Florian Sénéchal wint Primus Classic met twee vingers in de neus

zaterdag 18 september 2021 om 17:29
Florian Sénéchal wint Primus Classic met twee vingers in de neus

foto: Cor Vos

De Primus Classic 2021 is gewonnen door Florian Sénéchal. De Fransman was in Haacht overtuigend de beste in een sprint met vier man. Zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step had heel de koers de regie in handen. Na afloop maakte hij dan ook het gebaar van de twee vingers in de neus, verwijzend naar de eenvoud van de overwinning. Tosh Van der Sande werd tweede, Stuyven strandde op de derde plek.

Vroege vlucht
Zes renners vormden de eerste vroege vlucht van de dag. Robin Juel Skivild, Sébastien van Poppel, Gerben hijssen, Jan-Willem van Schip, Bernat Font en Romain Combaud wisten al vroeg in de wedstrijd een kloof te slaan. Volgens het gebruikelijke wedstrijdverloop zouden zij tot de finale voorop kunnen rijden, waarna ze in het laatste wedstrijduur voorbijgereden zouden worden door de kopmannen. Maar van dit koersverloop was vandaag geen sprake.

Al op 74 kilometer van het eind werden ze teruggepakt. Tien kilometer later volgde een nieuwe aanval van Davide Ballerini, Thymen Arensman, Dimitri Claeys, Michael Gogl, Toms Skujins, Dries De Bondt en Mathijs Paasschens. Maar ook hun vluchtpoging was geen lang leven beschoren. Op de Moskesstraat (500 meter aan 7,2%), die volgende week ook onderdeel uitmaakt van het WK-parcours, opende Sep Vanmarcke van het peloton het schouwspel van de favorieten.

Eerste schifting
Zijn aanval zorgde voor de eerste schifting in het peloton. Velen zouden er nog volgen. Op 43 kilometer van het eind was het Mathieu van der Poel die zijn eerste pijl verschoot. Alleen Alaphilippe kon hem volgen, maar de wereldkampioen schudde het hoofd toen de kopman van Alpecin-Fenix met een armbeweging vroeg om over te nemen. De Fransman verontschuldigde zich door een handje op de bips van de Nederlander te leggen. Met een vijftal ploegmaten in de groep daarachter was het tactisch niet slim om nu al aan een duel te beginnen. Maar voor Van der Poel was dat geen reden om zich meteen gewonnen te geven. Hij bleef vastberaden op kop rijden. Echter tegen het achtervolgende geweld was hij niet opgewassen. Zijn aanval had in het peloton wel het effect van een bom. Heel het veld was uiteen geslagen in kleine groepjes en eenlingen.

Overtal Deceuninck-Quick-Step 
Vooraan ontstond, op veertig kilometer van het eind een kopgroep van een dertigtal renners, waarvan er opvallend veel blauw gekleurd waren. Deceuninck-Quick-Step was met zes renners vertegenwoordigd, waaronder wereldkampioen Alaphilippe. Iedere aanval die volgde was óf geïnitieerd door de mannen van Patrick Lefevere óf werd door hun gecounterd.

Een kopgroep van elf man, waaronder vijf renners van Deceuninck-Quick-Step passeerden daarna als eerste het bord van de laatste 25 kilometer. Naast Ballerini, Alaphilippe, Senechal, Honore en Stybar maakten Van der Poel, Nizzolo, Van der Sande, Stuyven, Clarke en Aleotti onderdeel uit van de groep.

Pech voor Van der Poel
In de aanloop naar de Hulstbergstraat, de laatste helling van de dag, werd Van der Poel getroffen door pech. Met een lekke voorband werd hij gedwongen om voet aan de grond te zetten. Een materiaalman van de neutrale wagen wist hem snel van een nieuw voorwiel te voorzien, maar zijn kans op de overwinning was verkeken.

Op de Hulstbergstraat werd vooraan nog maar eens een schifting doorgevoerd. Onder andere Alaphilippe liet zich verrassen door een aanval van ploegmaat Honore. Hij liet zich net als Van der Poel uitzakken naar de grote achtervolgende groep.

Sur Place
Stuyven, Van der Sande, Clarke, Honoré en Sénéchal bleken over de beste benen te beschikken en bleven als vijftal weg. In de daaropvolgende kilometers reden zij een voorsprong van een kleine minuut bijeen. Op 6,5 kilometer was het Honore die als eerste wegsprong. Zijn aanval werd met moeite beantwoord door Clarke. Nadat hij was teruggepakt, speelde Senechal het ploegspel slim door op zijn beurt aan te vallen. Ook deze poging bleek niet de definitieve. In laatste kilometers bleef het slag om slinger demarreren, maar niemand kwam weg.

In de laatste lange rechte lijn hield iedereen zelfs even de benen stil. Clarke kon dankzij deze sur place zelfs nog terugkeren. Maar Honore besloot zich te offeren voor zijn teamgenoot. De Deen trok de sprint aan die vervolgens eenvoudig werd gewonnen door de Fransman Sénéchal. Na afloop maakte hij in de richting van Honore dan ook het gebaar van de twee vingers in de neus, verwijzend naar de eenvoud van de overwinning. Van der Sande werd tweede, Stuyven strandde op de derde plek. Van der Poel werd uiteindelijk achtste.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Steven_E 18 september 2021 om 17:34

Hoezo met vingers in de neus? Heeft toch wel wat krachten gekost hoor

appiett 18 september 2021 om 17:37

Mee eens.
Dqs was sterkste team in de koers. Maar ze hadden het in de finale wel lastig met Stuyven en van der Sande.

Chippen 18 september 2021 om 17:42

toch niet zo heel lastig, dan hadden ze zelf ook eens moeten aanvallen.

nu heeft senechal helemaal niets moeten doen en deed honoré alles, waardoor het voor senechal toch echt wel een makkie was

Steven_E 18 september 2021 om 17:47

Senechal deed de 2e aanval (na de eerste van Honoré) op pakweg 6km van de finish. Ik denk dat het erna eerder van niet veel beter kunnen was dat er geen 2e kwam.

Jean Dumas 19 september 2021 om 07:36

Je zag het komen in de finale. Simon Clarke die teveel werk deed, Honore die zich opofferde, Stuyvens bordje werd leeggegeten, Tosh die op zijn sprint vertrouwde, maar gezien de kracht van Senechal toch wel een ontsnappingspoging had moeten wagen.

hjjanssen1973 18 september 2021 om 17:35

Benieuwd wat MVDP nu gaat zeggen.

Scrabslag 18 september 2021 om 17:41

Misschien dat hij een lekke band had

Reiger 18 september 2021 om 17:47

Voorspellinkje: “ik reed lek, het viel redelijk mee, er moet nog wat bij en de kans dat ik start op het WK is groter geworden. Ik beslis maandag” Dit ongeveer zullen zijn teksten zijn.

Beekman 18 september 2021 om 18:29

@hjjanssen, wat wil je daarmee zeggen, hij heeft niets uit te leggen, was hij niet lek gereden dan was DCstep nog niet klaar met hem. En overmacht, beetje vreemde move van Alaphilipe, weg met vdP en dan niet overnemen en het gebaar maken van het gaat niet, om vervolgens als een gek te keer gaan.

Murcia 18 september 2021 om 17:36

Overtal van DQS heerlijk uitgespeeld, helpt ook dat Stuyven dacht dat hij voor Pat reed. Tosh had ik het gegund, natuurlijk omdat hij een aanstaande JV man is maar ook als beloning voor een ijzersterk seizoen. Matthieu rijdt lek op een verkeerd moment maar is klaar voor het WK en daar hoeft men echt niet tot maandag voor te wachten om de bekendmaking te geven.

Dikke Vrouw 18 september 2021 om 17:38

Mooie ploegspel. Nummertje 61?

Polleke 18 september 2021 om 18:07

Nog 23 te gaan om het mythische record van HighRoad te verbreken…

Turtlehead 18 september 2021 om 19:18

Paar koersjes in China waren ideaal geweest daarvoor. Nu zal t wel niet meer lukken dan ;)

Dikke Vrouw 18 september 2021 om 21:34

Highroad was ook niet het meest zuivere team.. Quickstep trouwens al vele jaren op rij zegekoning

Romāns Vainšteins 18 september 2021 om 17:40

A-woehoehoeoe!!!

Patty zal trots zijn op zijn 2e rij roedelaers die het samen deftig opknappen en een gewezen topkoerswinnaar vakkundig de strot afbijten.

DuMoullemAert 18 september 2021 om 18:25

Ik denk dat het ratten zijn.

Kopinkas 18 september 2021 om 19:23

Zou je Pogacar een ‘gewezen groterondewinnaar’ noemen?
Stuyven heeft MSR op zijn erelijst en dat maakt hem gewoon tot een topkoerswinnaar.

Romāns Vainšteins 18 september 2021 om 20:28

Ik verknoei de taal hier, wilde bewezen schrijven, excuus.

Dat bedoelde ik ook want denk maar niet dat ik zijn Omloop en (met name) KBK vergeten ben. Dat waren ook klinkende overwinningen.

Kopinkas 19 september 2021 om 10:13

@RV
Één letter kan een wereld van verschil betekenen. Bedankt voor de rechtzetting.

poeskescherens 18 september 2021 om 17:53

Weer een overwinning van DQS, jammer van het “plakken”, het is maar goed dat het niet onze Greg was…..die was daar niet mee weggekomen.
Geef mij maar WvA en MvdP, die houden zich daarmee niet bezig, gewoon knallen.

Romāns Vainšteins 18 september 2021 om 18:06

Ach ja, juist dat oneerlijke van de fiets en het geniep van de slipstream maakt deze sport zo mooi.

Dion 18 september 2021 om 18:19

Lekker respectloos naar je collega’s. Had meer van hem verwacht.

Wieuwe Lestra 18 september 2021 om 18:31

Inderdaad, totaal respectloos, zo je vingers aan je neus brengen!

Ondanks die ene grote ronde voor het klassement toch weer bijna aan 60(!) overwinningen, als je 1 of 2 klassiekerknechten wisselt voor klimknechten, hoeveel overwinningen halen ze dan? 50?

de adelaar 19 september 2021 om 11:39

Die beland ook nog wel in de hekken

jonglins 18 september 2021 om 18:48

Als ik Stuyven was geweest had ik onder één hoedje gespeeld met zijn landgenoot en samen een blok gevormd tegen Deceuninck. Nu hij het het gat dichtreed op Honoré en Vandesande en zo de rappe Senechal meenam was zijn kans m.i. verkeken.
Denk dat ze bij Deceuninck best zenuwachtig waren geworden als Honoré en Vandesande op kop waren gebleven.

legrandbornand 18 september 2021 om 19:05

Zenuwachtig waren geworden? Als de Godbetert Primusclassic moet beslecht worden, terwijl je 60 overwinningen op het telraampje bijgezet hebt? Geloof je dat nu écht?

Turtlehead 18 september 2021 om 21:20

Als jij Stuyven was geweest, had je, zoals altijd (en zoals hij nu zelf ook), keihard gereden om een andere Belg niet te laten winnen.
Liever Een Fransoos of Deen op treetje 1, dan een mede-Belg.

Wat dat betreft kan het WK voor een unicum zorgen. Als het goed gaat…. VanAert kan misschien beter morgen zelf zijn kans grijpen, dan op zijn vrienden te gokken.

Kopinkas 18 september 2021 om 19:20

Had beter vijf vingers van één hand in de lucht gestoken, eentje voor elk lid van de ploeg in de groep van elf.
Nu, in het postrace interview zette hij het team wel in de verf.
Benieuwd wat de verhouding Sénéchal- Cavagna – Alaphippe wordt op het WK.
In dat verband ook interessant: Stuyven, die zich na de race expliciet als lead-out man voor WVA betitelt.

NiM 18 september 2021 om 19:54

Ook benieuwd waar honoreren uitkomt als iedereen zich blindstaart op de asgreens en valgrens

NiM 18 september 2021 om 19:54

Honoré dus

arki 18 september 2021 om 21:28

Eerste top 50 van Langeveld, afgezien van het NK, in een rit in lijn sinds 5 februari 2020. De WK vorm begint duidelijk te komen.

Wieuwe Lestra 18 september 2021 om 21:46

Het lijkt me iig een betere keuze dan Taco Van der Hoorn.

Je gaat voor 1 kopman: MVDP en dan kun je nie hebben dat er ene Taco van Wanty alleen voorop is met vdp gevangen.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone