Geschorste Molano krijgt groen licht om weer te koersen

woensdag 17 juli 2019 om 20:24
Geschorste Molano krijgt groen licht om weer te koersen

foto: Cor Vos

Juan Sebastián Molano keert terug in competitie, nadat tijdens de vorige Giro d’Italia ‘abnormale fysiologische waarden’ waren vastgesteld bij een interne test. De Colombiaan werd voorlopig geschorst door zijn ploeg UAE Emirates en internationale wielerbond UCI.

Molano reed de Giro d’Italia op het moment dat de afwijkende waarden werden vastgesteld. In de etappe naar Frascati ging de renner dan niet meer van start, waarna nader onderzoek werd ingesteld om de oorzaak van de testresultaten vast te stellen. Vandaag laat de ploeg weten dat de ongebruikelijke waarden zijn terug te voeren op de gevoeligheid van de Colombiaan voor hoogteverschillen, legt Jeroen Swart van de medische staf van UAE Emirates uit.

“Molano heeft altijd geleefd in Paipa, Colombia, op een hoogte van 2525 meter boven zeeniveau. Voordat hij naar Italië kwam voor de Giro verbleef hij meerdere weken als training in Paipa, waar hij fietste naar toppen tot een hoogte van drieduizend meter”, aldus Swart. Tijdens het onderzoek werden meerdere studies losgelaten op Molano, waarbij de omstandigheden zijn gereproduceerd die leidden tot het optreden van de ongebruikelijke waarden.

Dat wil zeggen dezelfde hoogtes, dezelfde omgevingsomstandigheden en dezelfde fysieke activiteiten. De resultaten werden geëvalueerd door de ploegartsen en door een externe expert. Het onderzoek toonde aan dat de ongebruikelijke waarden aantoonden dat Molano zeer gevoelig is voor hoogteverschillen. In het licht van deze resultaten verklaarde de medische staf van de ploeg dat het onderzoek is afgerond en kreeg Molano toestemming om weer te koersen.

Molano’s eerste koers wordt de Adriatica Ionica Race, die volgende week woensdag begint.

Dit artikel delen:

4 Reacties

ivo001 17 juli 2019 om 20:37

Fijn nieuws!

lander luypaert 17 juli 2019 om 21:04

Wel leuk dat de ploeg er mee naar buiten komt en dat ze er niet geheimzinnig over doen.

Dolledriesoldebroek 17 juli 2019 om 21:50

Wel een beetje discriminatie voor de renners der lage landen..

tylerhamilton 17 juli 2019 om 22:15

Kijk dat kan dus ook, gewoon een lichamelijke reactie.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair