Felipe Orts verkende WK-parcours: “Zware kost, dat zand”

Felipe Orts verkende WK-parcours: “Zware kost, dat zand”

© Benny Van Calster

maandag 18 januari 2021 om 21:57

Het is nog meer dan anderhalve week tot het WK veldrijden, maar de Spaanse kampioen Felipe Orts wil niets aan het toeval overlaten. Maandag trok hij alvast naar de Belgische kust voor een eerste verkenning. “Verdomd lastig, dat zand”, klonk het achteraf.

Orts pendelde met verzorger Benny Van Calster en zijn vaste mecanicien Iñaki Gozalbez Nadal vanuit Betekom naar Oostende. Een tripje van bijna twee uur met de wagen om kennis te maken met het WK-parcours. Orts en Gozalbez fietsten een paar rondjes en bleken na afloop onder de indruk.

“Zware kost, dat zand”, klonk het. “Er zijn wel een paar stroken licht gestabiliseerd. Gelukkig maar, want anders was het wel veel lopen. Nu is het toch meer rijden. Al ben ik natuurlijk geen zandspecialist. De Zilvermeercross van zaterdag was trouwens de eerste zandcross die ik dit seizoen reed. Waar ik op het WK wil eindigen? Met negen Belgen en Mathieu van der Poel aan de start, wordt een toptienplaats moeilijk. Maar ik ga mijn best doen.”

Met Spaanse federatie naar Altea
Orts rijdt zaterdag in Hamme, zondag in Overijse. Vorige week kwam hij met een bestelwagen van zijn team Burgos-BH over vanuit Cantabrië, waar het Spaans kampioenschap werd verreden. Door de coronapandemie wilde hij het risico niet nemen om nog zijn familie op te zoeken in Alicante (Villajoyosa). Ook een ploegstage in Almeria liet hij schieten.

Na Overijse vliegt de Spaanse kampioen wel nog een keer terug naar Spanje. In Altea zal hij zich in de bubbel van de Spaanse federatie nog een paar dagen voorbereiden op het WK. Bedoeling is er veel op het strand te rijden en zo extra te wennen aan het zandgevoel . “En na het WK blijf ik nog een weekje in België, want ik heb nog een overeenkomst voor de Superprestigemanche in Middelkerke.”

Dit artikel delen:

5 Reacties

Theo Bovengemiddelkamp 19 januari 2021 om 10:58

Zou Orts eigenlijk nooit door een Vlaamse ploeg zijn benaderd?

S'mon 19 januari 2021 om 12:56

Geen idee, nu niet dat hij tot de absolute top behoord.

Arie den Blanken 19 januari 2021 om 13:11

Wat heeft een Vlaamse sponsor daar aan? Zelfs als het een bedrijf is met belangen op de Spaanse markt zal dat niets opleveren want de naam Orts zal ongetwijfeld horen bij de categorie waarvan op duizend gevraagde Spaanse sportliefhebbers er 999 zullen zeggen : Nooit van gehoord.

Gala 19 januari 2021 om 15:56

Indien hij er zou in slagen zich op te werken tot een vaste waarde in de top 10, eventueel top 5 v/d crossen in BE/NL, zullen de (Vlaamse) sponsers wel komen aankloppen. Een renner die goed presteert, krijgt namelijk altijd aandacht, of het nu een Nederlander is, een Belg, een Zwitser , een Spanjaard, etc… (kijk bvb naar Stybar).
Ik heb wel de indruk dat hij er alles voor over heeft om dat doel te bereiken maar dat die paar %-tjes nog ontbreken.

Gala 19 januari 2021 om 15:57

Het is me nu ook duidelijk waarom men stukken van het parcours "gestabiliseerd" heeft (ik vond dat aanvankelijk onbegrijpelijk). Het zou anders meer een loopkoers worden ivm een veldrit.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair