Fuglsang zet in Luik kroon op voorjaar: “Ik moest zelf de schifting doorvoeren”

zondag 28 april 2019 om 17:23
Fuglsang zet in Luik kroon op voorjaar: “Ik moest zelf de schifting doorvoeren”

foto: Cor Vos

Jakob Fuglsang kende al een ijzersterke klassiekerperiode en wist met winst in Luik-Bastenaken-Luik een kers op de taart te zetten. De Deen sloeg zijn slag op de Roche-aux-Faucons, de laatste klim van een koude en kille dag door Wallonië. “Het was een lastige dag”, vatte Fuglsang het zelf samen.

“Voor de laatste klim had ik de ploeg die mij perfect afzette”, legt Fuglsang uit. “We reden vandaag overal, maar op het belangrijkste moment waren we van voren. Gorka Izagirre leidde uitstekend naar de voet en toen Michael Woods begon met aanvallen, was dat het perfecte moment voor mij.”

‘Mijn finish was op de top’
De Astana-kopman had een uitgekiend plan, vertelde hij na afloop. “Mijn finish was op de top, dat wist ik van de verkenning van vrijdag. Ik wist dat ik niet kon wachten. In het eerste deel moet ik zelf de schifting doorvoeren en in de tweede deel zag ik dat Woods op de limiet zat. Ik moest het nog een keer proberen en toen ik omkeek was hij gelost”, beschrijft hij. Ook Davide Formolo reed hij na de Roche-aux-Faucons uit het wiel. “Toen dacht ik: nu moet je echt alles geven en door blijven gaan.”

‘Scary moment’ over bijna-valpartij
De voorsprong van Fuglsang was geruststellend, schommelend rond de halve minuut. Toch wist hij het nog spannend te maken, toen hij in een natte afdaling een slipper maakte. Hij herstelde zich goed. “Een scary moment, maar het gaf me adrenaline voor de finale”, zo zegt hij het zelf. Overigens had zijn vrouw al voorspeld dat Fuglsang na de derde plek in de Amstel Gold Race en de tweede plaats in de Waalse Pijl nu in Luik zou winnen. “Het is een geweldig moment en ik zal vanaf nu altijd naar haar luisteren”, grapt de winnaar.

Dit artikel delen:

9 Reacties

sven241 28 april 2019 om 17:27

Die bijna schuiver is er een voor de geschiedenisboeken.

Jori 28 april 2019 om 18:31

inderdaad, qua wedstrijdsetting deed het me denken aan Gilbert toen in de tour hij zijn knieschijf brak en Nibali op de Olympische Spelen. Razend knap hoe hij dat herstelde

girardengo 28 april 2019 om 17:45

Eindelijk de verdiende zege in een monument.

mark vv 28 april 2019 om 18:06

Dik verdiend. Het is hem gegund.

tvm 28 april 2019 om 18:08

Constant aanwezig, het ganse voorjaar, zonder zege. De ploeg controleert voor hem de koers. Hij moet aanvallen en solo aankomen om te winnen. Iedereen weet dat ook. Wat een druk op de schouders. En het dan ook nog zó afmaken. Het is hem gegund.

Duidelijk de man van het voorjaar.

Wildebert 28 april 2019 om 18:10

Hoe beheers je een slippertje? Even bij Fugl in de leer.

Vlinder 28 april 2019 om 19:19

Mooie winnaar! Zeer verdiend na zo’n goed en attractief gereden voorjaar!

Bummetje 28 april 2019 om 22:49

Wat gaat hij nog meer doen dit jaar? Hij is nu al van februari tot aan nu in hoogvorm. Nu een rustperiode en daarna een gooi doen naar het tourpodium? Het zou mij niet meer verbazen!

Brabander 28 april 2019 om 22:58

Wat me vooral opvalt vandaag is dat echt iedereen het Jakob gunt. Dat zie je ook niet vaak. Zelfs de grootste zuurpruimen zijn enthousiast

Headlines

Materiaalzone

Populair