Froome slaat aanvallen Dumoulin af: “Ik voelde dat ik controle had”

zaterdag 26 mei 2018 om 18:01

foto: Sirotti

Chris Froome nam in de twintigste etappe van de Ronde van Italië een optie op de eindzege. De Brit repareerde de aanvallen van Dumoulin en behoudt zo zijn voorsprong van veertig seconden met nog één rit te gaan. “Er waren duidelijk wat aanvallen die ik moest volgen in de finale, maar ik voelde dat ik de controle had”, vertelt Froome in het flashinterview na afloop. 


“Niemand had de benen nog om iets te kunnen doen. Deze Giro was zwaar, extreem zwaar. Als je een slechte dag had, betekende dat niet dat je op dertig seconden gereden werd, maar op dik tien à vijftien minuten”, eindigt Froome vermoeid.

48 Reacties

master-pieter 26 mei 2018 om 18:04

Wat een sjaak.. Als hij zo'n deftige sportman als Dumoulin was geweest dan had hij hier nooit gestart met al die aantijgingen

Gebruikersnaam 26 mei 2018 om 18:08

Ik hoorde dat Froome niet te vertrouwen is? Heeft iemand hier meer info over? Ik viel echt uit de lucht, je zou verwachten dat hier keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer over zou gejammerd worden, maar iedereen weet zich hier zeer lovenswaardig in te houden.

Guushovd 26 mei 2018 om 18:09

Froome heeft de hele giro dus op zijn metertjes gereden, nooit zijn hartslag of vermogen boven bepaalde waarden uit laten komen in de eerste 2 weken. Om dan in de derde week meer reserves te hebben. Zo hebben zijn knechten ook gereden.

xistnc 26 mei 2018 om 18:21

Je kunt alleen maar respect hebben voor Froome en je schamen voor de vele slechte verliezers onder de Nederlandse ‘wielerfans’.

leegloper 26 mei 2018 om 18:30

Met een redelijk goede dag kon je ook nog op 8 minuten worden gereden. Afgelopen week was Froome weer zoals we gewend waren.

venus 26 mei 2018 om 18:31

@xistnc, respect krijgt ie nadat hij en sky transparant worden over zijn huidige en eerdere duistere zaakjes.

Leidsejonguhhh 26 mei 2018 om 18:32

Froome wanneer ga je lekker met pensioen? Niemand zit op jou meer te wachten… eventjes 3M goedrijden en dan met die kutkop na afloop lachen hoe goed hij was. Word zo moe van deze man. Ook vandaag weer. Dat irritante lachje en die non-charisma van deze man ben ik meer dan beu. Ik hoop echt dat deze valsspeler geschorst wordt voor 10jaar, dan zijn we er eindelijk van deze engnek af

Explorer 26 mei 2018 om 18:35

@xistnc respect? Nou een type renner als froome die een positieve pis heeft afgeleverd, door de uci wordt beschermd. Niet wordt geschorst, 80 km solo rijd in zware berg etappe(twee dagen ervoor eraf gereden wordt) en hiermee een giro wint. Respect? Ja voor hem als persoon en gezinsman maar niet als topsporter.
Veels te veel ruis om hem heen om dit te geloven. Ik herhaal weer: ik wil het wel maar kan het niet. Het komt corrupt over en de sport heeft het er zwaar mee..
Nu was Tom de tweede was het geen nederlander was het ook noemenswaardig.

Diego99 26 mei 2018 om 18:38

Indrukwekkend wat froome heeft laten zien. Hij leek ook nog best veel over te hebben in de laatste rit

Gebruikersnaam 26 mei 2018 om 18:39

Wat hij doet is natuurlijk wel memorabel. Iedereen herinnert zich nog de comeback van Landis, niemand geeft erom dat Pereiro Sio toen eigenlijk de Tour won, dat was de Tour van Landis. Dit blijft sowieso de Giro van Froome, net zoals 2011 de Giro van Contador blijft en de Tours van 1999 tot 2005 die van Armstrong. Of je dat nu leukt vindt of niet.

mus van de maasstad 26 mei 2018 om 18:45

Froome is een dopeur maar iemand die op maar 46sec staat na 3 weken niet

WHAHAHAHAHA

Respect voor deze prestatie. 3 op rij. Dan ben je een hele grote.

jan jansen 26 mei 2018 om 18:47

@Redactie;
Dank je wel voor de foto van Froome in zijn witte trui, stille hint over jullie visie.
Ik vroeg me al af; hoe staan de specialisten hierin.

ikbenprocycling 26 mei 2018 om 18:52

Froome is een zeer capabele en effectieve coureur. Dat is volstrekt duidelijk en staat buiten kijf voor iedereen die een racefiets kan onderscheiden van een e-bike.
De ‘marginal gains’ die Sky sinds zijn start bij zijn renners en vooral kopman Froome heeft bewerkstelligd, zijn echter schimmig. Voor harde verdenking was lang nauwelijks solide grond. Maar er is onderhand nogal wat kwalijke rook vanuit Sky gekomen wat op het spreekwoordelijke vuur lijkt te wijzen.
En juist de obscure marginale medisch-fysiologische winstjes maken het verschil met renners als bijv. een Dumoulin.
Die en andere met Sky rivaliserende toprenners in het peloton moeten serieus nattigheid voelen, want anders dan wij, leven zij op een hoog professioneel atleetniveau welke vergelijkbaar is met dat van Team Sky. Voor hen is dus beter in te schatten hoe ‘marginal gains’ te bereiken zijn binnen het secondenspel dat procycling is, en of daarbij reglementaire grenzen (schijnbaar) wel of niet in acht worden genomen.
We zullen nooit weten welk percentage van het peloton tegen de Giro-start van Froome was. En morgen speelt iedereen gewoon weer braaf mee achter de rug van Froome.
UCI is per saldo een impotente club met gebrekkige regels, en ook onduidelijk is of de nodige expertise van anti-dopinginstanties en onderzoeklabs inmiddels tenminste ‘on par’ is met die van bijv. een Sky, of dat ze nog steeds achterlopen.
Froome voelt zich ondertussen geheel ‘in control’, en staat overal als een choirboy doodleuk te beweren dat zijn resultaten de test of time zullen doorstaan.
Maar wtf, vanavond de Champions League finale: over verdachte marginal gains gesproken, maar er geen punt van wordt gemaakt.

Koel 26 mei 2018 om 18:56

mus van de maasstad – 26 mei 2018 om 18:45
Alle begrip voor je frustratie. De beste Nederlandse klassieke renner, de beste ronderenner en het grootste jonge talent zitten niet bij jouw favoriete ploeg.
De beste sprinter daarentegen wel en daar moet jij als Rotterdammer voor juichen…het valt allemaal niet mee.

poeskescherens 26 mei 2018 om 18:56

@Leidsjongetje
Wat een taal. Leiden-Noord neem ik aan?

Geit in mijn Kelderman 26 mei 2018 om 19:05

Niemand zit op je te wachten Chris. Ga lekker vakantie nemen, wacht je proces af en ga je verdiende straf uitzitten. Hup, moven.

Geit in mijn Kelderman 26 mei 2018 om 19:10

@poeskescherens. Lekker badinerend doen omdat iemand uit leiden komt. Hij zegt tamelijk zinnige dingen, meer dan jij om eerlijk te zijn. Beetje bizarre post van je.

nasibal 26 mei 2018 om 19:21

Voor mij zijn er twee conclusies:

1) Froome staat onder een enorm vergrootglas. Mocht het hem gelukt zijn om op onjuiste wijze deze prestatie te leveren dan hebben we in de wielersport en vele male groter probleem dan “Froome de puffer”.

2) Als Froome deze prestatie op onjuiste wijze heeft behaald dan moet je een hele hele hele hele grote meneer zijn om clean binnen de minuut te staan.

Beiden leiden voor mij tot voorlopige conclusie 3: Wat een geweldige prestatie!

jan jansen 26 mei 2018 om 19:27

“Ik voelde dat ik controle had””
Met zijn advocaten, modale renners hadden hier niet gestart.

Handige Harry 26 mei 2018 om 19:57

Lachwekkend hoe Froome volgens sommige mensen hier niet eens recht heeft op een eerlijk proces.

Hij heeft een positieve plas geleverd, geen mensen vermoord.

Ja het proces duurt lang maar dat is toch ook niet gek, als je genoeg vermogen hebt en het geloof onschuldig te zijn, dan doe je er alles aan om jouw onschuld te bewijzen.

Wij hebben dit maar gewoon te accepteren en dan is het alleen maar kansloos om constant over lopen te zeiken.

Of hij zuiver rijdt, ik heb geen idee maar dat weet ik van geen enkele renner.

Explorer 26 mei 2018 om 20:10

@handige harry, dat is jou mening om er niet over te ‘zeiken’ en hem lekker rond te laten rijden.
Het verleden heeft bewezen dat meerdere renners al lang geschorst waren voor mindere hoeveelheden. Deze kerel heeft het dubbele tot zich genomen, wordt niet geschorst en wint de giro.
Lijkt me frustreren d voor andere renners.
Het schaad de sport dat er onsers heid wordt gemaakt, beleid is niet eenduidig en rechtlijnig. Uci stinkt, froone stinkt en SKY stinkt. En dit zei ik ook al voor de giro, al voor zijn winst.
Bizar dat mensen dit juist accepteren en normaal vinden. De UCI heeft regels die niet nagellefd worden en sky lapt intern ook regels aan hun laars. Henao zal zich ook wel gaan bedenken.

Madone E 26 mei 2018 om 20:13

Ik volg de wielersport al zeker 35 jaar en heb de sport altijd verdedigd bij dopingaantijgingen. De tijd heeft uitgewezen dat ik het vaak fout had. Ik kan het nu ook niet meer en vindt het diep triest dat een man als Foome de Giro wint. Een salbutamol waarde van 2000 is absurd. Een kennis die medicus is vertelde mij dat dit een heeeeel hoge waarde is die niet via een pufje kan. Zelf de grenswaarde van 1000 is belachelijk hoog. Alleen heel zieke mensen hebben een dergelijke hoeveelheid Salbutamol nodig. Het gaat nu om een juridisch steekspel en dat is Froome zijn recht. Helaas. Ik vindt het moreel verschrikkelijk en baal van deze winnaar. Overigens in het boek van Lieuwe Westra staat ook een leuke deel over die salbutamol waarde.

Handige Harry 26 mei 2018 om 20:29

@explorer

Vrij logisch dat hij nog niet geschorst is want het proces loopt nog.
Die andere renners zijn ook pas na hun proces geschorst.

Thomson 26 mei 2018 om 20:38

Fietsen van de top-8 in de Finestre-etappe zijn na afloop onder het rontgen-apparaat gegaan, volgens cyclingnews. Zal vast wel een goede reden voor zijn geweest.

venus 26 mei 2018 om 20:48

@harry, maar het is toch bizar dat dit proces zo lang moet duren? Ongeacht de uitkomst. Dat moet toch niemand willen? Behalve dan diegene die tijd nodig heeft om de waarheid in zijn voordeel te buigen …

@madone, wat schrijft lieuwe dan over salbutamol?

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.