Georg Zimmermann is de beste vluchter in Criterium du Dauphiné
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld vrijdag 9 juni 2023 om 16:24

Georg Zimmermann is de beste vluchter in Criterium du Dauphiné

Georg Zimmermann heeft vanuit de vroege vlucht de zesde etappe in de Dauphiné gewonnen. In de slotfase van de etappe reed de Duitser weg bij Jonathan Castroviejo en Mathieu Burgaudeau. Jonas Vingegaard kwam niet in de problemen en behield de leiderstrui.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Het Criterium du Dauphiné ging vrijdag verder met een lastige bergrit naar Crest-Voland. In de laatste kilometers van de etappe waren de Col des Aravis (7,7 kilometer aan 6 procent), de Côte de Notre-Dame-de-Bellecombe (3,2 km aan 6,1%) en de slotklim (2,3 km aan 6,6%) richting skigebied Crest-Voland de belangrijkste hindernissen.

Een grote kopgroep met Nans Peters, Jonathan Castroviejo, Andrea Bagioli, Andrey Amador, Georg Zimmermann, Matteo Jorgenson, Matteo Trentin, Axel Zingle, Lawson Craddock, Mathieu Burgaudeau, Matteo Vercher, Simon Guglielmi en Alexis Vuillermoz koos al vroeg het hazenpad en reed een voorsprong van om en nabij de drie minuten bij elkaar. 

Zimmermann, Castroviejo en Burgaudeau rijden weg
Echt kans op de ritzege leken de renners vooraan niet te hebben omdat Uno-X en Team DSM nog voor de Col des Aravis vaart maakten in het peloton. Aan de voet van deze beklimming was de voorsprong van de vroege vlucht nog maar anderhalve minuut. Toch begon het er steeds beter uit te zien. Op de klim van tweede categorie spatte de kopgroep uiteen en kwamen Burgaudeau, Castroviejo en Zimmermann vooruit te rijden, terwijl er in het peloton wat vaart werd teruggenomen. INEOS Grenadiers begon zelfs met afstoppen.

foto: Cor Vos © 2023

Op de laatste twee beklimmingen in de laatste tien kilometer zou meer duidelijk worden. Met nog steeds anderhalve minuut voorsprong op het flink uitgedunde peloton begonnen de drie koplopers aan deze Côte de Notre-Dame-de-Bellecombe.

Hier zouden de drie coureurs nog hun kruit droog houden, maar in de slotkilometers barstte de strijd om de ritzege tussen de drie helemaal los. Zimmermann plaatste, zo leek het, op 2 kilometer van de finish een beslissende demarrage, maar werd op 300 meter nog teruggepakt door Burgaudeau. In een sprint was de Duitser alsnog de betere.

Vingegaard blijft leider
Vingegaard deelde in de laatste kilometer nog een speldenprik uit aan de favorieten, maar kwam niet weg en zou in dezelfde tijd als de overige klassementsrenners binnenkomen. De Deen gaat met nog twee ritten te gaan stevig aan de leiding.

 
8 Reacties
Sorteer op:
9 juni 2023
Jammer voor Castro, wel fijn dat Zimmermann wint en niet Burgaudeau die alleen maar in het wiel zat.
    9 juni 2023
    Ik heb de laatste 13 km gezien en daar heb ik Castroviejo het meest op kop zien rijden en Zimmermann het minst. Het is blijkbaar hoe onze perceptie is.
9 juni 2023
Hele mooie overwinning. De aanhouder wint!
9 juni 2023
Mooi van Zimmerman. Burgaudeau deed het best slim, maar mooi dat Zimmerman het wist af te maken.
9 juni 2023
Wanty heeft z'n thuiswinnaar
Eindelijk eens succes voor Zimmermann. Aanvallende renner die moeite heeft om een wedstrijd af te maken, maar hier flikt hij het gelukkig. Meer dan verdiend.
Ik hoor direct een Brandenburger concertje in mijn hoofd knallen bij de naam van deze renner. Lekker hoor.
Puike overwinning van een renner die er al de hele tijd op aan het azen is deze Dauphine. Als je het vandaag op dit terrein tegen deze mannen kan is strijden voor een rit in de tour zeker niet onmogelijk.

Reacties zijn gesloten.