen zoals ook de rest van de ploegen en artsen in die tijd.
    En de op zijn zachtst gezegd dubieus uitziende handeling van Bramati, en de uitleg die er achteraf over kwam.

    Dus dit is echt geen willekeurige beschuldiging, maar vooral feiten die je niet graag hoort.
    Bij Mathieu heb ik dat soort dubieuze zaken nog niet waargenomen, tenzij jij natuurlijk denkt dat de rugpijn is veroorzaakt doordat hij op zijn finalebidon is gevallen tijdens zijn duikeling....
    11 november 2021 11:33
    Al is het best raar dat de meest technisch aangelegde renner vrij regelmatig valt door onoplettend rijgedrag, die zou dat toch veel vaker moeten kunnen corrigeren.

    Maar goed, dat zal dan wel komen doordat hij zich verveelt of door zijn onbevangen, speelse karakter. Bij bepaalde namen verandert de allergrootste cynicus plots in de meest naïeve optimist. Of omgekeerd.
    11 november 2021 11:45
    Het is gewoon willekeur wie je waar van beschuldigt en het maakt ook geen hol uit want die pilletjes mogen ze allemaal slikken tot ze scheel kijken vanwege 'trrrrrrrrrrrrrr, niet op de lijst!'. Natuurlijk wordt er keihard vanuit de ploegen op aangestuurd, Wacker's verhaal geeft enkel weer dat bij de talenten men zich er reeds professioneel op voorbereidt, het later moeten slikken van pillen met ander doeleinde, bergtopzitten, nepsuikers vreten enzovoort.

    Aan de ene kant natuurlijk stompzinnig maar anderzijds vragen we ons ook niet af waar die knakker op de circustrapeze zo high van is dat hij al die fratsen uit durft te halen.
    11 november 2021 14:13
    @Michelangelo Wat een zelfde zever elke keer, je roept zaken uit tot feiten die je totaal niet hard kunt maken en die je baseert op mensen die in de ploeg werken of eraan verbonden zijn.. maar als het dan over VdP gaat dan maakt het ineens niet uit wie er verbonden is aan de ploeg...

    In het zakje van Remco zat een kilo illegaal spul en dat kun jij weten en dat zijn feiten want het is bij DQS maar VdP gebruikt nooit wat want de duivenmelker weet niet meer waar het spul te halen
11 november 2021 11:21
Los van wie het zegt en wat de beweegredenen zijn : het lijkt me wel vooral medisch gezien belangrijk om echt goed te gaan kijken in hoeverre dat legale maar vast niet gezonde slikken van pillen speelt en wat je eraan kunt doen. Is een voorbeeld hiervan het legale middel dat men bij de Bahrein renners in de Tour traceerde (en waar we verder niks over horen) ?
11 november 2021 11:37
Zolang hij niet weet wat er geslikt wordt vind ik het loos alarm. Het zal in veel gevallen ook gewoon om creatine, taurine, caffeine pilletjes gaan, die dingen zijn vrij gebruikelijk en werken ook goed. Renners met blessures zullen ook best vaak met pijnstillers koersen, dat is natuurlijk wel een hellend vlak, helemaal als dat zonder begeleiding van een arts gebeurt.
11 november 2021 11:41
Meestal zit er echt niet veel bijzonders meer in die potjes.

- caffeine
- Paracetamol/ibuprofen. ( serieus behoorlijk prestatiebevorderend )
- magnesium evt calcium supplementen
- dextrose
- taurine.

En toen ik nog koerste was t zelfs bij de amateurs normaal. En ja Paracetamol nemen werkt echt behoorlijk goed.
    11 november 2021 12:03
    Ja, als je denkt dat het helpt dan werkt 't ook. Men noemt dat het placebo-effect.
    11 november 2021 12:08
    Nu we het toch over (bij)werkingen van bijvoorbeeld paracetamol hebben:

    Kans op: Sedatie, depressie, verwardheid, hallucinaties, hoofdpijn, visusstoornissen, (draai)duizeligheid. Afwijkingen in het bloedbeeld zoals agranulocytose (na langdurig gebruik), trombocytopenie, (trombocytopenische) purpura, leukopenie, neutropenie en hemolytische anemie. Malaise, koorts. Tremor. Hypotensie, oedeem. Jeuk, huiduitslag, urticaria. Stijging van leverenzymwaarden, afwijkende leverfunctie, leverfalen, levernecrose, geelzucht. Overgevoeligheidsreacties zoals angio-oedeem, moeilijke ademhaling, zweten, misselijkheid, shock en anafylaxie, bronchospasmen, analgetische astma, exantheem. Hypoglykemie. Pancytopenie. Tachycardie. Renale bijwerkingen zoals troebele urine (steriele pyurie), hematurie, anurese, nierfunctiestoornis; na langdurig gebruik van hoge doses zijn nefropathieën zoals interstitiële nefritis en tubulaire necrose waargenomen. Hepatotoxiciteit; leverbeschadiging (leverfalen, acute hepatitis) kan al optreden na doses van 6 g (bij kinderen > 140 mg/kg lichaamsgewicht), hogere doses veroorzaken irreversibele levernecrose. Ook is leverbeschadiging gerapporteerd na chronisch gebruik van 3–4 g per dag.
    11 november 2021 12:25
    Ja, maar als de wetenschap iets bewezen heeft is dat het Placebo effect een heel erg goed werkend effect is.

    Dus ook al is het een placebo effect. Het werkt wel.

    Trouwens als je op dag drie met compleet stramme pijnlijke benen aan de start van een meerdaagse koers staat dan doen twee paras, vier koppen koffie en een magnesiumpil echt wonderen hoor.

    Of je echt meer vermogen kan leveren vraag ik me ook af, maar het is in ieder geval wat draaglijker. Waardoor de moraal weer wat hoger is.
    11 november 2021 12:35
    Je weet hopelijk wel dat een lijst met bijwerkingen voor 90% een juridisch dichtimmerwerk is, waar voor het overgrote deel nauwelijks een wetenschappelijke basis of verklaring voor is.
    11 november 2021 14:58
    Weet je, als je denkt dat het werkt dan ... placebo enzo. Nee, ik heb geen papegaai thuis.
    11 november 2021 15:00
    Bijwerking? Tja, mensen schieten al in de paniek modus bij 'n kans van 1 op 1.000.000 en weigeren daarom een vaccin. Want niet veilig. Vervolgens gaan ze naar de apotheek en slikken alles wat los en vast zit met bijwerkingen van hier tot Tokio.
11 november 2021 12:00
En dan te bedenken dat deze jongen bij een ploeg (nu DSM) zat, die aangesloten is bij de MPCC. Trouwens, hoeveel procent placebo-effect zou wetenschappelijk toe te schrijven zijn aan die idiote finale-pillen/poeiers/kokers of hoe je die rotzooi ook maar wil duiden? Volgens mij gaat er niets boven de puur door de natuur gefabriceerde endorfine; ook wel bekend als "pijn is fijn."

Sowieso, kan je je afvragen wat er van de diep existentiële betekenis van wielrennen overblijft, als de grens van het menselijk potentieel zonder enige vorm van leed bereikt kan worden. Stel bijvoorbeeld eens dat via genetische manipulatie het aantal mitochondriën in de beenspieren enorm verhoogd kan worden. Tja, dan kom je net zo hoentjefris over de meet als Pogacar, na een sprint en een solo van 40km mét een tegenstander die tientallen kilometers snakkend naar adem in het wiel hangt, op het vlakke. Daar is toch geen hol aan?
    11 november 2021 14:34
    "En dan te bedenken dat deze jongen bij een ploeg (nu DSM) zat, die aangesloten is bij de MPCC"

