Tour 2018: Thomas slaat dubbelslag in tweede Alpenrit, Dumoulin tweede

Tour 2018: Thomas slaat dubbelslag in tweede Alpenrit, Dumoulin tweede

foto: ASO

Door Tim van Hengel
woensdag 18 juli 2018 om 17:38

Geraint Thomas heeft in La Rosière de tweede Alpenetappe in de Tour de France gewonnen. De Brit van Sky demarreerde in de laatste vijf kilometer van de slotklim, haalde de laatste vluchter Mikel Nieve in extremis bij en kwam soleerde in de laatste meters naar de finish. Hij is tevens de nieuwe drager van de gele trui. Tom Dumoulin viel eveneens aan in de slotfase en eindigde op de tweede plaats op twintig seconden. Chris Froome was derde.

Peter Sagan was één van de vijf renners die in de beginfase van deze bergetappe het hazenpad koos. Het offensief van de Slowaak was makkelijk verklaren, want al na 11,5 kilometer lag in Villard-sur-Doron de tussensprint. Hij jaagt een derde eindoverwinning in het puntenklassement na en de twintig punten kon hij opnieuw mooi gebruiken. Daarna was het meteen klaar voor Sagan in de kopgroep, want hij liet zich vervolgens terugzakken in het peloton.

Frans duel om de bergpunten
Warren Barguil, Damiano Caruso, Daniel Navarro en Romain Sicard bleven vooraan over. Ze zagen aan de voet van de eerste klim Julian Alaphilippe en Tejay van Garderen oversteken uit een omvangrijke achtervolgende groep, die zich had afgescheiden van het peloton. Ook Anthony Perez en Pavel Poljanski sloten aan. De samenstelling van de kopgroep groeide vervolgens snel en ook de Belgen Serge Pauwels en Thomas De Gendt waren erbij.

Barguil had zijn zinnen gezet op de bergpunten op de eerste klim, de Montée de Bisanne. De Fransman – vorig jaar winnaar van de bolletjestrui – werd echter overklast door zijn landgenoot Alaphilippe, die na een indrukwekkende sprint als eerste boven kwam en 20 punten pakte. De renner van Quick-Step Floors kwam gisteren solo aan in Le Grand-Bornand en toonde zich vandaag opnieuw buitengewoon actief in de kopgroep, die maximaal zes minuten pakte.

Valverde rijdt weg op Col du Pré
Alaphilippe zag Barguil en De Gendt aansluiten in de afdaling van de Bisanne, waarna met de Col du Pré de volgende hindernis wachtte. In de beginfase van deze tweede col rekende een grote groep achtervolgers het leidende trio weer in, waardoor een kopgroep van zo’n dertig renners ontstond. Alaphilippe moest vlak voor de top lossen door het strakke tempo dat Elie Gesbert en Amaël Moinard voerden in de kopgroep voor hun kopman Barguil. Waar de Fransman eerder op de dag nog in het pak werd gestoken door Alaphilippe, had hij nu niks van hem te duchten.

Intussen ontbrandde ook de strijd om het klassement, toen Alejandro Valverde intussen was versneld uit het peloton. Daaruit waren onder anderen Bauke Mollema, geletruidrager Greg Van Avermaet en de gekwetste Rigoberto Uran weggevallen. De Spanjaard sloot korte tijd later aan in het wiel van zijn ploeggenoot Marc Soler, die vanuit de kopgroep had gewacht. Valverde en Soler pakten een dikke minuut op de groep met de andere favorieten.

Aanval Dumoulin in afzink Cormet de Roselend
Na een korte afdaling was het opnieuw klimmen geblazen, ditmaal naar de Cormet de Roselend van tweede categorie. Vooraan reed nog altijd een dertien renners tellende kopgroep, waarin Barguil wederom de meeste bergpunten pakte. De inspanningen van de Fransman zouden na afloop (nog) niet worden beloond met de bolletjestrui, want die zou om de schouders van Alaphilippe blijven.

Na de Roselend volgden een afdaling van achttien kilometer en de slotklim naar La Rosière. In de razendsnelle afzink sloeg Tom Dumoulin samen met zijn ploeggenoot Søren Kragh Andersen een gaatje met de groep favorieten. Valverde en Soler ‘zwommen’ nog altijd tussen de kopman van Sunweb en de kopgroep, die was geslonken tot vijf renners: Barguil, Damiano Caruso, Moinard, Mikel Nieve en Michael Valgren.

Valverde wil Dumoulin niet helpen
Dumoulin en Kragh Andersen sloten aan de voet van de slotklim aan bij Valverde en Soler en zij reden een minuut voor de favorietengroep, waarin Sky op kop reed. De helpers moesten hun kopmannen al vroeg laten gaan, waardoor Dumoulin en Valverde op elkaar waren aangewezen. Samenwerken leek er niet bij voor Valverde, want toen Dumoulin hem wenkte om over te nemen schudde de Spanjaard zijn hoofd.

Dumoulin loste Valverde daarop in de laatste negen kilometer en de Spanjaard moest zich niet veel later laten terugzakken. Hij moest ook lossen bij de andere favorieten, waar ook Ilnur Zakarin, Adam Yates en Jakob Fuglsang al waren verdwenen. De Nederlander vatte in zijn kenmerkende stijl de slotkilometers bij de hoorns en kreeg daarbij de hulp van Barguil, met wie hij vorig jaar nog ploeggenoot was bij Sunweb.

Dumoulin zet door
Dumoulin zette stug door en moest op vijf kilometer nog slechts Mikel Nieve – die inmiddels solo op kop reed, Caruso en Jesús Herrada voor zich dulden. In de achtergrond demarreerde Geraint Thomas, die onderwijl de virtuele gele trui om de schouders had. De Brit sloot aan bij Dumoulin, die Caruso al had opgepeuzeld. Ook Froome versnelde en hij werd opgang geholpen door Daniel Martin. Nairo Quintana reageerde niet en moest in het bijzijn van Steven Kruijswijk, Primoz Roglic, Vincenzo Nibali en Romain Bardet toezien hoe hij achterstand opliep.

Thomas peuzelde in de slotfase de eenzame leider Mikel Nieve op in het zicht van de haven en eiste de ritzege voor zich op. Froome had nog de oversteek gemaakt naar Dumoulin, die zijn wiel vervolgens net iets eerder over de finish drukte. Thomas is tevens de nieuwe leider in de Tour. In het klassement heeft hij 1’25” voorsprong op Froome, die op de tweede plaats staat. Dumoulin is derde op 1’44”.

Dit artikel delen:

173 Reacties

JosebaBeloki 18 juli 2018 om 17:38

Pantani tijden herleven. Goed in de Giro, goed in de Tour. Onze Tom en Froome doen het gewoon. Het nieuwe wielrennen, de menselijke maat is terug. De okselfrisse Quintana en Nibali zijn niet meer dan peletonvulling deze dagen.

Wel blij dat er eindelijk wat koers was, ook al was het weer een eeuwigheid wachten. Thomas is ontzettend goed, maar zit te zwaar in het keurslijf van Sky. Hij had vandaag de Tour al kunnen en moeten beslissen. Maar ja ploegbelang voor alles bij de Engelse.

Geit in mijn Kelderman 18 juli 2018 om 17:39

edit wf: gedraag je

Is het tegenwoordig een verplichting om bepaalde teams te supporteren? Sinds wanneer is antipathie geen emotie voor supporters die uitgedragen mag worden?

montventoux 18 juli 2018 om 17:39

Dumoulin grote strijder!

En hoe frustrerend dat de onschuldige dan toch de sterkste lijkt. Opvallend: pufjes worden nu via de radio worden toegediend. Hoe vaak die gast aan het bellen is!

De TLJ'ers fantastisch gereden

vevie 18 juli 2018 om 17:39

Froome heeft een heel groot probleem! Als Thomas nu stalorders krijgt dan vertrekt hij bij sky

ProfrondeZevenbergen 18 juli 2018 om 17:40

Hahaha Sky. Het begint lachwekkend te worden. Hoe goed zijn die zeg. De rest zijn figuranten.

reusjen 18 juli 2018 om 17:40

Toch een enorme teleurstelling voor mij deze rit, ik word zo ziek van sky.

ditisdavid 18 juli 2018 om 17:40

Sky sterker en slimmer dan de rest. Het plan van Movistar is helemaal kapot, so much voor drie kopmannen. Dumoulin en TLJ uitstekend.

