Filippo Fiorelli slaat dubbelslag in Sibiu Cycling Tour

zondag 3 juli 2022 om 18:15
Filippo Fiorelli slaat dubbelslag in Sibiu Cycling Tour

foto: Cor Vos (archief)

Filippo Fiorelli heeft de eerste rit-in-lijn van de Sibiu Cycling Tour gewonnen. De Italiaan van Bardiani-CSF-Faizanè was de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. Fiorelli neemt ook de leiderstrui over van Tim van Dijke.

De Sibiu Cycling Tour begon zaterdag met een proloogzege voor Tim van Dijke. De Nederlander van Jumbo-Visma mocht zodoende in de leiderstrui beginnen aan de eerste etappe, die over 207 kilometer van Brezoi naar Sibiu ging. Onderweg lagen verschillende beklimmingen, namelijk die naar Curmătura Vidruţei (13,7 km aan 5,5%), Țârțârău (6,1 km aan 5,5%), Jina (5,1 km aan 9%) en Apoldu de Sus (4,8 km aan 4,8%). De top van die laatste helling lag echter wel op meer dan 35 kilometer van de finish.

Eenkhoorn pakt bonificatieseconden
In de openingsfase lag ook een tussensprint, waar Pascal Eenkhoorn als eerste doorkwam. De Nederlands kampioen pakte zodoende drie bonificatieseconden, waarmee hij virtueel op gelijke hoogte kwam met Tim van Dijke, zijn ploeggenoot bij Jumbo-Visma. Datzelfde Jumbo-Visma ging controleren, toen er een kopgroep van vijf wegreed. Dominik Neumann (Elkov-Kasper), Szymon Tracz (EF Education-NIPPO Development Team), Lukas Meiler (Voralberg), Nicolas Sessler (Global 6 Cycling) en Manuel Bosch (Hrinkow Advarics Cycleang). Laatstgenoemde moest passen op de Curmătura Vidruţei, waardoor we vier leiders overhielden. Zij verdedigden een voorsprong van ongeveer vijf minuten.

Tijdens de lange afdaling van de Țârțârău, die er door de stevige buien nat bij lag, ontstonden er breuken in het peloton. Uiteindelijk vormden zich – nog altijd achter de koplopers – twee grote groepen. Jonas Rapp (Hrinkow Advarics Cycleang) en Carl Frederik Hagen (Israel-Premier Tech) waren de belangrijkste namen die de slag gemist hadden. Vooraan was er ook een slachtoffer: Meiler ging tegen het asfalt. De Duitser kon echter weer opstappen en opnieuw aansluiten bij zijn drie medevluchters.

Uitdunning
Aan de voet van de klim naar Jina kwamen de twee delen van het peloton weer bij elkaar, maar op de flanken van de helling spatte het al snel weer uit elkaar. Verschillende sprinters moesten de rol lossen. Onder anderen Rüdiger Selig (Lotto Soudal) en Taj Jones (Israel-Premier Tech) verloren de aansluiting. Op de top hadden de vluchters nog een voorsprong van ruim anderhalve minuut.

In de afdaling konden Selig en Jones weer terugkeren. Omdat er op de laatste beklimming niets gebeurde en Jumbo-Visma in het peloton versnelde, werden op ongeveer twintig kilometer van de streep de laatste twee vluchters ingerekend. Dat waren Neumann en Meiler. Toen zij eenmaal gegrepen waren, konden we ons opmaken voor een massasprint.

Spektakel in de finale
Twee renners van Elkov-Kasper dacht daar echter anders over. Op een korte helling, zes kilometer voor het einde, trok het duo stevig door. Uiteindelijk was het een poging zonder succes, maar het zorgde er wel voor dat er onrust in het peloton kwam. Verschillende renners probeerden nog weg te rijden, terwijl achter in de groep renners moesten lossen. Zelfs titelverdediger Giovanni Aleotti viel nog aan.

Op 500 meter van de streep was alles evenwel weer bij elkaar en kregen we alsnog een sprint. Daarin toonde Filippo Fiorelli zich de snelste. Hij versloeg zijn landgenoten Nicolas Dalla valle (Giotti Victoria-Savini Due) en Andrea Piccolo (Drone Hopper-Androni Giocattoli).

Dit artikel delen:

2 Reacties

Timothy12 3 juli 2022 om 18:21

Wat een chaos…

0
Krist The Vanma 4 juli 2022 om 12:34

Mooi voor Filippo. Zijn eerste zege. Zat er wel aan te komen!

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone