Geraint Thomas panikeerde niet op Mur de Péguère: “Reed mijn eigen tempo”
foto: Cor Vos
woensdag 20 juli 2022 om 08:18

Geraint Thomas panikeerde niet op Mur de Péguère: “Reed mijn eigen tempo”

Op de Mur de Péguère moest hij even passen, maar in de afdaling kon Geraint Thomas weer terugkeren bij Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar, de nummers één en twee van het klassement. De Brit verloor geen tijd en staat nog steeds derde in de algemene rangschikking. “Ik voelde me goed”, zegt Thomas op de site van zijn ploeg INEOS Grenadiers.

“Toen ze doortrokken op het steile stuk, ben ik niet gepanikeerd. Ik liet ze gaan en reed mijn eigen tempo”, aldus G, die op twee minuten en 43 seconden van het geel staat. “Yatesy (Adam Yates, red.) was heel goed. Echt, hij was volledig toegewijd aan me en reed een mooi tempo in de laatste anderhalve kilometer.” In gesprek met VeloNews voegde Thomas daar het volgende aan toe: “Hij heeft een aflopend contract en dat kan altijd een rol spelen, wanneer het aankomt op het ondersteunen van een ploeggenoot  Maar hij was was volledig toegewijd.”

Op de ploegsite vervolgt Thomas als volgt: “Ik had nog iets in mijn benen en had op de top het gat met de jongens voor me bijna gedicht. Dat gaf moed en uiteraard was het heel goed dat we Dani (Daniel Felipe Martínez, red.) mee hadden zitten. Hij wachtte en het was gewoon heel goed dat we die laatste honderd meter naar de groep dichtreden. Daarna reden ze door om het gat met Bardet te vergroten.”

“Het was echt een goede teamprestatie. Ik lijk ook goed om te gaan met de hitte, als je weet dat ik uit Wales komt. Ik heb inmiddels heel vaak in de hitte gereden en ben er door de jaren heen aan gewend geraakt. De Ronde van Zwitserland was daarnaast een goede voorbereiding hiervoor.”

Pidcock: “Weet niet of top-tien mogelijk gaat zijn”
Terwijl Thomas in de groep met favorieten finishte, verloor Adam Yates een minuut en twintig seconden. Hij zakte zodoende van plek vijf naar zes. Tom Pidcock, die samen met Yates over de finish kwam, ging ondertussen van plaats negen naar tien. “Ik en Yatesy kwamen samen over de streep, in een poging om onze achterstand – vooral die van hem – te beperken. Het was een zware dag om te herbeginnen. Ik had een beetje moeite in het eerste deel van de race, maar eenmaal op de laatste klim voelde ik me beter.’

“Ik weet niet of een top-tien plek in het eindklassement mogelijk gaat zijn, er komen nog twee heel zware dagen. We gaan ervoor, maar er zijn belangrijkere dingen, zoals G helpen. Er kan een punt komen waarbij ik mijn doel op moet offeren, maar we zullen het zien.”

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2022 08:41
G toch wel heel sterk. Als hij komende dagen de schade beperkt kan hij gewoon binnen 2 minuten van de winnaar eindigen. Zeer knap en naar zijn mogelijkheden gereden.
    20 juli 2022 08:45
    ja, daar moet je zeker respect voor hebben - niet cynisch/sarcastisch bedoeld. Verder is duidelijk dat deze ploeg alleen omlaag kijkt en een trouwe bondgenoot van TJV is om eventuele ontsnappingen te controleren.
20 juli 2022 08:43
Opvallend dat Yates blijkbaar ook gewoon in dienst van Thomas rijdt. Van Ineos heeft Jumbo echt niets te vrezen voor het geel.
    20 juli 2022 08:55
    Zeker, ik had eigenlijk wel een sterk offensief verwacht van deze ploeg met de posities die ze bezitten maar het lijkt erop dat ze gewoon niet beter kunnen en niet meer willen gokken.
20 juli 2022 08:43
Ook voor hem zal het lastig zijn om twee minuten of meer te pakken op Vingegard. En dan tegelijk ook Pogacar zien voor te blijven...
    20 juli 2022 09:00
    Ik denk dat INEOS blij mag zijn als ze podium rijden in deze Tour met ritwinst op de Alpe erbij
20 juli 2022 08:53
Ik hoop het niet, maar een scenario waarin P en V beiden nog moeten opgeven of een startverbod krijgen kan. Logisch dat Ineos absoluut de derde man in koers wil hebben
20 juli 2022 09:19
Ik verwacht morgen nog wel 1 goeie ploegenspel aanval van Ineos. Met oa Pidcock mee in de vroege vlucht en Yates die op een van de eerdere bergen het probeert. Met mazzel zetten ze het klassement een beetje op zijn kop, al denk ik dat TJV en vooral Vinnie die schade wel kunnen herstellen
    20 juli 2022 09:49
    Er is letterlijk geen enkele aanwijzing waarom Ineos in staat zou zijn dat te doen. Enige hoop voor hun is dat Vingegaard en Pogacar instorten/niet mogen starten. Die rijden in een hele andere league dan Thomas.
20 juli 2022 10:11
Helaas is Ineos niet bij machte om pogi en Jonas aan te vallen. Als die 2 gas geven is de rest gezien. Blij dat er iemand is die Pogi aankan . Als G de tour wint zou het niet zijn omdat ie zo geweldig heeft aangevallen of die 2 eraf reed. Er niet dan zeker pech of bij de 2 leiders tegelijk een inzinking zijn en dat zie ik niet gebeuren. Wel respect dat G op dit nivo rondrijd. Velen hebben m al afgeschreven. Met zijn tijdrit blijft ie een gevaarlijke klant. Maar zoals gezegd. Het zou Ineos sieren als ze Va Banque zouden rijden met G. Een aanval met een plan . Als tourwinnaar ga je nu niet voor één podiumplaats rijden in Parijs . Of zoals de Kneet zou zeggen: de dood of de gladiolen!
20 juli 2022 11:20
Ik zie ze Pidcock of Yates wel meesturen in de vlucht. Mogelijk dat dit UAE of J-V toch een beetje zenuwachtig gaat maken waardoor ze hun eigen mannen eerder opsoeperen en Pogi en Jonas geïsoleerd komen te zitten en alleen maar gaan reageren op elkaars aanvallen.
    20 juli 2022 11:44
    @ Lars , en dan nog? G kan de 2 niet volgen, Pidcock is onbelangrijk voor het klassement , en er zijn altijd nog ploegen ( Arkea, die een podium ambiëren of DSM/ Groupama die hun top notering willen beschermen. Dus als Ineos iets probeert moet G het alleen doen. Yates gaat sowieso geen minuten krijgen

Reacties zijn gesloten.