Merlinappa 18 juli 2018 om 17:40

Wordt nog gezellig aan tafel bij Sky vanavond. Ben wel benieuwd wie er de kopman wordt.

Wielrennertje 18 juli 2018 om 17:40

Wat een vieze ploeg keer op keer weer niks tegen te doen. Gadver.

Romāns Vainšteins 18 juli 2018 om 17:41

Dusz,… Met Wiggo, Froome en Thomas hebben we nu 3 britse chronolisten te pakken die uitgemagerd en goed door het lab gemangeld bergop sinds 2012 de dienst uitmaken.

the student 18 juli 2018 om 17:41

Ik hoop dat thomas en froome er gewoon voor mogen rijden…

TeamNL 18 juli 2018 om 17:41

Je kan er vanuit gaan dat iemand van Sky de tour wint, met Nibali en Martin hebben ze nog wat extra slaven die op kop willen rijden.

Movistar van 3 naar 0 kanshebbers voor de eindzege.

Edit: ik heb het idee dat Jose de Cauwer er ook wel klaar mee is. Hij ergert zich aan de dominantie.

nickdt 18 juli 2018 om 17:42

edit wf: pas je toon aan

Lennimator 18 juli 2018 om 17:42

Walgelijk Sky. Tom Top. Roglic ook fout bezig.

Prima Facie 18 juli 2018 om 17:42

Thomas doet me aan Hincapie denken. Kasseienrenner, aardige proloog die opeens kon klimmen. Bij Hincapie weten we waar dat vandaan kwam.

wiebipedia 18 juli 2018 om 17:42

Heel knap natuurlijk, maar het huidige sky is wel de dood van het wielrennen als kijksport

dikkechaap 18 juli 2018 om 17:42

Heel sterk van Sky, erg vervelend als Dumoulin fan maar knap is het wel. Angstaanjagend hoe snel Froome nog naar Dumoulin toe reed, hij is een stuk sterker dan in de Giro. Al met al een erg spannende etappe.

Maenhout 18 juli 2018 om 17:42

Voor Maarten en Herbert: dat Thomas versnelt, en dat Froome achter hem aangaat, heeft alles te maken met onderlinge strijd. Froome tolereert niet dat Thomas uitloopt.

speedline 18 juli 2018 om 17:42

Sky gewoon slim en sterk. Tom ijzersterk maar moet het alleen doen.
Morgen weer. Ben benieuwd want dit koste kracht hoor

drikkes 18 juli 2018 om 17:43

Hiernaar kijken begint tijdverlies te worden.
edit wf: laat schelden achterwege
Bedankt toch Alejandro en Tom

christidoc 18 juli 2018 om 17:43

Supermooie rit.
Dumoulin geweldig gereden. Verder heeft iedereen kunnen profiteren van het werk van Sky op kop, maar Thomas en Froome laten zien dat ze naast de sterkste ploeg ook de sterkste klassementsmannen zijn.

Verder ook handig voor Sky om het geel met Thomas te hebben. Die moet nu alle ceremonies doen en Froome heeft relatieve rust.

janne6 18 juli 2018 om 17:43

edit wf: laat insinuaties svp achterwege

Reynaerde 18 juli 2018 om 17:43

Hoe groot kan het verschil tussen twee coureurs zijn: de strijdende Dumoulin en de kijkende Quintana…

Wielrennertje 18 juli 2018 om 17:43

edit wf: niet doen

Fietsman 18 juli 2018 om 17:43

Raar om te zeggen maar ik heb vandaag genoten van team Sky. Geweldig hoe ze Quintana en iedereen vandaag uitspeelde. Dumoulin natuurlijk ook fantastisch. De Lotto Jumbo mannen kunnen ook tevreden zijn.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair