Geen politiebegeleiding, maar Kasseienomloop Exloo keert toch terug op kalender
Ter illustratie - foto: Cor Vos
dinsdag 13 februari 2024 om 10:07

Geen politiebegeleiding, maar Kasseienomloop Exloo keert toch terug op kalender

De Politie Noord-Nederland nam vorig jaar het besluit om te stoppen met motorbegeleiding bij wielerwedstrijden, maar toch keert er in Drenthe een klassieker terug op de kalender. De Kasseienomloop Exloo wordt zaterdag 9 maart voor het eerst sinds 2013 verreden. Een nieuwe organisatie heeft een oplossing gevonden voor het verdwijnen van de politiebegeleiding.

“We hebben als politie te maken met een hoop werk en dan moeten we kiezen wat er maatschappelijk van ons gevraagd wordt”, legde Joop De Schepper, Eenheidsleiding Hoofd Operatien Noord-Nederland, de beslissing van de Politie Noord-Nederland vorig jaar uit aan Omrop Fryslân. Het besluit werd genomen in samenspraak met de Nationale Politie, die dit standpunt eerder al innam.

Omloop
Om toch een koers te kunnen organiseren, heeft de organisatie van de Kasseienomloop gekozen voor een omloop. In plaats van dat men één lange lus doet of van A naar B fietst, wordt één rondje dus meerdere keren afgelegd. De elite- en belofterenners rijden de ronde van 18 kilometer – met telkens een keienstrook van 3,4 kilometer – acht keer. In totaal staan er dus 144 kilometer op het programma. De junioren doen eerder op de dag zes rondes.

“Het is onze bedoeling dat we de komende jaren deze wedstrijd kunnen blijven organiseren”, zegt Jan Eppo Nieborg, een van de organisatoren, in gesprek met RTV Drenthe. “Om het verkeer te regelen maken we gebruik van het Motor Begeleiding Team Assen. Dat zijn getrainde burgermotards met de kennis om een wielerkoers te begeleiden. Daarnaast staan er ook vrijwilligers op belangrijke punten om het verkeer te regelen. De wegen worden niet volledig afgesloten. Het is de bedoeling dat het verkeer – met het nodige geduld – gewoon verder kan.”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
5 Reacties
Sorteer op:
13 februari 2024 10:31
Heel logisch, je ziet het steeds vaker. Het vergroot de publiekswaarde en eigenlijk ook de veiligheid. We hebben jammer genoeg in NL een gevecht om ruimte en tijd, dus dit is wat we er mee moeten doen.
  13 februari 2024 10:52
  Nah ja, de politie is onderhand alleen maar bezig met het begeleiding en faciliteren van allerlei rechtsongeldigde activiteiten m.i.
  13 februari 2024 21:11
  EX vreet de meeste capaciteit weg bij de politie. Dat werd aantal weken op TV erkend door een korpschef bij programma Renze.
13 februari 2024 10:38
Dit is min of meer mijn achtertuin, heeft iemand misschien een kaartje of is geweten welke strook ze gaan doen?
  13 februari 2024 12:20
  Als het inderdaad rondom exloo is zal het hoogstwaarschijnlijk gaan om de Valtherzandweg (ligt onder exloo) of de combinatie boslaan en voorbosweg (ligt boven exloo)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.