Dubbelslag Felix Gall na lange solo in Ronde van Zwitserland, Remco Evenepoel tweede
foto: Cor Vos
woensdag 14 juni 2023 om 16:24

Dubbelslag Felix Gall na lange solo in Ronde van Zwitserland, Remco Evenepoel tweede

Felix Gall heeft met een imposante solo de bergetappe van de Ronde van Zwitserland naar Leukerbad gewonnen. De kopman van AG2R Citroën opende de finale vroeg en rondde een solo van ruim 20 kilometer af, waardoor hij ook een sprong maakt in het algemeen klassement. Wat heet: door de bonificatieseconden neemt hij de gele trui over van Mattias Skjelmose, die derde werd in de rit. Wereldkampioen Remco Evenepoel sprintte ruim een minuut achter Gall naar de tweede plek.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De vierde etappe van de Ronde van Zwitserland kende een lange en vlakke aanloop voor een zware finale met de klimmen van Crans-Montana (14,6 km aan 6,7%), Varenstrasse (2,8 km aan 5%), Höhenweg (19 km aan 4,5%) en de laatste 1,2 kilometer aan 5,2% naar Leukerbad.

Eenkhoorn in de vlucht
Pas na vijftig kilometer reed de definitieve vlucht van de dag weg. Een tiental, bestaande uit Jhonatan Narvaez (INEOS Grenadiers), Stan Dewulf (AG2R Citroën), Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck), Nikias Arndt (Bahrain Victorious), Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty), Lluís Mas (Movistar), Luca Mozzato (Arkéa-Samsic), Kevin Vermaerke (Team DSM), Daryl Impey (Israel-Premier Tech) en Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny).

Pascal Eenkhoorn in het rood-wit-blauw – foto: Cor Vos

Zij begonnen met ruim twee minuten voorsprong aan de klim naar Crans-Montana. Op die klim maakte Gino Mäder de sprong naar de kopgroep en nam hij de plek in van de geloste Mozzato, die in een achtervolgend groepje belandde. Eenkhoorn pakte de meeste bergpunten op de top en schoot ook raak op de Varenstrasse.

Felix Gall gaat van ver
In het peloton was het Jumbo-Visma dat het tempo mede bepaalde, maar ook Team DSM en Soudal Quick-Step toonden zich. Het was allemaal de inleiding van een aanval van Felix Gall, die ruim 20 kilometer voor de meet demarreerde en binnen no time de sprong maakte naar de laatste vroege vluchters.

Gall ging erop en erover en pakte ruim een halve minuut voorsprong op de favorietengroep, waar Juan Ayuso in de problemen kwam. Romain Bardet was de volgende favoriet die versnelde. Daardoor schoot de groep in gang en werd het kaf van het koren gescheiden; voor wereldkampioen Remco Evenepoel ging het hier duidelijk te hard.

Onder meer Bardet, Pello Bilbao, Wilco Kelderman, Mattias Skjelmose, Cian Uijtdebroeks en een teruggekeerde Evenepoel vonden elkaar in de achtervolging op Gall, maar de Oostenrijker reed meer dan een minuut weg op het eerste deel van de steile Höhenweg (7,8 km aan 8,6%). Na een korte afdaling volgde het tweede deel van die klim, met een stuk van 2,7 kilometer aan 7,6%.

foto: Cor Vos

Bardet en Kelderman tonen zich, Evenepoel in problemen
Gall hield een strak tempo aan en begon met een kleine minuut voorsprong aan de laatste 10 kilometer. Achter hem was het Bardet die opnieuw versnelde, waardoor het een man-tegen-mangevecht werd. De Fransman van Team DSM kon echter niet veel dichter bij Gall komen. In de groep achter hem rechtte Evenepoel zijn rug en toonde ook Kelderman zich. De Jumbo-Visma-kopman sprong, net als even later Bilbao, naar Bardet toe.

Gele trui Skjelmose was niet bij machte om het initiatief te nemen en zag zijn leidende positie uit zijn vingers glippen, want Gall liep ondertussen uit naar anderhalve minuut op zijn groep. Het was Evenepoel die de situatie herstelde en vlak voor de top van de Höhenweg de aansluiting vond bij de groep met Kelderman en Bardet.

Evenepoel herpakt zich, Gall pakt geel
In de ultieme finale stond nog een klim van 1,2 kilometer aan 5,2% naar de finish in Leukerbad te wachten. Gall was ontketend en mocht zo op 25-jarige leeftijd zijn eerste profzege ooit bijschrijven. In de strijd om de tweede plaats plaatste Bardet een zoveelste demarrage, maar hij kwam zichzelf tegen in de laatste rechte lijn. Met een ferme sprint pakte Evenepoel de tweede plaats, vlak voor Skjelmose, Uijtdebroeks en Kelderman.

De bonificatieseconden aan de streep speelden vervolgens een grote rol in de strijd om het geel. Gall pakte er tien en Skjelmose ‘slechts’ vier, waardoor de Oostenrijker met een voorsprong van twee seconden nu aan de leiding gaat in de Ronde van Zwitserland. Evenepoel is nu derde op zestien tellen van het geel.

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
14 juni 2023 16:32
Prachtig dat bijna iedereen iets probeert. Kijkt lekker weg. Vooral veel respect voor Bardet die bleef demarreren.
14 juni 2023 16:26
Kelderman zeer sterk
  Edit redactie: Tot ziens.
  14 juni 2023 17:38
  @michelangelo gaat kemperen ...ervaren wereldtoppers als Cian Uijtdebroeks, Kelderman gaat toch al effe mee, nee? Of was dat een andere renner die bijna een Giro won?
  14 juni 2023 18:04
  Het zou een grote blunder geweest zijn hem thuis te laten. Goede schaduwkopman tevens, mocht Vingegaard iets overkomen.
14 juni 2023 16:33
Ferm ritje!
Achter Gall zijn naam stip gezet voor de aankomende bollen in de tour.
En Evenepoel is hier op karakter basis aan het kwekken dat hem vleugels gaat geven in het najaar
  14 juni 2023 16:38
  kelderman is wel een ideale renner voor evenepoel om te achtervolgen, rijdt een stabiel tempo, is geen renner die gaat stilvallen of nog gaat versnellen, perfect voor evenepoel om zich zonder te forceren in vorm te rijden
14 juni 2023 16:30
Prachtige etappe. Ik denk de mooiste dit jaar in de etappekoersen. Van ver aangevallen en daarachter strijd tussen gelijkwaardige mannen. Veel demarrages van met name Bardet en ook van Kelderman en Bilbao. Top koers, gezien.

Natuurlijk niet de absolute toppers. Maar daarom wellicht meer strijd. Jammer van Ayuso, vandaag.
  14 juni 2023 17:08
  Is Evenepoel dan geen topper? En Ayuso? Straffe redenering.
  14 juni 2023 17:15
  Wat hebben "toppers" ermee te maken...
  Je ziet een mooie koers, spannend ook.
  Bij beloften of junioren heb je ook vaak prachtige wedstrijden en het maakt de e c h t e. wielerliefhebber niet uit. Koers is Koers.

  Altijd beetje triest dat velen niet echt van koers kunnen genieten zodra er minder bekende namen zijn. Dat zegt meer over de psyche dan over de koers.
  PS niet dat jij persé dat bent, wel veel zgn liefhebbers die dit vaak aanhalen.
14 juni 2023 16:37
Wat een veerkracht van Evenepoel zeg
  14 juni 2023 16:51
  Alleen ligt het niveau hier niet zo hoog, heeft een serieuze vorm dip.
  14 juni 2023 17:44
  ...als die dan toch zo'n "serieuze vorm dip" heeft, en de rest er op het eind afrijdt, is dat ook niet echt lekker om te horen. Dat downgraden van wedstrijden is vervelend, zo blijft er maar één koers over... Ik denk dat we eindelijk nog eens "koers" gezien hebben en dan zo'n reactie... pff
14 juni 2023 16:41
Heerlijke juniorenkoers. Mooie en verdiende winnaar met Gall. Kan na vandaag nog alle kanten op, maar wie REV wil afschudden zal voor de tijdrit toch minstens een minuut voorsprong moeten hebben.

Kelderman na gisteren opnieuw sterk, al snapte ik de tactiek niet echt met al die halve demarrages. Maar dat kan voor de rest van die groep evengoed gezegd worden.
14 juni 2023 16:47
Sterk staaltje van Gall, zeer knap standgehouden, zeker gezien zijn inspanningen gisteren. In zijn voordeel was natuurlijk wel het onderhoudende harmonica-geneuzel van de achtervolgers. Kelderman zeer degelijk, Bardet lekker op dreef, maar erg veel zijn ze er niet mee opgeschoten. Evenepoel zeer verstandig zijn lusten kunnen bedwingen en zowaar levert het enige winst op. Ik heb niet meegekregen wat er scheelde aan Ayuso.
14 juni 2023 16:50
Cian Uijtdebroeks blijft presteren. Zit nog genoeg muziek in.
En een Wilco die er weer staat. Prachtig en hem enorm gegund.
14 juni 2023 16:32
Skjelmose op zijn limieten vandaag, Gall de openbaring, Evenepoel in vechtmodus, lossen, aanklampen en demarreren. Op en top koers! Met Kelderman, Moniquet, Evenepoel en Uijtebroeks zijn de lage landen goed vertegenwoordigd. Ayuso vroeg gelost, maar de meubelen buiten beeld toch ferm gered. De Spanjaard is ook een knokkertje.
14 juni 2023 16:42
Skjelmose ietwat passief, terwijl op 't einde bleek dat hij nog genoeg over had. Al is Gall een vrij zwakke tijdrijder en geen enorm gevaar, die mocht nog een halve minuut extra hebben gekregen zonder echt gevaarlijk te worden.
  14 juni 2023 16:54
  Skjelmose gaf al aan, met het oog op de Tour, om zich hier in Zwitserland niet over de kop te rijden. Zelf zou ik mij het laplazarus rijden om misschien deze ronde te kunnen winnen, maar de Deen houdt er zijn eigen ideeën op na.
  14 juni 2023 17:10
  Zal wel minder geweest zijn dan gisteren. Deze Ronde van Zwitserland wil je toch op je palmares hebben staan, zeker als jong renner.
14 juni 2023 16:48
Merlier uitgestapt. Logisch dat hij niet de Tour rijd.
Niet geschikt om door de bergen te komen. Tim kan meer halen in koersen waar geen flinke bergen zijn.
  14 juni 2023 17:05
  Denk niet dat die slechter klimt dan Jakobsen.
  14 juni 2023 17:19
  Merlier staat gewoon in de uitslag, hoor. Hij is als 136ste binnengekomen.
  14 juni 2023 17:30
  Op Eurosport zei v Belleghem dat hij abondé was.
  Vreemd.
  14 juni 2023 17:31
  @Mr. Tornado Tijdens de uitzending werd aangegeven dat Merlier was afgestapt. Daarom de opmerkingen mbt Merlier
  14 juni 2023 17:31
  11 na 11
  Dat vraag ik mij af. Jacobsen klimt ook niet goed maar kan blijkbaar er beter voor vechten om erin te blijven wat hij vaker bewezen heeft.
  Merlier juist niet, maar veel maken ze elkaar niet lijkt mij.
  14 juni 2023 17:40
  Stond ook op PCS. Tijdens de Dauphiné was er ook al zo'n fictieve opgave, van Mas. Ik sluit niet uit dat die V/d Zwan dit soort paaseieren er expres tussen stopt en dan heel hard lacht als ze op TV worden overgenomen.
  14 juni 2023 19:06
  Ben jij nu ook al van de complotten xistnc? ;-)
14 juni 2023 16:51
Dus iedereen die gister Bardet afschreef, die kunnen ook weer normaal doen. Bardet duidelijk 1 van de sterkste vandaag.
  14 juni 2023 17:09
  Zo sterk was Bardet niet. Kon niet wegrijden ondanks dat er veel naar elkaar gekeken werd. Kelderman kon overigens het verschil ook niet maken.
  14 juni 2023 17:28
  @Westfalen Het verschil tussen Kelderman en Bardet is, is dat Bardet absolute kopman is in de Tour en Kelderman knecht. Voor de rol van knecht is Kelderman prima in vorm, maar om podium te rijden zoals Bardet wil, niet. Ik snap dan ook niet waarom de prestaties van Bardet met de prestaties van Kelderman vergeleken worden.
14 juni 2023 16:34
Mooie rit. Aanwinst voor het wielrennen deze Gall (z'n positie op de fiets daarentegen...). Zal weliswaar morgen weer aan de bak moeten voor eenzelfde nummertje wil hij wat marge voor de TT opbouwen.
REV heeft in tegenstelling tot gisteren de situatie vandaag heel professioneel gemanaged. Maar het wordt nog een zware dobber morgen en moet hopen op een passief koersverloop.
  14 juni 2023 16:40
  ...er komt ook nog een tijdrit aan, als hij in vorm is, zal er weinig aan te doen zijn voor eindwinst.
  14 juni 2023 17:02
  Ik denk dat Evenepoel helemaal niet moet hopen op een passief koersverloop, want dat is de manier dat iemand die op dit moment beter klimt, hem tijd kan aansmeren op de slotklim. Als anderen slag om slinger demarreren en zichzelf de pleuris rijden, moet hij gewoon zijn tempo rijden. Maar hoe zwaarder de dag, hoe beter voor Evenepoel. Hij mist niet de basis, hij mist die piek. Een zware koers bot die piek bij zijn rivalen enkel af.
  14 juni 2023 17:07
  Ook Gall komt via DSM. Winnen doen ze niet te veel, maar winnaars kweken lukt toch wel.
14 juni 2023 16:37
Die Cian Uijtdebroeks blijft maar verbazen, voorlopig eigen tempo rijden in de kleinere rondes, hopelijk zit daar grote-ronde-potentieel in.
  14 juni 2023 16:43
  Zit er zeker in, voorlopig wel voor top tien AK in de toekomst. Of het ook een top 5 AK renner wordt is lastig te zeggen.
  14 juni 2023 16:43
  Met de ronde van de toekomstzege als prelude moet dat kunnen. Tijdrijden moet wel nog beter.
  14 juni 2023 17:17
  Veelbelovend, maar qua dalen moet hij echt stappen zetten want als Evenepoel een vermeend daalprobleem had, dan Cian zeker.
  14 juni 2023 17:56
  Geef die jongen tjid. Die gaat er wel komen. Gelukkig is hij zelf ook geduldig en verstandig genoeg.
  14 juni 2023 18:02
  Klopt, Gelei, dat was al zo bij de jeugd. Werk aan de winkel, maar veelbelovend.
  14 juni 2023 18:54
  Uijtdebroeks verbaast bergop, op zijn 20e al op weg naar 3e keer top-10 in een WT-rittenwedstrijd dit seizoen.

  Ik dacht enkel dat hij een goeie tijdrijder was, deze week slechts 95e, in Romandië 78e en 33e, dus gaat vermoedelijk komende tijdrit nog wat plaatsen verliezen.
  Maar hij kan er zich nog op toeleggen om op dat vlak progressie te boeken.
14 juni 2023 17:09
Pidcock verliest 17 minuten hier, definitief een streep door de Tour als kopman? Tullet zelfs 30 minuten, Sheffield wel weer knap
  14 juni 2023 17:23
  Inderdaad, knap van Sheffield. Afwachten wat morgen brengt maar vooralsnog een stevige podiumkandidaat.
  14 juni 2023 17:34
  ...in Pidcock nooit een klassementsrenner gezien, meer een aanvallend type zoals Alaphillipe. Ritje bergop winnen kan als hij vroeg "mag" aanvallen.
  14 juni 2023 17:58
  Sheffield is de enige in de top van het klassement die ik Evenepoel pijn zie doen in de tijdrit. Maar dan moet het verschil niet 1 minuut zijn zoals nu.
  14 juni 2023 19:09
  Pidcock sowieso nooit een pijl op te trekken.
  14 juni 2023 20:54
  Alaphillipe won ook eens bijna de tour en met dit parcours heeft hij meer kans dan ooit zou je denken, alleen was dat de allerbeste Alaphillipe en daar is Pidcock nog niet in de buurt van gekomen
14 juni 2023 17:11
Morgen hopelijk een goede Van Aert die Kelderman lang kan helpen op de Albulapass [waarna Kelderman hopelijk de laatste kilometers keihard omhoog rijdt om zo iedereen te lossen :)]. Het zou kunnen dat Kelderman extra goed is op hoogte (Albulapass en het koude weer daar) door de hoogtestages van afgelopen maand. Misschien geeft hem dat een klein voordeel en kan hij morgen voor de ritzege gaan?

Evenepoel zou misschien wel gelost kunnen worden in de steile kilometers. Wordt het wat vlakker, dan komt Evenepoel in zijn kracht. Daarnaast vraag ik me af of Evenepoel, Skjelmose en Gall op zo'n lange klim (Albulapass van ~ 18 km) en ook nog eens op hoogte goed zullen zijn. Misschien liggen daar wel de kansen voor Wilco. We gaan het zien!
14 juni 2023 17:49
De fucking little bastard blijft er toch voor vechten. Rob Hatch noemde Remco ook al the little warrior. Mooie open koers. Aangenaam verrast door Moniquet en Cian bevestigt bergop. Mooi zo.
14 juni 2023 19:16
Net als gisteren een heel vermakelijke etappe, met renners die zin hadden om te koersen.. Ok, je kon merken dat er tegenwind stond, maar dat weerhield ze er niet van om er volop in te vliegen..
14 juni 2023 16:48
De ronde van de ''overige renners'' en dan is het voor Jumbo alleen maar mooi dat de knecht het goed doet. Evenepoel is niet bijzonder en leuk voor GALL!
  14 juni 2023 17:17
  Die "andere renners" zijn dan Pogacar en Vingegaard, neem ik aan? Of aan welke had je nog zo gedacht?
  14 juni 2023 18:40
  De toppers en die daarna komen waren allemaal in de Dauphine en of de Giro. Neem ook de top 30 Tour 2022 bv.

Reacties zijn gesloten.