Fiscale hervorming in België: Lotto Soudal, Intermarché-WG en Alpecin-Fenix zwaarst getroffen

zaterdag 13 november 2021 om 06:34
Fiscale hervorming in België: Lotto Soudal, Intermarché-WG en Alpecin-Fenix zwaarst getroffen

© Cor Vos

Lotto Soudal, Intermarché-Wanty Gobert en Alpecin-Fenix zullen het zwaarst getroffen worden door de hervorming van het fiscale gunstregime in België. Ook de in België wonende Nederlanders zoals Van der Poel en Dumoulin gaan meer betalen. Gilbert, Stuyven en Wellens, die in Monaco wonen, ontsnappen.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Een maand geleden berichtten we al over de onrust bij de Belgische teams over de nakende fiscale hervorming voor topsporters. De Belgische regering wil in 2022 al 43 miljoen euro halen uit de sport. De bijdrage van het wielrennen daarin is – in vergelijking met het voetbal – redelijk beperkt, maar uiteraard zal de maatregel zijn sporen zal nalaten.

Woensdag vond er een eerste overleg plaats met het kabinet van minister van financiën Vincent Van Peteghem, vrijdag waren er gesprekken met minister Frank Vandenbroucke over de herziening. Jos Smets, voormalig directeur van Belgian Cycling, vertegenwoordigt het Belgische wielrennen in die onderhandelingen.

10 tot 15 keer minder dan in het voetbal
De federatie is betrokken partij, omdat het werkgever is van alle profrenners die in België wonen. De wielerbond staat namelijk in voor de inning van de RSZ (Sociale Zekerheid) bij de ploegen en stort die door. “De totale loonmassa in het wielrennen is zo’n 14 miljoen”, zegt Smets aan Het Laatste Nieuws. “Dat is tien tot vijftien keer minder dan in het voetbal, schat ik.”

Volgens Smets gaan Lotto Soudal, Intermarché-Wanty Gobert en Alpecin-Fenix de maatregel het hardst voelen. Omdat zij de hoogste lonen betalen. Voor Sport Vlaanderen-Baloise of Bingoal-Wallonie Bruxelles zal het meevallen. “Deceuninck-Quick-Step is in Luxemburg gevestigd en het aantal Belgische renners is er beperkt. En renners als Jasper Stuyven, Philippe Gilbert en Tim Wellens ontsnappen aan de hervorming omdat ze in Monaco wonen. Wel slachtoffer: Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel, die in België wonen.”

Maatschappelijk onaanvaardbaar
Smets geeft nog mee dat de wielerbond geen moord en brand zal schreeuwen zoals in het voetbal gebeurt. “De situatie zoals ze nu was in de sport, was maatschappelijk onaanvaardbaar”, zegt hij. “We willen geen afbreuk doen aan het principe dat, hoe meer je verdient, hoe meer je moet betalen. De situatie zoals ze nu was in de sport, was maatschappelijk onaanvaardbaar.”

De hoogste lonen worden logischerwijze het hardst getroffen. Vrijdag lag een voorstel op tafel over wat nu met hoge lonen wordt bedoeld, maar nog volgens HLN is afgesproken om daar voorlopig niet over te communiceren. Vandaag wordt de RSZ-bijdrage van topsporters berekend op een fictief brutoloon van 2.352 euro.

Jos Smets, voormalig directeur Belgian Cycling – foto: Cor Vos © 2016

Dit artikel delen:

15 Reacties

de adelaar 13 november 2021 om 06:40

Ik zie een aantal verhuizingen op komst

0
Lalsacien 13 november 2021 om 07:03

Weer wat geleerd. De Ceuninck is een Luxemburgse ploeg. Zoiets als DSM een Duitse.

0
Koers 13 november 2021 om 07:46

De DSM dames zijn dan weer Nederlands, iemand die weet waarom dat zo is? Of is het feit dat de mannen 'Duits' zijn gewoon de erfenis uit de tijd van Kittel als kopman, om daarmee meer de Duitsers aan te spreken. Inmiddels mag je, kijkend naar de verschillende nationaliteiten, het natuurlijk ook amper een Nederlandse ploeg noemen.

0
platteprijs 13 november 2021 om 08:13

Het land waar je als ploeg een licentie aanvraagt, telt voor de ‘nationaliteit’ van je ploeg. DSM vraagt voor de mannen een licentie aan in Duitsland, maar ik vermoed dat Quickstep die licentie gewoon in België aanvraagt. Het management zal in Luxemburg gevestigd zijn, hoogstwaarschijnlijk met een financieel-fiscale reden.

0
Pietspeed 13 november 2021 om 13:52

@platteprijs
Zo simpel als jij het beschrijft is het helemaal niet. Lees de regels 2.15.051 t/m 2.15.063 erop na. Er zijn maw vele opties in welk land daadwerkelijk de licensie houder van een WT gevestigd is.

0
Ronellenfitsch 13 november 2021 om 07:14

Goed zo, bizar en onrechtvaardig dat ze vrijwel vrij werden gesteld van belasting.

0
Michelangelo 13 november 2021 om 08:58

Helemaal eens. En zeker als je kijkt naar het voetbal. Die lijken zich in alles volledig buiten de maatschappij te plaatsen.

Hulde voor de wielerbond die niet op zijn achterste benen gaat staan.

0
lo squalo dello Stretto 13 november 2021 om 09:22

+1 Michelangelo. Ontzettend misplaatst als je voetballers hoort klagen nu. De poetsvrouw en materiaalman betalen meer RSZ-bijdragen dan de profvoetballer met een miljoenencontract

0
Deel Koeper 13 november 2021 om 09:31

Het zijn in het voetbal vooral de clubs die klagen, niet zozeer de spelers zelf.

De clubs vrezen dat ze dan Europees niet meer zullen kunnen volgen, dat ze geen jonge talenten meer zullen kunnen houden en geen buitenlandse toppers meer zullen kunnen aantrekken. Schijnbaar denken ze dat dit momenteel niet het geval is.

0
Cochise 13 november 2021 om 10:04

Het zou natuurlijk een pak eerlijker zijn als dat gunstregime dan in alle (Europese) landen zou worden afgeschaft en niet enkel in België. Want anders levert het op termijn net minder op voor de schatkist dan meer.
Als de clubs er zoals verwacht een nadeel van ondervinden op Europees niveau leidt het uiteindelijk tot minder winsten voor de clubs en minder opbrengst uit belastingen.
Dus: ik ben helemaal voor, maar doe het dan overal.

0
Derierre de la course 13 november 2021 om 13:41

Mijn inziens typisch een van de zaken die we wel Europees zouden moeten gaan regelen. Niet perse het tarief zelf maar wel vrijstellingen e.d. op deze manier.
Daarnaast is het ook gewoon ronduit asociaal dat je als (top)sporter niet zou betalen voor sociale voorzieningen waar je vaak (verhoudingsgewijs) veel gebruik van maakt.

0
Derierre de la course 13 november 2021 om 09:31

Inderdaad mooie reactie van de bond. Getuigd van een sociale visie.

0
Thijs E 13 november 2021 om 10:11

Een voorzitter met realiteitsbesef inderdaad.

0
debarreman 13 november 2021 om 14:40

Tamelijk onbegrijpelijk artikel met veel insider terminologie. Lijkt mij een uitdaging voor de gemiddelde WF redacteur om hier iets toegankelijk s van te maken.
Maar goed de strekking is duidelijk: minder vrijstelling, meer belasting betalen. Terechte ontwikkeling.

0
zeepcentraleMarc 13 november 2021 om 18:34

@debarreman
Bij het Belgisch loon moet iedereen die werkt een bijdrage van 13,07% van het brutoloon betalen voor de sociale zekerheid.
Topsporters zitten echter in een speciaal regime waardoor zij maar 13,07% betalen op een fictief loon van 2352 EUR bruto.
Daarnaast betalen ze nog wel belasting aan een progressief tarief.
Door een schandaal in het voetbal, gaan ze dit nu veranderen dat alle topsporters meer moeten betalen voor hun sociale zekerheid.
Dit heeft natuurlijk zijn gevolgen voor andere sporten zoals wielrennen, volleybal, handbal, …
De grootverdieners zullen dit niet zo hard voelen, maar voor de profs en sporten met kleine lonen kan dit wel een harde dobber zijn

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone