Fotofinish in Parijs-Chauny: Consonni verslaat Groenewegen na millimetersprint

zondag 25 september 2022 om 17:35
Fotofinish in Parijs-Chauny: Consonni verslaat Groenewegen na millimetersprint

Simone Consonni - foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen is er net niet in geslaagd om de 72ste editie van Parijs-Chauny op zijn naam te schrijven. De sprinter van BikeExchange-Jayco moest in een millimetersprint zijn meerdere erkennen in de Italiaan Simone Consonni van Cofidis. Een fotofinish moest er aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen.

Alle ogen waren vanmorgen gericht op het WK wielrennen voor mannen, maar er werd vandaag ook nog gekoerst in Parijs-Chauny. Deze UCI 1.1-koers draaide de laatste jaren regelmatig uit op een massasprint en ook nu was het weer uitkijken naar de rappe mannen in het peloton als Jasper Philipsen, Arnaud Démare, Arnaud De Lie, Gerben Thijssen en Dylan Groenewegen. De finale kende overigens nog wel twee heuveltjes met de Côte de Beaugies-sous-Bois (1,9 km aan 4,7%) en de Côte de Guivry (1,1 km aan 7,1%), maar daarna was het nog wel zeventien kilometer tot de finish.

Drie Belgen in vroege vlucht
Maar eerst moesten de sprintersploegen nog een vlucht van vier renners zien in te rekenen. De Franse renner Clément Carisey (Go Sport – Roubaix Lille Métropole) en de Belgen Jorre Debaele (Minerva Cycling), Rune Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise) en Ludovic Robeet (Bingoal Pauwels Sauces WB) sloegen al vrij snel na de start de handen ineen. Het peloton liet begaan en zo kon de voorsprong van de vier vluchters oplopen tot goed drie minuten.

Carisey, Debaele, Herregodts en Robeet leken echter een vogel voor de spreekwoordelijke kat. Zo was op goed zestig kilometer van de streep het verschil al geslonken tot een kleine minuut. De vier avonturiers werden ruim op tijd ingerekend door het peloton en dus konden we ons gaan opmaken voor een massasprint. De finale – met twee korte klimmetjes – bleek namelijk niet lastig genoeg om de pure sprinters overboord te gooien.

Net niet voor Groenewegen, De Lie vijfde
En dus kregen we een sprint na ruim 200 kilometer koers. Groenewegen deed nadrukkelijk een gooi naar de zege, maar Consonni had duidelijk andere plannen. Laatstgenoemde begon in een betere positie aan de sprint, Groenewegen moest op een kritiek moment even inhouden, maar kwam nog flink opzetten. De Italiaan en Nederlander probeerden met een ultieme jump elkaar te verschalken. Het verschil was echter niet met het blote oog waarneembaar en dus moest er een fotofinish aan te pas komen.

Na bestudering van de beelden werd Consonni uitgeroepen tot winnaar, voor Groenewegen, die hiermee wel belangrijke punten wist binnen te halen voor zijn ploeg BikeExchange-Jayco. De rappe Fransman Jason Tesson van St Michel-Auber93, die volgend jaar zal uitkomen voor TotalEnergies, finishte als derde. Medefavoriet Arnaud De Lie kwam niet verder dan een vijfde plaats.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Man met de hamer 25 september 2022 om 17:40

Jammer voor Groenewegen, hij had snelheid te over, maar zat opgesloten. Tien meter langer en hij wint
Philipsen had iets met zijn fiets.

0
Marik 25 september 2022 om 17:51

Het zit niet mee met Dylan dit jaar. Pech of toch net minder lef dan vroeger?

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 25 september 2022 om 18:14

De voortdurende druk van punten moeten pakken helpt niet mee, lijkt me.

1
Landeirovic 25 september 2022 om 18:20

Met 7 overwinningen 22x top10 waarvan 13x top 3 en 1125 uci punten vind ik zijn seizoen nu ook niet zo slecht. Hier kan echt op gebouwd worden.

2
Ronellenfitsch 25 september 2022 om 18:44

Die druk is ook pas een week of zes geleden begonnen, daarvoor hadden ze er zich bij Bike Exchange nog nooit in verdiept …

1
Quincy Adams (aka voorwiel) 25 september 2022 om 18:51

Dat je punten erbij haalt om een seizoen te duiden is helaas een logisch gevolg van het degradatiespook. Een sprinter wordt (liever) aangesproken op zijn overwinningen. En het lukt vaker net niet dan wel.

0
De Zeboe van de Zoncolan 25 september 2022 om 19:08

Met 7 overwinningen staat hij gewoon in de top 10 van veelwinnaars dit seizoen. Heeft slechts 1 overwinning minder dan Jasper Philipsen, die volgens mij ook aan een uitstekend jaar bezig is.

1
Maillot à Pois 25 september 2022 om 19:52

De malaise bij IPT lijkt compleet, Nizzolo komt de laatste weken geen enkele keer aan sprinten toe.

0
Samamba 25 september 2022 om 22:02

Ik begin stilaan te denken dat die gewoon zijn contract gaat verbreken daar en hij daarom dus weinig geeft om die punten. Er zullen heel wat ploegen zijn die hier en daar al wat gaan horen zijn bij renners van Israel en Lotto. Opvallend bijvoorbeeld dat zo een Arkea nog maar 15 renners onder contract heeft voor volgend jaar (die moeten zich ook versterken imo als ze in de WT geen mal figuur willen slaan).

