Fred Wright nam het er flink van in zijn ‘off-season’: “Drinken werd enigszins een gewoonte”

dinsdag 29 november 2022 om 11:19
Fred Wright nam het er flink van in zijn ‘off-season’: “Drinken werd enigszins een gewoonte”

foto: Cor Vos

Fred Wright is inmiddels in voorbereiding op het wielerjaar 2023, maar tijdens het ‘off-season’ heeft de Brit de bloemetjes behoorlijk buitengezet. Dat vertelt de 23-jarige renner in gesprek met VeloNews. “Ik vind het fijn om op een punt te bereiken waarop ik me zo vies voel en zo boos op mezelf, dat ik weer wil fietsen”, legt Wright uit.

Wright betwistte de Zesdaagse van Gent als afsluiting van zijn off-season (en werd daar samen met Ethan Hayter zesde), maar na het wegseizoen raakte hij zijn fiets eerst vier weken niet aan. “De lengte van mijn pauze verandert elk jaar. Soms is het drie weken, soms zes. Dit jaar was het mooi geweest na vier weken.” In die weken nam Wright het er flink van. “Ik heb veel troep gegeten en ik kreeg enigszins de gewoonte om te drinken, misschien wat meer dan een normaal persoon. Laten we zeggen dat ik die vier weken heb genoten van het leven.”

Deze periode helpt Wright om nadien weer volledig voor de sport te kunnen leven, verwacht hij. “Je kunt niet continu ‘aan’ staan. Als het eens kan, moet je er het meeste uithalen en zo de balans zoeken. Dat heeft een positieve invloed op hoe je je trainingen benadert. Het heeft geen zin om steeds half aan te staan. Je moet uit staan of aan, een van beide. (…) Ik voel dat ik het in de winter nodig heb om het wielrennen even helemaal los te laten, zodat ik me weer met volle toewijding kan voorbereiden op de klassiekers.”

Momenteel zit Wright, een van de revelaties van 2022, alweer een tijdje op de fiets. “De ritten beginnen langzaam maar zeker wat langer te worden, maar hoewel het seizoen al behoorlijk dichtbij is, voelt het alsof ik nog veel lange ritten en trainingen nodig heb voordat ik me weer echt goed voel op de fiets. Ik denk dat het gewoon een lang, traag en gestaag proces zal zijn.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Marik 29 november 2022 om 11:59

Zie je wel, Roglic had gelijk. Het slingeren van Wright heeft zijn oorzaak gevonden.

6
Beer 29 november 2022 om 12:35

Slingeren van Wright? Straf hoe je dat kan benoemen wanneer Roglic heel de straat oversteekt.

-3
Handige Harry 29 november 2022 om 12:56

edit. wf: niet doen

6
Panache 29 november 2022 om 13:27

Goede grap Marik, duimpje. Liever met een knipoog zo’n bericht lezen dan serieus in gaan op de suggestie dat we met een nieuw Brits drankorgel te maken hebben. Maar laten we eerlijk zijn: als mensen je te pas en te onpas Wright Said Fred noemen dan heb je wel een verzetje nodig om die last van je af te kunnen werpen.

0
Pietspeed 29 november 2022 om 14:28

Moet kunnen, maar iets meer dan een ‘gemiddeld’ persoon is te veel van het goede als profrenner. Een iets strakker en straffer regime zal wel moeten, wil hij Van Aert evenaren. Overigens heeft Van der Poel bepaald niet onder de Spaanse zon gelegen de laatste weken. Fred zal toch echt flink de beuk erin moeten gooien. Komt niet aanwaaien.

1
kiryienka 29 november 2022 om 11:44

Edit redactie: We hebben het iets anders proberen op te schrijven, bedankt voor de tip.

0
Sandy Casar 29 november 2022 om 12:47

Klinkt lekker Brits

0
vincenzo 29 november 2022 om 13:21

Ben nu des te meer benieuwd naar zijn wielerprestaties in 2023 …

0
Koers 29 november 2022 om 15:31

Thomas deed het ook na zijn tourwinst en het jaar nadien toch maar mooi tweede. Of het nadelig of goed is zal lastig te bepalen zijn, maar juist voor wielrenners die nadien weer als monniken moeten leven kan ik me goed voorstellen dat voor de geestelijke gezondheid dit wel even lekker is. Al komt een deel van het monnikenleven natuurlijk doordat ze het er even van hebben genomen.

0
Romāns Vainšteins 29 november 2022 om 14:07

Er is er sowieso één die vermoedt dat dit proces onderwijl de afgelopen vuelta reeds gaande was..

-2
dikkechaap 29 november 2022 om 11:43

Ik ben benieuwd wanneer wielrenners (en bijv schaatsers) de traditionele jaarlijkse trainingspauze eindelijk bij het grofvuil gaan zetten. Het is totaal contraproductief om elk jaar opnieuw op te moeten bouwen.

Uiteindelijk zullen alleen gerichte pauzes, verschillend per persoon en voor sommigen misschien vrijwel geen, de norm worden. Zeker in combinatie met goede voeding zal dit een enorm voordeel opleveren t.o.v. de huidige praktijk bij veel ploegen.

-3
Mooie Sjors 29 november 2022 om 12:01

Bwoa, lijkt me mentaal wel belangrijk voor sommigen om dat monnikenbestaan even af te schudden. Lekker eens een paar weken kunnen doen wat andere gasten van 23 doen. Anders krijg je misschien wel het gevoel dat je heel veel van het leven moet missen.

Een Van Aert heeft er misschien geen boodschap aan, maar voor sommige renners kan het volgens mij geen kwaad om er eens de riem totaal af te gooien, als je daarna toch weer maanden moet opbouwen naar je grote doelen.

4
VerstandOpNul 29 november 2022 om 12:17

Hoeveel renners hebben we niet gezien die overtraind zijn, burn-out klachten hebben, het plezier in het fietsen hebben verloren.. Kortom, Fred heeft groot gelijk om even lekker los te gaan..

2
Polleke 29 november 2022 om 12:47

Juist mooi zo’n gast die het allemaal eens laat gaan… liever zo dan weer een ‘performance managment’ praatje over wattages en ‘100 gram rijst’ maaltijden
Hij voelt zich volgevreten en gaat nu weer trainen, no-nonsense…
En oh ja…aan het eind van zijn off-season zesde geworden in een zesdaagse…zegt genoeg over beiden…

0
the student 29 november 2022 om 13:01

Een fietspauze nemen hoeft helemaal niet gek te zijn. Lekker iets meer eten natuurlijk ook niet. Maar om je nu klem te zuipen en alleen junkfood te eten… Daar moet je wel brit voor zijn.

2
Fast Freddy 29 november 2022 om 16:19

Idd student, lol. En hou je vast voor wat er gebeurd na zijn wielercarrière. Er zijn echt wel grenzen aan zinvolle decompressie. Je 4 weken de tering zuipen is voor geen enkele topsporter (of wie dan ook) goed.

1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone