Topfavoriete Fem van Empel soleert naar Europese titel bij de elitevrouwen

zaterdag 5 november 2022 om 15:51
Topfavoriete Fem van Empel soleert naar Europese titel bij de elitevrouwen

foto: Cor Vos

Fem van Empel is de nieuwe Europees veldritkampioene bij de elitevrouwen. De jonge Nederlandse, die tijdens de cross nog kreeg af te rekenen met materiaalpech, wist haar status als topfavoriete volledig waar te maken. Een sterke Ceylin del Carmen Alvarado veroverde de zilveren medaille, brons was er voor Blanka Kata Vas.

Vandaag ging op het traditioneel zware klimparcours in Namen het Europees kampioenschap veldrijden van start met maar liefst drie wedstrijden. Het hoofdgerecht van de dag, na de Europese titelstrijd bij de junioren-vrouwen en de beloften-mannen, was natuurlijk de EK-strijd bij de elitevrouwen. Zonder titelverdediger Lucinda Brand, maar gelukkig wel met seizoensrevelatie en topfavoriete Fem van Empel, Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Blanka Kata Vas, Marianne Vos en Annemarie Worst.

Pech voor topfavoriete Van Empel, Nederlandse begint aan inhaaljacht
Na de openingsronde was het kaf al wat van het koren gescheiden. Van Empel maakte een sterke indruk, trok al eens stevig door en alleen Vas bleek in staat om haar wagonnetje echt aan te haken. Voor Betsema en Alvarado was het meteen al alle hens aan dek, andere (schaduw)favorieten als Vos en Worst keken al tegen een behoorlijke achterstand aan. Van Empel was intussen bezig met de gebruikelijke sloopwerkzaamheden, maar werd in de tweede ronde achteruitgeslagen door pech.

Van Empel was nog maar eens outstanding – foto: Cor Vos

De topfavoriete voor de Europese titel moest een stukje teruglopen in de materiaalzone, wisselde van fiets, maar reed plots wel een halve minuut in het krijt. Waar Van Empel voor een lastige inhaalrace stond, roken koplopers Vas, Betsema en Alvarado hun kans. Ze moesten echter nog wel rekening houden met Van Empel, want die was inmiddels bezig aan een knappe inhaalrace. Ze wist met sprekend gemak Worst en de Italiaanse Sandra Casasola op te rollen en haar achterstand op de drie koploopsters al snel te halveren.

Van Empel sluit weer aan, Alvarado geeft zich niet gewonnen
Bij het ingaan van de vierde ronde slaagde Van Empel erin om het laatste gaatje te dichten en zo de scheve situatie weer recht te zetten. De grote slokop van de voorbije weken was niet van plan om even wat gas terug te nemen en wist op de lastige klimstroken haar concurrentes (Vas, Alvarado en een spartelende Betsema) flink onder druk te zetten. Betsema was de eerste die moest passen en ook Alvarado en Vas kreunden onder het geweld van Van Empel, al wist Alvarado op de technische stroken telkens weer de bovenhand te halen.

Alvarado reed een sterke wedstrijd – foto: Cor Vos

Van Empel was zich hier van bewust en trok in de voorlaatste ronde dan ook stevig door op de beklimmingen, maar een ijzersterke Alvarado weigerde te plooien en wist met haar technische bagage lang gelijke tred te houden. Na de voorlaatste passage van de schuine kant maakte Alvarado echter een eerste technische fout en dit bleek meteen een beslissend moment in de koers. De voorsprong van Van Empel groeide plots naar de vijftien seconden en Alvarado bleek niet meer bij machte om de vrouw-in-vorm weer bij te halen.

Van Empel bleek ribbedebie en soleerde op knappe wijze naar haar eerste Europese titel bij de elitevrouwen. Ceylin del Carmen Alvarado wist een sterke wedstrijd te bekronen met een zilveren medaille, Blanka Kata Vas eindigde als derde. Betsema en de Italiaanse Casasola vervolledigden de top-5. In de top-10 komen we verder nog Inge van der Heijden, Pauline Ferrand-Prévot, Aniek van Alphen, Marianne Vos en Anna Kay tegen. Schaduwfavoriete Worst gaf er onderweg de brui aan, Sanne Cant kwam niet verder dan een zeventiende plek.

foto: Cor Vos

flag-europe EK veldrijden 2022 in flag-be Namen
Uitslag Elitevrouwen

1. flag-nl Fem van Empel in 50m25s
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 22s
3. flag-hu Blanka Kata Vas op 36s
4. flag-nl Denise Betsema op 46s
5. flag-it Sara Casasola op 1m53s
6. flag-nl Inge van der Heijden op 2m06s
7. flag-fr Pauline Ferrand-Prévot op 2m26s
8. flag-nl Aniek van Alphen op 2m56s
9. flag-nl Marianne Vos op 3m07s
10. flag-gb Anna Kay op 3m15s

13. flag-be Marion Norbert-Riberolle op 4m44s
14. flag-be Laura Verdonschot op 4m53s
17. flag-be Sanne Cant op 6m51s
20. flag-nl Maud Kaptheijns

DNF – flag-nl Annemarie Worst

Dit artikel delen:

34 Reacties

Alfred Issendorf 5 november 2022 om 15:55

Erg prettig om een klein uurtje eens niet in het geniep femdom te bekijken.

7
Wheely 5 november 2022 om 16:00

Was weer eens Femonaal, een ware Tour de Fem.

Heerlijke wedstrijd van Alvarado, kranig geweerd met mooi resultaat.

7
Arie den Blanken 5 november 2022 om 17:49

Kan bijna niet missen als je uit het NL-se veldritmekka Groenendaal City komt.

0
De Capybara van de Conradkade 5 november 2022 om 17:55

Geweldige stijl heeft Ceylin ook zeg. Ging vandaag, all-over de drie categorieën, veruit het beste van die glibberige afdaling af. Genieten.

1
Pol 5 november 2022 om 18:16

Arie heb je naar de dames gekeken vanmiddag ? dat vindt je toch niets.

2
Beer 5 november 2022 om 18:17

Oververdiende overwinning van de Watt-meesteres. Ondertussen ook genieten van de weergaloze techniek van Alvarado en de strijd die de Hongaarse straatvechtster leverde. De fietswissel maakte het gelukkig spannender dan nodig, anders was het helemaal een one-Fem-show. Zoals de commentatoren meegaven; ze heeft echt wel iets van Lars Boom als je haar ziet rijden. Hopelijk morgen ook een andere regie. Steeds herhalingen van de afdaling naar de kasseistrook toe waardoor we de helft van de schuine kant misten.

3
ghostwriter 5 november 2022 om 18:33

Ongelofelijk hoe sterk Van Empel momenteel is. Wordt leuk om te zien hoe ze zich de komende jaren ontwikkeld op de weg want in het veld wordt het snel saai als ze zo door blijft gaan.

3
Apemantus 5 november 2022 om 15:57

Wauw. Zo kalm en cool gebleven na de malaise. Uiteindelijk met kop en schouders. Indrukwekkend hoor.

2
Pizzi 5 november 2022 om 17:31

Precies dit.

0
Asje Menou 5 november 2022 om 15:59

De comeback van Celine is een feit. Ik dank dat zij nog een taaie klant gaat worden op het wk.

2
ChefSpijker 5 november 2022 om 16:07

Dat werd ook gezegd na Waterloo, toen ze enkel de sprint verloor van Fem. Sindsdien viel het weer flink tegen. Ze heeft goede pieken, maar een constant hoog niveau is het voorlopig nog niet.

1
Asje Menou 5 november 2022 om 16:35

Maar ze heeft nog tijd, dus die zie ik nog wel richting Fem kruipen in de komende maanden. Ik vind het overigens bizar dat zowel jij als ik twee minnetjes hebben gekregen voor een doodnormale reactie op een artikel. Misschien zou het handig zijn als wielerflits ervoor zorgt dat je ook weet wie jou de plusjes en minnetjes geeft, want dit is zo achterlijk en laf.

-5
Alfred Issendorf 5 november 2022 om 18:32

Handiger is het om te kappen met die duimpjes onzin.

1
Sjonge Jonge 5 november 2022 om 19:00

Zou me vooral niet druk maken om hoeveel duimpjes omhoog of omlaag je hebt, laat ze lekker rammen op die duimpjes als ze daar gelukkig van worden (al mogen ze van mij ook weer verdwijnen hoor).

On: toch wel indrukwekkend hoe makkelijk van Empel terugkwam na haar malaise.

0
Asje Menou 5 november 2022 om 20:02

@sjongesjonge

Ik stoor me niet aan de minnetjes als zodanig, want mensen hoeven het niet met mijn reactie eens te zijn, maar in dit geval gaf ik een min of meer neutrale reactie, en dan snap ik eerlijk gezegd niet dat mensen die reactie als negatief ervaren. Ik heb het over de hele linie vandaag zien gebeuren, en ben zeker niet de enige die zich hierover verbaast.

0
C de Vries 5 november 2022 om 23:55

Installeer een adblocker. Dan kan je die duimpjesmeuk gewoon blokkeren.

1
Oblomov 5 november 2022 om 16:39

Ferrand-Prevot heeft niet meer de explosiviteit om mee te kunnen komen in het veldrijden. Dat zag je bij de start, maar vooral ook toen ze samen met Van Empel die kasseienklim opdraaide en vervolgens probleemloos uit het wiel werd gereden. Zou me niet verbazen als dat plan om het WK te rijden geruisloos weer de ijskast in gaat.

Maar goed, misschien is deze terugkeer in het veld juist een manier om wat explosiviteit te kweken.

2
Harry Hek 5 november 2022 om 19:55

De Belgische bondscoach heeft zich hier flink belachelijk gemaakt door het niet laten starten van Frank. 22 deelnemers, Cant 17 op 7min maar Frank is niet goed genoeg voor een wedstrijd in eigen land.

2
Cyclejo Schwanen 5 november 2022 om 16:00

Wat een kampioen!

1
DonQuijote 5 november 2022 om 15:58

Fem van Empel doet me denken aan Ard Schenk :)
En dat Leen Pfrommer zei: ” Hij had gewoon een groter atletisch vermogen dan rest”

0
DonQuijote 5 november 2022 om 16:46

Jezus jongens hahaha, 3 minnetjes voor mijn reactie!

6
Asje Menou 5 november 2022 om 16:59

Dat schijnt hier de mode te zijn tegenwoordig. Ik zou het dan ook fijn vinden als Wielerflits aan een systeem werkt zoals bij Voetbalprimeur, waar je kan zien wie de dappere minnetjes gevers zijn op deze site, want ze verpesten de sfeer behoorlijk.

0
Alfred Issendorf 5 november 2022 om 18:28

Gewoon kappen met die infantiele duimpjes lijkt mij het beste.

3
Dr. Freakowitz 6 november 2022 om 07:32

Ik zie die duimpjes niet in de app dus zalig zijn de onwetenden

-1
Deel Koeper 5 november 2022 om 17:19

De helft van het deelnemersveld kwam uit België of Nederland. Dat is logisch bij een regionale klassementscross, bij een internationaal kampioenschap is dat verontrustend. Het was altijd al problematisch, maar het lijkt elke jaar nog met kleine stapjes achteruit te gaan.

0
Arie den Blanken 5 november 2022 om 17:47

Op zich is dat niet zo erg maar veel ergerlijker is dat het vrouwenveldrijden al heel lang door Nederland gedomineerd wordt maar het bijna geen NL-se geldschieters oplevert.

0
Cornelius 5 november 2022 om 17:54

Slechts 22 vrouwen aan de start. Toch gaat het niveau elk jaar weer omhoog.

Benieuwd of Fem dit hoge niveau een heel seizoen kan volhouden.

2
Oblomov 5 november 2022 om 20:37

Kijk je bij de vrouwen junioren, is het een heel ander verhaal. Veel meer deelnemers en meer nationaliteiten, ondanks het feit dat het maar om twee geboortejaren gaat.

Hetzelfde probleem speelt overigens bij de elite mannen. Vorig jaar 26 vs 29 deelnemers. Ook daar het beeld van een gezonde brede jeugdsport, maar een heel select groepje in de elite-categorie.

Voor veldrijden als profsport is er nu eenmaal maar een hele smalle basis. Prof kun je eigenlijk alleen in Vlaanderen zijn. Als amateur heeft het geen in om aan een EK mee te doen. Kost een berg geld en na twee of drie ronden wordt je uit de wedstrijd gehaald.

1
Chippen 5 november 2022 om 20:38

dat handvol starters is een pijnlijke beeld als je externen wil warm maken voor het veldrijden. morgen bij de mannen zullen er 10 meer zijn, daar word je ook niet enthousiaster van

ja, er is diversiteit bij de juniores, maar dat is al langer het geval, daar blijft meestal al niets meer van over bij de beloften, laat staan bij de profs

0
Mr. Tornado 5 november 2022 om 15:54

Dit had ik niet zien aankomen.

-1
Michiel 5 november 2022 om 16:07

Fem fatale, de creme de la creme van t veld, winnen is t enige dat telt, de rest is gewoon debacle.

-1
Arie den Blanken 5 november 2022 om 17:29

Weer de vrouwencross een saaie bedoening t.o.v. deze keer de beloften

-2
Lalsacien 5 november 2022 om 17:32

@Arie je bent zo voorspelbaar…

2
dantoet 5 november 2022 om 20:54

Alvardo reed de afdaling voor de kasseien klim beter dan de U23 mannen

0

Headlines

Populair

Materiaalzone