Oppermachtige Ganna de snelste in tijdrit Tirreno-Adriatico, Evenepoel doet goede zaken

maandag 7 maart 2022 om 17:13
Oppermachtige Ganna de snelste in tijdrit Tirreno-Adriatico, Evenepoel doet goede zaken

foto: Cor Vos

De inleidende tijdrit van Tirreno-Adriatico is gewonnen door Filippo Ganna. De tweevoudige wereldkampioen tegen de klok wist zijn favorietenstatus waar te maken in Lido di Camaiore en versloeg Remco Evenepoel met elf seconden. Die laatste doet wel uitstekende zaken met oog op de eindzege en mag zich de winnaar onder de klassementsrenners noemen.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Net als in voorgaande uitgaves van Tirreno-Adriatico is een individuele tijdrit opgenomen in het parcours. Anders dan de voorbije jaren heeft de organisatie besloten om de rit tegen de klok op de eerste dag van het etappeschema op te nemen. En dus kregen de renners vandaag niet een vlakke sprintersetappe, maar een individuele tijdrit van 13,9 kilometer langs de Tyrreense kust van Lido di Camaiore voor de wielen geschoven. Het parcours is vergelijkbaar met de tijdritten in San Benedetto del Tronto, want het liep vooral rechttoe rechtaan. Echt iets voor de pure tijdritspecialisten, zoals de regerende wereldkampioen Filippo Ganna.

Dowsett klokt eerste richttijd 
Leonardo Basso van Astana Qazaqstan was om 14.10 uur de eerste renner die een tijd mocht gaan neerzetten, maar de Italiaan kwam verder niet in het stuk voor. Alex Dowsett daarentegen wist wel een zeer goede tijdrit af te werken. De Britse tijdrittopper van Israel-Premier Tech kwam aan de eindstreep tot een tijd van 15m42s en dat bleek genoeg voor de (voorlopige) toptijd. Josef Černý, die we toch ook wel kunnen beschouwen als een specialist tegen de klok, moest liefst twintig seconden toegeven op Dowsett. Die laatste mocht, als beloning voor zijn goede prestatie, plaatsnemen in de hotseat.

Evenepoel deed uitstekende zaken in de tijdrit – foto: Cor Vos

De 33-jarige Dowsett hoefde zich echter niet al te veel illusies te maken, aangezien de grootste favorieten voor de dagzege nog van het startpodium moesten rollen. Toch beten veel renners, zoals erkende specialisten als Nelson Oliveira, Jos van Emden, Tobias Ludvigsson en zelfs Edoardo Affini, zich stuk op de tijd van Dowsett. Vervolgens was het wachten op de binnenkomst van Kasper Asgreen. De nummer drie van de voorbije Strade Bianche had zijn zinnen gezet op deze tijdrit en vertrok daarom als een speer. Het bleek de voorbode voor een uitstekende tijd aan de finish. Sterker, Asgreen wist zelfs met één seconde onder de tijd van Dowsett te duiken.

Ganna maakt favorietenstatus waar, Evenepoel doet goede zaken 
De 15m41s van Asgreen was met andere woorden de nieuwe richttijd voor mannen als Filippo Ganna en Remco Evenepoel, die nog aan hun tijdrit moesten beginnen. Ganna was als eerste aan de beurt en de Italiaanse tempobeul stelde niet teleur. De Italiaan klokte de snelste tijd aan het eerste tussenpunt en verloor in het tweede deel van zijn tijdrit allerminst van zijn pluimen. Ganna zette de klok stil na 15m17s en bleek maar liefst 23 seconden sneller dan Asgreen. En Evenepoel? Ook de Belg wist een uitstekende tijdrit uit zijn benen te schudden, al bleek hij niet in staat om Ganna op een typisch Ganna-parcours te bedreigen.

Evenepoel deed echter wel uitstekende zaken met het oog op een eventuele eindzege. Aan de finish bleek het verschil met Ganna elf seconden, in het voordeel van de Italiaan, maar met een tijd van 15m28s wist de Belg van Quick-Step Alpha Vinyl wel zijn directe concurrenten voor de eindzege op flinke achterstand te zetten. Alleen Tadej Pogačar, de titelverdediger in Tirreno-Adriatico en afgelopen zaterdag nog glansrijk winnaar van Strade Bianche, kon eventueel nog de plannen van Ganna en Evenepoel dwarsbomen. Dat bleek iets te hoog gegrepen, maar Pogačar reed wel een uitmuntende tijdrit en finishte nog binnen de twintig seconden van dagwinnaar Ganna.

Ook Pogačar reed een prima tijdrit – foto: Cor Vos

In de top-10 zien we verder nog de namen van Asgreen, Dowsett, een sterke Thymen Arensman, Ludvigsson, Van Emden, Mikkel Bjerg en Matteo Sobrero. Evenepoel doet van de klassementsrenners de beste zaken, maar ook Pogačar kan tevreden terugkijken op zijn tijdrit. De grootste verliezers zijn Giulio Ciccone (+1m21s op Ganna), Mikel Landa (+1m22s), Thibaut Pinot (+1m24s) en Romain Bardet (+1m29s).

Dit artikel delen:

77 Reacties

bartp25 7 maart 2022 om 17:16

Goed begin van Evenepoel, had waarschijnlijk gehoopt iets meer te pakken op Pogacar.
Vingegaard, Uran Kelderman stellen teleur. MAL laat wederom zien helemaal geen slechte tijdrijder te zijn

platteprijs 7 maart 2022 om 18:31

Kelderman is al jaren geen tijdrijder meer.

Zadelsnuffelaar 7 maart 2022 om 17:17

Pogacar is hier de grote winnaar van de klassementsrenners. Verliest amper 7 seconden op Evenepoel. Kan lekker druk gaan zetten wanneer het klimmen begint.

YogiBear 7 maart 2022 om 17:18

Evenepoel zeer sterk eerste deel en een iets minder tweede deel waar hij het verliest op Ganna, Pogacar maar bv ook op Arensman. Die laatste vind ik de grootste verrassing.

Kopinkas 7 maart 2022 om 17:28

Rugwind na het keerpunt…

Erik33 7 maart 2022 om 18:13

Arensman zal nu toch wel beseffen dat tijdrijden zijn specialiteit is.

poeskescherens 7 maart 2022 om 17:18

Verdomd knap van Thymen hier, scheelt weinig.

Anton van Valouwe 7 maart 2022 om 19:39

Hij is wat wisselvallig in zijn tijdritten, maar dit is een puike prestatie, nog een geluk dat WF hem in een bijzin noemt….

Alfons Haavers 7 maart 2022 om 17:19

Dit wordt weer spannend…

Ganna untouchable, Evenepoel goed en Pogi lijkt de tegenstand hier weer te gaan wegblazen als hij al dergelijke tijdritten rijdt.

Vingegaard valt voorlopig tegen. Lekker interview ook (Is that a question?). De andere podiumkandidaten hier ook al wat verder, maar later in de week zullen de verschillen wel wat zwaarder oplopen.

Cochise 7 maart 2022 om 17:28

Heerlijk dat interview. Ik heb er al jaren een hekel aan, een zogenaamde interviewer die even beschrijft wat er gebeurde in de wedstrijd zonder een vraag te stellen en dan de micro onder de neus duwt in de hoop dat de renner zelf maar wat begint te lullen.

Kopinkas 7 maart 2022 om 17:42

’t Was leuk geweest als Vingegaard na ‘Is that a question’ Alive van Pearl Jam was beginnen zingen: I’m still alive (met in het achterhoofd: You’re still alive,she said, oh, and do I deserve to be?I Is that the question?)

Turtlehead 7 maart 2022 om 17:42

Wat vooral erg is, behalve de pseudo-analytische interessantdoenerij, is dat afschuwelijke Engels van die interviewer.
Loopt er in heel Italië dan niks beters rond? Is al jaren een drama.

Eroba 7 maart 2022 om 20:22

And if so, if so, who answers!? Who answers!?

Covadonga 7 maart 2022 om 23:49

Grote kans dat hij het nummer niet kent. Wat natuurlijk een schande zou zijn. Want na Black het beste nummer van Pearl Jam. Beide staan in mijn top 10.

Krakowic 7 maart 2022 om 17:19

Arensman ook echt wel indrukwekkend! Zou mooi zijn als een mooi klassement er voor hem in zit.

Melkzuur 7 maart 2022 om 17:19

Ik sta toch weer versteld van Pogacar. Zonder pech of blessures is die toch gewoon niet te kloppen?

Romāns Vainšteins 7 maart 2022 om 17:21

Pech en blessures zijn een essentieel onderdeel van wielrennen. En dan hebben we ook nog Corona

Angelo Pauwels 7 maart 2022 om 17:24

Hopelijk was die meting die we in het begin zagen van Pogi fout, waar Ganna en Remco al 80 % in het rood zaten, zat Pogi aan 2% en ook nog amper 340 watt duwen en 52/u rijden.

Melkzuur 7 maart 2022 om 17:27

Misschien komt een deel van zijn wattage van elders. 100 watt bonus van Ernesto als extra legaal voordeel.

Zadelsnuffelaar 7 maart 2022 om 17:34

Pogacar heeft tips gekregen van Cancellara.

LDV 7 maart 2022 om 17:41

@angelo Pauwels, als die meting effectief zou kloppen, wat ik vermoed van wel, dan spelen er andere zaken mee. Andere zaken die niets met het fysieke te maken hebben.

Franco Ballerini 7 maart 2022 om 17:42

@Angelo: Pogacar heeft zich ingehouden. Verdeel en heers.

quickstep_wolfpack 7 maart 2022 om 17:23

Ganna was vandaag gewoon wat te sterk. Goed gedaan Kasper en Remco! Goede zaken gedaan voor het ak!

jv88 7 maart 2022 om 17:24

Vingegaard valt tegen. Gezien ook de vorm die hij toch ook leek te hebben na zijn overwinning.

Evenepoel weg knappe tt en ook Pogi. Word hopelijk een mooi duel.

Arensman ook heel erg goed!

martini151 7 maart 2022 om 17:34

Het zou mij zeer verbazen mocht dit een echt duel worden. Pogacar is nu gewoon nog een paar stapjes beter dan Remco

Turtlehead 7 maart 2022 om 17:44

Pogi door boni’s al in de leiderstrui vóór de beslissende bergrit denk ik.
Evenepoel hopelijk slim en afwachtend, mikken op top drie aan de finish.

Kopinkas 7 maart 2022 om 17:56

Hopelijk kan Lopez weerwerk bieden. Sterkste tijdrit die ik me van hem kan herinneren.

Sjonge Jonge 7 maart 2022 om 17:58

Ooit ook een hele goede in de Giro, volgens mij een proloog.
Maar daar zat als ik het me goed herinner ook een flinke puist in.

Wheely 7 maart 2022 om 17:24

En zo mag Ganna de leiderstrui aantrekken in Italië nadat Laporte dat in Frankrijk mocht doen, altijd leuk voor het volk en de organisatie.

BincheTournaiBinche 7 maart 2022 om 17:25

Dus, met een solo van 50km, deels over grind, in de benen geeft de niet-specialist Pogacar amper 7 seconden toe op specialist Evenepoel in “beast mode”.

Dikke Man 7 maart 2022 om 17:28

En verslaat bovendien zijn specialist-teamgenoot Bjerg. Observaties, geen conclusies.

Melkzuur 7 maart 2022 om 17:30

Je hebt ongetwijfeld een verklaring. Vertel het ons!

Dikke Man 7 maart 2022 om 18:48

Hij is kneitergoed!

Rufusvb 7 maart 2022 om 18:54

Tsja, wordt niet voor niks door vrijwel alle wielervolgers maar ook door de wielrenners zelf gezien als de beste van dit moment.

djerkson 7 maart 2022 om 19:01

Hij eindigt na de beste tijdrijder ter wereld en voor de beste renner tout court en het is nog niet goed.

Michelangelo 7 maart 2022 om 19:02

Enige die in de buurt komt is die andere sloveen. Als je kijkt hoe die te keer ging in de Vuelta, of Parijs Nice vorig jaar. Maar na die twee is er een hele tijd niets als je het mij vraagt.

Kopinkas 7 maart 2022 om 17:27

Viel me op dat Ganna en ook Pogacar een ideaal mikpunt meekregen, terwijl Evenepoel met Tratnik toch een behoorlijk gepatenteerde tijdrijder voor zich uit had rijden.
Dat en de rugwind na het keerpunt maakten het het verschil.
TJV hier behoorlijk tegenvallend met Vingegaard en Affini. Lopez met een veelbelovende prestatie.

Aart van Woud 7 maart 2022 om 17:30

Evengoed haalde Evenepoel Tratnik nog bijna in. Scheelde niet veel meer.

Franco Ballerini 7 maart 2022 om 17:31

Het is een complot!

Kopinkas 7 maart 2022 om 17:45

@Franco B
Het leek me wel het aanstippen waard (ik had me vooraf niet in de startorde verdiept), maar uiteindelijk is het de wind die de doorslag gegeven heeft (windmachines heb ik niet zien staan)

bellevue 7 maart 2022 om 17:28

Evenepoel klopt Pogacar

Sjonge Jonge 7 maart 2022 om 17:49

Dat is toch niet zo verrassend in een tijdrit?

Kopinkas 7 maart 2022 om 17:51

@Sjonge jonge
Eigenlijk had je nickname hier ook al volstaan als reactie ;-)

Sjonge Jonge 7 maart 2022 om 17:59

Haha ik twijfelde tussen deze reactie of mijn nickname

Mirra 7 maart 2022 om 19:44

Dat heb je goed gezien, of anders gezegd belle vue

Franco Ballerini 7 maart 2022 om 17:29

De verwachte orde. Met uitzondering van Arensman (zeer knappe tijdrit) en Vingegaard met een teleurstellende tijd.

Maar wat een ergenis weer om het commentaar op Eurosport. Traksel die bewijst dat het dieptepunt nog altijd dieper kan liggen, met die Jan Lul met zijn eeuwige "de mannen" ernaast.

Dan van Belleghem die vanaf de start van de uitzending in één op de twee zinnen de woordjes "Remco" of "Evenepoel" wel weet in te voegen.

Bij PN konden we nog uitwijken naar Sporza, maar met die Schotte, die daar slechts vol bewondering voor de Cauwer zit, schiet het ook niet op. En helaas redt de genoemde Cauwer het commentaar niet: hij lijkt zijn kans schoon te zien om al zijn anekdotes nog eens te herhalen. Ik mis Wuyts; die had dat onmiddellijk afgekapt.

Franco Ballerini 7 maart 2022 om 17:37

En dan vergeet ik Kroon nog, met zijn Oehoe geleuter…

Kopinkas 7 maart 2022 om 17:50

Stel je anderzijds eens voor dat Wuyts de openingsetappe van P-N verslagen had. Die was zomaar in staat geweest om de winst voor Laporte te verketteren, verblind door zijn WVA-adoratie..
Maar akkoord: Schotte weegt te licht voor dit soort werk.
Toch blijft het meest tenenkrullende van de voorbije drie dagen de Strade-verslaggeving met Kopecky-gekwijl en – gezwijmel op Sporza. Op geen enkel moment een ‘moge de beste winnen’ gevoel bij het duel Van Vleuten – Kopecky, maar plat gesupporter…

Anton van Valouwe 7 maart 2022 om 18:01

Schandalig inderdaad dat een Belgische zender voor een Belgische renster supportert…

Franco Ballerini 7 maart 2022 om 18:15

Vwb jouw eerste punt: dat betwijfel ik. Ook Wuyts zou wel ingezien hebben dat het verstandig was om Laporte te laten winnen met als tegenprestatie extra inzet voor van Aert in de klassiekers.

Ik heb de Strade Bianche voor de dames ook op Sporza gezien (en Kopecky was mijns inziens de terechte winnares), maar de reactie van dat vrouwelijke commentatortje was beschamend. Vol emoties, tranen, geen woord meer kunnen uitbrengend.

Erik33 7 maart 2022 om 18:15

Supporteren is niet erg maar deze super kinderlijke adoratie wel.

Etika 7 maart 2022 om 18:52

Ik ben blij dat Wuyts weg is. Dat werd tijd. Het duo Schotte – De Cauwer kan me zeer bekoren. Topduo.

TheBigShow 7 maart 2022 om 19:32

Schotte en de Cauwer is toch een topduo. Zeker in de Giro vroeger. Nu wijk ik vooral uit naar de player, ook omdat ik de Belg niet in HD ontvang helaas.

Anton van Valouwe 7 maart 2022 om 21:08

Ik hoorde pas nog een NL schaatsverslaggever met en brok in zijn keel en door emoties bevangen stilvallen toen Irene Wust goud won tijdens de O.S.

Anton van Valouwe 7 maart 2022 om 21:10

Ik hoorde pas nog een NL schaatsverslaggever met en brok in zijn keel en door emoties bevangen stilvallen toen Ireen Wüst goud won tijdens de O.S.

wimvl 7 maart 2022 om 17:29

BincheTournaiBinche. Heb jij de tijdrit gezien waarin hij de Tour won van specialist Roglic. Pogacar is ook een specialist hoor. Knap resultaat met mooie top 3.

Rendo 7 maart 2022 om 18:16

Is hij niet gewoon de reïncarnatie van LaFlecheWallone?

Michelangelo 7 maart 2022 om 18:44

Ach, het stikt hier van de wedergeboortes van reincarnaties. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Romāns Vainšteins 7 maart 2022 om 18:52

Dat is niet hoe meer vreugd maar hoe meer genuil over wie wie is. Rotzooiige troep waar we vanaf moeten en ontzettend irritant voor de nieuwkomers. Bizar dat de redactie zoiets toestaat aangezien het een ‘recht’ van niks is, of je nou Bouwmanfandebeste of de broer van Ventoso heet, … krijg Nou Bas Tietema.

Alto de angliru 7 maart 2022 om 17:36

Of het Sloveens kampioenschap tijdrijden waar hij Roglic versloeg?? ;-)

denistel 7 maart 2022 om 17:54

Dowsett ook prima prestatie trouwens en MAL ook prima

Lennimator 7 maart 2022 om 17:55

De twee beste Belgen worden vandaag op waarde geklopt. Benieuwd naar Ganna in Milaan-San Remo.

bartp25 7 maart 2022 om 18:07

Zeer sterk ganna, maar ik zie niet hoe hij san remo gaat winnen, gewoon niet de juiste wapens voor. Hij gaat niet als nibali in zijn eentje wegknallen op de poggio en mocht hij boven komen met de beste (wat ik zeker niet verwacht) gaan ze hem niet laten rijden. Roubaix daarintegen zie ik hem zeker als kanshebber de komende jaren.

poeskescherens 7 maart 2022 om 18:43

Ik schaam me nu wel, want er valt helemaal niks Nederlandsch te kloppen……

Wheely 7 maart 2022 om 18:47

@bart
Een solo van 50km? ;)

Romāns Vainšteins 7 maart 2022 om 18:56

Ganna moet natuurlijk ook een FabianNijdam in de poten hebben

platteprijs 7 maart 2022 om 18:35

Mooie prestatie van Arensman. Hopelijk gaat het nu bergop beter dan vorig jaar.

Michelangelo 7 maart 2022 om 18:53

Evenepoel is een maatje te klein, Ganna vecht in een andere gewichtsklasse. Verder denk ik dat de sterkste renner op dit soort tijdritten nu in Parijs Nice rijdt (hij draagt een roze shirt en hij was vandaag in de aanval).

Discussies over of de tijdrit beter langer of korter had moeten zijn voor Remco: Ganna was ook heer en meester op het WK, een lange tijdrit. En ook in een proloog zouden de verhoudingen hetzelfde liggen. En als het meer bergop gaat, dan denk ik dat die Sloveen uiteindelijk de bovenhand gaat nemen.

Neemt niet weg dat Evenepoel naar verwachting (en ook gewoon prima) heeft gepresteerd. Ik had hem vooraf zeker top 3 ingeschat in deze tijdrit, met waarschijnlijk Ganna een maatje te groot. En eerlijk gezegd verwacht ik dat Pogacar bergop een maatje te groot gaat zijn, maar dat Evenepoel zeker podiumambities mag/moet hebben. Persoonlijk denk ik eerder dat als hij geen podium / top 5 haalt, hij eigenlijk niet echt een stap heeft gezet, en min of meer presteert in het verlengde van wat we al hebben gezien.

Gunther Leonhardt 7 maart 2022 om 19:46

@Michelangelo: Een podiumplaats mag inderdaad verwacht worden. Ik ga ervan uit dat Pogacar te sterk is voor iedereen en het eindklassement voor Arensman nog iets te hoog gegrepen is. De eerstvolgende rasklimmers staan toch al minstens een halve minuut verder en andere grote namen zijn uitgeteld voor het podium.

Baroudeur Baroudeur 7 maart 2022 om 19:48

Quickstep heeft hem voor de verkeerde koers ingeschreven. Ze hadden altijd voor Parijs-Nice moeten kiezen. Best wel een blunder.

Veleta 7 maart 2022 om 20:35

De commentatoren Van Bellegem en Kroon menen dat Ganna die etappe over de Monte Carpegna aan gaat haken, dat lijkt me zowat onmogelijk: 2 keer 6 km klimmen aan gemiddeld 9%. Ganna is super, maar dat is toch echt te gek, wordt een busritje!

Barry Batsbak 7 maart 2022 om 20:48

Ik ben nog het meest verrast door Jos van Emden… knappe uitslag in de herfst van zijn carrière.

Anton van Valouwe 7 maart 2022 om 21:12

Zeker wanneer je het afzet tegen zijn ploeggenoten.

Cochise 7 maart 2022 om 21:09

De jongens van Drone Hopper hebben zich collectief gespaard om morgen de vroege vlucht te kleuren. Alle 7 bij de laatste 17 in de uitslag. Alle begrip maar wel sneu voor die mecanicien die voor niets 7 tt-fietsen moest monteren voor een tempo dat ze met hun gewone Bottecchia ook konden rijden.

tramontana 7 maart 2022 om 21:52

We zouden bijvoorbeeld ook de prestaties naar waarde kunnen schatten. Uitstekende prestaties van Remco, Pogacar en Ganna. Die laatste mag je meteen schrappen voor eindklassement, hij gaf zelf aan in interview dat hij zal sparen voor MSR en dus niet voluit zal gaan eind deze week. Momenteel dus 2 protagonisten die toch al redelijk wat tijd nemen op anderen met klassementsambities. Zakt één van die twee alsnog door het ijs? Time will tell (do-zat). Alleszins fijn om te zien dat er strijd zal zijn tussen die twee.

RefleX 7 maart 2022 om 23:36

Goede prestatie van Evenepoel maar ik vermoed dat hij weer ergens een slechte dag zal kennen en erdoor zakt.

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone

Populair