Evenepoel en Küng kruisen de degens in Chrono des Nations
Stefan Küng - foto: Cor Vos
vrijdag 15 oktober 2021 om 09:34

Evenepoel en Küng kruisen de degens in Chrono des Nations

Wielerliefhebbers kunnen komende zondag hun hart ophalen tijdens de Chrono des Nations. De organisatie is er namelijk in geslaagd om Remco Evenepoel en Stefan Küng vast te leggen voor de eerstvolgende editie.

De Chrono des Nations staat voor zondag op de kalender. Gezocht wordt naar een opvolger voor de Nederlander Jos van Emden, die in 2019 de Italiaan Filippo Ganna en zijn ploeggenoot Primož Roglič versloeg. Vorig jaar ging de wedstrijd niet door vanwege de coronapandemie. Dit jaar is de Chrono des Nations terug van weggeweest, en dat met Evenepoel en Küng op de startlijst.

Op de (voorlopige) deelnemerslijst prijken ook de namen van Alessandro De Marchi, Ben Hermans, Pierre Latour, Rein Taaramäe en Martin Toft Madsen. Het is echter vooral uitkijken naar het gevecht tussen Evenepoel en Küng. Küng werd dit jaar Europees kampioen tijdrijden, Evenepoel was op het EK en WK goed voor brons.

De deelnemers krijgen zondag een tijdrit van 44,5 kilometer voorgeschoteld in de Franse Vendée. Les Herbiers is de start- en finishplaats van de Chrono des Nations. De renners trekken na de start over geaccidenteerde wegen naar het eerste tussenpunt in Saint-Paul-en-Pareds na exact tien kilometer. In Mouchamps volgt na 33 kilometer nog een tweede meetpunt.

Geen Ganna in Les Herbiers
Aanvankelijk zou ook Filippo Ganna deelnemen aan de Chrono des Nations, maar de regerende wereldkampioen tijdrijden heeft zich donderdag afgemeld. Ganna kwam niet zo lang geleden ten val op training en liep daarbij een scheurtje in de rib op. De Italiaan wil geen enkel risico nemen met het oog op het WK baanwielrennen in Roubaix (20-24 oktober) en heeft dan ook besloten om zijn programma ietwat om te gooien.


Deelnemerslijst Chrono des Nations 2021

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
15 oktober 2021 09:43
Leuk dat er enkele toppers aan de start verschijnen. Benieuwd wie er nog het meest fris is.
15 oktober 2021 09:53
Raar dat jullie niet weten dat Ganna heeft afgezegd gisteren.
    15 oktober 2021 09:57
    Is dat zo? Tja, dan zal hij dat doen om de "Ganna-mythe" in stand te houden. Hij kan op dit moment enkel imago verliezen natuurlijk, en de kans dat hij klop krijgt is reeel. Tenmiste, ik neem niet aan dat dit zijn grote doel van het seizoen is...

    EDIT: een ;-) voor Gr.R....
    15 oktober 2021 10:01
    @Michelangelo: Ganna had in de agenda gekeken en kwam er achter dat hij naar de verjaardag van zijn oma moest. Met je "Ganna-mythe".
    15 oktober 2021 10:03
    Nee hij is gevallen op training. Volgende week WK op de piste dus waarschijnlijk geen risico nemen. Ik neem aan dat het WK op de piste weldegelijk nog een doel is dus die vorm had nog wel meegevallen.
    15 oktober 2021 10:13
    @Gr.R,
    Ik had eigenlijk niet verwacht dat iemand het zo serieus zou nemen. Ik zal er even een knipoog achter zetten...
    15 oktober 2021 11:07
    RemBo zal solo aankomen en gaat met een goed gevoel de winter in.
15 oktober 2021 09:58
Knap dat ze toch wat toppers aan de start hebben, vraag me af hoe ze dat klaargespeeld hebben. De dag voor Lombardije zette Evenepoel bijvoorbeeld nog op strava dat het z'n laatste training van het seizoen was, zelfs na Lombardije sprak hij nog over z'n laatste wedstrijd, en plots 3 dagen later was hij toch nog een tt-training aan het afwerken. Willen ploegen gauw nog wat materiaal testen met het oog op komend seizoen?
    15 oktober 2021 10:18
    Met een zak geld uiteraard :)
    15 oktober 2021 11:23
    Startpremie en verder geen druk, lekker toch.
15 oktober 2021 10:13
Geen Ganna, balen.
15 oktober 2021 10:22
Best wel leuk dat deze wedstrijd er weer in slaagt om wat grote namen aan de start te krijgen en zo weer enigszins aanknoopt met de grote historiek van de vroegere Grote Landenprijs, die lange tijd gold als het officieuze WK tijdrijden (voor het officiële bestond) en met 9x Anquetil, 5x Hinault, 2x Coppi en Gimondi en verder ook nog Merckx en Poulidor toch een fameuze erelijst heeft.

Ook wel grappig om te zien dat op de deelnemerslijsten bij beloften, junioren en cadetten een hoop zonen en dochters van staan:
Valentin en Sophie Bodrogi, Kristians Belohvosciks en Laura Belohvoscika, Luca D'Hollander, Jens Verbrugghe.
Ook wel een teken dat ik oud word :-)
15 oktober 2021 10:40
Het enige terrein waar Evenepoel in uitblinkt en in zal blijven uitblinken. Niks mis mee natuurlijk. Uiteindelijk wss een paar WK-titels. Grote klassiekers en grote ronden is tot nu toe echt te hoog gegrepen voor hem en ik vraag me echt af of dat er van gaat komen in de toekomst. Tot nu toe treedt hij in de voetsporen van Nico Eeckhout en Johnny de Nul. En nog lang,lang,lang niet in de voetsporen van de echte Belgische kampioenen.
    15 oktober 2021 10:50
    Geeuw, nog iets te melden wat we niet weten?
    15 oktober 2021 10:56
    Hoeveel renners hebben zo'n erelijst op hun 21e? De meesten presteren dit niet eens in hun hele carrière. Kijk voortaan ff op procyclingstats bv.
    15 oktober 2021 10:57
    Dus je verwacht niet dat Evenepoel nog verder gaat doorgroeien? Hem op hetzelfde niveau plaatsen als Eeckhout en de Nul is natuurlijk pure provocatie. Denk dat REV daar al wel voorbij is qua overwinningen; al heeft Eeckhout een aantal mooie koersen op zijn palmares.
    15 oktober 2021 11:01
    @Kwinterie Nee. Sorry. Maar ik val graag in herhalingen en dit zal ook niet de laatste keer zijn. En ik ben best wel verbaasd dat je zijn toekomstige WK titels nu al slaapverwekkend en saai vind.
    15 oktober 2021 11:12
    Het seizoen van Evenepoel is in mijn ogen gewoon tegenvallend. Wedstrijden waar de echte toppers aan de start stonden heeft hij matig gepresteerd en hij blonk uit in de B/C wedstrijden. Zijn grootste ontgoocheling moet Lombardije geweest zijn want daar stond hij écht wel geladen aan de start. En het dan gooien op 5 slechte minuten is flauw en niet realistisch. En hij zal best nog wel wat progressie maken maar heel veel ook niet meer. Veel talenten zijn al op hun best in hun jongste jaren en ook de concurrentie leert omgaan met hen. Kijk maar naar Mathieu in Vlaanderen en Roubaix. Je rijdt niet zomaar even weg van de wereldtop. Tenzij je Pogacar heet.
    15 oktober 2021 11:12
    Die vergelijking met Eeckhout vind ik wel geestig, maar klopt natuurlijk niet echt.

    Niko heeft nooit een koers van het kaliber San Sebastian gewonnen of zoals je zegt meermaals op het WK-podium gestaan van het tijdrijden.

    Bovendien is Evenepoel zoals aangegeven hierboven pas 21 en heeft hij voor zijn leeftijd al een dik palmares. Niet vergeten dat hij rechtstreeks van de juniors is overgekomen en dat een enorme stap is om te zetten.

    Dat Evenepoel momenteel nog geen Pogacar is, is waar. Daar heel lacherig over doen en voortdurend zijn prestaties naar beneden praten, is natuurlijk even belachelijk als doen alsof hij nu al de beste aller tijden is.

    Voor zijn leeftijd heeft hij gewoon al knappe prestaties geleverd. Zelfs afgelopen seizoen was niet zo slecht na een lange revalidatie. Vergelijk bv. eens met Hirschi, daar lees je zelden iets over.

    Al de rest is eigenlijk wereldvreemd nitpicking omdat zijn kop je niet aanstaat, hij eens vervelend heeft gedaan tov Groenewegen of je je blauw ergert aan de grootse aankondigingen waarmee deze jongen het wielrennen is binnengekomen.

    Iemand hoeft geen nieuwe Eddy Merckx, Pogacar of Bernal te zijn om toch een goeie renner te zijn die een mooi palmares kan opbouwen (zelfs al staat daar nooit een grote ronde op).
    15 oktober 2021 11:14
    Reiger ziet Evenepoel toch doorgroeien in zijn post? WK titels tijdrijden bijvoorbeeld (dan ben je geen kruimeldief meer). Dat hij (zoals velen eerder verwacht hadden) Evenepoel niet ziet als potentieel eindwinnaar grote ronde of monumenten dat is na dit seizoen een legitieme conclusie, waarbij iedereen ook alle recht heeft om wél op meer te hopen. Evenepoel moet het bewijzen met de uitslagen, dat is het enige dat telt.

    "Iemand hoeft geen nieuwe Eddy Merckx, Pogacar of Bernal te zijn om toch een goeie renner te zijn die een mooi palmares kan opbouwen (zelfs al staat daar nooit een grote ronde op)." Helemaal waar en een gezonde insteek die ik vaker zou willen lezen bij de grote fans en de nauwe omkadering van deze talentvolle wielrenner.
    15 oktober 2021 11:33
    @Alfons Mijn mening over Evenepoel is puur gebaseerd op het afgelopen seizoen. Tegenvallend in zijn eerste grote ronde en daarna veelvraat in wedstrijden net onder de top. Het enige monument die hij reed was gewoon een slechte prestatie terwijl hij echt wel gebrand was op een topprestatie. Over het hele seizoen gezien in mijn ogen een 7- als cijfer. Tot de helft van het seizoen ook geërgerd aan zijn presentatie en branie. Toen hij was ingehaald door de realiteit werd hij een stuk aangenamer om naar te luisteren.
    En natuurlijk hoeft hij geen nieuwe Eddy te worden maar als dit zijn niveau blijft zal hij er een hele zware dobber aan krijgen om grote rondes en/of monumenten te gaan winnen.
    15 oktober 2021 11:40
    Zijn eerste grote ronde was tegenvallend als je er vanuit ging dat hij mee ging strijden voor winst. Als je het nuchter bekijkt, reed hij gewoon een knappe eerste helft van de Giro, zeker voor een 21-jarige die zijn eerste wedstrijd reed na een hele zware blessure.

    Dat hij een veelvraat is in de wedstrijden net onder de top is niets om lacherig over te doen. Het toont wel een kwaliteit aan; dat hij wedstrijden kan winnen. Want win maar eens een koers; Steven & Wilco. In zijn eerste Lombardije toonde Evenepoel trouwens ook al een groot potentieel; tot aan zijn val, diep in de wedstrijd, was hij bij de besten in koers.

    Om maar te zeggen; dat belachelijk maken door hem gelijk te stellen met De Nul is gewoon heel klein.
    15 oktober 2021 11:43
    Nog sterker, het is racisme light!
    15 oktober 2021 11:49
    Het beste van Tim Wellens gecombineerd met het beste van Thomas De Gendt in één coureur = Remco Evenepoel. En voor de 'flair' een vleugje Riccardo Riccò naast de fiets.
    15 oktober 2021 11:51
    Natuurlijk zet Reiger het een beetje uitdagend neer, maar uiteindelijk heeft hij wel gewoon een punt. Namelijk dat Evenepoel op dit moment absoluut bij de wereldtop hoort in het tijdrijden, en al het andere nog niet is bewezen. Niet het kunnen winnen van topklassiekers / grote eendagswedstrijden, niet het kunnen uitrijden/winnen van grote rondes, en ook niet het kunnen winnen van zware bergritten.

    Dit seizoen is denk ik een behoorlijke reality check geweest voor "San Remco". Want hij had meer verwacht van zijn optreden in de Giro, de OS en ook van Lombardije. Op geen enkele van deze topwedstrijden heeft hij aan de verwachtingen van zichzelf en zijn omgeving voldaan. Bij de Giro wil ik nog wel mee in het excuus van te veel te snel willen na zijn val, maar die excuuskaart kun je niet blijven trekken. Net als zijn leeftijdskaart, en het feit dat daar automatisch nog veel groeipotentieel aan is gekoppeld. Hij is inmiddels 3 jaar fullprof, en ook daarvoor sportief gezien al zeer professioneel begeleid. Maar vanaf zijn wedstrijden na de Giro heeft hij voldoende tijd gehad om zich voor te bereiden, is hij helemaal hersteld van zijn val, en zijn er geen excuses meer.

    En dan kom je gewoon tot de conclusie dat hij eigenlijk over de hele linie net wat tekort komt tegen de echte toppers, waarbij hij er in het tijdrijden het dichtst tegenaan lijkt te zitten obv zijn resultaten tot nu toe. Of dat nog komt? Dat zou kunnen, maar ik zou er ook niet raar van staan te kijken als dit zijn plafond is. Ook daar kun je een hele mooie erelijst mee opbouwen, maar het zal dan wel lastig worden om de hele resem aan grote rondes en topklassiekers te winnen die velen hem zien winnen.

    Als het hem wel lukt om nog een stap te zetten (ook dat sluit ik niet uit overigens), dan kan dat wel net de stap zijn die nodig is om de switch te maken van kampioen van de B wedstrijden naar een winnaar van serieuze A wedstrijden. Maar dan heeft hij serieus werk deze winter. Waarbij ik uiteraard ook hoop dat "de sjotter" niet alleen reflecteert op zijn prestaties op de fiets, maar ook op zijn gedrag daaromheen..
    15 oktober 2021 11:53
    @Panache: of je kan hem vergelijken met Ben Hermans: meer dan een degelijk renner, weet zijn wedstrijden eruit te kiezen. Alleen is Ben er nu 35, Remco 21.

    Edit: het blijft me verwonderen hoe sommigen opstaan en gaan slapen met Remco. En nog opvallender: het lijken niet eens de fans.
    15 oktober 2021 11:57
    @Reiger Onnodig allemaal, je had kunnen volstaan met "het onderdeel waarin Evenepoel uitblinkt". De rest doet nu niet ter zake.
    15 oktober 2021 12:06
    Een 21 jarige met zo'n palmares al half afschrijven...dat gaat wel wat ver toch? Kijk nou eens naar een Froome. Niets wees er op dat die het ooit ging maken op die leeftijd. Alles kan nog.

    Het is ook niet dat hij de races net onder top zomaar wint he, daar zit vaak wel meer achter. We gaan zien wat voor stappen hij nog gaat maken. Ik zou hem zeker nog niet naast Pogacar en Bernal zetten (en vond het vrij belachelijk dat sommigen hem al drie jaar, en nog steeds, in dat lijstje hebben staan), maar dat kan over 5 jaar gewoon anders zijn.
    15 oktober 2021 12:20
    Dat is wel een gewaagde uitspraak thorsten. Denk jij echt dat Pogacar en Bernal over vijf jaar zo ver terug zullen zakken (knipoog)?
    15 oktober 2021 12:20
    @Beer De namen Eekhout en De Nul noem ik uiteraard ook om een beetje te poken.
    Het waren ook renners die met gemak veel (kleinere) koersen wonnen. Bij hen werden vragen gesteld van; “Als ze nu zoveel koersen winnen en met zoveel gemak dan moeten ze dat toch ook kunnen in de echte klassiekers?” Bij allebei is dat er nooit uitgekomen. Gewoon een te kleine motor onder de kap. En natuurlijk zal Remco nog enige marge hebben om te groeien maar heel veel zal dat niet meer zijn. Dat hij meer potentie heeft als de genoemde 2 ben ik het helemaal eens. En normaal gesproken zal hij in de toekomst een paar WK tijdrittitels binnenslepen. Prachtig. Bij de rest zet ik nog mijn vraagtekens omdat nog niets erop gewezen heeft dat hij dat kan. Maar misschien zit ik wel fout. Kan ook.
    15 oktober 2021 12:23
    Weet iemand van jullie waarom de zaterdag columns van Lefevere niet meer op WF verschijnen?
    15 oktober 2021 12:38
    @marco, dat was op speciaal verzoek van Reiger. Die raakte iedere zaterdag te opgewonden, en kreeg geen vis meer gevangen omdat hij te veel stond te stampvoeten / schaterlachen aan de waterkant over de onzin die daar soms in stond. En bij het hypoverhaal is hij ondersteboven gevallen van het lachen en bijna verdronken....
    15 oktober 2021 12:57
    Hahaha Michelangelo! Mijn meesterwerkje stond niet lang op WF voor de gum er overheen ging. You win some, you lose some zullen we maar zeggen. Maar dat Patje zijn stukjes goed waren voor een schuimbekkende reiger aan de waterkant is zeker.
    Het hypo-smoesje exact hetzelfde. Ik dacht eerlijk waar aan een TIAtje totdat ik zeker 10 keer de draaikolk zag in het glas waarvan het pootje alleen maar naar het plafond wees! En ik maar denken dat je wijn moest nippen ipv keelgieten. Silly me.
    Als we Patje toch niet hadden hier..
    15 oktober 2021 14:14
    Dat Evenepoel zomaar wat WK-tijdrit-titels zal binnen harken, blijft ook afwachten trouwens. Tegen Ganna & van Aert op vlakke tot heuvelachtige parcoursen; probeer ze maar eens te kloppen. De eerst volgende stap die hij volgens mij zou moeten kunnen zetten, is meedoen voor winst in een koers als Parijs-Nice. Een rittenkoers van 1 week, met tijdrit en wat klimwerk.
    15 oktober 2021 14:51
    Je hebt helemaal gelijk Beer maar normaal gesproken gaat Remco ietsje langer mee dan Ganna en Wout. Dan is t te hopen dat er in de tussentijd niet nog andere fenomenen opstaan.
    15 oktober 2021 15:00
    Beer, ik ben het weeral met je eens. Het moet niet gekker worden.

    Ook ik denk dat de logische next step voor Evenepoel een klassement is in een sterk bezette ronde van een week: PN, Tirreno Adriatico of wie weet ook Baskenland. En gewoon blijven proberen in de grotere eendagswedstrijden. Grote ronde? Eerst gewoon een keer uitrijden zonder ambities voor klassement, maar wel om gedurende 3 weken op niveau te blijven (iedere week 1 of 2 etappes omcirkelen).

    Ik denk wel dat het tijdrijden hetgeen is wat het dichtst bij zijn capaciteiten/talent aan leunt. Blonk daarin uit in de jeugd, en kon dat ook meteen op heel hoog niveau bij de profs. Getuige o.a. zijn eerste podiumplaats op WK in 2019 en de winst van het EK. Dat schat ik een stuk anders/hoger in dan zijn "toevalstreffer" in San Sebastian of de kleinere rondjes die hij heeft gewonnen.
    15 oktober 2021 17:11
    Beste vriend, het was lang wachten op de 'eikel opmerking'. Proficiat !
15 oktober 2021 11:24
Mooie koers met een lange historie. De enige in zijn soort, en voor de echte tijdritspecialisten eigenlijk een 'must' om op je palmares te hebben.
    15 oktober 2021 12:33
    Volgens mij was dit vroeger een tijdrit van 90 kilometer! Klinkende namen op de erelijst.
    Was altijd de seizoensafsluiter.
15 oktober 2021 11:45
Küng moet ook leren stoppen, hoeveel koersdagen heeft ie?
    15 oktober 2021 11:54
    Küng komt uit op 71 koersdagen, daarmee staat hij gedeeld 85e straks. Qua kilometers zit hij niet eens in de top 100 van het peloton, valt allemaal dus wel mee.
    15 oktober 2021 11:59
    Küng fietst gewoon vaak in beeld, dat vertroebeld je mening.
    15 oktober 2021 15:32
    Hij is leeg sinds de kampioenschappen.
15 oktober 2021 13:25
Hoe oud is Evenepoel eigenlijk?
    15 oktober 2021 13:35
    Weet ik echt niet. Wordt ook nooit vermeld hier in de reacties.
    15 oktober 2021 13:48
    Een broodje preparé met pikante saus heeft een Reiger aan de haak geslagen.
15 oktober 2021 14:02
Jacques Anquetil won 9 keer de Landenprijs, zijn eerste in 1953 als 19 jarige over een afstand van 140 km,
15 oktober 2021 14:23
Dat alle zogezegde kenners hun mond eens beginnen houden over Evenepoel vanuit hun zetel? Ik sta steeds verbaasd van de intellectuele armoede op dit soort (wieler-)forum. Denken jullie nu echt alles te kunnen voorspellen? Djeezes. Laat ze gewoon rijden en probeer gewoon te genieten van deze wondermooie sport. Niemand is geïnteresseerd in de mening van Jan met de Pet die denkt dat Evenepoel ooit een monument zal winnen... Just relax and enjoy the show!
    15 oktober 2021 14:41
    Hallo Delson,
    Welkom, en fijn dat je met jouw mening en een bijdrage als deze wat komt doen aan de intellectuele armoede hier op WF (waar ik me ook al jaren aan stoor...)

    Overigens ben ik wel altijd benieuwd naar de mening van anderen. Dat is exact waarom ik graag rondhang op een forum als WF, aangezien daar allerlei meningen voorbij komen waar je heerlijk over kunt discussieren. Mocht je daar geen interesse in hebben, dan zou ik je adviseren om hier niet te vaak te komen kijken en ook niet te veel bij te dragen. Want iedere bijdrage zorgt weer voor een nieuwe mening vanuit een zetel.

    Groeten van een Jan met de Pet AKA Miesj den Engel
15 oktober 2021 17:39
Ik wil iedereen uit de spanning halen.
Evenepoel gaat de komende jaren nog 10 monumenten winnen, 3 grote ronden, 5 WK TT en 2 WK op de weg.
Hij zal ook nog een toespraak houden op de crematie van Eddy en hierbij aangeven nooit in zijn voetsporen te hebben willen treden omdat de enige echte Remco, Remco is.
Verder geeft hij aan dat als hij geweten had hoeveel hij onder de volgers van WF in al die jaren wist los te maken, hij dit speciale talent voor een goed doel had willen inzetten. Bv; aantonen dat iedereen en alles met elkaar is verbonden waardoor er een bewustzijnsverandering zou plaatsvinden, ook onder de volgers van WF waardoor hun eindeloze discussies wie de beste is voorgoed tot het verleden zou gaan behoren.
Er schuilt werkelijk veel in deze jongen, let maar op.
    15 oktober 2021 17:53
    aldus de glorieuze winnaar van het open wereldkampioenschap wensdenken 2021.
    15 oktober 2021 17:58
    Ik geloof nooit dat hij uitgenodigd gaat worden op de crematie van Eddy (die wil namelijk begraven worden), en daar ook nog mag spreken... Je bent dus totaal ongeloofwaardig Jan ;-)
    15 oktober 2021 18:06
    Michel
    Er zijn misschien wel meer dingen gebeurd die jij vooraf niet voor mogelijk had gehouden.
    Je zou over een aantal jaren zomaar Evenpoel-fan kunnen worden.
    15 oktober 2021 19:15
    Dat sluit ik dan weer niet uit @JanJansen.

    Ik was eerst ook geen fan van Van Aert omdat hij een chagrijnige zurige verbeten velrijder was. Maar hij heeft inmiddels laten zien dat hij meer kan dan crossen, en ook als persoonlijkheid is hij supervolwassen geworden. Er is dus ook gewoon hoop voor "de sjotter"....
15 oktober 2021 21:07
Stel nu eens dat de kop was: "Kung en Asgreen kruisen de degens in chrono des nations" Dan.schat ik dat hier pakweg 6 reacties stonden
15 oktober 2021 21:43
Quote Panache "Dat hij (zoals velen eerder verwacht hadden) Evenepoel niet ziet als potentieel eindwinnaar grote ronde of monumenten dat is na dit seizoen een legitieme conclusie."

Überhaupt is het zinloos om daar nu al een conclusie over te trekken en zegt het wellicht meer diegene die zo'n conclusie al willen trekken dan over de daadwerkelijke mogelijkheden van de jonge renner.

Reacties zijn gesloten.