    Dan zijn zijn uitspraken juist logisch toch? Of denk je dat hij renners uit eigen ploeg bedoelde, want dat kan ik niet uit het stuk halen.
    11 november 2021 14:54
    De opmerking over MPCC maakte ik om aan te geven dat hij hoogstwaarschijnlijk nog veel en veel meer "rotzooi" had kunnen zien als hij bij een niet aangesloten MPCC ploeg had gereden. Rotzooi, die dan wel vanuit de ploeg verstrekt wordt. Bijvoorbeeld Bahrein.
    11 november 2021 15:23
    Dus jij denkt dat hij het over zijn eigen ploeg heeft?
11 november 2021 12:10
Het is weer komkommer tijd. Wie is nu Ludvig Wacker ? Iemand die in een opleidingsploeg heeft gereden. Zou er niet teveel waarde aan hechten.
    11 november 2021 12:19
    Op dezelfde fiets: Wie is nu Westfalen? Een of andere random forum gebruiker. Zou er niet teveel waarde aan hechten.
    11 november 2021 13:07
    @thorsen om antwoord te geven op jouw vraag. Dat is Maklukzat!!!
    11 november 2021 14:05
    @thorsen Prima hoor. Hoeft ook niet.
11 november 2021 13:13
Pot Belge, of Pot Du Fou, bestaat al minimaal 40 jaar en ik neem zelf aan nog heel wat langer. Na de val van Evenepoel in Lombardije had Lefevere het over de finalebidon. Dit bestaat al heel lang en is ook totaal geen geheim of taboe.
    11 november 2021 14:21
    en je kunt iemand met een finalebidon in zijn achterzak niet in een ziekenwagen leggen.. lijkt me duidelijk..
    11 november 2021 15:39
    Het geheim van DSQ zat wellicht in de achterzak van Evenepoel. Fijne is wel dat je daarvan niet direct beter gaat sturen, eerder kans op het tegenovergestelde.
11 november 2021 14:28
Sinds ik een keer op de Duitse tv een jonge renner (17 jaar, ik weet niet meer wie het was) zijn collectie pillen, drankjes en poeders zag etaleren, een grote tafel vol met flesjes en doosjes, naast de anekdotische verhalen die je af en toe hoort, verbaast het me allemaal niks meer.
11 november 2021 14:38
De nieuwswaarde ontgaat me toch een beetje. Dat er hysterisch over wordt gedaan verbaast me dan weer niet. Typisch dat we verwachten dat renners drie weken op een rij heroïsche prestaties leveren (waarom viel die nu niet aan seg, hoe laf 7e worden in een grote ronde en het enige wat hij gedaan heeft is gevolgd) maar dan wel verwachten dat ze dat op een boterham met confituur doen? Maar zelf waarschijnlijk een paracetamolletje slikken als we hoofdpijn krijgen na een half uurtje wielerflits lezen en een redbull knallen als we 21u nog niet alle resultaten van de Tour of the Qinghai Lake hebben bestudeerd en we toch een beetje moe worden.
Natuurlijk zoeken renners dan de grenzen van het toelaatbare op. Dan is het verhaal van de ketonen (waarvan we uberhaupt nog niet weten wat mogelijk nefaste gevolgen op lange termijn zijn) toch een pak erger dan deze huis-tuin-keuken-middeltjes waar we echt wél de gevolgen op lange termijn van kennen.
Allemaal welkom trouwens op een toeristenwedstrijd of zelfs de zondagstraining van de plaatselijke toeristenclub om eens te kijken hoeveel cafeinetabletten en dafalgans daar geconsumeerd worden.
11 november 2021 14:39
Hulde aan Ludwig!

Kijk, nu hoor je 't nog eens van een insider.
11 november 2021 15:10
Hoe weten we zo zeker dat de heer Wacker zelf nooit iets gebruikt heeft.
11 november 2021 15:29
Er zijn zoveel pillen.
Ik slik ook pillen.
Legale pillen. Er zijn veel legale pillen.
Als ze legaal zijn, mag het. Als je die zelf niet wilt slikken, prima, maar dan ligt dat bij jou.

Dit bericht is al met al GEEN berocht over dopinggebruik in het peloton.
    11 november 2021 15:34
    Nee, maar het is wel een duidelijke boodschap voor ouders met kinderen die uitblinken in een of andere sport en daarmee door willen alsmede die kinderen zelf.
    11 november 2021 18:09
    Klopt. Hou ze maar binnen die kinderen, paar uur per dag op de playstation, cola'tje en zakje chips erbij. In het weekend paar biertjes in de kroeg. Zolang ze maar van de magnesium- en ijzerpilletjes blijven!
    12 november 2021 00:02
    Pillengebruik is dan ook breedmaatschappelijk een groot probleem (waarmee ik overigens niet zeg dat jouw pillengebruik problematisch is, assen)
    Pijnstillerverslavingen blijven onder de radar maar zijn bijzonder kwalijk.
    12 november 2021 08:01
    Beetje simpel Cochise, wat dacht je van ‘doe sport voor de lol en betreedt het wappie domein van de top niet’?
11 november 2021 16:28
Artikel dat nog steeds relevant blijft:
Tourrenner slikt gemiddeld 1600 pillen - https://www.standaard.be/cnt/dmf24072008_017
Tourrenner slikt 76 pillen per dag - https://www.demorgen.be/nieuws/tourrenner-slikt-76-pillen-per-dag~b0f5d18d/
12 november 2021 07:48
Ik snap niet dat er hier mensen zijn die het ongenoegen over mogelijk vals spel of buitengewoon gebruik van middelen de mensen die daar over vallen als hysterisch afdoen. Het is toch veel vreemder hoe krampachtig nog steeds wordt omgegaan door sporters met dit thema en het liefst ook dit blijven bedekken. Denk maar aan de schaatsers die blijkbaar massaal aan schildklierhormonen zaten of zitten. Liever houden ze zelf de mythe in stand dat sport normaal beleden wordt als in je eet wat gestructureerder, neem af en toe wat extra magnesium of vitaminen en je probeert je lichaam een boost te geven door op hoogte te trainen.

Alleen al daarom vind ik het goed dat deze jonge gast in ieder geval wel wat durft te zeggen daar bijna iedere sporter ervoor kiest om het publiek voor de gek te houden.
    12 november 2021 08:03
    Voor wie je ook juicht het is een freak ja.

    Vandaar ook mijn voorkeur die lui als circus artiesten te zien.

Reacties zijn gesloten.