Fotofinish wijst Connor Swift aan als winnaar Tro-Bro Léon

zondag 16 mei 2021 om 17:05
Fotofinish wijst Connor Swift aan als winnaar Tro-Bro Léon

foto: Cor Vos

Connor Swift heeft zondag de Franse klassieker Tro-Bro Léon op zijn naam geschreven. De voormalige kampioen van Groot-Brittannië was de beste van een kopgroep van vier, al was er wel een fotofinish voor nodig om Swift als winnaar aan te wijzen. Hij klopte Piet Allegaert (Cofidis) en Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty-Gobert) met minimaal verschil.

Bugter en Paquot in de kopgroep
Een kopgroep van negen renners vormde zich al vroeg in de wedstrijd, met daarbij Luuc Bugter namens BEAT Cycling en Tom Paquot voor Bingoal Pauwels Sauces WB. Ook Alexys Brunel (Groupama-FDJ), Maxime Cam (B&B Hotels), Eduard-Michael Grosu (Delko), Mikel Aristi (Euskaltel-Euskadi), Pier-André Coté (Rally), Syves Waersted (Uno-X) en Dylan Kowalski (Xelliss-Roubaix Lille Métropole) waren mee.

Zij kregen in Bretagne, in soms regenachtige omstandigheden, 26 onverharde stroken voor de wielen geschoven door de organisatie. In het peloton namen AG2R Citroën en Lotto Soudal het initiatief. Bij het ingaan van het laatste koersuur reden nog vijf vluchters vooraan: Bugter, Brunel, Grosu, Coté en Kowalski. Zij hadden minder dan een minuut voorsprong op het uitgedunde peloton, waaruit Kévin Van Melsen ontsnapte en de oversteek maakte.

foto: Cor Vos

Finale vroeg geopend
Van Melsen ging op en over de kopgroep. De enige die hem kon volgen was Brunel. Uiteindelijk wist nog een groepje de oversteek te maken vanuit het peloton, waarna Piet Allegaert (Cofidis), Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), Connor Swift (Arkéa-Samsic) en Damien Touzé (AG2R Citroën) overbleven in de laatste lokale ronde rond finishplaats Lannilis.

Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty-Gobert) sprong vervolgens nog naar de kopgroep toe. Hij sloot op 10 kilometer van de meet aan, terwijl het peloton op een halve minuut volgde. John Degenkolb deed daar nog een alles-of-niets-poging op een van de onverharde stroken, maar de kopman van Lotto Soudal kwam niet weg. Vooraan Touzé moest in volle finale Le Gac, Swift, Planckaert en Allegaert laten gaan, waardoor we een finale met vier kregen.

Swift juicht, maar fotofinish is nodig
Op de laatste onverharde sector schudde Swift nog eens aan de boom, maar hij geraakte in de slijtageslag niet weg. Het draaide uit op een sprint met vier. Of eigenlijk met vijf, want Rasmus Tiller kwam door een late aanval nog tot op het wiel van de kopgroep. Swift ging de sprint ter stervende zwanen als eerste aan en kwam juichend over de streep, maar Allegaert en Planckaert kwamen nog gevaarlijk dichtbij.

Een fotofinish moest uitsluitsel brengen: Swift won met minimaal verschil van Allegaert. Planckaert moest het doen met de derde plaats.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Wim Kruithof 16 mei 2021 om 17:09

deed daar toch behoorlijk de deur dicht voor Allegaert, om vervolgens navenant een Alaphilippje te doen. Wat een koers weer. Genieten. Giro was on-the-side vandaag.

0
bilthoven 16 mei 2021 om 17:31

Mooi dat deze man nu ook eens een keer zelf zijn kans grijpt! Rijdt normaal altijd volledig in dienst van de ploeg d.w.z. in de sprinttrein van Bouhanni of McLay. Daarnaast is hij ook degene, die Quintana op het vlakke steeds uit de wind moet houden.
Met deze overwinning laat hij in ieder geval zien dat hij meer kan dan alleen maar knechten.

0
Daan Knijnenburg 16 mei 2021 om 18:05

Waarom kunnen renners niet gewoon nog even wachten met juichen totdat ze over de streep zijn, scheelt toch wel eens wat gestress achteraf en ook in etappekoersen zie je klassementsrenners soms toch weer een paar waardevolle secondjes weggeven door vroeg te gaan juichen. Ik snap dat je het zou doen als je alleen op kop bent en niks met een klassement te maken hebt (of het een eendagskoers is), maar anders moet je gewoon nog even wat geduld hebben vind ik.

0
Benji Maso 16 mei 2021 om 19:03

Prachtkoers dit !

0
Theo Bovengemiddelkamp 16 mei 2021 om 19:51

Heerlijke cultkoers! Verslaggever (Zonneveld?) had het ook over een versie in Nederland. Suggereerde de Veluwe (Veenendaal-Veenendaal?). Iemand nog andere suggesties. Zelf wil ik Zeeuws-Vlaanderen nomineren. Gravel, kasseien, wind. Norg is natuurlijk al een wedstrijd. Brabantse Wal is ook een optie. Iemand nog suggesties?

0
Merlinappa 16 mei 2021 om 20:15

Veluwe kan prima inderdaad, rondom de kroondomeinen en onder Apeldoorn enorm veel prachtige glooiende gravelwegen die prima op de racer te doen zijn. Achterhoek zou ook perfect zijn trouwens!

0
Nillus 17 mei 2021 om 08:05

Heren in case of een nl versie is zeeuws-vlaanderen the place !
Echter dat is dan meteen wel de max !
De stroken daar zijn vaak slechter dan paris-roubaix, ik denk dat een prof peloton daarvoor past.
Wel episch met wind enz.
Slag om norg heeft meer realistische kans..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone