Geduld WADA en UCI raakt stilaan op

donderdag 3 december 2009 om 19:37

Het Wereld Antidopingagentschap zit verveeld met de situatie rond de twee rechtszaken in verband met Alejandro Valverde. Olivier Niggli, een vertegenwoordiger van het WADA, en Pat McQuaid, voorzitter van de UCI, uiten bij AFP hun ongenoegen.

Valverde is betrokken in twee rechtszaken die te maken hebben met de Operación Puerto, de dopingzaak rond Eufemiano Fuentes. In de ene gaat hij zelf in beroep tegen de schorsing die het CONI hem oplegde, waardoor hij niet welkom was in de Ronde van Frankrijk. In de andere klagen de UCI en het WADA de laksheid van de Spaanse Wielerfederatie aan, die Valverde weigert te bestraffen ondanks de bewijzen in het onderzoek rond de Operación Puerto.

De uitspraak in de eerste zaak is al meerdere malen uitgesteld. Niggli is niet te spreken over de verspilling van middelen en tijd gedurende de hele procedure. “Die zaak sleept nu al twee jaar aan. Echt frustrerend. Ik hoop dat het CAS rekening houdt met al die kosten bij het nemen van een beslissing.”

De beslissing in de tweede zaak wordt waarschijnlijk pas ná het beëindigen van de eerste zaak genomen. De impact hiervan kan ook groter zijn dan bij de andere zaak: als de UCI en het WADA gelijk krijgen, riskeert Valverde een schorsing van twee jaar. Pat McQuaid vindt dat het zo lang uitblijven van een beslissing “de geloofwaardigheid van wat we doen, ondermijnt”.

Lees ook:
“Valverde heeft doping gebruikt”
CONI eist twee jaar schorsing tegen Valverde
Valverde twee jaar geschorst door CONI
Valverde wordt geweigerd in Tour
16 november beslist CAS over Valverde
Soap rond Valverde wederom verlengd

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair