Gelijk prijzengeld in Classic Brugge-De Panne voor mannen en vrouwen

woensdag 9 maart 2022 om 13:23
Gelijk prijzengeld in Classic Brugge-De Panne voor mannen en vrouwen

foto: Cor Vos

De vrouwen rijden in de Exterioo Women’s Classic Brugge–De Panne voor hetzelfde prijzengeld als de mannen een dag eerder in de Minerva Classic Brugge-De Panne. “Dat is fantastisch nieuws, daags na Internationale Vrouwendag”, zegt Belgisch kampioene Lotte Kopecky in een videoboodschap.

“Namens alle vrouwen in het peloton dankjewel gemeente De Panne, stad Brugge en Exterioo Tuinmeubelen”, verwijst de winnares van Strade Bianche naar de sponsoren die extra bijdroegen om het prijzengeld te verhogen. Hoewel beide races, de Classic Brugge-De Panne voor mannen en die voor vrouwen, onderdeel uitmaken van de UCI World Tour, was er in eerste instantie een groot gat tussen de financiële beloningen voor de prijswinnaars. Onder de mannen viel 40.000,- euro te verdelen, onder de vrouwen slechts 7.700,- euro.

Vorig jaar wist Grace Brown na een lange solo te zegevieren in de Classic Brugge-De Panne voor vrouwen, die dit jaar op donderdag 24 maart verreden wordt. De mannen rijden een dag eerder, op woensdag 23 maart. Bij hen is Sam Bennett de laatste winnaar.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Turtlehead 9 maart 2022 om 13:35

Allemaal een pakketje sexspeeltjes. Proficiat!

Romāns Vainšteins 9 maart 2022 om 13:41

Gewoon overal gelijk prijzengeld invoeren voor mannen en vrouwen, het verschil qua populariteit wordt al gemaakt door de salarissen.

Pannenkoek 9 maart 2022 om 13:58

Kijk iemand die het snapt.
Gelijk betekent niet hetzelfde. De vrouwen krijgen nu hetzelfde prijzengeld als de mannen, er valt nog te twisten of dat gelijk is.
Gelijk betekent namelijk gelijke gevallen dezelfde behandeling; is hier sprake van een evenzware wedstrijd in kilometers en concurrentie, oftewel kost het een gelijke hoeveelheid moeite om het prijzengeld te realiseren?
Hoe wordt het prijzengeld gefinancierd en krijgen beide geslachten eenzelfde percentage van de financiering?
Wat zijn de opbrengsten van de wedstrijd en hoe zijn die gerelateerd aan het prijzengeld? Krijgen beide partijen dan eenzelfde aandeel van de opbrengsten?
Idem voor de kostenzijde.

Het is altijd makkelijk om te spreken over ‘gelijke’ behandeling. Maar er zijn zoveel omstandigheden die bepalen of iets een gelijke behandeling is. Los daarvan is gelijkheid in veel gevallen, zoals het nu wordt uitgelegd compleet waardeloos. Want dan kan je namelijk prima stellen dat gelijkheid is dat iedereen mag meedoen en iedereen hetzelfde prijzengeld krijgt en dezelfde klassering, dat is ook een vorm van gelijk.

Met dit soort onzinartikelen wordt eigenlijk alleen ongelijkheid gevoed, zonder dat het helder is. Ik hoop dat het toegaat naar een percentage van de inkomsten/uitgaven en dat het een gelijke behandeling wordt ipv een uitkomst die hetzelfde gemaakt wordt.

Turtlehead 9 maart 2022 om 13:58

Moet er dan méér geld naar de vrouwen (wie zal dat betalen) of minder naar de mannen? En waarom eigenlijk? En willen we dan de mogelijkheid blokkeren dat (sommige) vrouwen méér geld winnen dan mannen?
Mannen fietsen harder en ze werken langer dan de vrouwen, er kijken meer mensen naar en op het internet en in de geschreven pers is meer aandacht voor.
Prima om politiek correct ' beloning' gelijk te willen trekken, maar het onderliggende verdienmodel is gebaseerd op sportmarketing en reclame-inkomsten. Niet op maatschappelijke idealen.

Michelangelo 9 maart 2022 om 14:07

@Turtlehead,
Ik vraag me af of mannenwielrenners harder werken dan hun vrouwelijke collega’s. Want volgens mij leven ook vrouwelijke full profs 24 uur per dag voor hun vak. En ook 7 dagen per week.
Enige verschil is dat ze wat minder hard kunnen trappen, en het wat minder lang volhouden. Kwestie van fysiologie.

Uiteindelijk maakt een betere verloning dat er meer vrouwen fullprof kunnen worden, en ook volledig voor (en van) hun vak kunnen leven. Ik denk dan ook dat de focus niet moet liggen op de prijzengelden en lonen van de toppers, maar vooral op de basis daaronder. Want die bepalen uiteindelijk het niveau van de koers.

Maillot à Pois 9 maart 2022 om 14:37

Uiteraard staat een langere wedstrijd of harder rijden niet gelijk aan harder werken.
Prijzengeld voor Milaan-Sanremo van 300 km 40% hoger leggen dan dat voor Strade Bianche van 180 km zou ook idioot zijn.

Qua media-aandacht / sponsors is er uiteraard wel een groot verschil. Maar het is ook een beetje een kip/ei verhaal. Als er weinig te verdienen valt, gaat het niveau van de sport ook niet omhoog en komen er geen sponsors. Dus gelijk prijzengeld is m.i. een terechte investering in de ontwikkeling van de sport.

Limal 9 maart 2022 om 14:41

Eens met Michelangelo (en Maillot).

Kleine kanttekening wel bij de opmerking dat vrouwen "het wat minder lang volhouden": ultra-lange wedstrijden laten net de tegenovergestelde trend zien – hoe langer de wedstrijd, hoe kleiner het verschil tussen (extreem goed getrainde) mannen en vrouwen, soms met een vrouw als winnaar tot gevolg. Bij ultramarathons (loopwedstrijden) is dat al langer bekend (bvb. Ann Trason) maar ook bij wielerwedstrijden is dit onlangs gebeurd (Fiona Kolbinger in de Transcontinental Race). In zulke long-distance wedstrijden wordt er natuurlijk amper aan de hoogste intensiteit gesport, maar op vlak van uithouding is er dus geen verschil.

Marco Willems 9 maart 2022 om 17:43

Het wordt gewoon tijd dat de vrouwen veel meer zendtijd krijgen, dan krijg je vanzelf sponsoren die vanzelfsprekend meer betalen en levert het de koers ook meer op.

Ben nooit van het geforceerd verhogen van prijzengelden als de opbrengsten niet opwegen tegen de beloningen. Wanneer dat wel zo is/in de buurt zit dan moeten ze gewoon hetzelfde krijgen.

Dat gezegd hebbende vind ik wielrennen, samen met tennis, de mooiste en beste vrouwentak van sport om te kijken.

JopieZ 9 maart 2022 om 18:20

Goede zaak, op de Olympische spelen krijgen mannen en vrouwen ook evenveel voor een goude plak.

Headlines

Materiaalzone

Populair