0
Thoin 26 september 2022 om 08:49

IPT weet ik niet, bij Lotto weet ik dat iedereen die nog een contract heeft voor volgend seizoen, ook effectief blijft. Daar is een gesprek over geweest met de belangrijkste renners en die hebben toen allemaal aangegeven dat ze blijven. Of er ook daadwerkelijk iets getekend is, weet ik niet.

0
Samamba 26 september 2022 om 14:31

@Thoin

Waar haal je dat dan vandaan als ik vragen mag? Is toch nergens gecommuniceerd? Kan overigens ook altijd veranderen hé als er opeens een mooie aanbieding komt van een ander team. Nu, weinigen bij Lotto hebben een reden om te vertrekken, en iemand als Ewan zal nergens een beter contract kunnen krijgen als bij Lotto zo aan het einde van het seizoen.

0
Thoin 28 september 2022 om 11:50

Ik ken enkele mensen in de entourage van de ploeg. De Lie blijft, zou al besproken zijn bij het tekenen van het nieuwe contract. Ewan heeft aangegeven dat hij ondanks degradatie wil blijven want mag/kan gewoon zijn koersen rijden (Tireno-Giro-Tour) en is de best betaalde renner van Lotto nu Gilbert en Wellens verkassen.
Tuurlijk kan het opeens veranderen maar als ik zie dat Segaert een aanbod van Ineos neerlegt en toch prof wordt bij Lotto lijkt er mij toch goed over gesproken.
Ik zeg dit dan ook onder voorbehoud. Je weet hoe geld en prestige ineens een rol kunnen spelen, kijk naar Evans destijds.

0
Dikke Vrouw 25 september 2022 om 18:38

Nou wint die consonni ook es wat , cofides en bex meer punten dan lotto , de lie is helemaal normaal op voor dit jaar laat dat mannetje toch zen verdiende rust nemen ..

-1
Samamba 25 september 2022 om 19:42

Op? De Lie viel zelf aan op de laatste helling, er hingen nog 4 renners aan, zo hard ging hij. In Primus Classic was hij ook al heel goed. Het niet winnen heeft echt niets te maken met dat hij "op" zou zijn. Het zit gewoon niet mee. In Primus valt die man van Movistar voor hem, in Gooik zit hij opgesloten, in Houtland wordt hij net geklopt door Philipsen en vandaag rijdt hij de snelste print, maar zat hij te ver. Het hielp niet dat Lotto's leadouts zo goed als allemaal ziek zijn geworden de laatste weken. Dat gastje rijdt minstens even goed als enkele maanden geleden, ik zou zelfs zeggen beter (bergop dan).

2
Maillot à Pois 25 september 2022 om 19:45

Hij verloor op een bepaald heel wat posities. Reed nog een heel snelle sprint maar moest van te ver komen. Maar je hebt gelijk, fysiek en mentaal moet het zo ongeveer op zijn bij die jongen, je kan niet verwachten dat ie op zijn eentje Lotto redt.

0
Cochise 25 september 2022 om 19:46

Altijd die scorebordjournalistiek. Ik denk ook dat het die Lotto’s oprecht niet meer boeit dat ze zakken. Die 900 punten rijden ze echt niet meer dicht op Cofidis en Arkea

0
Maillot à Pois 25 september 2022 om 19:48

@samamba
Toch denk ik dat de pech met positionering en ingesloten geraken ook voor een stuk te wijten is aan mentale vermoeidheid

-1
Samamba 25 september 2022 om 22:00

Dat had die aan het begin van het seizoen ook al gewoon hoor. De Lie heeft nog moeite met zelf zijn weg vinden in de spurt. Vandaag stond Lotto door de vele ziektegevallen maar met 5 aan de start, zonder leadouts, dan wist je dat dit ging gebeuren. Iemand die fysiek of mentaal op is gaat niet nog zelf de koers maken. Die zit ook gewoon nog maar aan 50 koersdagen hoor, minder dan zijn leeftijdsgenoten.

En met die punten zijn ze bij Lotto toch ook niet meer echt bezig denk ik. Die beseffen ook wel dat dat een onmogelijke zaak geworden is. Anders hadden ze vandaag ook wel wat reserves opgetrommeld.

0
Bimbo Visma 25 september 2022 om 22:37

@Cochise
Misschien moet je even kijken naar het programma van Lotto. Ze rijden overal waar er maar een startschot klinkt

0
Cochise 25 september 2022 om 23:24

Dat inschrijven doe je natuurlijk geen week op voorhand. Dat ze voor vandaag geen vervangers oproepen terwijl Campenaerts, Beullens en Vermeersch op een of andere klantenrit van een verre sponsor meefietsen zegt genoeg.
En misschien dat Lelangue er zelfs nog in gelooft maar de renners volgens mij (al lang) niet meer.

0
Thoin 26 september 2022 om 08:52

Er was ook helemaal geen steun voor De Lie in de spurt, geen Van Rensburg, De Buyst, Selig, Kluge of Schwarzmann.

@bibmo Visma: dat was ook het probleem van Lotto de laatste jaren. Veel te weinig gekoerst. Daar zijn renners die amper rond de 50 koersdagen zaten. Lotto is niet Jumbo waar Van Aert 50 koersdagen heeft en 47 keer topprestaties levert…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone