Fysiotherapeut Roglic geeft kritiek op Jumbo-Visma: “Wist niks van rugklachten”

zaterdag 3 september 2022 om 15:02
Fysiotherapeut Roglic geeft kritiek op Jumbo-Visma: “Wist niks van rugklachten”

foto: Cor Vos

De persoonlijke fysiotherapeut van Primoz Roglic, Mit Bracic, heeft zich kritisch uitgelaten in een interview met het Sloveense Sportal. De Sloveen spreekt open over de blessures van Roglic in de maanden voor de Tour de France, en geeft bovendien kritiek aan Jumbo-Visma. “Ploegartsen werken in belang van de ploeg en niet van de patiënt of van de atleet. Dat is jammer.”

Het verhaal begint in de Ronde van het Baskenland, waar Roglic pijn had aan zijn knie. De Sloveen zocht daarom hulp bij Bracic, zijn persoonlijke fysiotherapeut. Bracic vertelt aan Sportal dat Jumbo-Visma dacht dat de klachten op te lossen waren met medicatie, maar dat zowel hij als Roglic daar anders over dachten. “Vanaf dat moment zijn we meerdere uren per dag aan het werk gegaan.”

Een druk programma bij de fysiotherapeut, maar toch kon Roglic blijven trainen. De Olympisch kampioen tijdrijden kwam vervolgens aan de start van de Tour de France. In de vijfde rit, de kasseienetappe, kwam Roglic zwaar ten val. “Hij had twee breuken in zijn wervels, die bovendien ook ontstoken waren. Dit komt mede doordat Roglic is blijven fietsen na de val”, verduidelijkt Bracic.

Bracic: “Met zijn verwondingen zou podium in Vuelta zou groot succes zijn”
De fysiotherapeut zegt dat die diagnose, volgens hem, genoeg is om een punt te zetten achter het seizoen van Roglic. “Maar ik liet de keuze aan hem. Een vierde keer op rij de Vuelta winnen, zou veel voor hem betekenen, dus hij is daar voor gegaan.”

“Ik vind dat hij het nu verrassend goed doet. Ook als Roglic niet zou winnen en op het podium staat, is dat een groot succes. Hij heeft twee zeer ernstige verwondingen”, wijst Bracic naar zijn rugklachten. Roglic staat momenteel op een tweede plaats in het algemeen klassement van de Vuelta a España.

Kritiek voor Jumbo-Visma 
Over de rugproblemen van Roglic wist Bracic overigens lange tijd niets van. “Iedereen zweeg erover. Ik denk dat ze (Jumbo-Visma, red) het niet wilden vertellen omdat dat de ploegtactiek aan het licht zou brengen. Volgens mij was het het plan om Roglic in een dienende rol aan de Tour de laten deelnemen.”

Bracic is tot slot bijzonder kritisch. Hij vind dat Jumbo-Visma niet correct heeft gehandeld. “Roglic heeft op eigen initiatief een scan laten nemen, want de ploeg zei nog maar eens dat hij medicatie moest nemen. Artsen en dokters van de ploeg vergeten hun eed soms. Ze werken in belang van de ploeg en niet van de patiënt of van de atleet. Dat is jammer.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Ronellenfitsch 3 september 2022 om 15:05

Oef, potentiële stevige scheur in het zo goede huwelijk tussen Roglic en Jumbo …

0
Jan 3 september 2022 om 17:56

Klopt
Die vertekt aan seizoen

-3
oostrijck 3 september 2022 om 23:13

Valt wel mee hoor. Roglic heeft het prima naar zijn zin. Vingegaard is letterlijk zijn beste vriend bij de ploeg. En hij heeft bijgetekend tot en met 2025. Natuurlijk zijn er weleens conflicten of discussies. Dat is overal zo.

0
Wim Kruithof 4 september 2022 om 06:48

Jan, ook te stevigen met een bronnetje, of gewoon een zinloze losse flodder uit eigen koker?

0
Huubi 3 september 2022 om 15:10

Als dit waar is is het ernstig van TJV ploegarts.

5
dikkechaap 3 september 2022 om 21:12

Dit is typische fysiotherapeutenpraat. Hoewel de meesten hun werk uitstekend doen is er een smaldeel dat het niet kan verkroppen dat ze een treetje lager staan dan doktoren in de hiërarchie. Dan krijg je dit soort praatjes, deze fysiotherapeut weet het allemaal veel beter dan de doktoren en waarom hebben ze hem niet betrokken bij de diagnose etc.

0
Stabanger 3 september 2022 om 21:41

anderzijds zijn er toch ook veel fysio’s die een atleet er bovenop helpen nadat een dokter een halve diagnose stelde

3
Natte spons 3 september 2022 om 23:57

Het probleem is dat artsen als over het menselijk lichaam denken te weten, terwijl hun kennis over het bewegingsapparaat slechts beperkt is. Kleiner in ieder geval dan van een fysiotherapeut. In dit soort gevallen dient de arts de specialist in te schakelen. Daarnaast denken artsen vrijwel alles met rust en medicatie op te kunnen lossen, terwijl er soms betere wegen zijn.

-1
Spartacus 4 september 2022 om 12:43

@natte spons
De gehele inhoud van je reactie is als…. een natte spons inderdaad

-1
vevie 3 september 2022 om 15:11

Das forse kritiek, ja. Zou kwalijk zijn als het idd zo is.

Is er een kaper voor Roglic in de markt? Las de verhalen over Ineos, maar dat zal toch wel niet. Als Roglic er vrede mee heeft dat Vingegaard nu dé kopman is in de Tour en als schaduwkopman wilt starten, of Giro/Vuelta wilt rijden, dan is er op zich niks aan de hand.

1
oostrijck 3 september 2022 om 15:24

Roglic heeft tot en met 2025 verlengd, dus een andere ploeg lijkt me erg onwaarschijnlijk.

0
Boomie1 3 september 2022 om 16:46

@oostrijck: contracten zijn net zo fluïde als in het voetbal tegenwoordig. Groene had ook een contract bij TJV….. Hirschi en de hele mikmak bij DSM. Ze rijden toch echt voor andere teams nu….

-1
Romāns Vainšteins 3 september 2022 om 15:12

Dit interview kost hem natuurlijk de kop, onze vriend ‘iedereen loves jumbo’ Kerckhoffs heeft in ieder geval nieuw analysemateriaal nu, of opinie misschien zelfs.

-4
Anton van Valouwe 3 september 2022 om 19:06

De raderen draaien…!

-1
Michiel 3 september 2022 om 15:18

Ik snap zijn boosheid wel, mbt Baskenland….maar daarna wat minder.

0
Spartacus 3 september 2022 om 15:18

Over beroepseed gesproken mijnheer de fysiotherapeut: heeft u ook niet een medisch beroepsgeheim?
En dat fysiotherapeuten het weer eens beter denken te weten dan medisch specialisten is helaas niks nieuws, terwijl hun vak amper evidence-based is.

12
Quincy Adams (aka voorwiel) 3 september 2022 om 16:48

Juist. Erg onhandig dit.

1
Jan 3 september 2022 om 17:58

Snap ik
Maar ook wel eens goed om deze geluiden te horen

-1
Quincy Adams (aka voorwiel) 3 september 2022 om 18:04

Ik vind dit nieuws 0 meerwaarde hebben eigenlijk. Helemaal

1
Quincy Adams (aka voorwiel) 3 september 2022 om 18:04

zonder context en wederhoor.

1
Lalsacien 3 september 2022 om 18:05

Dat heet ook de vuile was buiten hangen!

0
Fontanelli01 3 september 2022 om 18:33

Met toestemming patiënt en onderdeel van een politiek spel mag alles ;)

0
Plavka 3 september 2022 om 20:13

Het ontbreekt jou ook niet aan vooroordelen, gezien je commentaar.

0
Wim Kruithof 4 september 2022 om 06:51

Hulde Spartacus, prima invalshoek.

1
ken dcq 5 september 2022 om 10:53

@Spartacus, in Nederland en ook in België is 'fysiotherapie' toch een universitaire richting dus dan lijkt het me wel wat vreemd dat wat ze doen niet gebaseerd zou zijn op wetenschappelijk/medisch onderzoek. Kinesisten lappen aan de lopende band topsporters op, ik veronderstel dat ze dan niet maar wat uit de losse pols gaan proberen hé :-p

Los daarvan, mensen moeten niet kullen over medische zaken van anderen in de media, dat is inderdaad iets dat niet hoort. Roglic rijdt voor het podium en nu anderen weten dat hij last heeft…

0
De Zeboe van de Zoncolan 5 september 2022 om 11:03

Welnee, fysiotherapie is in Nederland een HBO-opleiding

1
ken dcq 5 september 2022 om 11:24

Aja Zeboe, inderdaad blijkbaar hbo met optie tot een master dus had me wat miskeken denk ik :-) Maar op zich ook niets mis met een hbo opleiding natuurlijk :-)

0
sooike 3 september 2022 om 15:22

Straatje schoonvegen Bracic?

3
betonmolen 3 september 2022 om 15:28

Persoonlijke therapeut en je eigen patiënt vertelt jou niet waar hij last van heeft???l??

12
De Dikbilgorgel van Dorestad 3 september 2022 om 15:34

Ja, dat was precies ook mijn eerste gedachte.

1
oostrijck 3 september 2022 om 15:30

Ik denk dat alle toppers weleens meningsverschillen hebben met iemand van de ploeg. Over medische dingen, over hun programma, over materiaal etc. Meestal horen we daar niets over, nu wel. Op zich geen probleem, als conflicten maar onderling opgelost worden. Roglic heeft tot en met 2025 bijgetekend. Dus laten we het allemaal niet overdrijven

0
Handige Harry 3 september 2022 om 15:33

Volgens mij mogen werkgevers in Nederland niet meer publiek vertellen wat een werknemer mankeert.
Ik weet niet of dat in andere landen ook zo is.

1
Romāns Vainšteins 3 september 2022 om 16:02

Je weet niet in welke hoedanigheid die persoonlijke verzorger aan Jumbo gelieerd is, misschien heeft Roglic deze zelf in dienst als zzp’er.

-1
Handige Harry 3 september 2022 om 16:38

Dat kan best, ik doelde meer op waarom Jumbo niks over de blessures van Roglic meldt.

0
VerstandOpNul 3 september 2022 om 16:03

Dat klinkt ernstig, maar of de soep zo heet gegeten zal worden? Ik heb wel een ander beeld bij TJV.. Kijk hoe omzichtig ze omgingen met een renner als Gesink met alle fysieke malheur door de jaren heen..

1
RainbowJersey 3 september 2022 om 17:53

Ik mis in dit artikel wel heel erg de wederhoor, juist nu er zulke serieuze aantijgingen gedaan worden aan het adres van een ploeg en diens medische werknemers

2
JopieZ 3 september 2022 om 18:02

Wordt er niet van een mug een olifant gemaakt met dit verhaal? Deze meneer wil zichzelf profileren, waarschijnlijk zoekt hij werk bij een ploeg. Zeker jammer dat Wielerflits dit plaatst zonder wederhoor bij JBV

3
Pavlov 3 september 2022 om 18:52

Na de eerste, wacht iedereen uiteraard kritiekloos op de tweede helft van de vuile was

0
Cornelius 3 september 2022 om 18:44

Leuke vertrouwenspersoon, deze Bračič!
Bij TJV heeft iedereen die iets wist, of dacht te weten, over de gezondheidstoestand van Roglič netjes de mond gehouden, en media en concurrentie wekenlang lustig laten speculeren. Maar deze flapuit heeft er kennelijk belang bij de medische gegevens van zijn cliënt nog tijdens de Vuelta op straat te gooien. Zaak voor de tuchtraad?

1
Sijbrands 3 september 2022 om 19:38

Is maar een fysio hè, geen dokter.

0
Cornelius 3 september 2022 om 19:50

In Nederland vallen fysiotherapeuten ook onder de tuchtcolleges voor de gezondheidszorg. Geen idee hoe dat in Slovenië werkt.

0
Stabanger 3 september 2022 om 21:39

moest eerlijk wel denken aan zij die het over Roglic z'n taaiheid hadden
het zag er niet uit of ie minder pijn aan het leiden was dan Evenepoel
maar hij poetste gewoon door

0
$kedel 3 september 2022 om 22:00

Vreemd verhaal. Vooral dit stukje:

“Ik denk dat ze (Jumbo-Visma, red) het niet wilden vertellen omdat dat de ploegtactiek aan het licht zou brengen. Volgens mij was het het plan om Roglic in een dienende rol aan de Tour de laten deelnemen.”

Bij aanvang van de tour waren die rugproblemen er nog helemaal niet.

1
nhou 3 september 2022 om 23:08

Dankzij het stil houden reageerde Pogi nog op de uitvallen van Roglic. Wellicht heeft dit de tourzege opgeleverd……

3
wielrenner 4 september 2022 om 07:11

Als ingewijde vind ik het ongehoord dat dit soort zaken op de sociale media besproken worden. Er is ook nog zoiets als beroepsethiek!

3
I Langof 4 september 2022 om 09:12

Interessante posts over dit onderwerp ook op het Engelse forum:

https://www.reddit.com/r/peloton/comments/x4qoi8/the_specialist_who_treated_primo%C5%BE_rogli%C4%8D_he/?sort=new

0

Headlines

Populair

Materiaalzone