Gerben Thijssen klopt Ewan en Merlier na sprint in Ronde van Limburg
foto: Cor Vos
maandag 29 mei 2023 om 17:10

Gerben Thijssen klopt Ewan en Merlier na sprint in Ronde van Limburg

Gerben Thijssen heeft de Ronde van Limburg op zijn naam geschreven. De Belg van Intermarché-Circus-Wanty was in een oplopende sprint te snel voor Caleb Ewan – die in de finale nog kreeg af te rekenen met pech – Stanisław Aniołkowski en Tim Merlier.

Op maandag 29 mei stond niet alleen de slotrit van de Tour of Norway op het programma. Op Vlaamse – of nog specifieker Limburgse bodem – was het tijd voor de Ronde van Limburg. De renners moesten onderweg wel een paar hellingen overwinnen, maar de verwachting was toch dat er in finishplaats Tongeren gesprint zou worden om de zege. Voor de start waren de meeste ogen gericht op topsprinters Caleb Ewan en Tim Merlier, die het afgelopen zaterdag al tegen elkaar opnamen in de door Ewan gewonnen Van Merksteijn Fences Classic.

De kopgroep in beeld – foto: Cor Vos

Nederlands-Belgische kopgroep
In het eerste wedstrijduur ontstond al redelijk vroeg een Nederlands-Belgische kopgroep. Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck), Ceriel Desal (Bingoal-WB) en Davide Bomboi (TDT-Unibet Cycling Team) zorgden voor de Belgische inbreng en werden in hun dadendrang vergezeld door man-in-vorm Pim Ronhaar (Baloise-Trek Lions), Meindert Weulink (ABLOC-CT), Bram Dissel (BEAT Cycling) en Axel van der Tuuk (Metec-SOLARWATT p/b Mantel). Deze zeven vluchters kregen een vrijgeleide en wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van vier minuten.

De zeven koplopers hoefden zich echter geen illusies te maken. Lotto Dstny, Soudal Quick-Step en Intermarché-Circus-Wanty, de ploegen van sprinters Ewan, Merlier en Gerben Thijssen, controleerden op kop van het peloton en stuurden aan op een (massa)sprint. Hierdoor liep het verschil steeds verder terug. Met nog vijftig kilometer te gaan, was de voorsprong van de drie Belgen en vier Nederlanders al gezakt naar de anderhalve minuut. Een sprint tussen de rappe mannen in het peloton leek dan ook onvermijdelijk.

Op naar een sprint?
Niet iedereen was echter tuk op een massasprint. Zo probeerde Bingoal WB de koers hard te maken en ook Human Powered Health liet zich onderweg gelden. Door versnellingen van onder meer Ludovic Robeet dunde het peloton wel steeds verder uit, maar daar bleef het dan ook wel bij. Soudal Quick-Step wist de versnellingen al snel weer ongedaan te maken, met dank aan Warre Vangheluwe. De 21-jarige Belg, die normaal uitkomt voor de opleidingsploeg, maakte indruk tussen de profs en sleurde kilometerslang op kop in de achtervolging op de vluchters.

foto: Cor Vos

Met nog 25 kilometer ontbrandde de koers. Op de kasseien van Mariahoven spatte de kopgroep uiteen na een versnelling van Bomboi en ook in het peloton was het alle hens aan dek. Timo Kielich, de laatste weken uitstekend op dreef en toch een van de schaduwfavorieten voor de overwinning, besloot de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Belg van Alpecin-Deceuninck ging – samen met zijn landgenoot Stan Van Tricht – op zoek naar de overgebleven koplopers. De poging van Kielich werd echter al snel weer in de kiem gesmoord. Lotto Dstny wist de boel weer recht te trekken.

Van Boven met een late uitval, pech voor Ewan
Op de volgende (laatste) kasseistrook, Op de Kriezel, werden de vluchters ingerekend en begon een nieuwe fase in de wedstrijd. Hartthijs de Vries wist vervolgens te profiteren van een moment van windstilte, maar zijn aanval was van zeer korte duur. Een sprint stond in de sterren geschreven, al probeerde Luca Van Boven het nog met een late aanval. De jonge Belg van Bingoal WB sprong met nog acht kilometer te gaan weg uit het peloton en sloeg een mooie bres, maar moest het wel in zijn eentje zien op te knappen.

Op goed zes kilometer van de streep was er plots paniek in het peloton. Caleb Ewan kreeg namelijk af te rekenen met pech, maar kon – na een niet al te gesmeerde fietswissel – toch weer zijn plek innemen in het peloton. Van Boven was inmiddels weer bij de lurven gegrepen en het ging vervolgens in een rotvaart naar de laatste kilometer. Bert Van Lerberghe leek zijn sprintkopman Merlier op ideale wijze te piloteren, maar die laatste kwam met te veel snelheid door de laatste bocht, aan de binnenkant, en verloor zo momentum.

foto: Cor Vos

Thijssen kende daarentegen een vlekkeloze aanloop, begon in een uitstekende positie aan de sprint en wist met een machtsspurt Ewan van zich af te houden. De Australiër reed nog een sterke sprint, maar kwam er niet meer over. De Pool Stanisław Aniołkowski wist een balende Merlier, die het liet lopen in de laatste meters, nog te passeren voor de derde plaats. Martijn Budding was op de zesde plaats de beste Nederlander.

 
25 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2023 17:20
Moet wel mooi zijn als thuisrijder. Brute pech voor Ewan, eigenlijk echt impressionant dat die nog tweede wordt. Denk wel dat hij wint zonder de pech, maar over zijn vorm moet hij voor eerst sinds lang echt niet twijfelen. Hij lijkt weer in orde te zijn.
  29 mei 2023 18:10
  Brute pech? bedoel je toevallig 'amateurisme ten top' T was net zo'n soap als Jumbo Visma in die Tourrit. Eerst op de fiets van de boomlange Drizners, daarna de iets kleinere Schwarzmann en daarna toch maar de eigen reservefiets. Kansloos.
  29 mei 2023 18:58
  Ik besef dat je waarschijnlijk bewust aan het trollen bent (want niemand die serieus is denkt zo), maar ja, een lekke band krijgen op minder dan 7km van de streep is brute pech. Enkel Drizners zat achter hem op dat moment dus hij kon - aangezien Lotto pas de 17e wagen had - niet anders. Wacht hij daar op de auto is het over & uit. Die tweede fietswissel was natuurlijk onnodig, maar op zo een moment is er gewoon slechte communicatie midden de hectiek. Ewan wist niet dat de auto er bijna was op dat moment.
  29 mei 2023 22:12
  Drizners beschermde het wiel van Ewan, daarom zat hij erachter. De logica zegt mij dat de wielbeschermer beter Schwarzmann had kunnen zijn voor gevallen als vandaag. In een smalle finale. Of je moet de communicatie op orde hebben zodat Schwarzmann van voor mee uitzakt. Die fietswissel was trouwens ook belabberd van Drizners, die remt opeens zo hard dat Ewan bijna over zn stuur ligt.
29 mei 2023 17:25
Thijssen klopt ook Aniolkowski. Dat bekt niet lekker genoeg zeker?
  29 mei 2023 17:30
  Merlier en Ewan leken op verschillende momenten in de sprint aanspraak te maken op winst, Aniolkowski niet, die werd los uit de wielen gereden
  29 mei 2023 17:31
  Die versloeg hij in de sprint. Merlier en Ewen na de sprint.
29 mei 2023 17:20
Mooie inhaalrace van Ewan. Drie keer voet aan de grond zetten in de laatste zes kilometer. Knappe actie die weliswaar wel geholpen werd door de auto's.
  29 mei 2023 17:25
  Dat autogedoe gebeurt natuurlijk altijd en bij iedereen, je ziet dat gewoon enkel bij betere renners omdat de camera er dan bij blijft. Het was ook niet zijn eigen teamwagen. Ik vond het al bij al nog meevallen, geen plakbidons bv wat je wel vaker ziet, dat is nog erger, dan moet je zelfs niet trappen.
  29 mei 2023 18:06
  @Samamba ik vond het ook niet zo erg maar soms wordt er hypocriet over geoordeeld.
30 mei 2023 10:28
P29: Lars (van der Haar) P30: Lars (Oreel) P31: Lars (Hohmann)
29 mei 2023 18:10
Kolderieke fietswissels van Ewan
  29 mei 2023 18:57
  Hij miste ook twee ex-collega's van Roglic om hem weer in gang te duwen en Thomas als loods voor de laatste km ;-)
30 mei 2023 07:24
Het wordt wel tijd dat Pim door een WT-team wordt opgepikt.
30 mei 2023 07:49
Merlier mag wel opletten voor zijn Tourplekje, ondanks dat Fabio vertrekt vermoedelijk. Bakt er niet veel van als ‘ beste sprinter ter wereld’.
  30 mei 2023 10:37
  Fabio is op hoogtestage met de Tourploeg. Merlier gaat waarschijnlijk naar de Vuelta
30 mei 2023 10:17
Wat een saaie wedstrijd was dit zeg. Het is toch jammer, dat met zo een mooi parcours, er voor gekozen wordt om samen enkel een sprintje van 250 meter te doen.
  30 mei 2023 10:36
  Goedkoop UCI-punten scoren dit. Vier dagen Noorwegen met 8 World Tourploegen levert de eindzege 200 punten op. Een dagje wieltjes hangen met 3 World Tourploegen levert de zege 125 punten op.
29 mei 2023 17:25
Misschien kan hij straks wel een ritje meepikken in de Vuelta.
  29 mei 2023 17:39
  Zou me niets verbazen. Als je ziet welke B-sprinters er in de Giro allemaal een rit wonnen, zonder dat er iemand echt bovenuit steekt...
  29 mei 2023 20:16
  xistnc zuur over een Belg, je verwacht het niet
29 mei 2023 17:21
als 't belgisch kampioenschap een sprintkoers wordt, dan wordt het nog interessant merlier, de lie, van aert, philipsen, meeus, thijssen, menten, nys, marit en dan nog theuns, capiot, dupont, kielich en taminiaux als opvulling
  29 mei 2023 17:27
  Is inderdaad een vlakke omloop. Maar De Lie is er natuurlijk niet bij wegens zijn blessure. Jammer voor hem en Lotto, want die hebben niet echt een vervanger die kan winnen. Menten, maar die gaat de snelsten ook niet kloppen natuurlijk. Lotto zal dus wel proberen de koers wat harder te maken, maar dat zal moeilijk worden gezien QS, Alpecin en Intermarché een sprint zullen willen.
  29 mei 2023 23:05
  Vergeet Fretin niet
  30 mei 2023 07:17
  @Steven De ene Milan is de andere niet...

Reacties zijn gesloten.