Florian Sénéchal wint enerverende editie Le Samyn

dinsdag 5 maart 2019 om 16:53
Florian Sénéchal wint enerverende editie Le Samyn

foto: Cor Vos

Florian Sénéchal is winnaar geworden van de 51e editie van Le Samyn. De Fransman van Deceuninck Quick-Step sprintte na een spectaculaire koers sneller dan Aimé De Gendt en titelverdediger Niki Terpstra.

In Vlaanderen werd afgelopen weekend het klassiekerseizoen in gang geschoten met Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Vandaag was het dan weer tijd voor de eerste Waalse eendagswedstrijd van het seizoen: Le Samyn! Een interessante koers vol kasseistroken en hellingen.

Tempo ligt bijzonder hoog 
De organisatie kon slechts rekenen op drie WorldTour-ploegen, maar met Niki Terpstra stond wel de titelverdediger aan de start. Terpstra en co begonnen om goed 12.00 uur aan de 198,4 kilometer lange wedstrijd. Het duurde lang vooraleer er een kopgroep wegreed. Sterker nog: er kwam helemaal geen traditionele vroege vlucht.

Het tempo lag namelijk ontzettend hoog van bij de start, wat het sein was voor een vroege finale. Het peloton brak dan ook in verschillende groepjes. Titelverdediger Terpstra had zich aanvankelijk laten verrassen, maar de Nederlander gaf zijn ploeg Direct Energie de opdracht om de boel op de kant te zetten. En dat op zeventig kilometer van de streep.

Titelverdediger Terpstra toont zich 
Vooral Adrien Petit bleek van goudwaarde voor Terpstra. Mede door het beulswerk van de Fransman ontstond er een nieuwe kopgroep van tien coureurs, met daarbij onder meer Terpstra, Brian van Goethem en Deceuninck Quick-Step-renners Rémi Cavagna, Tim Declercq en Pieter Serry.

Niki Terpstra neemt het initiatief – foto: Cor Vos

Deze vluchtgroep hield alleen geen stand, waardoor we een hergroepering kregen. We gingen met een peloton van ongeveer zestig renners de laatste vijftig kilometer in. Het waren echter Serry en Aimé De Gendt die profiteerden van een moment van windstilte: de twee Belgen wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van een halve minuut.

Spectaculaire finale
Serry en De Gendt werden op goed twintig kilometer van de finish echter bijgehaald door vijf tegenaanvallers: Elmar Reinders, Jesper Asselman, Stijn Vandenbergh, Declercq en Rémy Mertz. Het was Direct Energie dat in de achtervolgende groep het tempo hoog hield, om kopman Niki Terpstra nog een kans te geven op de overwinning.

Die laatste versnelde uiteindelijk op de Chemin de Wihéries, in de hoop om de koplopers nog bij de lurven te vatten. Dat lukte, maar Terpstra nam in zijn spoor wel zijn landgenoot Lars Boom en de Fransman Florian Sénéchal mee. We begonnen zodoende met tien matadoren aan de laatste tien kilometer.

De koplopers geven alles in de eindsprint – foto: Cor Vos

Declercq lijkt op weg naar de zege, maar Sénéchal wint 
Terpstra, Boom, Sénéchal… Ze probeerden er allemaal vanonder te muizen, maar niemand kon een beslissend gaatje slaan. Dan moest de beslissing maar vallen op de kasseien van de Rue de Belle Vue, op goed vier kilometer van de finish. Het was Sénéchal die als eerste versnelde: de renner van Deceuninck Quick-Step kreeg (opnieuw) Boom en Terpstra met zich mee.

Dit drietal leek ribbedebie, maar een verbluffend sterke De Gendt wist – samen met Declercq – de kloof nog te dichten. Er volgde een moment van aarzeling, wat het sein was voor Declercq om te versnellen. De trouwe knecht leek op weg naar een grootse zege, maar hij werd net voor de finish ingerekend door een sprintende Boom.

Deceuninck Quick-Step blijft maar zegevieren
De Nederlander was echter te vroeg aangegaan en werd dan ook overvleugeld door Sénéchal, die overtuigend de spurt won. De Fransman wist daardoor het leed van Declercq wat te verzachten. Voor zijn werkgever Deceuninck Quick-Step is het alweer de veertiende zege van het seizoen.

Niki Terpstra feliciteert Florian Sénéchal met zijn overwinning – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

74 Reacties

leor 16 5 maart 2019 om 16:54

Mooie editie, met een spannend slot.
Boom oogde erg sterk maar overschatte zichzelf wat in de sprint.

Jammer ook voor Tim Declercq dat er nog een Roompot-man terug kwam aansluiten, had anders een mooie beloning geweest voor al zijn werk. Hoe dan ook een mooie en verdiende winnaar.

elrio 5 maart 2019 om 16:55

Sterke Boom en Terpstra gezien, maar uiteindelijk wint Senechal (die ook sterk was) mede doordat ie bij de sterkste ploeg reed.

ChefSpijker 5 maart 2019 om 16:56

Vond Niki juist in de finale wat tegenvallen. Oogde eerder in de koers erg goed, maar kon in de finale toch het verschil niet maken en slechts met moeite mee met Sénéchal en Boom.

leor 16 5 maart 2019 om 17:00

Terpstra was inderdaad de minste van de 3, dat zag je duidelijk op de laatste kasseistrook, waar Boom (te gretig) het gaatje op Sénéchal moest dichten.

arjando.ooms 5 maart 2019 om 16:55

Mooi om Boom weer eens in een finale te zien.

wiebipedia 5 maart 2019 om 16:56

Boom geweldig. Had het mijns inziens in de sprint niet anders kunnen doen. Wellicht had hij toch direct achter declerck aan moeten springen. Leek me samen met Senechal de sterkste

Merlinappa 5 maart 2019 om 16:59

Inderdaad. Enige wat je kan doen is proberen senechal te verrassen. Mooie koers, hoop dat Boom dit kan vasthouden of verbeteren!

HSV 5 maart 2019 om 17:30

Mij valt vaak op dat Boom dan toch weer zijn benen stilhoudt. Heeft hij een gaatje en dan meteen omkijken en benen stil.

doorak 5 maart 2019 om 17:42

Boom stond 2 maanden terug al erg scherp. Is unne aparte maar werd weer tijd dat hij goede finales gaat rijden. Smaakt naar meer. Als hij echt weer zijn zinnen erop heeft gezet komen er nog meer podium kansen.
Aime de Gendt vond ik erg sterk vandaag, vroeg in de aanval en reed flink tempo en dan nog terugkomen ook in de finale. Aanvaller van de dag.

Merlinappa 5 maart 2019 om 19:11

Boom was nergens echt los, en ik snap wel dat ie niet met Senechal in t wiel naar de streep wil rijden. Logisch dat ie dan zn benen stil houdt.

Dolledriesoldebroek 5 maart 2019 om 16:56

Waarom dook lars nou voor niki en ging die niet eerst op zijn wiel zitten! Gemiste kans voor een sterke boom, was je gegund!

rahimns 5 maart 2019 om 16:56

En ze gaan maar door met winnen, nu alweer 2 overwinningen meer dan vorig jaar in deze fase, en dat terwijl er toch gedacht werd dat deze ploeg minder sterk zou zijn dan vorig jaar.

Rhohan 5 maart 2019 om 17:11

Ik vind de overwinningen die ze pakken doorgaans wel logisch. Zeker in dit veld, met het type renners die ze opstelde. Dan zit het tactisch kennelijk wel snor, maar hier zat zelfs Roompot nog met 3 man bij. Het viel mij vorig jaar juist tegen dat ze in de wedstrijden P-N en T-A compleet zijn weggereden door de concurrentie. Ik moet het nog even zien, maar een feit blijft dat veel overwinningen tot nu toe komen in koersen op een lager niveau.

felixdepelix 5 maart 2019 om 17:15

Je bedoelt zoals Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne?

Rhohan 5 maart 2019 om 17:34

KBK is een grote koers? In België en Nederland hooguit..

Mwielerfan 5 maart 2019 om 17:46

Kbk is hc. Logische overwinningen, je moet ze nog wel even pakken. Beide koersen in openingsweekend winnen is niet echt logisch meer bovendien

doorak 5 maart 2019 om 17:47

Doorgaans wel logisch. Er waren ook vorig jaar en dit jaar voldoende koersen alwaar ook andere sterke renners en blokken waren. Som lijkt het logisch maar winnen is meestal niet logisch ofwel vanzelfsprekend.
Tenzij je ervaring ermee hebt en vaak wint/won wanneer je maar wilde, anders gaat die vlieger toch zelden op.

Fast Freddy 5 maart 2019 om 20:39

Ik ben er al weer helemaal klaar mee. Werkelijk iedere koekenbakker die voor QS gaat rijden wordt een winnaar. Wolfpack my ass. Wolfpack on steroids zeker? Het is gewoon niet langer geloofwaardig.

DeLuiaardVanLimburg 5 maart 2019 om 20:57

Dit aantal overwinningen bagataliseren, bijzonder vreemd gedrag.

Mwielerfan 6 maart 2019 om 02:52

Dan is senechal goed te vertrouwen, want won vorig jaar niks. Is bovendien geen koekenbakker, als je de koers volgt weet je dat hij in elke andere ploeg mede kopman was geweest voor iig alles tot 200km

Fast Freddy 6 maart 2019 om 08:01

@wielerfan, er is een groot verschil tussen kopman of winnaar zijn… Gisteren reden er ook zo’n 20 kopmannen rond. Er won er maar één. Nadat eerst bijna zijn ploegmaat won overigens.

LucasR 6 maart 2019 om 08:34

@Rhohan: KBK is een .hc koers met 17 van de 18 WT-ploegen aan de start… Dat is zéker wel een grote koers. En dat openingsweekend mag dan misschien bij het grote wielerpubliek buiten de Benelux niet zo leven, bij de teams zelf des te meer. Ok, de Omloop staat daarin natuurlijk een treedje of drie hoger dan KBK, maar toch.

Gonzalez_de_Galdeano 5 maart 2019 om 16:58

Fijn om Boom weer een keer zo te zien koersen.

vlek 5 maart 2019 om 16:58

Mooie koers opnieuw. Goede koers van Roompot, die wel een podium had verdiend (niet dat er nu iemand onverdiend staat overigens). Boom leek geen sprintverzet te hebben gevonden. Terpstra degelijk, maar die heeft nog een dik uur extra nodig voor zijn motor echt het verschil kan maken.

HSV 5 maart 2019 om 17:31

Ja dat denk ik ook. Terpstra heeft die 50 km extra nodig.

doorak 5 maart 2019 om 17:51

Mooie analyse en 50 km extra had zijn kans waarschijnlijk verdubbeld.

EddyB1958 5 maart 2019 om 17:58

De twee edities die Terpstra won, waren ook geen 50 km langer. Dus dat is gewoon onzin.

oscarito1908 5 maart 2019 om 18:17

Maar wel met een kasseistrook extra. Die is eruit gehaald.

EddyB1958 5 maart 2019 om 18:33

Per ronde 2 in plaats van 3 km kasseien, maar wel een nieuwe en hellende kasseistrook van 300 m, volgens wielerkrant werd de finale hierdoor lastiger.

Remys 5 maart 2019 om 21:05

Boom verraste me vandaag wel, en sprintte inderdaad tandje te licht.

Vic413 5 maart 2019 om 16:58

Quick-Step pakt alles

EddyB1958 5 maart 2019 om 17:59

Om te winnen, moet je starten.

JaBo 5 maart 2019 om 16:58

Mooie spannende koers en onze Roompotters hebben zich goed laten zien. Sommige zullen het wel weer beter weten en roepen dat Boom te vroeg aanging maar volgens mij had hij geen keus als hij langer wacht wordt hij zeker op explosiviteit geklopt.

Remys 5 maart 2019 om 21:06

Tandje zwaarder had geholpen.

Turtlehead 5 maart 2019 om 16:58

Erg genoten, coole wedstrijd hoor! Terpstra als kopman is een verademing, maar hij komt nog iets tekort denk ik, maar toch weer derde. Boom tot de streep vooraan, goeie koers van Roompot.
En DCQS wint…

wulu 5 maart 2019 om 18:28

Terpstra idd nog niet helemaal in de juiste vormpiek, maar dat is pas voor volgende maand. Hij mist wel goede ploeggenoten die met hem tot in de finale kunnen komen om dat overwicht uit te spelen zoals bij quickstep. Als Boom alle koersen op het wiel van Terpstra rijd zoals vandaag, dan kleurt hij zijn voorjaar. Maar het ontbreekt hem aan een echte demarage en power om alleen weg te blijven, dat is vandaag wel gebleken. Hopelijk zien we deze twee in de finales van RVV en PR.

04398 5 maart 2019 om 17:00

Mooie koers.
Terpstra die weer eens ondervindt dat het toch lastiger winnen is als je niet meer bij QS rijdt. Mooi dat Boom weer beetje op de oude begint te lijken.

r525 5 maart 2019 om 17:08

Zonde dat Petit een lekke band kreeg. Anders had hij denk ik met zijn sprint ook een goede kans gemaakt.

Mwielerfan 5 maart 2019 om 17:48

En hadden petit en terpstra meer kunnen variëren qua tactiek

EddyB1958 5 maart 2019 om 18:02

Ok Terpstra verliest Petit door pech en Deceuninck verliest Richeze door een val en Asgreen door pech…

Mwielerfan 6 maart 2019 om 02:54

Richeze is er anders altijd bij in finales?

Romāns Vainšteins 5 maart 2019 om 17:17

Mooie, dappere koers van Boom. Terpstra nog iets meer in opbouw want kreeg het geen moment echt los, Senechal ook bij de beste 3 en van deze de snelste dus terechte winnaar.

Brabander 5 maart 2019 om 17:23

En maar weer eens Quick Step. De koers niet gezien, maar fijn om te lezen dat Lars Boom zich nog eens laat zien. Adel verplicht in dit deelnemersveld, maar hij pakt die ‘kans’ gelukkig.
Ik lees 3 WT-teams. Quick Step, AG2R en wie was de 3e?

Dolledriesoldebroek 5 maart 2019 om 17:30

Lotto-soudal geloof ik

Lalsacien 5 maart 2019 om 17:52

Klopt!

Mwielerfan 5 maart 2019 om 17:54

2de lijn lotto soudal was echt nergens. Lijkt me een uitgelezen kans voor iedereen buiten benoot wellens

thorsen 5 maart 2019 om 17:25

“Cycling is a simple game — 200 men chase the finishline for 200 kilometer and at the end, Quickstep always win.”

Garry Lineker had het zo kunnen zeggen…

Tripodboom 5 maart 2019 om 17:50

Goed gezegd. Je zit de hele middag te kijken, maar je weet de afloop al. De vraag is alleen wie van Quickstep.

koos verrek 5 maart 2019 om 17:44

Mooi voor Quick Step!

En ie doet het toch altijd maar he die Patrick Lefevre!

doorak 5 maart 2019 om 17:56

Lees van alles hier over Lefevre. Maar als je al decennia lang zeer sterke ploegen aan de start brengt en een magazijn nodig hebt voor de prijzen ipv een grote bekerkast, tja dan moet je toch het één en ander goed doen.
Veel winners liggen vaak onder de loep, hogen bomen en iets met wind. En dat kunnen ze daar, op de wind rijden.

GreenDay 5 maart 2019 om 19:43

Lefevere zal nooit de prijs van kindvriendelijke troetelbeer winnen, noch heb ik hem ooit kunnen betrappen op enige vorm van bescheidenheid. Daarnaast komt hij soms hypocriet en zeer hard over, maar stielkennis heeft hij alvast wel. Bovendien zijn er weinig managers in het wielrennen die zo hard meeleven met hun renners.

En een jongen zoals Vakoc, die bij veel andere ploegen aan de deur had gestaan na een jaar waarin hij geen enkele koers heeft kunnen rijden omwille van revalidatie, blijft wel aan boord. Ik denk eigenlijk dat Lefevere een stuk sympathieker kan zijn dan hij in de media laat uitschijnen, maar dat hij dat imago van een hard iemand waar je wat schrik voor moet hebben, wel best vindt.

platteprijs 5 maart 2019 om 17:59

De beste man van de koers en van de beste en vooral slimste ploeg wint. Goede prestatie van Roompot maar zuur dat hun eerste man slechts vierde wordt. Boom ging te vroeg aan en sprintte op een te klein verzet. Terpstra gebruikte zijn ploeg veel te vroeg op. Op 75 km moest de ploeg al een gat dichtrijden omdat Terpstra weer eens zat te lummelen in de tweede helft van het peloton. Mogelijk komt hij daardoor een mannetje tekort in de finale en zit hij geïsoleerd. Duidelijk is ook de Terpstra nog niet top is, op zich is dat goed want dat komt nog wel voor de Ronde.

Romāns Vainšteins 5 maart 2019 om 18:03

OK, huiver …

Strade > Stybar
MSR > Alaphilippe
DDV > Senechal
E3 > Gilbert
GW > Viviani
RvV > Lampaert
PR > Jungels
AGR > Stybar
FW > Alaphilippe
LBL > Gilbert

Eventueel hussel je wat namen

baswallet 5 maart 2019 om 19:22

Wel schappelijk dat je v/d Poel nog de Brabantse Pijl laat winnen :)

Mystery Rider 6 maart 2019 om 09:17

Zoals ze nu te keer gaan zit het er zeker in dat ze in elke wedstrijd op het podium gaan staan.

Ik gok op Valverde voor Strade en Caleb Ewan voor MSR.

Maar ik was in het openingsweekend ook al twee keer mis op Scorito met respectievelijk GvA en Groenewegen :)

Wheely 6 maart 2019 om 09:21

VdP en Sagan deden tot nu toe nog niet mee he.

argon18 5 maart 2019 om 18:06

hoe komt het toch dat de ploeg van de Dek.qstep maar blijft winnen
is dit wel normaal heel de ploeg blijft maar gaan alle renners al twee jaar op rij wat doen ze daar ??

Romāns Vainšteins 5 maart 2019 om 18:10

Pure dedicatie + geraffineerd ploegleiderschap.

Mwielerfan 6 maart 2019 om 02:58

Er zijn ook jaren dat ze sterkste ploeg zijn, maar telkens net niet de sterkste man in koers. Als er niemand bovenuit steekt, is de sterkste ploeg vaker doorslaggevend

Gilberto 5 maart 2019 om 18:08

Dat was nog eens een mooi middagje wielrennen kijken. Erg mooie koers gezien. Los van zijn sprintkwaliteiten, ook gewoon de sterkste in koers natuurlijk

EddyB1958 5 maart 2019 om 18:12

Opmerkelijk, vorig jaar had Quick Step na Samyn twaalf zeges waarvan tien op rekening van de sprinters en nu hebben ze er veertien, waarvan vijf voor de sprinters.
Zaterdag Sporza 12:25 tot 12:55 Strade op één. Vanaf 12:55 gaat het verder op Canvas en als op één het middagjournaal beëindigd is,gaat het weer verder op één. Zowel de dames als de heren komen aan bod.

Piet Lut 5 maart 2019 om 18:27

Vorig jaar reden ze 14 koersen voor Le Samyn waarvan 9 rittenkoersen

dit jaar slechts 9 koersen waarvan 7 rittenkoersen.

Debeugel 5 maart 2019 om 18:36

Ja Google maar eens
Doping gebruik bekentenis Patrick Lefevere
Je weet een ouwe vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken

koos verrek 5 maart 2019 om 19:20

Potverdikkie je heb gelijk. De beste man was zelfs zelf verslaafd tijdens ze loopbaan.

Verweggistan 5 maart 2019 om 19:14

Goede koers van Roompot, nadat ze onzichtbaar waren in het openingsweekend, nu medebepalend. Hopelijk zetten ze die stap om in dit soort koersen mede-bepalend te zijn. Tot nu toe was het meegaan in de kopgroep in WT wedstrijden (logisch), maar ook in de kopgroep zitten in dit soort koersen, maar zelden medebepalend zijn.

Etika 5 maart 2019 om 19:15

Café-mop uit Vlaanderen : “Bij Quickstep is er geen ene coureur die iets pakt of gepakt heeft . . . Nee, ze krijgen het allemaal”.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair